Dear beloved friend,

Dries Verhoeven
 

"In Januari reisde ik naar Lagos, Nigeria om een werk te maken over de mogelijke toekomstige Afrikaanse exodus. Maar de performers van Kininso Koncepts hadden niet zo’n zin om zichzelf als potentiële migranten te tonen. Liever draaiden ze de lange geschiedenis van stereotypering om, en stelden ze hun blik op ons, Europeanen, centraal. Een camerateam uit Nollywood, het centrum van de Afrikaanse filmindustrie, sprong aan boord. Gewapend met camera’s, filmlampen en een snelle internetverbinding maakten ze een werk over ons Europese zelfbeeld, nu onze toekomstverwachtingen hier beginnen te wankelen. Hoe hardnekkig zijn de beelden van onszelf en de ander? Hoelang houden we ons nog vast aan onze comfortabele machtspositie?"

Dear beloved friend, is een voorstelling die wordt gespeeld in het Seaside Cottage theatre in Lagos en rechtstreeks via internet vertoond in de Utrechtse stadsschouwburg.

“Verhoeven is een grootmeester in het bedenken van de juiste vorm bij het juiste onderwerp… Het is een van zijn meest politieke voorstellingen geworden, over een werelddeel dat massaal op de vlucht zal slaan en een ander werelddeel dat zich daar geen raad mee weet.” - De Volkskrant

Op 20 mei is er na de voorstelling een aftertalk met de performers. Deze wordt gemodereerd door Maurice van Turnhout. 

Biografie

Dries Verhoeven is een theatermaker en beeldend kunstenaar. Sinds 2020 neemt hij zitting in de Akademie van Kunsten. Hij maakt installaties, performances en happenings in musea, op locatie en in de openbare ruimte van een stad. Op de grens tussen performance- en installatiekunst zet hij de verhoudingen tussen toeschouwers, performers, alledaagse werkelijkheid en kunst op scherp. De toeschouwer wordt direct betrokken bij het werk of krijgt de mogelijkheid om zijn eigen ervaring te sturen.

In zijn werk markeert Verhoeven aspecten van de sociaal maatschappelijke realiteit waarin we leven. Het gaat hem niet om het overdragen van een stelling ten opzichte van die realiteit, maar veel meer om het activeren van het denken van de kijker, de aansporing tot kritische reflectie. Hij hoopt twijfel te zaaien over de dominante systemen die ons leven en denken ongemerkt bepalen. De laatste jaren waren het onder andere het huidige crisis-denken en de invloed van digitale media op intermenselijke verhoudingen die de aanleiding vormden voor een werk.

https://driesverhoeven.com/

concept en regie: Dries Verhoeven
creatief producent: Joshua Alabi
performance: Ayoola Odubona, Israel Efosa Okpoko, Olorunniyi Zion Praise, Uche Enechukwu, Uche Kingsley Mborogwu, John Zeblon
dramaturgie: Miguel Melgares
regieassistentie: Casper Wortmann,  Naomi Steijger
techniek: Roel Evenhuis, Jeremiah Anthony Irabor, Titus Duitshof, Bolaji Afolabi Rilwan
geluidsontwerp: Peer Thielen
geluid: Adebayo Habib Olaore
licht: Biokorogha Tumbra, Anthony Monday
voice over: Moshood Fattah
internet techniek: Bart van de Woestijne
internet Nigeria: Omotayo Charles Ogunfeibo
video: Adedire Badejo, Blessing Olalekan Okunola, Abiola Semiu Peter, Samuel Abaji
set: Athanasius Akojuru
media runner: Ebenezer Obiji
welzijn: Olubanke Oyeniyi
chauffeurs: Dare Oshoniyi, Adekunle Adesanya
uitvoerende productie: ’n More - Lise van den Hout & Ellen van Bunnik & Kininso Koncepts - Angela Peters & Emmanuel Anya
productie: Studio Dries Verhoeven & Kininso Koncepts
kantoor Kininso Koncepts: administratie manager Chinenye Chukwudi, assistent administratie manager Oloyede Aribilola, communicatie Aniefiok Inyang, wettelijk vertegenwoordiger Praise Alabi
trailer: Thorsten Alofs

Dear beloved friend, wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Dioraphte, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds 21 en de Nederlandse ambassade in Nigeria.

Foto's: Willem Popelier

 

Data

19/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€25,- / €17,50

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Grote Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels en Nederlands met Engelse en Nederlandse ondertiteling

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 
 

SPRING passe-partout