Ga naar de inhoud
  • Concert

DakhaBrakha

DakhaBrakha
Datum / Data
17 mei 2023
Locatie
Stadsschouwburg Utrecht Grote Zaal
Duur
75-90 minuten
Land
Oekraïne
Prijs
€25,- / €17,50
Thema's
Opening night
Editie
SPRING 2023

Bekende Oekraïense band opent het festival met een mix van volksmuziek en elektronische beats.

Tijdens de opening van SPRING 2022, toen de wereld nog in shock was door de aanval op Oekraïne, beloofde artistiek leider Grzegorz Reske het publiek dat SPRING er alles aan zouden doen om zo snel mogelijk Oekraïense kunstenaars op datzelfde podium te brengen, om hen zelf verslag te laten doen van de realiteit van de oorlog. Een jaar later is de Russische invasie nog steeds gaande. Sommige theaters zijn gesloopt, en anderen proberen te functioneren en een beetje normaliteit te brengen in deze fundamenteel abnormale tijd. Sommige kunstenaars proberen te creëren, anderen dienen het leger. Onder degenen die hun tijd proberen te verdelen tussen Oekraïne en de buitenwereld is het muziekkwartet DakhaBrakha. DakhaBrakha speelt over de hele wereld om Oekraïne te steunen: ze brengen een verslag vanaf de frontlinie, evenals een boodschap van verzet en hoop, een verlangen naar vrijheid en liefde en verdriet om de dood – allemaal onderwerpen waar de traditionele Oekraïense cultuur vol van is.

Het concert van DakhaBrakha is de openingsvoorstelling van SPRING 2023. DakhaBrakha maakt onverwachte, moderne muziek: hun specialiteit is “ethnic chaos”. In de oude Oekraïense taal betekent DakhaBrakha “geven en nemen”, maar de naam is ook een woordspeling op hun ontstaanplek: DakhaBrakha is namelijk begonnen in het Kyiv Centre of Contemporary Art: DAKH, het meest experimentele theater van Oekraïne.

DakhaBrakha creëert zogenaamde wereldmuziek. Na geëxperimenteerd te hebben met Oekraïense volksmuziek heeft de band hedendaagse elektronische instrumentatie  in hun muziek verwerkt. Ze gebruiken deze elementen om een helder, uniek en onvergetelijk beeld van de band te creëren. Ze hopen dat dit beeld helpt om het volle potentieel uit de Oekraïense melodieën te halen, door de nieuwe generatie, in Oekraïne zelf én in de rest van de wereld, bewust te maken van Oekraïense muziek en ervan te laten houden. Begeleid door traditionele instrumenten uit verschillende landen maakt het krachtige stembereik van het kwartet een transnationaal geluid dat geworteld is in Oekraïense cultuur.

Delen

Maker

DakhaBrakha

Beweging aan Beweging uit