Collection of Spectators

Raquel André
 
'Ontmoet Utrechtse theaterbezoekers in deze bijzonder intieme voorstelling'
 

De Portugese theatermaakster Raquel André verzamelt mensen. Na haar verzameling van geliefden, een verzameling van verzamelaars en een verzameling van kunstenaars zijn nu de toeschouwers aan de beurt. Wie is die toeschouwer eigenlijk? Wat is hun relatie met kunst? En wat beleven zij als ze toeschouwer zijn?

Collection of Spectators is een voorstelling en een expositie ineen. Op het podium gaat Raquel André in diepgaand gesprek met een groep theaterbezoekers van Stadsschouwburg Utrecht waar ze een week lang intensieve workshops mee heeft gehad. Ze praten over hoe ze kunst zien, wat kunst voor hen betekent en welke indrukwekkende kunstwerken ze zich nog kunnen herinneren. Ook komt het onzichtbare verhaal van het theater zelf aan bod.

“Collecting is a way of building ourselves, of looking at ourselves.” Raquel André

Maak deel uit van Collection of Spectators!
Om deze voorstelling te kunnen maken zijn we op zoek naar 10 theaterbezoekers die op het toneel willen praten over wat kunst voor hen betekent. Welke voorstelling of muziek of kunstwerk heeft een onvergetelijke indruk op je gemaakt? Heeft kunst je (kijk op het) leven veranderd? Klik hier voor meer informatie over deelnemen aan Collection of Spectators.

Collection of Spectators by Raquel André

Creation Cláudia Gaiolas & Raquel André
Production Missanga
Music Odete
Light Design Cárin Geada / Ana Carocinho
Sound Design João Neves
Costume José António Tenente
Graphic Design Sérgio Couto / Afonso Sousa
Web Developers queo.pt
Video Communication Afonso Sousa
Difusion: Mikado Blue
Co- production Teatro Nacional D.Maria II (PT) e BIT Teatergarajsen (NOR)
Artistic Residency Espaço do Tempo (PT) e Casa da Cultura/Município de Setúbal (PT)
Financial Support República Portuguesa - Cultura | DGARTES - Direção-Geral das Artes 

 

Data

27/10/2022 19:00

Prijs

€ 18 / € 13

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Duur: 90 minuten

Tijdens de voorstelling worden er foto's gemaakt van het publiek, dit is onderdeel van de voorstelling. 

Toegankelijk


TICKETS

 
 

Quand 3

le Fou / HKU
 
'Op afstand met elkaar verbonden'
 

Vier performers staan in vier verschillende speelvlakken op verschillende locaties. Ze ontdekken de ruimte. Hun aanwezigheid wordt geregistreerd en een representatie van hun positie wordt in de andere blackboxen geprojecteerd. De performers zijn individuen met een eigen fysiek lichaam die via de installatie en technologie met elkaar verbonden zijn tot een collectief. Zo ontstaat er een vijfde entiteit, een nieuw individu, niet iemand met een fysiek lichaam, maar een virtuele representatie van de installatie zelf. Er volgt een spel tussen individu en het collectief. Erbij horen, of juist distantiëren. Een ruimte vol entiteiten, geesten en mensen die zonder een lichaam aanwezig zijn. Is het fysieke lichaam nog wel nodig om in de installatie een collectief te zijn? Bestaan we bij de gratie van een fysiek lichaam of heeft onze representatie ook een identiteit?

Theatercollectief Le Fou (Jorrit Thijn, Tony Schuite en Carolien Dokter) is een groep makers, verbonden aan HKU Theater, die in samenwerking met studenten en alumni, de grenzen van theater verlegt en zoekt naar nieuwe vormen waarin oude en nieuwe theatervormen met elkaar samenvloeien. Zij maakten eerder de onderzoeksperformance Quand 1, geïnspireerd op Quad van Samuel Beckett. In Quand 3 verdiept le Fou de ontmoetingen die in Quand 1 ontstonden tot betekenisvolle handelingen. 

Theatermakers Jorrit Thijn, Tony Schuite en Carolien Dokter (collectief ‘le Fou’) doen onderzoek naar betekenisvolle interactieve narratieven en disembodied performen bij HKU Theater. Zij maakten samen met jonge makers, studenten en alumni de onderzoeksperformance Quand 1, geinspireerd op Quad van Samuel Beckett.

 

Data

28/10/2022 19:00

Prijs

€ 5

Locatie

HKU, Janskerkhof 4a

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Toegankelijk

Duur: 25 minuten


TICKETS

 
 

SIMPLE

Ayelen Parolin
 

De veelzijdige Argentijnse choreografe Ayelen Parolin zoekt de eenvoud van dans. Ze wil weer terug naar het pure en ongegeneerde oer plezier van dansen, zonder pretentie en serieusheid. Gebruikmakend van slechts een paar verschillende dansbewegingen, spelen drie performers een aanstekelijk en extravagant spel van ritme en constructie. Een muzikaal spel zonder muziek, maar met de diepmenselijke kracht van de oprechtheid van een dwaas, een naïeveling, een kind. Een kleurrijk spel waarin alles (nog) mogelijk is, van absurd tot dromerig. 

We zien de pure vreugde van beweging. Simpel en essentieel.

A project by Ayelen Parolin
Created end performed by Baptiste Cazaux, Piet Defrancq & Daan Jaartsveld
Assistant choregrapher Julie Bougard
Lighting creation Laurence Halloy
Staging & costumes Marie Szersnovicz
Dramaturgy Olivier Hespel
External consultant Alessandro Bernardeschi
Visuals Cécile Barraud de Lagerie
Costumes Atelier du Théâtre de Liège Production RUDA asbl
Coproductions Charleroi danse, Le Centquatre-Paris, Théâtre de Liège, CCN de Tours, MA Scène nationale – Pays de Montbéliard, Les Brigittines, DC&J Création
Support & Studio Hosting CCN de Tours
Residency Charleroi danse, Les Brigittines, Le Gymnase - CDCN Roubaix/Hauts-de-France, Le Centquatre-Paris, MA scène nationale – Pays de Montbéliard
With the support of the Fédération Wallonie-Bruxelles, of Wallonie-Bruxelles International, of the Tax Shelter of the Federal Government of Belgium and the Inver Tax Shelter

Ayelen Parolin is hosted by means of a mentorship at the Théâtre de Liège (2018-2022) and receives administrative hosting at Charleroi danse/La Raffinerie.
Ayelen Parolin is associate artist at the Théâtre National de Bruxelles from 2022.

 

Data

29/10/2022 21:15

Prijs

€ 24,50 / €19,50*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Grote Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Duur: 50 minuten

Toegankelijk:

 
 

TICKETS

 
 

L Haal

Khalid Benghrib
 
'Een hypnotiserende wervelwind van dans en ritmische extase'
 

Als kind in Casablanca keek choreograaf Khalid Benghrib van onder de rokken van zijn twee grootmoeders mee naar de zogeheten ‘lila’s’, rituele bijeenkomsten van de Marokkaanse soefi’s. Deze mysterieuze wereld van oeroude trance-rituelen, dans, muziek, geesten, feeën en duivels maakte diepe indruk op hem. In L’Haal laat Benghrib zijn kinderlijke opwinding herleven. Samen met vier dansers en vier percussionisten, onder leiding van de beroemde Gnaw-meester en guembri-speler Hassan Boussou, geeft hij een eigentijdse draai aan de Marokkaanse heilige muziek en soefidans. Een voorstelling waarbij zowel dansers als publiek in vervoering raken.

Khalid Benghrib is geboren in Casablanca en woont en werkt in Marokko en Frankrijk. Hij werd geïntroduceerd in de klassieke dans door Lahcen Zinoun en Colette Milner en in de hedendaagse dans door Karin Weiner, Christine Gérard, Bertrand Papillon, Regine Chopinot en Didier Deschamps. Benghribs werk was eerder in Nederland te zien op festival Dancing on the Edge.

Interview met choreograaf Khalid Benghrib
“Het verband met mijn kindertijd is heel belangrijk. Ik wil de herinneringen die ik heb aan de lila’s uit mijn jeugd graag delen, en hoe dat voor mij magische ervaringen waren. Ik wil dat verhaal delen, maar ik vertel het je niet simpelweg… ik laat het je zien. In mijn jeugd stond de deur van de lila-ceremonie altijd open. Dus als je naar dit ritueel wilt komen, kom dan. Wat je ook gelooft, je bent altijd welkom. De deur staat open voor je. “

Lees hier het hele interview in het digitale magazine van SPRING in Autumn 2021.

Gnawa Trance workshop van choreograaf Khalid Benghrib op 24 oktober 2022
Khalid Benghrib geeft een exclusieve workshop geïnspireerd op de tradities van trance in Gnawa-muziek en op de oude, traditionele Soefi tradities en rituelen. De in Casablanca geboren choreograaf mixt deze stijlen op geheel eigen wijze. Iedereen kan meedoen, ongeacht leeftijd, ervaring, conditie of type lichaam. Hier lees je meer informatie over de workshop en hoe je je kunt aanmelden. 

Concept & choreografie Khalid Benghrib
Muziek ontwerp Hassan Boussou
Techniek Zouheir Atbane
Ontwerp Zouheir Atbane & Youness Abolakoul
Productie Henri Jules Julien
Nationale productie en communicatie Zineb Ennajem
Dans uitvoering Zineb Boujemaa, Melen Cazenave, Romane Piffaut, Kamal Adissa, Mouad Aissi, Yassine Khyar, Soufiane Faouzi Mrani, Nabil Najihi, Mehdi Reffoue
Muziek uitvoering Driss Aidar, Salaheddine Azzouggagh, Mohamed El Gasmi
Coproductie Ministère De La Culture Du Maroc, Arab Fund For Arts And Culture / Afac, Théâtre National Med V / Maroc
Partners Fondation Hiba-Lab, Fondation Touria & Abdelaziz Tazi / L’uzine

 

Data

27/10/2022 21:15

Prijs

€ 24,50 / € 19,50

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Grote Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Duur: 85 minuten

Language no problem

Toegankelijk: 


TICKETS

 
 

Memory Lapse

Wouter van Veldhoven & Guiot Duermeijer
 

Memory Lapse is een schrijnende theatrale geluidsinstallatie met ouderwetse bandrecorders. Het draait om een reeks korte anekdotische monologen, persoonlijke herinneringen uit verschillende levensfasen. Deze monologen worden afgespeeld door verschillende bandrecorders die na verloop van tijd het geluid vertragen en vervormen. Dit analoge proces maakt pijnlijk duidelijk hoe wij tijdens ons leven onze herinneringen langzaam vervormen en verliezen met de tijd.

De monologen zijn geschreven en opgenomen (geregisseerd) door Guiot Duermeijer, de bandrecorders zijn het werk van Wouter van Veldhoven.

De installatie is een nieuw gezamenlijk werk van ‘bandrecorderkunstenaar’ Wouter van Veldhoven en theatermaker Guiot Duermeijer, beiden woonachtig in Utrecht.

Als installatiekunstenaar, muzikant en technisch ontwikkelaar houdt Van Veldhoven ervan om te werken met elektromagnetische audioapparatuur uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij werkte eerder met artiesten en muzikanten als Genevieve Murphy, Greg Haines en Wende Snijders en trad op in Utrechtse festivals als Gaudeamus en Le Guess Who?

Guiot Duermeijer legt in zijn theaterinstallaties onze menselijke kwetsbaarheden bloot, vanuit de vroege ochtend van het leven (jonge kinderen) tot in de late avond (ouderen). Zijn installaties zijn te zien op culturele festivals en evenementen door het hele land.

 

Data

27/10/2022 18:00

27/10/2022 19:00

27/10/2022 20:00

27/10/2022 21:00

28/10/2022 18:00

28/10/2022 19:00

28/10/2022 20:00

28/10/2022 21:00

29/10/2022 18:00

29/10/2022 19:00

29/10/2022 20:00

29/10/2022 21:00

Prijs

Gratis toegankelijk / free entrance

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Zocherfoyer

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Duur: 20 minuten

Gratis toegankelijk, reserveren aanbevolen. 

De voertaal is Nederlands.

TICKETS

 
 

Dance Me!

She She Pop
 
'Oud versus jong in een charmante en opzwepende dance battle'
 

Dance Me! is een dansbattle waarin twee generaties het met liefdevolle rivaliteit tegen elkaar opnemen. Het podium is opgebouwd als een boksring. De dansers van She She Pop nemen de rol van bejaarden aan, de tegenstander is een groep jonge artiesten. Wederzijds onbegrip, ook wel de generatiekloof genoemd, krijgt gestalte in een strikt gereguleerd dansritueel. De teams wisselen elkaar af. Het team dat niet in de arena staat heeft de microfoon en maakt muziek. Ze dwingen niet alleen hun ritmes op aan de dansende groep, maar voegen daar ook een lange lijst van vooroordelen en beledigingen aan toe. Of zijn het uitingen van bewondering?

Wat is eigenlijk een generatie? Bestaat het echt? En zo ja: wat hebben we elkaar te zeggen? Dat zijn de vragen die het energieke Dance Me! oproept.

concept: She She Pop (en gasten; de cast wisselt bij elke show).
De ouderen: Sebastian Bark, Dan Belasco Rogers, Santiago Blaum, Johanna Freiburg, Fanni Halmburger, Lisa Lucassen, Mieke Matzke, Ilia Papatheodorou, Tatiana Saphir, Claudia Splitt, Berit Stumpf.
De jongeren: Hiyam Biary, Eren M. Güvercin, Jan Nwattu, Şimal Nil Şahin, Nikolas Stäudte, Béla Arnaud Weimar-Dittmar, Zelal Yesilyurt, Sindi Zeneli.

artistiek advies: Laia Ribera Cañénguez, Rodrigo Zorzanelli Cavalcanti
toneelbeeld: Jan Brokof
kostuumontwerp: Lea Søvsø
lichtontwerp: Andreas Harder, geluid: Xavier Perrone
productie She She Pop in coproductie met HAU Hebbel am Ufer Berlin, Kampnagel Hamburg, Künstlerhaus Mousonturm, FFT Düsseldorf, HELLERAU – Europäisches Zentrum der Künste.

 

Data

29/10/2022 19:00

Prijs

€ 18 / € 13

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Duur: 100 minuten

Tijdens de voorstelling wordt gebruik gemaakt van een stroboscoop en harde geluiden. 

Engels gesproken. 

Toegankelijk:

 


TICKETS

 
 

A Dream That Belongs To No One

Asa Horvitz
 
'Een bijzondere meditatieve ervaring'
 

Net voor zonsondergang zoek je een plekje waar dekens en kussens voor je klaarliggen. Je gaat liggen, strekt je uit en haalt adem. Er is een boekje waar je in kunt lezen. En terwijl het echt donker wordt, brengen zeven performers je met geluid en dans in meditatieve sferen. Je laat de tijd aan je voorbijgaan. Herinneringen komen en gaan, beelden doemen op in je gedachten en verdwijnen weer, je dommelt af en toe in slaap. Kunnen we samen dromen, zonder hetzelfde te dromen?

A Dream That Belongs To No One is een uitgewerkte versie van Asa Horvitz’ afstudeervoorstelling van DAS Theatre in 2021. Een voorstelling over hoe geluid en muziek iets onbeschrijfelijks ver weg en toch iets intiems kunnen oproepen. Asa creëert een tijdelijke gemeenschap waarin mensen samen een intense en ondefinieerbare ervaring beleven.

Artist statement: “Sometimes a dream gets all over my body and won't leave me alone. It's sticky or rough or just a constant pressure on my chest, stomach, and groin. The image and feeling linger for days and something, slowly, almost imperceptibly, changes in me. Then I think Ibn’Arabi, who wrote of the Alam-al-Mithal, a layer of reality in which dreams and images exist without us. The presences in the Alam-al-Mithal are not made up but have their own desires and needs. (There's a similar idea in Plotinus, in Ficino, in some forms of contemporary psychoanalysis, in Chiara Bottici). It’s interesting that a dream is always whatever image. It's specific, absolutely exact in its details, but it doesn't matter what it is. What matters is that it arrived, grabbed me, and came from somewhere, I can't say where, but I can feel that it needs attention. Performers bow long wires tuned to the resonant frequencies of the space, creating a sonic landscape in which the audience is invited to sink in and let the hours pass. Through a process (score) in which songs, gestures, and physical actions are rearranged and looped, performers create an environment for whatever images to arrive, be listened to, argued with...” – Asa Horvitz

Asa Horvitz 

With and by: Szymon Adamczak, Rosemarie Allaert, Nahuel Cano, Asa Horvitz, Maria Mavridou, Keyna Nara, Oneka von Schrader, Venuri Perera, Camille Verhaak

Advice: Joachim Robbrecht, Anne Breure 

Custom shirts by Le&Zei Nails by Le Van Hung

Produced by Golden Trout Wilderness

Co-production/Residency support: SPRING Performing Arts Festival, SIN Budapest, Crushing Borders, Het Huis Utrecht, Het Makersfonds, Province of Utrecht, Frascati Theatre, DAS Arts / DAS Theatre, The Camargo Foundation, MacDowell

Thanks: Silvia Bottiroli, Andrea Bozic, Scott Gibbons, Jaxyn Randall, Esy Casey, Cara Hoffman, Het Huis, Grzegorz Reske & Marta Keil

 

Data

28/10/2022 17:30

29/10/2022 17:30

Prijs

€ 15 / € 10

Locatie

Metaal Kathedraal, Utrecht

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

De Metaal Kathedraal is helaas niet rolstoeltoegankelijk. 

Duur: 200 minuten

Deuren gaan om 17.00 uur open

Language no problem.


UITVERKOCHT

 
 

SPRING Topic Talk: What Technology Wants

 

Theater is niet alleen een spiegel van het heden, het verbeeldt ook mogelijke toekomsten en biedt aanleidingen om te reflecteren op grote thema’s. In de Installatie Memory Lapse zien we hoe feilbare ouderwetse bandrecorders een poging doen het verleden te conserveren. In Quand 3 zien we hoe performers een choreografie volgen, gebaseerd op werk van Beckett. Één performer deelt de fysieke ruimte met het publiek, de anderen bevinden zich elders. Hun verplaatsingen worden met behulp van technologie, real time, in de ruimte weergegeven. Wie of wat bepaalt hier de loop der dingen en heeft handelingsvermogen? De overleden schrijver? De performers? De technologie? De makers? Of toch het publiek? Technologie volgt niet alleen het menselijke handelen, het stuurt het ook. Daar moeten we het eens goed over hebben. Caspar Nieuwenhuis, directeur HKU en katalysator internationalisering bij LIKEMINDS, modereert een gesprek over relaties tussen samenleven, technologie en de toekomst.

Te gast zijn o.a. Stefan Roolvink, Marijke Hessels en Jorrit Thijn. Stefan is onderzoeker en werkt sinds 2021 bij het Rathenau Instituut. Op dit moment onderzoekt hij de opkomende metaverse en de maatschappelijke risico's en mogelijkheden die met deze nieuwe technologie gepaard gaan. Marijke werkt als tech dramaturg bij Ulrike Quade Company. Ze werkt onder andere aan verschillende onderzoeken over (poppen)theater en robotica en daarnaast heeft ze een serie expert meetings onder de naam Future Stages opgezet. Jorrit is creatief schrijver, speculatief ontwerper en boswachter zonder bos. Hij schrijft en ontwerpt voor interactie, toneel, geo based audio ervaringen, installaties en korte verhalen. Hij doceert Interactive Narratives aan de afstudeerrichtingen Writing for performance en Interactive performance design van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. 

SPRING Topic Talks zijn verdiepende gesprekken over thema’s van SPRING: actuele thema’s die er toe doen. De moderator gaat in gesprek met kunstenaars uit het festival en interessante gastsprekers. De Talks zijn er voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische kenner, de student en de professional. Ze zijn goed te combineren met voorstellingsbezoek, maar ook los bij te wonen. De Talks zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Reserveren wordt aangemoedigd.

Stefan Roolvink Caspar Nieuwenhuis
Stefan Roolvink en Caspar Nieuwenhuis

 
Marijke Hessels

SPRING Topic Talk: What Technology Wants is mede mogelijk gemaakt door Likeminds. 

 

Data

28/10/2022 20:00

Prijs

Gratis toegang / free entrance

Locatie

Hekmanfoyer, Stadsschouwburg Utrecht

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Gratis toegankelijk, graag wel reserveren.

Engels gesproken.

 

TICKETS

 
 

Toekomstontmoetingen

Liedfs
 

Wat neem jij mee naar de toekomst? Met bakken vol pennen, potloden en viltstiften staan verschillende kunstenaars naast de ARK. Ze voeren één op één gesprekken met buurtbewoners over de toekomst, je dromen en verlangens. Van jouw verhaal maken ze ter plekke een klein kunstwerkje: een gedichtje of tekening die je als souvenirtje meekrijgt naar huis. Een stukje toekomst voor in je broekzak.

Bio: Toekomstontmoetingen zijn ontwikkeld door Annelies van Wijk a.k.a. Liedfs en worden uitgevoerd door: Annelies van Wijk, Caro de Feijter, Saskia van Kampen, Lybrich Wieringa, Janneke Jansen, Robin Valster, Kim Leunen, Sharona Maguette Diop, Roos Voorhorst, Hugo de Haas van Dorsser en Tom Strik.

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Van heel dichtbij

 

In een grote kubus van spiegels van twee bij twee meter ontmoet je Elias, Ricardo of Christiaan, van heel dichtbij. Drie mannen vertellen hun verhaal over hun gevoel van eenzaamheid. Rondom de kubus kun je meedoen aan een levensgroot Jengaspel, luister je audioverhalen en kun je een portret tekenen van degene met wie jij in de kubus plaatsneemt.

Deze voorstelling vindt plaats voor een klein aantal bezoekers. Haal een gratis kaartje op het plein.

Meer info: Theatermaker Sophie Plekker heeft de persoonlijke verhalen van drie mannen verwerkt in drie korte voorstellingen. Stut Theater is het community theatergezelschap in Utrecht. Ze maken voorstellingen over onderwerpen die er toe doen, gebaseerd op de persoonlijke verhalen en ervaringen van de spelers. 

 

Data

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Radio ARK

Dorothy Blokland
 

Iedere wijk een eigen talkshow; zowel live als thuis te beluisteren. Presentator Dorothy Blokland ontvangt samen met onze wijkboegbeelden verschillende buurtbewoners en praat met hen over hoe zij de coronatijd hebben beleefd en hoe ze naar de toekomst kijken. Met optredens van artiesten uit de wijk zoals Catching Cultures Orchestra, Jeugdorkest Leidsche Rijn en rapper Dwinna. Radio ARK is live te zien in de ark op het festivalterrein of thuis te volgen via een livestream op Facebook van @springutrecht.  

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Op de koffie

Nieuw Utrechts Toneel
 

Tijdens deze intieme voorstelling in een huiskamer in de buurt van de ark komt een ongemakkelijk persoon op de koffie bij het publiek. Ze vertelt een verhaal over eenzaamheid, sociale drempels en verbinding, gebaseerd op gesprekken met bewoners van Rijnsche Maan, een opvanglocatie voor geestelijk kwetsbare mensen van wie het leven (tijdelijk) op zijn kop staat. Op de koffie is soms pijnlijk herkenbaar, maar vaker troostrijk en verbindend. Een oproep om vaker bij iemand op de koffie te gaan.

Deze voorstelling vindt plaats in een huiskamer op loopafstand van het ARK-plein voor een klein aantal bezoekers. Haal een gratis kaartje op het plein.

Meer info: Op de koffie is gemaakt voor Living Apart Together van Stadslab RAUM. Samen met creatieve makers, bewoners en maatschappelijke organisaties deed RAUM een stadsonderzoek naar de toenemende eenzaamheid in steden. Het Nieuw Utrechts Toneel was een van de impactmakers. De voorstelling is gemaakt door regisseur Mariëlla van Apeldoorn.

 

Data

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

JIJ EN 899 ANDEREN PASSEN HIER PRECIES

iona&rineke
 

Er zijn zoveel dingen die we allemaal voelen, maar waar we het eigenlijk nooit over hebben. Bijvoorbeeld het gevoel van eenzaamheid dat je soms juist ervaart als je tussen een grote groep met mensen staat. Je ontvangt een boekje, een pen en een spiegeltje dat je kunt bevestigen aan het kunstwerk. Zo ontstaat er tijdens ARK Utrecht een beeld dat door ons allemaal is gemaakt en ons allen reflecteert.

Bio: iona&rineke is een Utrechts gezelschap dat muziektheater maakt op basis van nieuwe teksten en muziekstukken. In hun voorstellingen mixen zij muziek, theater, fantasie en waarheid. 

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Door de scheuren heen

Guiot Deurmeijer
 

Luister naar verhalen van mensen uit het afgelopen coronajaar. Speciaal voor ARK heeft Guiot een geluidsinstallatie gemaakt voor ná een eenzame tijd. Met herkenbare lockdown-ervaringen van Utrechters vol momenten van vertwijfeling en verlichting.

Bio: Guiot Duermeijer maakt theatrale kunstwerken voor allerlei verschillende mensen, waarin hij klein persoonlijk leed invoelbaar maakt. 

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Dwinna

 

Op Spotify haalde rapper Dwinna al een miljoen streams en in 2019 was hij artiest van de week bij FunX en nu betreedt hij het ARK podium. Geboren in Amsterdam maar getogen in Ondiep/Zuilen bracht hij een EP/mixtape uit onder de titel ‘Ondiep’. Dwinna maakt zich sterk voor de wijk en de stad en wil met zijn muziek mensen en vooral jongeren samenbrengen en de veelzijdigheid van de Utrecht laten zien. Bounce lekker mee met deze hiphopper uit ons stadsie.

 

Data

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Overvecht, Ondiep

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Symphony of 21

DOX
 

We leven in een wereld waar samen dansen niet meer gewoon is. De behoefte om te feesten, elkaar aan te raken en het leven te vieren is groot. Op een hypnotiserende mix van Europese en Afrikaanse/Oeghaneese muziek stap je in de nachtclub van DOX. Samen vormen we voor één avond een grote familie. Laat je meevoeren door de beat en voel de energie, want dat hebben we gemist!

Bio: DOX is het Utrechtse huis voor jonge performers uit verschillende (sub)culturen. Symphony of 21 draait om onze (heart)beat, kwetsbaarheid, intimiteit en sensualiteit. Speciaal voor ARK Utrecht maken ze een pleinversie van hun voorstelling waarmee ze de stadsviering openen.

 

Data

16/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Als je erop kan staan, is het een vloer

De Dansers
 

Utrechts gezelschap De Dansers sluit ARK Utrecht af met een spannende voorstelling over vertrouwen. Twee mensen die elkaar tillen, steunen, uitdagen en laten zweven, allemaal op een tapijt van twee bij drie meter. Ze hebben elkaar nodig, maar wie helpt nou eigenlijk wie?

Bio: De Dansers is een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten, onder leiding van choreograaf/danser Josephine van Rheenen en componist/muzikant Guy Corneille. Ze maken speelse dansconcerten over bevrijding en overgave.

 

Data

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

BUI

 

Vijf jonge muzikanten van BUI worden op ideeën gebracht door de omgeving. Voor ARK Utrecht maken ze in elke wijk een nieuwe reis en verbinden muziek, gesproken woord en dans met het geluid van de vogels en de wind en het zonlicht dat door de bomen schijnt. Je zal je eigen wijk van een nieuwe kant zien.

Bio: BUI is een groep kunstenaars uit Utrecht die improvisatiekunst maakt. Dat doen ze met muziek, dans, beeldende kunst, spoken word of performance art; en het liefst allemaal tegelijk. Ze maakten eerder bijvoorbeeld al een muzikale wandeling door landgoed Amelisweerd. De vijf muzikanten die optreden op ARK Utrecht zijn afgestudeerd aan Hogesch

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Lunetten

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

ARK Petitie

Betina Abi Habib
 

Op het plein staat kunstenaar Betina Abi Habib met de handtekeningenactie ‘Geen Eerste Klas Reizen op de Ark’. Ze vindt dat iedereen als gelijken aan boord moet kunnen gaan van de ARK. Je kunt de actie ondertekenen en daarmee ook laten zien dat je naar een toekomst wil zonder voorrang of discriminatie. Na het verzamelen van handtekeningen wordt de petitie opgehangen als vlag voor de afsluiting van het festival.

Bio: Betina Abi Habib heeft architectuur gestudeerd aan de American University in Beirut en scenografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In 2020 schreef ze haar eerste toneelstuk Baalat and Her Double. Ze wil met haar toneelstukken in het theater mensen aan het denken zetten.

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

BANKRA BIKE SOUNDSYSTEM & Social Dance Club

 

Samen bouncen op tracks uit alle winstreken. De crew van Bankra Bike DJ’s hoor je al van ver aankomen als de ark aankomt in de wijk! Ze draaien vanaf soundsystems op fietsen tropical en Global Bass, oftewel wereldmuziek met een flinke beat. Samen met de Social Dance Club sluiten ze ieder wijkprogramma af met een feestje waarbij je vanaf je eigen stoel mee kan grooven.

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

ARK Wensbar

ARK wijkmakers / Resto van Harte
 

Misschien heb je ons in de afgelopen periode al langs zien komen met de ARK-estafette-briefpost. We vroegen wijkbewoners om een wens voor een stadsgenoot op een postkaart te schrijven en deelden die uit. Heb jij al een kaart met een wens ontvangen? Anders kun je terecht bij de ARK Wensbar om een persoonlijke wens te krijgen van een mede-Utrechter. Op een lege kaart schrijf je op jouw beurt wat jij een stadsgenoot toewenst. In deze mobiele bar in samenwerking met Resto van Harte krijg je een gratis hapje of drankje in ruil voor jouw wens! 

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

ARK Krant

Joozy Art
 

Theatermakers Linda Bosch, Jordy Roeten, Veerle van Dieren en Marieke Heerema doken zes Utrechtse wijken in, op zoek naar bewoners met hoopvolle verhalen. Ze vonden in iedere wijk een ARK Boegbeeld; een Utrechter waar iedereen trots op kan zijn door de inzet die ze leveren voor hun wijk. Sara en Esther uit Lunetten, Ahmet uit Kanaleneiland, Sabiet uit Leidsche Rijn, Dwight uit Ondiep, Adam uit Overvecht en Wafae uit Lombok. Utrechtse illustrator Joozy Art maakte van de boegbeelden een portret. Haal op het plein de ARK Krant met daarin de verhalen en portretten van de boegbeelden. In de krant vind je ook inspirerende quotes van deze boegbeelden als antwoord op de vraag "Wat uit het afgelopen jaar neem jij mee de toekomst in?" 

Onze theatermakers hebben ontzettend veel wijkinwoners gesproken. Lees hier de quotes/inspirerende antwoorden van meer inwoners uit Utrecht. 

Bio: Joozy Art, een 22 jarige illustrator met Surinaamse roots, geboren en getogen in Utrecht. Ze wil mensen zo echt mogelijk afbeelden in vrolijke kleuren. 

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

ARK, het rijdende kunstwerk

Ruben Arents
 

Op het plein staat een grote ark, een rijdende wagen met de contouren van een schip, gebouwd door kunstenaar Ruben Arents. De ark wordt gedurende ARK Utrecht omgetoverd tot een kleurrijk vlaggenschip waar aan boord verzameld wordt wat we als stad willen meenemen naar de toekomst. Iedere bezoeker mag een vlag in het schip steken met een eigen antwoord op de vraag ‘Wat neem jij mee de toekomst in?’ Midden in de ark zit een podium waarop de Radio ARK talkshow en andere optredens te zien zijn.

Bio: Ruben Arents is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Theatre Design. Hij heeft een technische achtergrond in de festivalwereld en zijn kunstwerken zijn vaak stoer met meetkundige vormen, dat ook terug te zien is in de ark.

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

My religion doesn’t define me

Afra Ernst
 

Choreograaf Afra Ernst werd geboren in Indonesië en groeide op in Nederland. Hoewel ze de islam wel in haar opvoeding meekreeg, worstelt ze met de vraag hoe ze haar geloof kan belijden; op een manier die bij haar past in een omgeving waarin het barst van de vooroordelen. Gehuld in witte kleding, de kleur van neutraliteit, gaat Afra op zoektocht naar haar relatie tot het geloof. 

Bio: Afra Ernst studeerde in 2012 af aan de dansacademie van Fontys Hogeschool voor de kunsten in Tilburg. In haar voorstellingen combineert ze wat ze heeft geleerd op de academie met invloeden uit de traditionele Indonesische dans en de hiphop danscultuur.

 

Data

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Playful Robots

Irene Alcubilla Troughton (Universiteit Utrecht) and Kim Baraka (Vrije Universiteit Amsterdam)
 
'Schrijf je in voor een één-op-één ontmoeting met robot Pepper'
 

Playful Robots is een interactieve installatie waarbij deelnemers met een robot kunnen dansen. Twee Pepper-robots zijn geprogrammeerd met dansimprovisatie. Als bezoeker kun je drie games met de robot spelen. Er is geen ervaring vereist, alleen de bereidheid en nieuwsgierigheid om te ontdekken hoe we met en naast machines kunnen bewegen.

Playful Robots is onderdeel van het grotere project Acting like a Robot, waarin we onderzoeken hoe robotica en theater elkaar kunnen inspireren. Deze interactieve installatie komt dan voort uit onze interesse en nieuwsgierigheid naar mens-robotrelaties, en hoe deze anders kunnen worden ontworpen en opgevat. Ontdek samen met ons meer belichaamde en speelse manieren om met machines om te gaan!

Je kunt je aanmelden via dit formulier.

Credits: Acting Like a robot (project funded by NWO - Performing Robots | About (uu.nl)), Theatre Studies Universiteit Utrecht, Social AI Lab Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Ulrike Quade Company, Hendrik von Kentzinsky

 

Data

18/05/2022 10:00

19/05/2022 10:00

20/05/2022 10:00

Prijs

€0,-

Locatie

Het Huis Utrecht, Studio 1

Editie

SPRING 2022 

Info

Data: 18-20 mei, tussen 10.00-17.00 uur (tijdslots van 30 minuten)

Deelname is gratis, aanmelden verplicht via dit formulier

 
 

Between my name and me – Utrecht edition

Michikazu Matsune
 
'Oproep om het verhaal van jouw eigen naam te delen'
 

Wat is je naam? En waarom? Wat betekent het? Hoe ervaar je het hebben van de naam die je hebt? Definieert het jou? Heb je een bijnaam?

Michikazu Matsune's project Between my name and me is gebaseerd op het simpele idee om mensen te vragen het verhaal over hun eigen voornaam te delen. Deze persoonlijke verhalen vol spectaculaire niet-spectaculaire anekdotes vormen een collectief portret van diverse individuen. Van deze verzameling naamverhalen zal uiteindelijk een installatie, boek én performance gemaakt worden van 100 mensen uit verschillende steden in de wereld.

Doe je mee? We verwelkomen alle mensen, ongeacht hun achtergrond, leeftijd en genderidentiteit, om hun eigen naamverhaal bij te dragen aan het video- en audioarchief van het project!

HOE:
De deelnemers worden uitgenodigd voor een individuele interviewsessie met Michikazu Matsune. Uw naamverhaal wordt opgenomen in video en audio. Een sessie duurt ongeveer 20 – 30 min. Er is geen speciale voorbereiding nodig.

WANNEER:
Schrijf je in en regel je eigen tijdslot. Je sessie kan geboekt worden voor een tijd tussen 18-20 mei 13:30-18:00 en 21 mei 10:30-18:00. De sessies vinden plaats in Stadsschouwburg Utrecht.

INSCHRIJVEN:
Stuur een e-mail naar kassa@springutrecht.nl met uw voorkeur voor datum/tijd.

OVER DE KUNSTENAAR:
Michikazu Matsune is een performance-maker die kunstwerken ontwikkelt in zijn kenmerkende stijl met documentaire en conceptualistische praktijken. Hij maakt verschillende type werken, variërend van toneelvoorstellingen, interventies in de openbare ruimte tot het maken van tekstschilderijen. Zijn persoonlijke methode, die tegelijk speels en kritisch is, onderzoekt de spanning rond onze culturele toeschrijvingen en sociale identificaties. Matsune komt oorspronkelijk uit de badplaats Kobe en is sinds de jaren negentig gevestigd in Wenen.

Het onderwerp "naam" is essentieel geweest voor sommige werken van Matsune, zoals Mitsouko & Mitsuko, gebaseerd op verhalen van twee Japanse vrouwen met bijna dezelfde naam, en Dance, if you want to enter my country! met een bizar maar waargebeurd verhaal van een danser die werd gedwongen te dansen als onderdeel van een paspoortcontrole op een luchthaven vanwege vermoedens veroorzaakt door zijn islamitische voornaam. In All Together (dit jaar te zien op SPRING Performing Arts Festival) bespreken drie performers een lijst met namen van mensen die niet naar deze daadwerkelijke voorstelling kunnen komen kijken.

www.michikazumatsune.info

 

Data

18/05/2022 13:30

19/05/2022 13:30

20/05/2022 13:30

21/05/2022 10:30

Prijs

€0,-

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht

Editie

SPRING 2022 

Info

Data: 18 t/m 20 mei tussen 13:30 en 18:00 en 21 mei tussen 10:30 en 18:00

Locatie: Stadsschouwburg Utrecht

Deelname gratis, aanmelden verplicht via kassa@springutrecht.nl

Taal: Engels

 

& meer

 

OPEN EXPERT TALK: Postcolonial Performances

Choy Ka Fai, Eko Supriyanto, Sadiah Boonstra
 
'Verdiepend gesprek met festivalkunstenaars Choy Ka Fai en Eko Supriyanto'
 

Hoe ga je als theatermaker om met het koloniale verleden en de resonantie hiervan in het heden? Hoe ga je als antropoloog-choreograaf tewerk en hoe voorkom je cultural appropriation? Onder leiding van moderator Amal Alhaag (curator en onderzoeker) gaan Choy Ka Fai, Eko Supriyanto en Sadiah Boontsra (curator en historica) met elkaar in gesprek. Eko zal middels een online-verbinding deelnemen. Aan het einde van het gesprek wordt een korte documentaire Antara Dua Bulan van Arnaud Kokosky Deforchaux en Beyond Walls vertoond over het bezoek van Eko en de dansers van IBUIBU BELU: BODIES OF BORDERS aan SPRING in Autumn 2021. Deze talk is los te bezoeken, maar goed te combineren met de voorstelling Postcolonial Spirits van Choy Ka Fai.

OPEN EXPERT TALKS zijn verdiepende gesprekken over thema’s van SPRING: actuele thema’s die er toe doen. De moderator gaat in gesprek met kunstenaars uit het festival. De TALKS zijn er voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische kenner, de student en de professional. Ze zijn goed te combineren met voorstellingsbezoek, maar ook los bij te wonen. De TALKS zijn vrij en voor iedereen toegankelijk.

 

Data

19/05/2022 17:00

Prijs

€0,-

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

SPRING 2022 

Info

Taal: Engels

Duur: 90 minuten

Aanmelden gewenst (niet verplicht) via: kassa@springutrecht.nl

 

& meer

Context programma Context programma

Extra programma items van SPRING 2022

nieuws
 
 

OPEN EXPERT TALK: Feminist voices in performing arts

Arianne Perez-Koeleman, Khadija El Kharraz Alami, Boukje Schweigman
 
'Verdiepend gesprek met festivalkunstenaars Boukje Schweigman en Khadija El Kharraz Alami'
 

Marina Otero trapt SPRING af met een krachtig feministisch statement en daar blijft het niet bij. Alleen al in het eerste weekend zijn Khadija El Kharraz Alami, Boukje Schweigman, Mette Ingvartsen en andere vrouwelijke makers te zien, waarvan het werk op verschillende manieren aan feminisme relateert. Onder leiding van moderator Arianne Perez-Koeleman, docent aan Universiteit Utrecht, gaan Boukje Schweigman en Khadija El Kharraz Alami in gesprek over de relevantie van feminisme voor hun werk en vice versa.

OPEN EXPERT TALKS zijn verdiepende gesprekken over thema’s van SPRING: actuele thema’s die er toe doen. De moderator gaat in gesprek met kunstenaars uit het festival. De TALKS zijn er voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische kenner, de student en de professional. Ze zijn goed te combineren met voorstellingsbezoek, maar ook los bij te wonen. De TALKS zijn vrij en voor iedereen toegankelijk.

 

Data

13/05/2022 17:00

Prijs

€0,-

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

SPRING 2022 

Info

Taal: Engels

Duur: 60 minuten

Aanmelden gewenst (niet verplicht) via: kassa@springutrecht.nl

 
 

OPEN EXPERT TALK: Performing Radical Economies

Julian Hetzel, Denise Harleman, Marianna Takou
 
'Verdiepend gesprek met festivalkunstenaar Julian Hetzel, Denise Harleman en Marianna Takou'
 

Dit jaar beleef je tijdens SPRING een prikkelend experiment met radicale economieën. Studio Julian Hetzels nieuwe project There Will Be Light hergebruikt zijn eigen culturele financiering als een basisinkomen dat gedurende een jaar aan één persoon wordt gegeven. Met andere woorden: iemand krijgt € 15.000. Iets voor niets. Met dit project als uitgangspunt openen we de discussie rond vermogensverdeling en universeel basisinkomen met Julian Hetzel, Denise Harleman van Collectief Kapitaal en Marianna Takou van Casco Art Institute, gemodereerd door Evelyn Wan, Universitair Docent Media, Arts and Society bij de vakgroep Media- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. We nodigen iedereen uit om mee te denken. Laten we de discussie openen. Laten we samenkomen, praten en denken.

OPEN EXPERT TALKS zijn verdiepende gesprekken over thema’s van SPRING: actuele thema’s die er toe doen. De moderator gaat in gesprek met kunstenaars uit het festival. De TALKS zijn er voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische kenner, de student en de professional. Ze zijn goed te combineren met voorstellingsbezoek, maar ook los bij te wonen. De TALKS zijn vrij en voor iedereen toegankelijk.

There Will Be Light is van 12 t/m 19 mei elke dag geopend van 14:00 - 20:00 uur in het voormalig fietsendepot MENU (Kanaalweg 50, Utrecht) (gesloten op maandag 16 mei). De Grand Finale vindt plaats op zaterdag 20 mei om 20.00 uur. Lees verder

 

OVER DE SPREKERS

Julian Hetzel werkt als performancemaker, muzikant en beeldend kunstenaar. Hij ontwikkelt werken op het snijvlak van theater, muziek en media met een politieke dimensie en een documentaire benadering. Hij is artistiek directeur van Studio Julian Hetzel, een Utrechtse organisatie die zijn artistieke werk realiseert en produceert. De creaties van Hetzel worden internationaal geproduceerd. Zijn werk is gepresenteerd in meer dan 20 landen over de hele wereld. In 2017 ontving Hetzel de VSCD-Mimeprijs voor The Automated Sniper (door Frascati producties en ism & heit). In 2019 maakte All Inclusive (van CAMPO en Ism & heit) deel uit van de officiële selectie van het Nederlands Theaterfestival. SELF van Julian Hetzel was de nationale inzending van Nederland op de Prague Quadrennial 2019. In augustus 2019 presenteerde Hetzel drie werken op de Biënnale del Teatro van Venetië. Julian Hetzel is associated artist bij Kunstencentrum CAMPO Gent (BE). Studio Julian Hetzel ontvangt sinds 2021 structurele financiering van Fonds Podiumkunsten (FPK) en de gemeente Utrecht.

Collectief Kapitaal begon als een sociaal-financieel experiment rond financiële (on)zekerheid. Het project begon in de zomer van 2021, toen 100 mensen elk € 400 doneerden om daar gedurende acht maanden vijf andere mensen € 1000 van te kunnen geven. Aan de besteding van deze inkomsten zijn buiten de wettelijke kaders geen voorwaarden verbonden; het maakt niet uit welke keuzes worden gemaakt, het gaat om de mogelijkheid van keuzes. Door bij te houden hoe het experiment verloopt, probeert Collective Capital niet alleen de levensstandaard te verbeteren, maar wil het op termijn ook de opgedane kennis verbinden met de ‘systeemwereld’. Collectief Kapitaal is een onafhankelijk experiment, waarbij wordt samengewerkt met partners, waaronder: Gemeente Amsterdam, Tolhuistuin, Nibud, Protestantse Diaconie en Aanmelder.nl.

Casco Art Institute is een gemeenschap dat zich een betere manier van samenleven voorstelt, door middel van kunst en commons. Marianna Takou is een onderzoeker en organisator uit Athene, Griekenland. Ze is momenteel gevestigd in Utrecht, waar ze werkt als producer, organisator en onderzoeker bij Casco Art Institute: Working for the Commons, een kunstplatform voor het verkennen van maatschappijkritische en zelfkritische collectieve kunstpraktijken en organisatorische experimenten. In 2013 maakte ze voor het eerst deel uit van het ecosysteem van Casco als vrijwilliger. Sinds 2019 werkt ze als onderdeel van het team aan verschillende aspecten van Casco's operaties en is ze lid van het Arts Collaboratory-netwerk.

Dr. Evelyn Wan is Universitair Docent Media, Arts and Society bij de vakgroep Media- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ook deed ze postdoctoraal onderzoek aan het Tilburg Institute for Law, Technology and Society van Tilburg University. Ze studeerde cum laude af aan haar PhD-programma met haar proefschrift "Clocked!: Time and Biopower in the Age of Algorithms", en ontving in 2019 een nationale dissertatieprijs van de Praemium Erasmianum Foundation in Nederland. Haar werk over de tijdelijkheid en politiek van digitale cultuur en algoritmisch bestuur is interdisciplinair van aard en strekt zich uit over media- en prestatiestudies, gender- en postkoloniale theorie, en juridisch en beleidsonderzoek. Haar papers zijn onder meer verschenen in International Journal of Communication, GPS: Global Performance Studies, Theatre Journal en International Journal of Performance Arts and Digital Media.

 

Data

17/05/2022 17:00

Prijs

€0,-

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

SPRING 2022 

Info

Taal: Engels

Duur: 90 minuten

Aanmelden gewenst (niet verplicht) via: kassa@springutrecht.nl

 
 

Masterclass New Technologies in Performing Arts

Theatre Studies at Utrecht University, Artificial Intelligence at VU University, Ulrike Quade Company, Lectoraat Theatrale Maakprocessen at HKU, Jorrit Thijn, Tony Schuite, and others.
 

Op twee achtereenvolgende vrijdagen volg je verschillende workshops en lezingen over work-in-progress en onderzoek naar het gebruik van nieuwe technologieën in de podiumkunsten en bezoek je een performance over het (gebrek aan) ethiek in Silicon Valley: The Silicon Passion van SETUP .

De eerste vrijdag staat in het teken van Quand, een voorstelling die twee jaar geleden werd gemaakt door Jorrit Thijn en Tony Schuite. Het is een kleine voorstelling op basis van een choreografie van Samuel Beckett, Quad. Via het internet werden vier locaties met verschillende artiesten met elkaar verbonden. Samen volgden deze performers de Quad-choreografie, gebruikmakend van trackingtechnologie en projecties. Ze ontmoetten elkaar herhaaldelijk in het midden van de ruimte, maar wie ontmoetten ze?

Jorrit en Tony gaan samen met de deelnemers in de installatie op zoek naar materiaal voor hun nieuwe voorstelling Quand 3 die in het najaar van oktober 2022 bij SPRING te zien zal zijn. Wat is de beleving van onstoffelijk optreden? Welke obstakels, mogelijkheden en filosofische implicaties liggen er in deze technologie? Meedenken met de makers en de andere deelnemers levert inspiratie op voor zowel de makers van Quand als de Masterclass deelnemers.

 

Op de tweede vrijdag maken de deelnemers kennis met de NAO Re-Wired en Improvising Robots onderzoeksprojecten, die worden ontwikkeld als onderdeel van Acting Like a Robot: Theatre as Testbed for the Robot Revolution (https://performingrobots.sites.uu.nl/acting-like-a-robot-theatre-as-testbed-for-the-robot-revolution/). Dit onderzoek gaat over de manier waarop theater en robotica elkaar kunnen informeren en inspireren.

NAO Re-Wired is een doorlopend onderzoek naar waar robotica en poppenspel elkaar ontmoeten. Door een kapotte NAO-robot te deconstrueren en weer tot leven te brengen met behulp van talloze afzonderlijke elektriciteitsdraden, onderzoekt het project de grenzen tussen programmeren en poppenspel, evenals collectief denken en uiten via de robot.

Improvising Robots is een project dat het potentieel onderzoekt van op regels gebaseerde dansimprovisatiemethoden voor het programmeren van robots en het ontwerpen van mens-robotinteracties op een creatievere, flexibelere en speelse manier.

Tijdens deze sessie introduceren we beide projecten en het overkoepelende Acting Like a Robot-project. De deelnemers worden uitgenodigd om te interageren met het werk in uitvoering, en samen met makers en gasten bespreken we de mogelijkheden die deze nieuwe technologieën bieden.

Acting Like a Robot is een samenwerking tussen Theaterwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, Kunstmatige Intelligentie aan de Vrije Universiteit, Ulrike Quade Company, het Lectoraat Theatrale Maakprocessen aan de HKU en SPRING Festival. Acting Like a Robot wordt gefinancierd door NWO.

Indien de omstandigheden het vereisen is het ook mogelijk om 1 van de 2 dagen mee te doen, raadpleeg hiervoor het e-mailadres.

 

Data

13/05/2022 10:00

20/05/2022

Prijs

Early bird: 65,- Regular: 75,-

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

Info

Vrijdag 13 mei 10.00 tot 14.00.

Starttijd vrijdag 20 mei is TBD, eindtijd 20.30.

Inbegrepen: workshops en lezingen, een bezoek aan de performance The Sillicon Passion van SETUP, en een heerlijke vegetarische lunch. Avondeten is niet inbegrepen.

Max 10 deelnemers

Early bird deadline: 18 April 2022

Final Deadline: 2 May 2022

Meld je aan door een korte motivatie en je cv naar springacademy@springutrecht.nl te sturen en dit formulier in te vullen.

 
 

Podcastserie SPRING in het diepe

 
'Kunstjournalist Luuk Heezen duikt in de gedachtekronkels van de makers van het SPRING Performing Arts Festival 2022'
 

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe het brein van een artistiek maker werkt? Na de eerste twee series SPRING in het diepe duikt kunstjournalist Luuk Heezen voor een derde maal digitaal, maar zeer intiem, in de gedachtekronkels van de makers die op het SPRING Performing Arts Festival te zien zijn.

Dit keer gaat hij in gesprek met Mette Ingvartsen over haar voorstelling The Dancing Public. Daarnaast spreekt de journalist met Bruno Beltrão (New Creation), Michikazu Matsune (All Together), Eisa Jocson (Manila Zoo) en Ezra Veldhuis & Bosse Provoost (Indoor Weather). Welke fascinatie ligt er aan hun werk ten grondslag? Hoe heeft de voorstelling vorm gekregen? Welke scène kostte het meeste bloed, zweet en tranen? Leun achterover en laat je meevoeren op de hersengolven van de meest vooraanstaande creatievelingen. Een verdiepend gesprek, dat zowel voor als na het zien van voorstelling interessant is om te horen.

Podcast The Dancing Public (Engels)

Podcast Indoor Weather (Nederlands)
 
Podcast SOUTHWIND (Engels)

Podcast Manila Zoo (Engels)

Podcast All Together (Engels)

 

Data

07/04/2022

14/04/2022

21/04/2022

28/04/2022

05/05/2022

Prijs

€0,-

Locatie

Online

Editie

SPRING 2022 

Info

Elke donderdag een nieuwe aflevering!

Taal: Engels of Nederlands

Te luisteren via je podcastapp en hier.

 
 

There Will Be Light

Julian Hetzel
 
'Over de precaire economie van hoop'
 

De voorstellingen van theatermaker Julian Hetzel schudden onze kijk op de wereld op. In There Will Be Light experimenteert hij met een andere manier van leven en met een andere kijk op werk. De samenlevingen van vandaag worden bepaald door werk: werk om waarde te produceren, om een ​​doel te hebben, om status te verschaffen. Het is tegenwoordig gemakkelijker geworden om het einde van de wereld voor te stellen, dan het einde van het kapitalisme. Maar wat zouden we zijn als we niet hoeven te werken?  

Hetzel doet een radicaal gebaar: hij neemt een basisinkomen uit zijn eigen culturele financiering en geeft dit aan één persoon. Met andere woorden: iemand krijgt € 15.000. Iets voor niets. Het geld is een uitnodiging om te ontsnappen aan de wereld van verplichtingen en om een wereld van verlangens te betreden. Iedereen maakt kans, iedereen kan solliciteren. Een commissie van alternatieve deskundigen, bestaande uit daklozen, selecteert de uitverkorene. Het publiek wordt uitgenodigd om een ​​kunstmatig strand in MENU (voormalig fietsendepot) te verkennen, verschillende sollicitatiegesprekken te volgen of zelf te solliciteren.

There Will Be Light is een project over het leven als kunst en kunst als werk. Het echte optreden begint na het applaus, op het moment dat de show voorbij is en het publiek naar huis gaat. Een jaar lang, zeven dagen per week, 24 uur per dag, begint de ‘uitverkorene’ een improvisatie op te voeren die ‘het leven’ heet. Stop met werken en word kunstenaar!

Aanmelden voor een interview kan via www.therewillbelight.com

In het digitaal magazine vraagt dramaturg Merel Eigenhuis, Julian de hemd van het lijf. Wil je meer weten over deze performance, zoals waar het idee vandaan kwam of hoe de sollicitaties zullen verlopen? Lees het interview via deze link: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/interview-met-julian-hetzel

"We weten al dat we een kritische houding mogen verwachten als we werk van Julian Hetzel gaan zien. Maar in zijn nieuwste stuk brengt hij die houding naar een heel ander level. Hij beschrijft en onthult niet alleen bepaalde dynamieken in de wereld, hij doet ook een voorstel voor een echte stap richting verandering. “There will be light” is een sociaal experiment waarin wordt onderzocht hoe we de samenleving kunnen veranderen. Voor één deelnemer is de impact heel direct en tastbaar." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Director: Julian Hetzel
Performers: Christine van Stralen, Louis van der Waal, Niek Vanoosterweyck, Agat Sharma
Dramaturge: Miguel Angel Melgares
Artistic advisor: Sodja Lotker
Assistant dramaturge: Madison Jolliffe
Sound design: Johannes Helberger
Head of production: Saskia Reynolds
Production: Mariska van Zanten, Marieke van den Bosch
Technical coordinators: Siemen van der Werf, Cas Dekker
Technicians: Sybren Danz, Vincent Beune, Cesco van der Zwaag, Krzysztof Burdzy
Panel recruiter en coach: Yvonne Wierenga
Communications & PR: Michelle Franke
Interns: Billy Ka and Maren Seidel

Special thanks to the panel of experts and the local performers.

Co-production: WEST Den Haag, SPRING Performing Arts Festival, Grand Theatre Groningen
With the support of: Fonds Podiumkunsten, City of Utrecht, Fonds 21, VriendenLoterij Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Data

12/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

13/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

14/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

15/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

17/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

18/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

Expo dagen: pay-what-you-can / Grand Finale 20 mei 20:00: €17,- / €14,-*

Locatie

MENU (oude fietsdepot), Kanaalweg 50

Editie

SPRING 2022 

Info

Expo dagen 12 - 19 mei: doorlopend tussen 14:00 en 20:00
Grand Finale 20 mei 20:00, duur ongeveer 90 minuten

Taal expo dagen: Engels en Nederlands
Taal Grand Finale: Engels met deels Nederlandse boventiteling

Toegankelijk:

 

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Er is hier geen toilet beschikbaar

Grand Finale is Engels gesproken met deels Nederlandse boventiteling

 

& meer

Blog: There Will Be Light - Julian Hetzel Blog: There Will Be Light - Julian Hetzel

A blog by Migle Markulyte

nieuws
 
 

Sunny Sunday

Rabih Mroué & Lina Majdalanie
 
'“Een intense voorstelling, vol onverwachte plotwendingen, met elementen uit de stand-up, storytelling en stripverhalen” – cultuurmagazine Dwutygodnik'
 

Sinds 2015 is de rechts populistische partij in Polen weer vlammend aan de macht. Hoe kunnen we de ingewikkelde politieke en sociale situatie in Polen begrijpen? De in Berlijn wonende Libanese theatermakers Rabih Mroué en Lina Majdalanie doen een poging. Door hun blik van buitenaf zien ze politieke verschuivingen gedreven door maatschappelijke veranderingen die we ook in de rest van Europa zien. Majdalanie en Mroué tonen ons op een energieke manier hoe historische feiten en popcultuur door populistische machthebbers worden gemanipuleerd om ons te beïnvloeden. Ze focussen zich op een verhaal dat zich afspeelde in 2016 in Polen. In de vorm van een steeds absurder wordend stripverhaal op groot scherm, verrassen ze het publiek met de daadwerkelijke gebeurtenissen op die ene zonnige zondag in 2016.

"Sunny Sunday is een heel speciaal werk voor mij. Niet alleen omdat ik direct betrokken was bij de creatie ervan en het deels de redenen laat zien waarom ik besloot Polen te verlaten en naar Utrecht te verhuizen, maar in de eerste plaats is dit een voorstelling over technieken om cultuur en geschiedenis te manipuleren om mensen een bepaald verhaal op te leggen. Een waarschuwing tegen die manipulaties zou vandaag de dag net zo goed in Polen of Libanon moeten klinken als in Nederland." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Naast Lina en Rabih is ook Ely Daou van Libanese afkomst. In het digitaal magazine schrijft artistiek directeur Grzegorz Reske over de achtergrond en het verband tussen deze jonge makers. Lees het artikel hier: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/libanese-makers-op-spring

Concept, regie, uitvoering: Lina Majdalanie, Rabih Mroué
Curatoren, dramaturgie: Marta Keil, Grzegorz Reske (ResKeil)
Curatorisch overleg: Katarzyna Wielga
Tekeningen: Georges Khoury (Jad)
Voice Over: Walid Raad
Speciale dank: Denise Ackermann, Asa Horvitz, Agnieszka Jakimiak, Marta Jalowska, Łukasz Jaskuła, Joanna Krakowska, Jens-Dag Kemser, Andrzej Leder, Karolina Maciejaszek, Szymon Maliborski, Agnieszka Morawińska, Aleksandra Muzińska, Fredy Peccerelli, Krzysztof Pijarski, Marie Rault, Zuzanna Rudzińska-Bluszcz, Hazem Saghieh, Magda Staroszczyk, Ines Weizman and Forensic Architecture, Frauke Wetzel, Theresa Wünsch and all teams of coproducers
Co-productie van: HELLERAU – Europäisches Zentrum der Künste, Residenz – Schauspiel Leipzig Performing Arts Institut Warschau
Ontwikkelingsproces is gesteund door: Bundeszentrale für politische Bildung.
Onderzoek in Warsaw is gesteund door: City of Warsaw.
Foto's door: Klaus Gigga

 

Data

15/05/2022 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

16/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

17/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Het Huis Utrecht, Koepelzaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 75 minuten

Taal: Engels met Nederlandse boventiteling

Toegankelijk:

 

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Voorafgaande aan alle drie de voorstellingen is er een Flitsintro door artistiek directeur Grzegorz Reske.

Zo 15 mei: Na afloop van de voorstelling kun je napraten met de festivalfilosoof in de foyer

 

& meer

Blog: Sunny Sunday - Rabih Mroué en Lina Majdalanie Blog: Sunny Sunday - Rabih Mroué en Lina Majdalanie

A blog by Natalia Sedeleva

nieuws
 
 

SOUTHWIND

Mark Požlep, Maxime Barthou, Davis Freeman
 
'Documentairefilm en voorstelling over het Amerikaanse leven rond de Mississippi'
 

Een zelfgemaakte stoomboot, de 3.730 kilometer lange Mississippi-rivier en twee Europese kunstenaars in het hart van de Verenigde Staten. In een documentairefilm nemen Maxime Berthou en Mark Požlep ons mee op de drie maanden durende reis die ze in 2019 op de beroemde rivier maakten. We zien de mensen die ze ontmoetten en de wreedheid van het dagelijks leven in de steden langs de Mississippi. Gemeenschappen die vernietigd zijn door armoede, slechte gezondheid veroorzaakt door giftige industriële vervuiling en racisme. Maar we zien ook de kracht van mensen die proberen hun leven zinvol te maken.

De film wordt aangevuld met een reactie op de film in een live performance door de Amerikaanse acteur Davis Freeman. Onder het genot van een fles Moonshine, reageert Freeman op de observaties van Požlep en Berthou op de Verenigde Staten en keert de blik om: "You came to expose us, now it's our turn to expose you!"

"Deze twee jonge makers hebben iets ontwikkeld wat ik ‘de dramaturgie van een vriendschap’ noem. Hun verhalen beginnen steevast als een ‘jongensavontuur’ – ze doen of maken iets bijzonders. Waarom zouden ze niet eens de hele Mississippirivier afvaren? Dit avontuur mondt uit in een veel serieuzer onderzoek. Southwind brengt de hedendaagse Amerikaanse samenleving in kaart. Voorbij de mooie plaatjes in tijdschriften en op websites kijken ze het leven in Amerika vandaag recht in de ogen." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Podcast SOUTHWIND (Engels)
 
Concept: Mark Požlep and Maxime Berthou
Uitvoering: Davis Freeman
Dramaturgie: Mark Požlep, Maxime Berthou, Davis Freeman
Dramaturgisch overzicht: Grzegorz Reske, Marta Keil
Set ontwerp: Mark Požlep & Maxime Berthou
Lichtontwerp en technisch overzicht: Grega Mohoročič
Poster en Glej, papierontwerp: Grupa Ee / MIna Fina, Ivian Kan Mujezinović
Glej, Papierredacteur: Tery Žeželj
Public relations: Tjaša Pureber
Uitvoerend producent: Barbara Poček
Productie: Glej Theatre
Co-productie: SPRING, Forceps Media
 

Data

19/05/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Theater Kikker, Grote Zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 120 minuten

Taal: Film Engels gesproken met Engelse en Nederlandse boventiteling. Performance Engels gesproken met Nederlandse boventiteling.

Toegankelijk:

 

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Let op: voorstelling bevat stroboscoop licht

Donderdag 19 mei: Na afloop van de voorstelling is er een After talk in de foyer

Vrijdag 20 mei: Voorafgaande aan de voorstelling is er een Flitsintro door artistiek adviseur Karlien Vanhoonacker

 
 

Presence

Royce Ng
 
'Een mix van theater en lezing over digitale aanwezigheid met indrukwekkende techniek'
 

Wat betekent 'aanwezigheid' nu we met behulp van nieuwe technologieën bijna overal kunnen zijn? Hongkongse mediakunstenaar Royce Ng is op afstand aanwezig. Op het podium staat een lokale performer waarop het lichaam Royce geprojecteerd wordt. Hij is digitaal aanwezig, maar lichamelijk afwezig. In de loop van deze lecture performance beginnen verschillende media te haperen. De toegepaste technieken krijgen steeds meer de overhand en de avatar op het podium lost langzaam op in de lucht. Wat overblijft is een verlichte stip en de onzekere vraag: was Royce nu hier of niet?

"Ergens tussen de nu al haast vintage ervaring van Second Life en oldschool social-mediaplatforms aan de ene kant, en een zelfstandige Artificial Intelligence aan de andere, plaatst Royce Ng ons voor een uitdaging. Wat is echt en wat niet aan ons sociale wezen? Waar eindigt ons stoffelijke leven, en waar begint ons digitale wezen?" - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

In ons digitaal magazine verteld Royce Ng meer over zijn performance en de uitvoering ervan. Lees het via deze link: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/interview-met-royce-ng

Tekst & regie: Royce Ng
Lokale performer: Stina Fors
Performer van een afstand: Royce Ng
Podium & lichtontwerp: Michele Piazzi
Podiumassistent: Benedetta Monetti
Geluidontwerp: John Bartley
Animaties: Zheng Mahler Studio
Technische regie: Michele Piazzi
Programmering: Alvaro Cassinelli
Production Management: Stéphane Noël
Produced by: Royce Ng & Materialise (HK), in co-production with Zürcher Theaterspektakel (CH), Kampnagel - International Center for Finer Arts and Produktionshäuser Deutschland (Hamburg / DE), Ob/scene Festival (Seoul  / KR), Taipei Performing Arts Center (Taipei / TW), and Kaserne Basel (CH).
Supported by: the IMPACT program of the Théâtre de Liège, with the financial support of the Rayonnement Wallonie grant, an initiative of the Walloon Government, operated by ST'ART SA. Hardware and software support provided by Alvaro Cassinelli and the Augmented Materiality Lab, School of Creative Media, City University of Hong Kong.
Realised thanks to an artistic residency hosted by: Emilia Romagna Teatro Fondazione (Bologna / IT).
 

Data

16/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

17/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Theater Kikker, Grote Zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 45 minuten

Taal: Engels, met Nederlandse en Engelse boventiteling

Toegankelijk:

 

Let op: bevat stroboscopisch effect, plotseling licht- en geluidsverandering, hard- en schril geluid en waterwolken

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Na afloop van beide voorstellingen is er een 10 minutes 10 questions nagesprek in de zaal

 
 

Indoor Weather

Ezra Veldhuis & Bosse Provoost
 
'Betreedt deze merkwaardige, spookachtige muterende wereld'
 

Zodra je de zaal van de Stadsschouwburg binnenkomt, kom je in een vreemde wereld. Curieuze figuren dwalen in het rond, theatertrekken dansen op en neer en hoog in de toneeltoren lijkt een mysterieus wezen te leven. De theaterzaal zelf is de performer die gaandeweg steeds meer de hoofdrol inneemt en die de performers opslokt en door onduidelijke krachten laat muteren. Er is geen verhaal, je wordt uitgenodigd om je onder te dompelen in deze merkwaardige wereld die blijft boeien tot het einde. Je ervaart de héle zaal en zal haar schoonheid met compleet nieuwe ogen zien.

De jonge makers Ezra Veldhuis en Bosse Provoost laten alle techniek en middelen van het theater zien die normaal gesproken verborgen zijn. Een speelse, absurde en tegelijk kritische voorstelling die je de feiten op de neus drukt: de mens is niet meer het centrum van de wereld.

"Dit getalenteerde jonge duo verovert de grote zalen met een eigenzinnig idee. We leven in een tijdperk waarin de menselijke heerschappij ter discussie staat. Ezra en Bosse nodigen ons uit om te komen kijken naar wat dat betekent voor het theater. Wacht maar niet tot er een acteur het toneel op stapt – het toneel zelf is hier de acteur!" - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Podcast Indoor Weather (Nederlands)
 
Concept, regie en lichtontwerp: Ezra Veldhuis, Bosse Provoost
Creatie en spel: Nathan Ooms, Kristien de Proost, Lobke Leirens, Benjamin Cools
Dramaturgie: Sébastien Hendrickx
Outside eye: Edith Cassiers
Regie-assistentie: Laurens Aneca
Geluidsontwerp: Benne Dousselaere
Kostuumontwerp: Carly Rae Heathcote
Stage: Milan van Bortel
Met dank aan: Max Pairon
Tekst: Inger Christensen
Oorspronkelijk gepubliceerd door: Gyldendal
Geproduceerd in samenwerking met: Gyldendal Group Agency
Productie: Toneelhuis, P.U.L.S. - Project for upcoming artists for the large stage
Coproductie: De Grote Post, C-TAKT
Met de steun van: Workspacebrussels, Kunstencentrum BUDA, De Tax Shelter van de Belgische federale overheid, CASA KAFKA Pictures Tas Shelter powered by Belfius
 

Data

15/05/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€26,- / €17,-*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, DE-Zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 70 minuten

Taal: Engels

Toegankelijk:

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Na afloop van de voorstelling is er een After talk in de foyer

A STONE FLIES UP OVER THE MOUNTAINS

Ezra Veldhuis en Bosse Provoost bundelden het materiaal van SUN-SET (2020) en Indoor Weather (2021) met gedichten van Inger Christensen, een tekst van Laurie Anderson en scheppingsverhalen van filmmaker Stan Brakhage. Het geheel is een poëtische assemblage, die onverwachte connecties legt tussen wijd uiteenlopende vormen en verhalen. Koop het boek hier!

 
 

The Waves

Khadija El Kharraz Alami
 
'Een helend ritueel over vrouwelijke schoonheid, kwetsbaarheid en pijn'
 

Theatermaakster Khadija El Kharraz Alami palmt met haar ongeziene durf en kwetsbare energie de theaterwereld volledig in. Voor haar nieuwe voorstelling The Waves baseert El Kharraz Alami zich niet alleen op het gelijknamige boek van Virginia Woolf, maar ook op essays van onder meer Clarissa Pinkola Estes en Audre Lorde. The Waves is een ritueel, een manifest, een immersieve ervaring waarin de vrouwelijke schoonheid, pijn en kwetsbaarheid centraal staan. Samen met vier actrices onderzoekt El Kharraz Alami hoe diep geïnternaliseerde ervaringen van oppressie en machtsmisbruik kunnen omgezet worden in een creatieve kracht. The Waves stelt een fysieke ruimte voor waarin we trauma’s in de ogen durven kijken, genot gevierd wordt, het lichaam gezegend en de kracht van creëren gedeeld. Verwacht je aan een urgente en nietsontziende theaterervaring.

"Het is een eer om de Nederlandse première te mogen presenteren van het nieuwste werk van Khadija El Kharraz Alami. In „Nu ben ik Medea” raakte ik gefascineerd door deze krachtige maker en haar persoonlijke benadering, en ik kijk ernaar uit om te zien hoe zij Virginia Woolfs „The Waves” vertaalt naar deze tijd." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

In ons digitaal magazine is er een pagina uitgelicht met interviews met jonge makers die deze SPRING editie hun werk laten zien, waaronder Khadija. In het artikel vertelt ze meer over haar voorstelling en hoe het tot stand is gekomen.⁣ ⁣Lees het interview hier: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/nieuwe-makers-op-spring

Concept en regie: Khadija El Kharraz Alami
Spel: Lois Brochez, Isabelle Houdtzagers, Khadija El Kharraz Alami, Musia Mwankumi, Merel Severs
Dramaturgie: Kopano Maroga
Lichtontwerp en techniek: Luc Schaltin
Composer: Michelle Samba
Geluidsontwerp: Ata Güner
Scenografie en kostuum: Rachid Laachir
Choreografisch advies: Cherish Menzo
Productieleiding en regie-assistentie: Lena Meijer
Technische assistentie: Jurgen Fonteijn
Dank aan: Aymará Parola, Eurudike de Beul
Productie: KWP, Stichting K.E.K.A.
Co-productie: DE SINGEL, Productiehuis Theater Rotterdam, Kaaitheater, de Brakke Grond, NTGent
Mogelijk gemaakt door: VG, VGC, Create to Connect, FPK
 

Data

13/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

14/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 120 minuten

Language no problem

Toegankelijk:

 

Let op: De voorstelling start buiten de Stadsschouwburg. Ben je slecht ter been? Dan kan je ook direct in het theater starten. Meer informatie volgt in de servicemail.

Let op: Deze voorstelling bevat expliciete scènes met naaktheid. Inhoud van de voorstelling kan als triggerend worden ervaren.

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Za 14 mei: Na afloop van de voorstelling is er een After talk in de foyer

 

& meer

Blog: The Waves - Khadija El Kharraz Alami Blog: The Waves - Khadija El Kharraz Alami

A blog by Molly Field

nieuws
 
 

Manila Zoo

Eisa Jocson
 
'“This show is far more intimate and confrontational precisely because of Zoom”- The Straits Times'
 

Filipijnse entertainers spelen een speciale rol in Disney's ‘Empire of Happiness’. Ze worden gezien als energieke geluksmachines die de mascottes onvermoeibaar tot leven wekken om mensen te vermaken. In Manila Zoo kaapt choreograaf Eisa Jocson de Disney experience, samen met vier Filipijnse performers en de Duitse elektronische musicus Charlotte Simon (Les Trucs). Ze tonen de raakvlakken tussen mens en dier, en spektakel, arbeid en eenzaamheid. Wanneer verandert de wereld van Disney in een echte dierentuin die wezens opsluit in kleine ruimtes om bekeken te worden voor 'educatieve' doeleinden? Manila Zoo is een unieke performance over gedwongen isolatie, valse connecties, de consumptiemaatschappij en de oordelende blik van de kijker, die met opzet is ontworpen om op beeld te worden getoond aan een publiek dat live aanwezig is in de theaterzaal.

Eisa Jocson wordt in veel landen erkend als een van de meest charismatische choreografen van haar generatie. In haar voorstellingen onderzoekt ze verschillende manieren van misbruik van arbeidskrachten uit de Filipijnen. Ze zoekt daarbij altijd de lichtpuntjes in serieuze onderwerpen en legt stereotypen over Filipijnen en gemeenschappen in Zuidoost-Azië in het algemeen bloot.

"Ik volg het werk van Eisa al jaren. Met elke nieuwe voorstelling scherpt deze uitblinker haar politieke inzicht in de positie van de Filippijnen in de geglobaliseerde wereld. Deze nieuwste productie laat ook zien hoe Eisa een grote groep verwante performers om zich heen verzamelt. Tenslotte is Manila Zoo ook nog eens een van de best doordachte voorbeelden van hoe je met je publiek in contact blijft als je geen grote internationale tournees kunt doen."  - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Podcast Manila Zoo (Engels)

Artistieke Regie, choreografie en artiest: Eisa Jocson
Muzikale Regie: Charlotte Simon
In samenwerking met: Bunny Cadag, Cathrine Go, Russ Ligtas, Joshua Serafin
Creatieve aanwezigheid: Arco Renz
Dramaturg: Anna Wagner
Lichtontwerp: Jan Maertens
Productiemanagement, coördination & verdeling: Katja Armknecht
Artistieke productie en touring: Andreas Jahnke
Technische manager: Yap Seok Hui | ARTFACTORY
Een productie van: Eisa Jocson en Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt am Main (Germany) als onderdeel van Tanzplattform Rhein-Main
Co-productie met: BIT Teatergarasjen (Norway), Esplanade – Theatres on the Bay (Singapore), Kaserne Basel (Switzerland), RISING Melbourne (Australia), Tanzquartier Vienna (Austria), Taipei Performing Arts Center (Taiwan).
Gefinancierd door: Het German Federal Government Commissioner voor Cultuur en Media als onderdeel van het Alliance of International Production Houses, International Coproduction Fund van het Goethe-Institut.
Gesteund door: NATIONALES PERFORMANCE NETZ International Guest Performance Fund for Dance, dat gefinancierd is door de Federal Government Commissioner voor Cultuur en Media
Een samenwerking tussen: Het Hessisches Staatsballett en de Künstlerhaus Mousonturm, ingeschakeld door Kulturfonds Frankfurt RheinMain en gesteund door het Department of Cultuur en Wetenschap van de stad Frankfurt/Main, het Hessian Ministerie voor Wetenschap en Kunst en de Alliance of Foundations (Aventis Foundation, BHF BANK Foundation, Crespo Foundation, Dotter Foundation, Dr. Marschner Foundation, Foundation Polytechnic Society Frankfurt am Main).
 

Data

21/05/2022 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels

Toegankelijk:

Let op: leeftijd 16+, de voorstelling bevat nep-pornografie

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

De zaal is open vanaf 17.30. De voorstelling begint om 18.00 uur

 
 

Postcolonial Spirits

Choy Ka Fai
 
'Een nieuwe kijk op de Indonesische volksdans Dolalak in liveverbinding met Surakarta'
 

Singaporese kunstenaar Choy Ka Fai doet al lange tijd onderzoek naar sjamanistische dansen in Azië. Voor Postcolonial Spirits dook hij in het Indonesische dansritueel Dolalak. Deze dans heeft zich steeds aanpast aan de popcultuur. Zo werd de traditionele Javaanse dans in de jaren dertig vermengd met bewegingen van feestende koloniale Nederlandse soldaten en gezongen islamitische gedichten. Tegenwoordig wordt Dolalak veel door jonge vrouwelijke influencers via TikTok gedanst op de deuntjes van het Indonesische popgenre dangdut.

Geïnspireerd door het steeds veranderende Dolalak, bekijkt Choy Ka Fai culturele en historische rituelen door de lens van de technologie van nu. Op het podium in Utrecht staat danser Vincent Riebeek in live-verbinding met Dolalak danser Andri Kurniawan in Surakarta. Ze werken virtueel samen en proberen via het scherm een dans te maken voor onze wereld na corona. Een verrassende dansvoorstelling die tijd en ruimte overschrijdt.

"Dit werk maakt deel uit van een groter project van Choy Ka Fai, dat Cosmic Wonders heet - een prachtig kunstwerk. Het is een project waarin verbinding wordt gezocht met verschillende sjamanistische tradities wereldwijd, en het was niet gemakkelijk om te bepalen welke we als eerste aan ons publiek in Utrecht zouden laten zien. Uiteindelijk heb ik gekozen voor “Postcolonial Spirits”, niet alleen omdat het de verrassende Nederlandse invloed belicht op bepaalde Indonesische tradities, maar ook omdat Ka Fai het toneel deelt met Vincent Riebeek – een  goede bekende van SPRING." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Concept, documentatie, vertelling en regie: Choy Ka Fai
Bovennatuurlijk aanwezig: Raden Mas Sosro
Dramaturg: Tang Fu Kuen
Choreografie & uitvoering: Vincent Riebeek, Andri Kurniawan
Assistent regie: Darlane Litaay
Muziek & geluid componist: Yennu Ariendra
Live muziek: J. Mo'ong Santosa Pribadi
Vocalist: Nova Ruth, Andri Kurniawan
Lichtontwerp, installatie en technische regie: Ray Tseng
Stagemanagement: Sanja Gergoric
3D Visual ontwerp & technologie: Brandon Tay
Mocap gegevensstroom: Keith Chia
Visueel artiest: Sven Gareis / telematique
Video-operator: Tammo Walter
Setontwerp: Dan Lancea
Propsontwerp: Soy Division
Kleding (Berlijn): Justyna Gmitrzuk
Kledingmaatwerk (Indonesië): Mr. Harjito
Erfgoed consult: Dolalak Budi Santoso Group
Artistiek Assistent: Irina Demina
Onderzoeksassistent: Sanne van Aalderen
Productie manager, onderzoek & vertaling (Indonesië): Sekar Handayani
Project manager: Mara Nedelcu
Productie: Choy Ka Fai in samenwerking met Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer Berlin.
Supported by: Het Berlin Senate Department voor Cultuur en Europa, Fonds Darstellende, Künste gefinancierd door het Federal Government Commissioner voor Cultuur en de Media.
Het onderzoeksproces is gesteunde door: The National Arts Council, Singapore.
Fotomateriaal is mogelijk gemaakt door: the KITLV/ Royal Netherlands Institute of Southeast, Asian and Caribbean Studies (https://www.kitlv.nl/).
Logos: Tanz im August, Senatsverwaltung für Kultur und Europa des Landes Berlin (SenKultEu), NEUSTART KULTUR #TakeAction, NAC
 

Data

18/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels, Nederlands en Bahasa Indonesia gesproken met Nederlandse en Engelse boventiteling

Toegankelijk:

Let op: bevat nevel, rook en licht stroboscopisch effect

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Wo 18 mei: Na afloop van de voorstelling is er een 10 minutes 10 question nagesprek in de zaal

Do 19 mei: Na afloop van de voorstelling kun je napraten met de festivalfilosoof in de foyer

 

& meer

 

If every rock is a hole

Amparo González Sola
 
'Aanstormend talent toont kwetsbare en tegelijk krachtige solo over weerstand en overgave'
 

Het publiek verzamelt zich op de grond op een groot wit vlak. Een lichaam toont een serie intrigerende houdingen. De ene keer sereen en verstild en de andere keer krachtig en sterk.

De jonge, aanstormende Argentijnse choreografe Amparo González Sola onderzoekt in haar werk hoe dans het onzichtbare, het afwezige, dat wat tot zwijgen gebracht is, waarneembaar kan maken. Hoe gebruik je tegenslagen om jezelf sterker te maken? Een krachtig statement over weerstand en overgave.

"Het nieuwste werk van Amparo Gonzáles Sola schetst heel duidelijk hoe je een sterke politieke boodschap toch in een abstracte, poëtische vorm kunt gieten. Voor mij is deze choreografie een manifest voor het verzet tegen de onderdrukking, en voor de kracht van kwetsbaarheid." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

In ons digitaal magazine is er een pagina uitgelicht met interviews met jonge makers die deze SPRING editie hun werk laten zien, waaronder Amparo. In het artikel vertelt ze meer over haar voorstelling en hoe het tot stand is gekomen.⁣ ⁣ Lees het interview hier: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/nieuwe-makers-op-spring

Artiest: Amparo González Sola
Licht en Ruimte: Vinny Jones
Geluid: Nahuel Cano
Artistieke samenwerking: Jimena Pérez Salerno
Adviseurs: Diana Szeinblum  & Kadiatou Diallo
Conceptuele dialogen: Marie Bardet & Laura Cull Ó Maoilearca
Productionele ondersteuning: Bibi Scholten van Aschat
Choreografie en leiding: Amparo González Sola
Coproductie: SPRING Performing Arts Festival
Steun: Pro Helvetia - Coincidencia (CH), Program Residenties in Utrecht (NL), Institut Français d' Argentine (FR), Próximamente Festival( BE), KVS Theater (BE), Munar Arte (AR), El Asunto de lo Remoto (AR), Young Art Support Amsterdam (NL), ATD-Aart Janszen Fonds (NL)
Residentie: Rote Fabrik (CH), Workspace Brussels (BE), Los Vidrios (AR), Das Choreography AHK (NL)
Dankbetuigingen: Sacha Rappo, Konstantina Georgelou, Jeroen Fabius, Carolina Bianchi, Nathalie Stirnimann, Stefan Stojanovic, Jonathan Ospina, Joachim Robbrecht, DAS Choreography peers and staff
 

Data

13/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

14/05/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Theater Kikker, Grote Zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 60 minuten

Toegankelijk:

 

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Vrijdag 13 mei: Na afloop van de voorstelling is er een 10 minutes 10 questions nagesprek in de zaal

Zaterdag 14 mei: Voorafgaande aan de voorstelling is er een Flitsintro door artistiek adviseur Karlien Vanhoonacker

 

& meer

 

Fuck me

Marina Otero
 
'"Het is mooi, krachtig, verwarrend en diep verontrustend" – L’oleil d’Olivier'
 

‘Het podium is mijn leven’ had de romantische titel van dit docudrama van Marina Otero kunnen zijn. Ze koos echter voor de titel ‘Fuck Me’. De Argentijnse choreografe en danseres maakte haar lichaam kapot met dansen. Toen ze in het ziekenhuis lag met zware rugklachten liet ze haar werk door vijf mannelijke dansers voortzetten. Op het podium voeren ze alles uit wat ze zelf niet meer kan. Marina regisseert ze, scheld ze uit en heeft ze lief, terwijl de mannen het verhaal dansen van haar leven en de uitbuiting van het lichaam. Fuck Me mixt gefilmde documenten, verhalen en dans met het energieke ritme van een tragikomische revue-act.

“Ik zag mezelf altijd midden op het toneel staan, als de heldin die op alles en iedereen wraak zou nemen. Maar mijn lichaam kan al dat vechten niet meer aan. Dus geef ik vandaag de ruimte aan deze performers. Eens zien hoe zij hun lichaam in de strijd gooien voor mijn narcistische zaak.” - Marina Otero

"Energiek en krachtig, grappig en ontroerend. “Fuck Me” is een artistiek manifest over weerbaarheid en het overwinnen van obstakels. Dit nieuwste werk van Marina Otero was al een van de grootste ontdekkingen van het afgelopen seizoen en gaat nu op triomftocht langs festivals en theaters in heel Europa." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

SPRING wordt deze editie geopend door de performance van Marina. In het digitaal magazine vertelt ze meer over de voorstelling en hoe het tot stand is gekomen. Benieuwd? Lees het digitaal magazine hier: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/marina-otero-opent-spring-2022

Dramaturg en leiding: Marina Otero
Uitvoerders: Augusto Chiappe, Juan Francisco Lopez Bubica, Fred Raposo , Miguel Valdivieso, Cristian Vega & Marina Otero
Ruimte & verlichting op tour / Technische Regie: David Seldes, Facundo David
Ruimte- en lichtontwerp: Adrián Grimozzi
Kledingontwerp: Uriel Cistaro
Geluidontwerp en originele muziek: Julián Rodríguez Rona
Dramaturgisch advies: Martín Flores Cárdenas
Assistent leiding: Lucrecia Pierpaoli
Choreografisch assistent: Lucía Giannoni
Visuele artiest: Lucio Bazzalo
Audiovisuele technische montage: Florencia Labat
Kledingstyling: Chu Riperto
Fotografie: Matías Kedak
Kleding: Adriana Baldani
Uitvoerend producent: Mariano de Mendonça & Marina D’Lucca
Productie: Mariano de Mendonça
 

Data

12/05/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

13/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€26,- / €17,-*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, DE-Zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: Spaans met Nederlandse en Engelse boventiteling

Toegankelijk:

Let op: bevat stroboscoop licht, hard geluid en rook

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Do 12 mei: opening van het festival met 15 min speech na afloop van de voorstelling

Vr 13 mei: Na afloop van de voorstelling kun je napraten met de festivalfilosoof in de foyer

 

& meer

Fuck Me - Marina Otero Fuck Me - Marina Otero

Blog geschreven door Tessa Kraijer

nieuws
 
 

Dronude Utrecht Project

Van den Berg/Van Herk/Durden
 
'Een body positive kunstwerk met honderd naakte mensen'
 

Hoewel wij allemaal naakt zijn onder onze kleren, zijn blote lichamen veelal uit de stad verdwenen. Dronude Utrecht Project van creatief collectief Van den Berg/Van Herk/Durden brengt naakt op een mooie manier terug in de stad. In een choreografie van Wojciech Grudzinski poseren honderd naakte mensen op iconische plekken in de binnenstad. Vanuit de lucht legt een drone het vast. Iedereen heeft een lichaam en elk lichaam kan meedoen.

SPRING toont een expositie over hoe dit bijzondere project, hoe er een tijdelijke gemeenschap gevormd is en de persoonlijke verhalen van deelnemers. En natuurlijk worden enorme dronefoto’s tentoongesteld waarin de mens én de stad Utrecht in volle glorie te zien is.

"Met dit nieuwe hoofdstuk in zijn Dronude-project brengt Tom Durden een aantal belangrijke kwesties bij elkaar. In zijn uiteindelijke vorm is het werk een iconisch beeld van de stad Utrecht en de Utrechtse samenleving. Maar tijdens het maken van dit ene beeld kwamen verschillende groepen bij elkaar, en gaandeweg ontstond ook een verhaal van een tijdelijke gemeenschap en hoe je die creëert." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Projectleider en drone-fotograaf: Tom Durden
Communicatie: Lieke van Herk
Filosoof: Floris van den Berg
Productie: Daan
Fotografie: Ben en Ton
Modellen: Anna, Joni, Maartje en Azavi
Instagram: Wing
Vertalingen: Richard
Choreografie: Wojchiech
Assistentie: Erik
 

Data

12/05/2022 10:00

13/05/2022 10:00

14/05/2022 10:00

15/05/2022 10:00

16/05/2022 10:00

17/05/2022 10:00

18/05/2022 10:00

19/05/2022 10:00

20/05/2022 10:00

21/05/2022 10:00

Prijs

€0,-

Locatie

Stadsschouwburg, Utrecht, Hekmanfoyer

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: hele dag geopend
Officiële opening tentoonstelling: 12 mei om 19.00 uur

Toegankelijk:

Gratis toegang

Op de volgende tijdstippen is de expositie helaas niet geopend:

17 mei: 16.00-20.00

19 mei: 15.00-18.00

20 mei: 9.00-11.00 en 13.00-16.00

 

& meer

Naakt in Utrecht Naakt in Utrecht

Blog door Floris van den Berg

nieuws
 
Opening van Dronude Utrecht Project Opening van Dronude Utrecht Project

Blog geschreven door Tessa Kraijer

nieuws
 
 

New Creation

Bruno Beltrão / Grupo de Rua
 
'Hiphopvirtuoos reageert op Braziliaanse politieke situatie'
 

De wereldwijd gevierde Braziliaanse choreograaf Bruno Beltrão bracht een revolutie teweeg in de danswereld met zijn mix van hiphop en hedendaagse dans. Zijn voorstellingen zijn energiek en fysiek intens met goed gebruik van muziek en ruimte. In New Creation reageert Bruno met zijn twaalf dansers op de extreemrechtse praktijken en barbaarsheid van het Bolsonaro-bestuur in Brazilië. Hoe blijf je in beweging als de politieke en sociale situatie in je thuisland alles lijkt de verlammen als een giftige mist? Met snelle bewegingen, hoge sprongen, head-spins en salto’s tonen ze dans als verzetsbeweging. Spectaculair, confronterend en compromisloos.

"Bruno Beltrão belicht opnieuw de politieke dimensie van de dans. Hij brengt het verzet en de protestbeweging van de Braziliaanse straten naar het toneel, zonder ook maar iets in te boeten aan radicaliteit." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Artistieke leiding: Bruno Beltrão
Regieassistent:Gilson Cruz
Met: Wallyson Amorim, Camila Dias, Renann Fontoura, Eduardo Hermanson, Alci Junior, Silvia Kamyla, Ronielson Araújo ’Kapu’, Leonardo Laureano, Antonio Carlos Silva, Leandro Rodrigues
Licht: Renato Machado
Kostuums: Marcelo Sommer
Muziek: Lucas Marcier / ARPX
Eletriciteit: Sineir
Decorontwerp: Anderson Dias
Productie: Grupo de Rua
In samenwerking met: Something Great
Distributie: Something Great
Co-produced bij: Künstlerhaus Mousonturm, Festival d’Automne à Paris & Centquatre, Kampnagel, Sadler Wells, KunstenfestivaldesArts, SPRING Performing Arts Festival, Wiener Festwochen, Onassis STEGI, Culturgest, Teatro Municipal do Porto, Le Maillon - Théâtre de Strasbourg, Romaeuropa, Charleroi Danse, Cité Musicale-Metz
Opdrachtgever: het Künstlerhaus Mousonturm in het kader van de Duitse Alliantie van Internationale Productiehuizen
Gesteund door: Goethe Institut
 

Data

20/05/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€26,- / €17,-*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, DE-zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 60 minuten

Toegankelijk:

 *online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Na afloop van beide voorstellingen kun je napraten met de festivalfilosoof in de foyer

 
 

The NarcoSexuals

Dries Verhoeven
 
'Een blik in de bitterzoete wereld van seksueel drugsgebruik'
 

Scrollend door hun telefoon gaan ze op zoek naar seks, seks van de bovenste plank, seks voorbij het voorstelbare. Geil en vastberaden springen ze op de fiets, in hun jaszak een flesje ghb, een zakje 3mmc of iets sterkers. Ongehoorzaam aan het verzoek tot social distancing, met een dikke vinger naar de gezondheidscultus, rebellerend tegen de sluimerende eenzaamheid. Ze treffen elkaar op de bank in een willekeurige huiskamer in de stad. Ze kruipen tegen elkaar aan, ze praten honderduit, ze neuken de sterren van de hemel, soms vallen ze flauw, in elkaars armen, ze dragen zorg voor elkaar. Ontmoet: The NarcoSexuals.

In zijn nieuwste werk onderzoekt Dries Verhoeven de ins en outs van seksueel drugsgebruik, een fenomeen dat vooral onder homomannen aan populariteit wint. Veertig jaar na het begin van de gay liberation dient zich een ‘narco-seksuele revolutie’ aan, al is die huidige bevrijding voor de buitenwereld onzichtbaar. Wat maakt mensen zó gedreven dat ze er soms hun leven voor op het spel zetten? Hoe ánders mogen ze zijn?

"Dries Verhoeven en zijn performers nodigen ons uit om met hen de rafelranden en donkerste hoeken van onze samenleving op te zoeken. Zoals hij vaak doet wanneer hij werk maakt met SPRING, gebruikt Dries de stad Utrecht als achtergrond voor zijn verhaal." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Concept: Dries Verhoeven
Performance: Bráulio Bandeira, Matteo Bifulco, Tamar Blom, Vincent Clavaguera, Wojciech Grudziński, Estefano Romani, Barnaby Savage
Understudies: Mher Brutyan, Victor Mendes
Bewegingsmateriaal ontwikkeld i.s.m. de performers
Geluidsontwerp: Thijs van Vuure
Dramaturgie: Hella Godee & Miguel Melgares
Assistentie: Marte Boneschansker
Stage tekst/regie: Hendrik de Pecker
Techniek: Roel Evenhuis, Peer Thielen
Aankleding decor: Eveline Didderen
Productie: ‘n More – Ellen van Bunnik, Lise van den Hout, Thijs de Bruijn, Jitske Weijand
Stage productie: Maaike Postma
Figuranten: Oliver Wagstaff, Lisanne Pol, Rafael Matt, Sasa Hara, Marie Clavaguera, August Geerlings, Jannes van Arkel, Marvin Staal, Gwen de Visser, Marco Franssen
Een productie van: Studio Dries Verhoeven
In coproductie met: SPRING Performing Arts Festival

 

Data

02/06/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

02/06/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

02/06/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

02/06/2022 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

02/06/2022 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

02/06/2022 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

02/06/2022 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Ping Pong Club / Wisselspoor (2e Daalsedijk 4B)

Editie

SPRING 2022 

Info

Locatie: Wisselspoorterrein (vlakbij Ping Pong Club), toegang terrein via 2e Daalsedijk 4

Duur: doorlopend, de loop duurt ongeveer 50 minuten

Je koopt een ticket voor een timeslot van dertig minuten waarbinnen je toegang krijgt tot het werk, je mag blijven zolang je wil

Taal: Engels

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Let op: leeftijd 16+

Let op: Er zijn geen zitplekken, maar je kunt overal staan en om het werk heen lopen.
Ben je slecht ter been? Meld dit dan van tevoren bij aankomst bij de ticketcontrole. Houd er rekening mee dat het terrein lastig toegankelijk is en het zicht voor mensen die gebruik maken van een rolstoel beperkt.

 

& meer

The NarcoSexuals - Dries Verhoeven The NarcoSexuals - Dries Verhoeven

Blog geschreven door Tessa Kraijer

nieuws
 
 

The Silicon Passion

SETUP
 
'Met Bachs’ Matthäus-Passion en synthesizers opzoek naar een nieuwe relatie met big tech'
 

Big tech is overal; in onze computers, smartphones, smartwatches. Iedereen maakt hier gretig gebruik van en deelt persoonlijke gegevens voor een zo gebruiksvriendelijk mogelijke app, apparaat en uiteindelijk leven. We hebben big tech dus massaal omarmd. Maar is het een warme omhelzing of een verstikkende wurggreep?

Utrechts technologie-kritisch medialab SETUP gaat in samenwerking met theatercollectief Transmissie en muzikant Rodrigo Ferreira op zoek naar een nieuwe relatie met big tech. Ze halen daarbij inspiratie uit één van de belangrijkste verhalen over boetedoening: de kruisiging. Met Bachs’ Matthäus-Passion, live synthesizermuziek, audio- en video-technologie en een parade van kleurrijke personages zoeken ze wie of wat er precies aan het kruis genageld moet worden, en hoe de wereld er na een wederopstanding uit zou kunnen zien. Verwacht een debat van evangelische proporties tussen tech nerds, technologie en gebruikers.

"Het Utrechtse IT- en kunstbedrijf SETUP stelt het publiek voor na te denken over de versnelling van de technologische omwenteling in onze beschaving en de gevolgen daarvan voor de mensheid. Is technologie verantwoordelijk voor haar impact of degenen ("big data") die haar controleren? Op een grappige en luchtige manier stellen de kunstenaars van SETUP een van de belangrijkste vragen van de huidige beschaving aan de orde: gebruiken wij de technologie of gebruikt de technologie ons?" - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

"De stijl is glitchy, nostalgisch, doet denken aan het internet van 2006 (inclusief Word Art-typografie). Dramaturgisch hebben de makers interessante parallellen ontdekt tussen de Matthäus-Passion, cancel culture, justitie en onze relatie met Big Tech" - Theaterkrant

 

Data

19/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2022 21:00

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Doopsgezinde Kerk

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 75 minuten

Taal: Engels gesproken, Nederlandse vertaling beschikbaar

Toegankelijk:

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Vrijdag 20 mei 21.00 uur: Na afloop van de voorstelling is er een 10 minutes 10 questions

De voorstelling op 20 mei om 21.00 is geannuleerd

 
 

All Together

Michikazu Matsune
 
'Intieme voorstelling over de blijvende verbinding tussen mensen'
 

Wie is er belangrijk in je leven geweest? En waarom zijn die mensen belangrijk voor je geweest? Theatermaker Michikazu Matsune vertelt samen met Frans Poelstra (Nederland) en Elizabeth Ward (US) over de mensen die nu of ooit dicht bij ze hebben gestaan, maar die op dit moment niet bij ons aanwezig kunnen zijn. We horen verhalen over iemands zus, jeugdvriend, leraar, eerste liefde en zelfs sterartiesten. De drie performers – die uit verschillende plekken in de wereld komen – herinneren hen, dragen een dans aan hen op, of worden soms hen. All Together verbindt het afwezige met het aanwezige; de mensen die er zijn met de mensen die er niet zijn. Of we nu van elkaar houden of elkaar haten, of je nu hier bent of niet, we horen allemaal bij elkaar.

"Drie performers zijn in gesprek met elkaar. Ze brengen de namen in herinnering van vrienden, familieleden en mensen die ze toevallig ooit ontmoet hebben en die een diepe impact hebben gehad op hun leven. Dankzij dit stuk ben ik gaan terugkijken op mijn eigen leven en dacht ik aan de keren dat ikzelf iemand ontmoette die een grote invloed op me had." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Podcast All Together (Engels)

Concept, artistiek directeur: Michikazu Matsune 
Uitvoering: Michikazu Matsune, Frans Poelstra, Elizabeth Ward
Assistentie: Dorothea Zeyringer, Franziska Zaida Schrammel
Tourmanagement: Franziska Zaida Schrammel
Productie: Verein Violet Lake / Studio Matsune 
Opgericht door: Stadt Wien Kultur (the Municipal Department of Cultural Affairs, Vienna)
 

Data

15/05/2022 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

16/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Stadsschouwburg, Blauwe zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 65 minuten

Taal: Engels

Toegankelijk:

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Zo 15 mei: Voorafgaande aan de voorstelling is er een Flitsintro door artistiek directeur Grzegorz Reske

Ma 16 mei: Na afloop van de voorstelling is er een After talk in de foyer

 
 

I am from Reykjavik

Sonia Hughes
 
'“Zoiets simpels om naar te kijken, en toch zo krachtig” – een bezoeker'
 

Het is eigenlijk heel simpel. Ik ga naar Utrecht. Daar zoek ik een plek, daar bouw ik een huisje voor mezelf en dat breek ik weer af. En de volgende dag probeer ik hetzelfde, maar dan op een andere plek in de stad.  

Ik probeer me waar dan ook thuis te voelen. Ik wil erachter komen wat er van een vreemdeling wordt gevraagd die nieuw is in een stad, en wat het van de stad vraagt als er een nieuwkomer binnenkomt. Het gaat over rechten, identiteit, ergens bijhoren, ergens thuis zijn en vrijheid. Het is deels beeldende kunst, deels een protest, en deels een ceremonie. Ik nodig je uit getuige te zijn, van mij en van je wijk. Kom kijken hoe goed de ontmoeting gaat tussen mij en Utrecht. Kom wanneer je wil, loop door, blijf een tijdje – ik ben wel even bezig.

"Hoe open is de lokale gemeenschap naar nieuwkomers? Hoe zichtbaar zijn nieuwkomers in het stadslandschap? Met haar tijdelijke aanwezigheid Sonia Hughes onze opvattingen over lokale worteling uit en vraagt ze hoever inclusiviteit en openheid echt reiken." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Artiest: Sonia Hughes
Architect: Lee Ivett van Baxendale Studios
Dramaturg: Rabab Ghazoul
Vrienden van de artiest: Linda Brogan, Jo Fong, Humberto Velez, Fiona Wright, Emma Wolukau-Wanambwa
Productie Manager: Greg Akehurst
Producer: Richard Morgan
Fotograaf: Solomon Hughes
Grote dank aan: Ragnheiður Skúladóttir and Bjarni Jónsson for helping pushing this project up the hill from day one.
Co-commissarissen: SPRING(Utrecht), Festspilline i Nord-Norge (Harstad), LIFT (London), Spill (Ipswich), International Living Theatre Festival (Aarhus)
 

Data

14/05/2022 12:00

15/05/2022 12:00

17/05/2022 12:00

18/05/2022 12:00

Prijs

0,-

Locatie

Verschillende locaties

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: doorlopend tussen 12:00 en 19:00

Taal: Engels

Gratis toegang

Za 14 mei: Antoniuskerk

Zo 15 mei: tegenover Omar-al-Faroukmoskee Overvecht (kruising Arnodreef en Tiberdreef)

Di 17 mei: Rooseveltlaan t.h.v. nr 280

Wo 18 mei: Griftpark, nabij restaurant Peter's Bistro

 

& meer

Blog: I am from Reykjavik - Sonia Hughes Blog: I am from Reykjavik - Sonia Hughes

A blog by Natalia Sedeleva

nieuws
 
 

The Dancing Public

Mette Ingvartsen
 
'Een dansfeest, spoken word-concert en uiting van fysieke waanzin'
 

Knaldrang, oftewel, de intense behoefte om te feesten. Hebben we dat nu niet allemaal? Maar waar komt die extreme nood aan beweging die we voelen vandaan?

In haar solo The Dancing Public danst Mette Ingvartsen de eenzame lockdown van 2020 van zich af. Een mix van onstuitbare bewegingen en een onophoudelijke stroom van muziek, woorden en zang, in helse tempo’s en ritmes. Mette nodigt het publiek uit om samen met haar een ware extatische dansmanie te creëren om ons zo te ontdoen van de stress van epidemieën, natuurrampen en armoede. Ben je er klaar voor om weer ‘high on life’ te zijn?

"Deze energieke avond brengt herinneringen naar boven aan momenten uit de geschiedenis waarop verschillende gemeenschappen het trauma van een grote plaag verwerkte met het zuiverende ritueel van een gemeenschapsdans. Het publiek wordt stap voor stap uitgenodigd om zelf aan dit ritueel deel te nemen." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Podcast The Dancing Public (Engels)

Concept & Uitvoering: Mette Ingvartsen
Lichtontwerp: Minna Tiikkainen
Set ontwerp: Mette Ingvartsen & Minna Tiikkainen
Muziek samenstelling: Mette Ingvartsen & Anne van de Star
Kleding: Jennifer Defays
Dramaturg: Bojana Cvejić
Techniek: Hans Meijer
Geluidstechnicus: Anne van de Star
Bedrijfsmanagement: Ruth Collier
Productie & administratie: Joey Ng
Muziek: Affkt feat. Sutja Gutierrez, Scanner, Radio Boy, LCC, VII Circle, Kangding Ray, Paula Temple, Ron Morelli, Valanx, Anne van de Star
Een productie van: Great Investment vzw
Gesteund door: de Fondation d’entreprise Hermès in het kader van het New Settings Program, Bikubenfonden.
Co-productie: PACT Zollverein (Essen), Kaaitheater (Brussels), Festival d’Automne (Paris), Tanzquartier (Vienna), SPRING Performing Arts Festival (Utrecht), Kunstencentrum Vooruit (Ghent), Les Hivernalles (Avignon), Charleroi danse centre chorégraphique de Wallonie – Bruxelles, NEXT festival, Dansens Hus Oslo
Met de steun van: Kunstencentrum Buda (Kortrijk)
Gefinancierd door: The Flemish Authorities, The Danish Arts Council & The Flemish Community Commission (VGC)
 

Data

13/05/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

14/05/2022 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Voormalig Pieter Baan Centrum (Gansstraat 180)

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 70 minuten

Taal: Engels

Toegankelijk:

Let op: Betreft staanplaatsen, slechts enkele zitplaatsen beschikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. Voorstelling bevat stroboscoop licht en hard geluid.

*online prijzen, aan de kassa €2 toeslag

 
 

Eros

Schweigman& en DOX
 
'Een zinderende muzikale totaalervaring voorbij het alledaagse'
 

Elk mens is sensueel. Oud, jong, dik of dun, man, vrouw of non-binair: we hebben allemaal een lijf vol energie en sensaties. Maar schaamte en twijfels kleuren vaak de blik op ons lichaam. Ben ik gezond, zie ik er goed uit? Terwijl er zo veel meer is. Ons lichaam is waanzinnig! Krachtig, fascinerend, sensationeel. Laten we dat in haar volledigheid omarmen.

In een eigentijds ritueel gaan zes vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In Eros is het klaar met alle taboes en clichés: de vrouwelijke energie mag weer los.

De nieuwe voorstelling van Schweigman& maakt precies die energie voelbaar. Ondersteund door drums en percussie van Frank Rosaly en Katherina Bornefeld (The EX) zetten de danseressen van Eros alle registers open. Een totaalervaring voorbij het alledaagse.

"Dit is een voorstelling over emancipatie, vrijheid en zelfbewustheid. De grote gelijkenis met een ritueel maakt van “Eros” een transformerende ervaring. Niet alleen voor de performer die deelneemt aan de avond, maar ook voor het publiek. Dit is een verhaal over de bevrijding van de culturele onderdrukking, ongeacht leeftijd of gender." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Concept: Boukje Schweigman, Ibelisse Guardia Ferragutti
Makers/ performers: Lysanne van Berlo, Fiona Dekkers,  Luana van Eekeren, Ibelisse Guardia Ferragutti, Rosanna ter Steege, Goda Zukauskaite
Drums en percussie: Frank Rosaly, Katherina Bornefeld
Regie: Boukje Schweigman
Muziekcompositie: Frank Rosaly
Scenografie: Theun Mosk
Kostuumontwerp: Esmée Thomassen
Casting in samenwerking met: Hildegard Draaijer
Regieassistentie: Anemone Oostvriesland, Rachel Schuit
Productieleiding: Lise van den Hout, Vera Andeweg
Techniek: Bart van den Heuvel, Albert-Jan ten Napel, Jorn Kortooms, Jeroen de Goei
Dramaturgisch advies: Loes van der Pligt
Hoofd Techniek: Jurr van Diggele
Hoofd productie: Puck Mathot
Publiciteit en marketing: Lonneke Laurant
Educatie: Anemone Oostvriesland, Kir Robben
Zakelijk directeur: Rachel Feuchtwang
Met dank aan: Wennah Wilkers, alle vrijwilligers en de educatieteams van Schweigman& en DOX
 

Data

26/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Loods Locomotiefstraat 8

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 90 minuten

Language no problem

Toegankelijk:

  max. twee rolstoelplekken beschikbaar, stuur een mail naar kassa@springutrecht.nl als je deze wil gebruiken

Let op: bevat stroboscoop licht en hard geluid.

*online prijzen, aan de kassa €2 toeslag

Na de voorstellingen van zaterdag 14 mei, dinsdag 17 mei (première), zaterdag 21 mei en zondag 29 mei is er een afterparty met DJ Ibelisse!

 
 

Intensive: The politics of storytelling

Michikazu Matsune en Lina Majdalanie
 

Michikazu Matsune (JP) en Lina Majdalanie (LB) hebben allebei een uitvoeringspraktijk die uitgaat van persoonlijke verhalen en de vertelling opbouwt op de scherpe grens tussen realiteit en fictie. Ze zullen hun fascinaties, strategieën en artistieke gereedschapskist delen met een geselecteerde groep deelnemers. Een kans om je artistieke portfolio van vaardigheden, artistieke talen en diepgaande reflecties uit te breiden. Breng een gezonde dosis nieuwsgierigheid en jezelf mee, inclusief de verhalen die jou (niet) definiëren.

Over de artiesten:

Michikazu Matsune is een performance-maker die werken ontwikkelt in zijn kenmerkende stijl die documentaire en conceptualistische praktijken omvat. Hij gebruikt verschillende benaderingen die variëren van toneelvoorstellingen, interventies in de openbare ruimte tot het maken van tekstschilderijen. Zijn persoonlijke methode, die tegelijk speels en kritisch is, onderzoekt de spanning rond onze culturele toeschrijvingen en sociale identificaties. Matsune komt oorspronkelijk uit de badplaats Kobe en is sinds de jaren negentig gevestigd in Wenen.

Het onderwerp "naam" is essentieel geweest voor sommige werken van Matsune, zoals Mitsouko & Mitsuko, gebaseerd op verhalen van twee Japanse vrouwen met bijna dezelfde naam, en Dans, als je mijn land wilt binnenkomen! met een bizar maar waargebeurd verhaal van een danser die werd gedwongen te dansen als onderdeel van een paspoortcontrole op een luchthaven vanwege vermoedens vanwege zijn islamitische voornaam. In All Together (dat dit jaar op het Lentefestival te zien zal zijn) praten drie performers langs een lijst met namen van mensen die niet naar deze daadwerkelijke voorstelling kunnen komen kijken.

www.michikazumatsune.info

 

Lina Majdalanie is een Lebanese performer, director en playwright, gevestigd in Berlin. 

Onder haar werken: Second Look (series of video, 2020), Sunny Sunday (2020), Borborygmus (2019), Do I Know you? (2017), 33 rpm and a few seconds (2012), Photo-Romance (2009), Appendice (2007), I Had a Dream, Mom (video, 2006), Biokhraphia (2002), en anderen.

Ze heeft gecureert aan: Relatively Universal (HAU-Berlin, 2017), Beyond Beirut at (Mousonturm-Frankfurt, 2016), Vues (Kunsthalle-Mulhouse, 2015) en Motion-Less (Tanzquartier-Vienna, 2009).

Ze heeft lesgegeven aan het HEAD (Geneva, 2008-2013), DasArts (Amsterdam, 2012), Goethe University (Frankfurt, 2016 and 2021), Bard College (Berlin 2019) en HFG-Karlsruhe (Karlsruhe, 2021).

 

Data

16/05/2022

Prijs

Early bird: 114,- Regular: 129,-

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

Info

Duur: De Intensive begint op de avond van 16 mei en eindigt in de late namiddag van de 18e. Het omvat workshops van Michikazu en Lina, het bezoeken van hun optredens en heerlijke vegetarische lunches. Avondeten is niet inbegrepen. Dinsdag en woensdag starten we om 10.00 uur.

Max 10 deelnemers

Early bird deadline: 18 April 2022

Final Deadline: 2 May 2022

Meld je aan door een korte motivatie en je cv naar springacademy@springutrecht.nl te sturen en dit formulier in te vullen.

 
 

Landing on Feathers - Rehearsing the Not Yet

Jija Sohn, Julia Reist, Aleksandra Lemm in collaboration with Elmer Kouwenberg and Nica Roses
 
'Een safe space waar we ideeën uitwisselen over zorg, nabijheid en onze verhouding tot de ander'
 

Afgelopen jaar maakten choreografen Jija Sohn (Japan/Korea) en Aleksandra Lemm (Polen) grote indruk met Landing on Feathers. Deze korte documentairefilm kwam voort uit hun bijbaan als zorgverleners voor de verlamde Elmer Kouwenberg, met wie ze verschillende bewegingsoefeningen doen. Het werd een mooi verhaal over hoe alle mensen lichamelijke vrijheid kunnen ervaren.

Jija en Aleksandra werken nu samen met Julia Reist aan een tweede deel van het Landing on Feathers-project, waarin ze verder onderzoek doen naar inclusiviteit en mededogen in relaties tussen mensen en de samenleving. Tijdens SPRING Performing Arts Festival delen ze hun onderzoek met het publiek en creëren ze een bijzondere safe space waar publiek wordt uitgenodigd te reflecteren en uit te wisselen over zorg, nabijheid en onze verhouding tot de ander. Samen willen ze alle vormen van beperkingen, uitdagingen of ongemakken bespreekbaar maken.

Uitnodiging voor een kort WhatsApp gesprek over zorg
Voorafgaand aan de bijeenkomst op SPRING nodigen kunstenaars en zorgverleners Jija, Aleksandra en Julia mensen uit om deel te nemen aan een 1-op-1 informeel gesprek over menselijke relaties, zorg en zelfzorg in de eigen meest intieme en nabije omgeving. In een veilige omgeving van WhatsAapp-spraakberichten kunnen de vaak verborgen en onderschatte onderwerpen als kwetsbaarheid, gevoeligheid en persoonlijke behoeften worden gedeeld. Het is een uitnodiging om samen een moment te nemen, op adem te komen, tot rust te komen en na te denken over hoe wij zorg ervaren in ons dagelijks leven. Deelnemen kan door een e-mail te sturen naar landingonfeathers@gmail.com, waarna het gesprek via WhatsApp wordt voortgezet, het gesprek duurt ongeveer 20 minuten.

Concept & project ontwikkeling: Jija Sohn, Julia Reist, Aleksandra Lemm
Artistiek onderzoek: Jija Sohn, Julia Reist, Aleksandra Lemm
Bewegingsonderzoek: Jija Sohn, Aleksandra Lemm in collaboration with Elmer Kouwenberg, Nica Roses
Uitvoerders: Jija Sohn, Aleksandra Lemm, Julia Reist, Elmer Kouwenberg, Nica Roses
Speciale dank/ supporters: Josefien Cornett, Alessio Castellacci, Kopano Maroga, Erika Sprey, Lorenzo Bacchin, Katrien Reist, Grzegorz Reske, Kristin de Groot DansAteliers (NL)
Coproductie: Spring Festival (NL), Dans Brabant (NL), Kaai Theater (BE), Be My Guest - EU Network project, Vooruit (BE), Brakke Grond (NL)
Residenties: Kunstencentrum BUDA (BE), Brakke Grond (NL), Vooruit, ICK (NL), Kaai Theatre, WpZimmer (BE)

 

Data

18/05/2022 20:00

Prijs

€0,-

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels

Toegankelijk:

Gratis toegang, aanmelden via landingonfeathers@gmail.com

Voorafgaand aan de bijeenkomst nodigen de kunstenaars je uit voor een kort 1-op-1 gesprek via WhatsApp. Mail naar landingonfeathers@gmail.com

 
 

Masterclass The Dancing Public

Mette Ingvartsen and Bojana Cvejić
 
'SPRING Academy biedt een Masterclass voor opkomende choreografen, dansers, dansdramaturgen en gevorderde dansstudenten. Een unieke kans om in een persoonlijke setting te werken met internationaal bekende SPRING-artiesten.'
 

Hoe verhouden sociale dansen zich tot zeer basale menselijke behoeften aan beweging, plezier en extase? Je werkt vanuit de onderzoeksthema's van de voorstelling The Dancing Public rond ‘dancing manias’. Sociale dansen zijn vaak verbonden met sociale en politieke situaties en omstandigheden, waardoor ze weerstandsdansen worden, manieren om ontberingen af ​​te weren of zelfs overlevingsstrategieën. Dit materiaal pak je fysiek uit met Mette.

Een diepgaande theoretische lezing over sociale choreografie door Bojana volgt. Sociale choreografie is in verband gebracht met harmonieuze arrangementen van dansende lichamen en individuele gebaren waarin beelden of protocollen van sociale orde zich esthetisch manifesteren. Toch kent elke leeftijd in Europa wel eens uitbarstingen van wanordelijke bewegingen op individuele en massale schaal, gedreven door crisis, ziekte, waanzin, protest of vervoering. Op zulke momenten lijken de mensen op het publieke toneel te verschijnen, en we vragen: zijn deze verschijningen van wanorde ook gechoreografeerd? Hoe geeft de esthetiek van wanorde in de alledaagse beweging vorm aan het sociale?

Over de artiesten

Mette Ingvartsen is een Deense choreograaf en danser die in Brussel woont en werkt. Haar werk wordt gekenmerkt door hybriditeit en breidt choreografische praktijken uit door dans en beweging te combineren met andere domeinen zoals beeldende kunst, technologie, taal en theorie. Een belangrijk onderdeel van haar werk werd tussen 2009 en 2012 ontwikkeld met The Artificial Nature Series, waarin ze zich richtte op het herconfigureren van relaties tussen menselijke en niet-menselijke agency door middel van choreografie. Haar recentere serie, The Red Pieces (2014-2017), daarentegen, schrijft zichzelf in in een geschiedenis van menselijke prestaties met een focus op naaktheid, seksualiteit en hoe het lichaam van oudsher een plaats is geweest voor politieke strijd. In 2019 ging ze in première Moving in Concert, een abstracte groepschoreografie, die zich richt op de verwevenheid tussen mensen, technologische hulpmiddelen en natuurlijke materialen en in 2021 ging ze in première The Life Work, een in situ project met ouderen in het Ruhrgebied in Duitsland dat migratiekwesties aan de orde stellen. En een nieuwe solo, The Dancing Public, geïnspireerd door een fascinatie voor dansmanieën door de geschiedenis heen.

Ingvartsen is gepromoveerd in choreografie aan de Stockholm University of the Arts en is daarvoor afgestudeerd aan de podiumkunstenschool P.A.R.T.S. Ze richtte haar bedrijf op in 2003 en haar werk is sindsdien te zien geweest in heel Europa, maar ook in de VS, Canada, Zuid-Korea, Taiwan en Australië. Ze was artist in residence in het Kaaitheater in Brussel, Volksbühne in Berlijn en was ook verbonden aan de APAP

Bojana Cvejić

Bojana Cvejić werkt in de filosofie, dramaturgie en performance- en dansstudies. Naast verschillende boeken is ze auteur van Choreographing Problems (2015) en Toward a Transindividual Self (met Ana Vujanović, binnenkort te verschijnen). Cvejić is hoogleraar danstheorie aan de KHIO Oslo National Academy of the Arts.

 

Data

14/05/2022 12:30

Prijs

Early bird: 65,- Regular: 75,-

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

Info

Duur: De Masterclass start om 12.30 en is over wanneer de party klaar is. Inbegrepen is een workshop en een lezing van Mette en Bojana, een opening lunch, tickets voor de performance The Dancing Public (start tijd 22:00) en een afterparty na de voorstelling. Avondeten is niet inbegrepen.

Max 10 deelnemers

Early bird deadline: 18 April 2022

Final Deadline: 2 May 2022

Meld je aan door een korte motivatie en je cv naar springacademy@springutrecht.nl te mailen en dit formulier in te vullen.

 
 

I… Cognitive maps - Chapter 1

Ely Daou
 
'Libanese kunstenaar brengt de eenvoud van het verhalen vertellen terug'
 

Wat herinner jij je nog van je oude kinderkamer? Of van alle huizen waar je ooit hebt gewoond? De Libanese kunstenaar Ely Daou graaft in de krochten van zijn geheugen en schetst de verschillende appartementen die hij heeft moeten verlaten tijdens de Libanese burgeroorlog en in de jaren erna. Hij verzamelt ons rond een ouderwetse overheadprojector en vertelt een zeer persoonlijk verhaal over zijn leven, de ontsnapping uit een oorlogsgebied, migratie, verlies van bezit en het terughalen van herinneringen. Een intieme voorstelling waarin we allemaal een beetje familie worden van deze bijzondere kunstenaar.

"Ely Daou mag dan de meeste bekendheid hebben gekregen door zijn grote installaties, maar voor mij is dit werk een haast iconisch voorbeeld van het mediterrane theater. Door alle onnodige aspecten van het theater weg te laten, creëert hij een uitgebreide ontmoeting tussen kijker en performer. Het persoonlijke verhaal van de maker nodigt het publiek uit te reflecteren op hun eigen leven en de samenleving waar zij deel van uitmaken." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Naast Ely Daoi, zijn ook Lina en Rabih van Libanese afkomst. In het digitaal magazine schrijft artistiek directeur Grzegorz Reske over de achtergrond en het verband tussen deze jonge makers. Lees het artikel hier: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/libanese-makers-op-spring

Door: Ely Daou
Met dank aan: Joseph Daou
Residentie en steun: Centrale Fies, Live works (Italy), HANGAR: Baden-Württemberg (Catalunya Grant), Goethe-Institut Barcelona, Württembergischer, Kunstverein Stuttgart Kunststiftung Stuttgart
 

Data

18/05/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Theater Kikker, Kleine zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 55 minuten

Taal: video Engels en Arabisch gesproken met Nederlandse en Engelse boventiteling, performance Engels gesproken

Toegankelijk:

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Zaterdag 21 mei: Voorafgaande aan de voorstelling is er een Flitsintro door artistiek adviseur Karlien Vanhoonacker

 
 

The Village Utrecht

Nieuwe Helden
 
'Ga met een interactieve app op fietstocht door een snel veranderende stad'
 

Utrecht groeit. Heel hard. Het hardst van heel Nederland. In de komende 18 jaar moeten we ruimte maken voor nog eens 95.000 nieuwe Utrechters. In The Village Utrecht ben je als bezoeker de hoofdrolspeler in jouw eigen documentaire over de snelst groeiende stad van Nederland. Met je koptelefoon op spring je op de fiets en neemt een interactieve app je vanuit het centrum op sleeptouw naar drie cruciale knooppunten die de komende jaren enorm gaan veranderen: de stations Lunetten, Leidsche Rijn en Overvecht en de stadsdelen daaromheen. Welke gevolgen hebben de veranderingen eigenlijk voor de stad en haar inwoners? Mogen wij nog meebepalen hoe de stad gaat veranderen? Is er nog ruimte voor mij in die nieuwe stad? Mag ik hier zijn?

Voor The Village Utrecht dook kunstcollectief Nieuwe Helden vol overgave in Utrecht en al haar wijken. Meer dan een jaar lang spraken ze met experts en buren, oude en nieuwe bewoners, gasten, grondbezitters en ongedocumenteerden over verstedelijking, identiteit, bezit, democratie en menselijkheid. Nieuwe Helden nodigt je uit om te verdwalen in de stad en via verschillende routes kennis te maken met Utrechters en hun stad.

Let op: voor The Village Utrecht heb je een fiets, een smartphone met internet en koptelefoon of oortjes nodig. The Village vraagt enige handigheid in de omgang met een smartphone en fietsen op navigatie door een drukke stad.

"The Village is een format waarmee gezelschap Nieuwe Helden een uniek beeld schetst van de stad. Het waardevolle aan hun werk is dat ze geen statement maken of oordeel vellen over hun onderzoeksobject. Ze vertellen het verhaal van de stad vanuit de verhalen die vanuit de lokale gemeenschap zijn aangedragen en presenteren dat aan een bredere groep publiek. “The Village” houdt de gemeenschap een spiegel voor. Eentje die we zelf hebben gemaakt, voor onszelf. Hiermee kunnen we onze maatschappij samen een stukje beter maken." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Productie/ artistiek: Bas van Rijnsoever, Isil Vos, Keisha Tuur, August Geerlings, Anne Caesar van Wieren, Niels Kuiters, Veerle van Dieren, Mariella van Apeldoorn, Travis Geertruida, Charlot van der Meer, Ikram Bouchal, Hugo de Haas aka Wordbites
Partners: RAUM, NUT, Bibliotheek Utrecht, ZIMIHC, Universiteit Utrecht, HKU theater, ANNE en vele anderen
Fondsen: Het Fonds Podiumkunsten, Het Fentener van Vlissingen Fonds, K.F. Hein Fonds
 

Data

21/05/2022 11:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 11:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 11:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 11:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 12:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 12:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 12:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 12:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 13:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 13:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 13:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 13:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 14:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 14:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 15:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 15:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Startpunt Stadsschouwburg Utrecht, Festivalhart

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: ongeveer 120 minuten (duur van één fietsroute)

Taal: Engels

Let op: voor The Village Utrecht heb je een fiets, een smartphone en koptelefoon of oortjes nodig. Mocht je geen (ov)fiets kunnen regelen, neem dan contact op via kassa@springutrecht.nl

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

 
 

Podcastserie SPRING in het diepe

 

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe het brein van een artistiek maker werkt? Na de eerste serie SPRING in het diepe podcasts voor SPRING 2021 duikt kunstjournalist Luuk Heezen voor een tweede maal digitaal, maar zeer intiem, in de gedachtekronkels van de makers die op SPRING in Autumn te zien zijn.

Dit keer gaat hij in gesprek met Anouk van Dijk over haar voorstelling Common Ground. Daarnaast spreekt de journalist met Eko Supriyanto (IBUIBU BELU: Bodies of Borders), Kate McIntosh (To Speak Light Pours Out) en Jan Martens (any attempt will end in crushed bodies and shattered bones). Welke fascinatie ligt er aan hun werk ten grondslag? Hoe heeft de voorstelling vorm gekregen? Welke scène kostte het meeste bloed, zweet en tranen? Leun achterover een laat je meevoeren op de hersengolven van de meest vooraanstaande creatievelingen. Een verdiepend gesprek, dat zowel voor als na het zien van voorstelling interessant is om te horen.

Deze podcast komt tot stand in samenwerking met online kunsttijdschrift Mister Motley.
 

Podcast To speak light pours out (Engels)

Podcast any attempt will end in crushed bodies and shattered bones (Nederlands)

Podcast Common Ground (Nederlands)

Podcast IBUIBU BELU: Bodies of Borders (Engels)

Podcast Ensaio Para Uma Cartografia (Engels)

 

Data

01/10/2021

08/10/2021

15/10/2021

22/10/2021

Prijs

gratis / free

Locatie

online

Editie

SPRING in Autumn 2021 

Info

Elke vrijdag een nieuwe aflevering!

Taal: Engels of Nederlands

Te luisteren via je podcastapp en hier.

 
 

SEEK BROMANCE

Samira Elagoz
 
'Een filmische transmannelijke liefde door de woestijnen van Los Angeles en Las Vegas'
 

De afgelopen zes jaar heeft Samira Elagoz hun artistieke praktijk gewijd aan onderzoek naar cis-mannen en eerste ontmoetingen. Vijf jaar lang reisde Elagoz met hun performance over seksueel geweld, Cock, Cock, Who’s There? (SPRING 2017) non-stop de wereld rond, voor en na #MeToo. Na zoveel jaar op tournee begon Sam een zoektocht naar intimiteit en realiseerde zich dat de voorstelling die begon als een oprechte ode aan het vrouw-zijn, uitmondde in een afscheid daarvan.

SEEK BROMANCE begon met een bericht dat Elagoz op Facebook ontving van een mysterieus, zich als man presenterend profiel met de naam Aris. In deze filmperformance wordt het publiek uitgenodigd om de relatie te volgen tussen twee mensen die elkaar op een extreem punt in hun bestaan ontmoetten; de wereldwijde pandemie. Van dagelijkse routines tijdens een lockdown tot een woestijn ver afgezonderd van de rest van de wereld. Met niets meer dan een auto, wat geld en een voorraad testosteron leggen de twee de dynamieken van mannelijkheid en vrouwelijkheid bloot.


Interview met Samira Elagoz
"SEEK BROMANCE is van oorsprong een nummer van Avicii uit 2010. In de videoclip die daarbij hoort gaan twee bro’s op road trip en daar hangt een meisje bij rond, als derde wiel aan de wagen. Dat zou weleens de ondertitel van mijn werk kunnen zijn denk ik.“

Lees hier het hele interview in het digitale magazine van SPRING in Autumn.

Concept en regisseur: Samira Elagoz
In samenwerking met Aris
Advies: Bruno Listopad, Antonia Steffens
Extra advies: Otto Rissanen, Tiana Hemlock-Yensen, Richard Sand, Valerie Cole, Jessie Jeffrey Dunn Rovinelli, Michael Scerbo
Advies bij filmen: Jeanette Groenendaal
Productie: SPRING Performing Arts Festival
Co-productie: Frascati Amsterdam, Kunstenwerkplaats Pianofabriek Brussels, Black Box Teater Oslo, BIT Teatergarasjen Bergen, Finish Cultural Institute for the Benelux, Arsenic - Contemporary Performing Arts Center, Lausanne
Mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten NL, Koneen Säätiö FI, Prins Bernhard Cultuurfonds NL, Ammodo NL

 

Data

30/10/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

31/10/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14*

Locatie

Het Huis, Theaterzaal

Editie

SPRING in Autumn 2021 

Info

Duur: 4 uur, inclusief pauze

Taal: Engels met Engelse boventitels

Toegankelijk:

let op: gebruik van expliciet beeldmateriaal

*online prijzen, aan de kassa €2 toeslag

Deze voorstelling is toegangelijk met een coronatoegangsbewijs. Kijk hier hoe dat werkt.

 
 

To Speak Light Pours Out

Kate McIntosh
 
'Dompel je onder in een luisterruimte van percussie en zang'
 

Kate McIntosh maakt voorstellingen waarin ze toeschouwers actief betrekt en hen stimuleert om alle zintuigen te gebruiken. Na het succesvolle intieme ritueel In Many Hands (SPRING 2018) is deze bijzondere choreografe terug in Utrecht. Dit keer dompelt ze het publiek onder in een wereld van percussie en zang. Ze mixt het werk van verschillende schrijvers, componisten en artiesten tot een krachtige, politieke en poëtische luisterruimte. Dreunende beats en energieke ritmes, stemmen en teksten vormen een bevrijdende en activerende sonische wereld.


Podcastserie SPRING in het diepe
Na de eerste serie SPRING in het diepe podcasts voor SPRING 2021 duikt kunstjournalist Luuk Heezen voor een tweede maal digitaal, maar zeer intiem, in de gedachtekronkels van de makers die op SPRING in Autumn te zien zijn.

Luister hieronder de aflevering met Kate McIntosh over To Speak Light Pours Out. Andere afleveringen vind je hier.

Project door Kate McIntosh
In samenwerking met Ghyslaine Gau, Arantxa Martinez, Anja Müller, Stina Fors
Lichtontwerp Minna Tiikkainen
Geluidsontwerp Stefan Schneider
Podiumrealisatie & Studio assistent Anda Skrejane
Muziekcompositie Katharina Ernst, Beatrice Graf
Tekst door of geinspireerd door a.o. Season Butler, Jo Randerson, Rebecca Tamás, Bek Coogan, Paul B. Preciado, Tim Etchells, Astrid Korporaal, Elders of the Hopi Nation, Alice MacKenzie, Ebba Petrén
Productie Sarah Parolin
Licht, geluid en decor directie light, sound, stage direction Michele Piazzi
Technische ondersteuning Hanna Kritten Tangsoo
Administratie Laura Deschepper
Artistiek advies Tim Etchells, Sarah Parolin
Catering Hìla Lahav, Silvia Feliziani, Wim May
Productie door               S P I N vzw
Coproductie door Kaaitheater (Brussels), Vooruit Kunstencentrum (Gent), BUDA Kunstencentrum (Kortrijk), PACT Zollverein (Essen), Künstlerhaus Mousonturm (Frankfurt Am Main), Residenz Schauspiel Leipzig (Leipzig), Black Box teater (Oslo), BIT Teatergarasjen (Bergen), Rosendal Teater (Trondheim), SPRING (Utrecht), Wiener Festwochen (Vienna)
Mogelijk gemaakt door Vlaamse Overheid, Vlaamse Gemeenschapscommissie, NATIONALES PERFORMANCE NETZ Coproduction Fund for Dance, which is funded by the Federal Government Commissioner for Culture and the Media
Residentie Tanzfabrik (Berlin), Centrale Fies_Passo Nord (Dro)
Dank aan Hans Bryssinck, Diederik Peeters, Laura Deschepper, Elisa Demarré, Josh Rutter, Gäel Santisteva, Lazara Rosell Albear, Pieter Ampe, Ntando Cele, Jonathan Bepler, Steve Heather, Andy Wright, Marc Lohr, Kazehito Seki, Fritz Welch, Daria Gatti, Daniel Blanga Gubbay, Daniela Bershan, Valentina Desideri, Emily Beausoleil, Jacopo Lanteri, Lola Rubio, public in private studio (Berlin)

 

Data

27/10/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/10/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14*

Locatie

Het Huis, Theaterzaal

Editie

SPRING in Autumn 2021 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels met Nederlandse boventitels

*online prijzen, aan de kassa €2 toeslag

Deze voorstelling is toegangelijk met een coronatoegangsbewijs. Kijk hier hoe dat werkt.

Op 27 oktober is er na afloop een nagesprek in de zaal: 10 minutes 10 questions

 
 

How To Exit A Reality (Attempt 1 of 19)

Andrea Božić and Julia Willms | TILT in collaboration with the Moon
 
'Een speelse reis door verschillende werkelijkheden, gebaseerd op het idee van een escape room.'
 

Choreograaf Andrea Božić en beeldend kunstenaar Julia Willms staan bekend om het maken van speelse ruimtelijke ervaringen met hun voorstellingen en installaties. Voor How To Exit A Reality (Attempt 1 of 19) werkt het kunstenaarsduo samen met de maan. Ze baseren zich op de cyclus van Meton: een cyclus van 19 jaar waarin de maan weer op precies dezelfde plek aan de hemel terugkeert met precies dezelfde sterrenhemel op de achtergrond. Speciaal voor SPRING in Autumn hebben ze exact dezelfde nachtelijke hemel in Utrecht voorbereid als in 1603, het jaar waarin heksenprocessen in Nederland eindigden, en in het jaar 2059, het jaar van de eerste menselijke nederzetting op de maan.

Samen gaan we op een ruimtetijdreis door verschillende realiteiten - van dromen en herinneringen naar maanrituelen en SciFi-ficties. De performance volgt het idee van een escape room: we zoeken een uitweg, maar steeds als we er een vinden komen we weer in een nieuwe werkelijkheid terecht, totdat we zelfs de ruimte hier en nu als fictief ervaren - eentje die we zelf kunnen besturen, veranderen en anders kunnen verbeelden.


Interview met Andrea Božić en Julia Willms
"Een van de uitgangspunten van ons werk is dat het altijd is ingebed in gebeurtenissen uit het echte leven. Het is geen gimmick. Je woont iets bij dat echt is, daar gaat het om, zoals een maansverduistering.“

Lees hier het hele interview in het digitale magazine van SPRING in Autumn.

Concept, script, choreografie, video installatie en ontwerp van de ruimte: Andrea Božić en Julia Willms
Samenwerking script: Billy Mullaney
Performers: Billy Mullaney en Julia Willms
Animatie: Julia Willms
Geluid: Robert Pravda
Licht: Vinny Jones
Dramaturg stagiair: Tery Žeželj
EarthMoon beeld: Julia Willms
Management en productie TILT: Marieke van Bueren
Techniek: Erik Gramberg en Paul Beumer
Media en productie assistent: Kat Churcher
Publiciteit en sales: CASC
Productie: TILT,
Residentie: Veem House for Performance.
Mogelijk gemaakt door de financiële steun van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, Tijl Fonds, Kickstart Cultuurfonds, Horizon en DAS Research.

 

Data

28/10/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/10/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/10/2021 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14*

Locatie

Theater Kikker

Editie

SPRING in Autumn 2021 

Info

Duur: 115 minuten. 

Taal: Engels

Toegankelijk:

*online prijzen, aan de kassa €2 toeslag

Deze voorstelling is toegangelijk met een coronatoegangsbewijs. Kijk hier hoe dat werkt.

 
 

7

Radouan Mriziga
 
'Het menselijk lichaam als het ultieme wereldwonder'
 

Met de term 'wereldwonderen' worden de zeven indrukwekkende bouwwerken uit de klassieke oudheid bedoeld, zoals de Piramide van Cheops. Maar is het echte wereldwonder niet het menselijk lichaam, vraagt de Marokkaanse choreograaf Radouan Mriziga zich af. Want mensen hebben deze ingenieuze architectuur bedacht en uitgevoerd. Is het feit dat de mens zo de wetten van de natuur tart, niet nog mooier en mysterieuzer dan de bouwwerken zelf? Met deze vraag in het achterhoofd maakt Mriziga zijn voorstelling 7. Het toneel verandert gaandeweg in een geometrisch lijnenspel waarin de schoonheid van het bewegende lichaam in de schijnwerpers wordt gezet.

Concept / Choreografie: Radouan Mriziga
Creatief and Performers: Radouan Mriziga, Maïté Minh Tâm Jeannolin, Bruno Freire, Eleni-Ellada Damianou, Lana Schneider, Zoltán Vakulya and Jalil El Yazidi (in replacement of Suhad Najm Abdullah)
In samenwerking met kunstenaar: Lana Schneider
Muziek: Jalil El Yazidi (origineel door Suhad Najm Abdullah)
Kostuum: Annabelle Locks
Dramaturgisch advies: Esther Severi
Artistiek advies: Alina Bilokon
Assistent: Sara Chéu
Productie: Moussem Nomadic Arts Center (Brussels - BE)
Management and distributie: Something Great
Co-productie: Kaaitheater, Sharjah Art Foundation Kunstenfestivaldesarts, C-Mine, Vooruit, PACT Zollverein
In the context of European Network DNA (Departures and Arrivals)
Gefinanceerd door the Creative Europe Program of the European Union
Ondersteund door: Pianofabriek, Charleroi Danses, STUK 
Erkenning: Jozef Wouters 

 

Data

30/10/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

31/10/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14*

Locatie

Werkspoorfabriek

Editie

SPRING in Autumn 2021 

Info

Duur: 70 minuten

Taal: Engels

Let op: niet rolstoeltoegankelijk

*online prijzen, aan de kassa €2 toeslag

Deze voorstelling is toegangelijk met een coronatoegangsbewijs. Kijk hier hoe dat werkt.

Na afloop van de voorstelling op zondag 31 oktober is er een nagesprek in de zaal: 10 minutes 10 questions.

 

& meer

Ruimte maken, hiërarchieën afbreken: Radouan Mriziga’s 7 Ruimte maken, hiërarchieën afbreken: Radouan Mriziga’s 7

7 is het laatste deel van een trilogie waarin Radouan Mriziga de relatie verkent tussen het menselijk lichaam en de ruimtes die het bouwt en inneemt. Lees hier het interview door Morgan Amonett.

nieuws
 
 

IBUIBU BELU: Bodies of Borders

Eko Supriyanto
 
'Indonesische dans die grenzen verlegt en mensen verbindt'
 

Dagblad De Standaard noemde hem niet voor niets ‘een antropoloog-choreograaf’: na jaren veldonderzoek weet de Indonesische choreograaf Eko Supriyanto nagenoeg alles van dansen in de Indonesische archipel. Zoals van de likurai, een dynamische dans waarmee vrouwen op het eiland Timor hun mannen verwelkomden die na een oorlog naar huis terugkeerden. In zijn nieuwe productie IBUIBU BELU: Bodies of Borders creeert Supriyanto een nieuwe interpretatie van deze welkomstdans. En zoals altijd in zijn werk heeft ook IBUIBU BELU: Bodies of Borders een onderliggende politieke boodschap: wat is de impact van grenzen op lichaam, geheugen en geest van de mens?

Podcastserie SPRING in het diepe
Na de eerste serie SPRING in het diepe-podcasts voor SPRING 2021 duikt kunstjournalist Luuk Heezen voor een tweede maal digitaal, maar zeer intiem, in de gedachtekronkels van de makers die op SPRING in Autumn te zien zijn.

Luister hieronder de aflevering met Eko Supriyanto over IBUIBU BELU: Bodies of Borders. Andere afleveringen vind je hier.

Choreografie Eko Supriyanto
Dansers: Evie Anika Novita Nalle, Yunita Dahu, Angela Levenia Leki, Feliciana Soares, Marlince Ratu Dabbo, Adriyani Sindi Manisa Hale 
Dramaturg Renee Sariwulan
Muziek Dimawan Krisnowo Adji
Licht Jan Maertens
Kostuum Vivi Ng, Erika Dian
Creative Presence Arco Renz
Projectmanager Isa Natadiningrat
Producer Sadiah Boonstra
Assistent Riyo Tulus Pernando
Productie EkosDance Company
Uitvoerend producent Ratnasari Langit Pitu
Coproducenten Local Government Belu, Nusa Tenggara Timur (Atambua, Indonesia), Asia TOPA (Melbourne, Australia), SPRING Festival (Utrecht, the Netherlands), Theater im Pumpenhaus (Münster, Germany), TPAM – Performing Arts Meeting in Yokohama (Yokohama, Japan), Komunitas Salihara (Jakarta, Indonesia), Ratnasari Langit Pitu (Jakarta, Indonesia)

 

Data

27/10/2021 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/10/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2021 

Info

Duur: 60 minuten

Language no problem

Toegankelijk:

Let op: bevat kort hard geluid en stroboscopisch licht.

*online prijzen, aan de kassa €2 toeslag

Deze voorstelling is toegangelijk met een coronatoegangsbewijs. Kijk hier hoe dat werkt.

 
 

any attempt will end in crushed bodies and shattered bones

Jan Martens
 
'Een liefdevolle ode aan maatschappelijke ongehoorzaamheid.'
 

Demonstraties zouden eindigen in ‘verpletterde lichamen en verbrijzelde botten’, waarschuwde Xi Jinping. Met deze keiharde taal dacht de Chinese leider in de zomer van 2019 de Hongkongse demonstranten in toom te houden. Retorisch geweld lijkt in de Trump-era normaal te zijn geworden. Woorden worden gebruikt als wapens, met het gevaar dat de woorden overgaan in echt geweld. Daartegenover staan sit-ins, kiss-ins, klimaatacties en scholierenstakingen, waarin bezorgde burgers luidkeels van zich laten horen. De Belgische choreograaf Jan Martens (1984), die in zijn werk op de mooie, gekke, aangrijpende aspecten van de mens focust, ensceneert een protest met zeventien performers van 15 tot 68 jaar. Met een andere, misschien wel veel méér zeggende taal van woorden – die van het lichaam.

 

Podcastserie SPRING in het diepe
Na de eerste serie SPRING in het diepe podcasts voor SPRING 2021 duikt kunstjournalist Luuk Heezen voor een tweede maal digitaal, maar zeer intiem, in de gedachtekronkels van de makers die op SPRING in Autumn te zien zijn.

Luister hieronder de aflevering met Jan Martens over any attempt will end in crushed bodies and shattered bones. Andere afleveringen vind je hier.

Choreografie Jan Martens

Dans Ty Boomershine, Truus Bronkhorst, Jim Buskens, Baptiste Cazaux, Zoë Chungong, Piet Defrancq, Naomi Gibson, Kimmy Ligtvoet, Cherish Menzo, Steven Michel, Gesine Moog, Dan Mussett, Wolf Overmeire, Tim Persent, Courtney May Robertson, Laura Vanborm en Loeka Willems

Understudy's Pierre Bastin, Georgia Boddez, Zora Westbroek en Lia Witjes Poole

Artistieke assistentie Anne-Lise Brevers

Lichtontwerp Jan Fedinger

Assistent lichtontwerp Vito Walter

Kostuumontwerp Cédric Charlier

Assistentie kostuumontwerp Alexandra Sebbag en Thibault Kuhn

Outside eyes  Marc Vanrunxt, Renée Copraij, Rudi Meulemans en Siska Baeck

Tekst fragment uit SPRING van Ali Smith. Copyright © 2019, Ali Smith, gebruikt met toestemming van The Wylie Agency (UK) Limited
Muziek “Concerto pour Clavecin et Cordes Op 40” Réf Im: 108884 Musique de Henryk Mikolaj Górecki © PWM Editions représenté par Alphonse Leduc Editions Musicales, “People’s Faces” written by Kae Tempest and Dan Carey © Published and Administered by Domino Publishing Company Limited (50%) and MANATA LTD Administrated by Warner/Chappell Music Belgium N.V. (50%), “Triptych: Prayer/Protest/Peace” written by Maxwell Roach © Published by Milma Publishing Company Administered by Kobalt Music Publishing Limited.

Technische leiding Michel Spang

Technicus Valentijn Weyn/Bennert Vancottem

productieverantwoordelijke Sylvie Svanberg

Productie-assistentie Marie Luyten (stage) en Saskia Vervoort

Zakelijke leiding Klaartje Oerlemans

Zakelijke ondersteuning Ruud Van Moorleghem en Lotte De Mont

Communicatie Sam Loncke

Fotografie Phile Deprez

Grafische vormgeving Luis Xertu

Teasers en trailers Stanislav Dobak en Jan Fedinger

Productie GRIP

In samenwerking met Dance On Ensemble

Internationale spreiding A Propic / Line Rousseau en Marion Gauvent

Coproductie deSingel internationale kunstcampus (Antwerpen, BE), Theater Freiburg (DE), Sadler’s Wells (London, UK), Julidans (Amsterdam, NL), Le Gymnase CDCN Roubaix Hauts-de-France (FR), Norrlandsoperan (Umeå, SE), La Bâtie - Festival de Genève & l’ADC - Association pour la Danse Contemporaine Genève (CH), tanzhaus nrw (Düsseldorf, DE), Le Parvis Scène Nationale Tarbes-Pyrénéés (Tarbes, FR), La Danse en grande forme (CNDC - Angers, Malandain Ballet Biarritz, La Manufacture - CDCN Nouvelle-Aquitaine Bordeaux - La Rochelle, CCN de Caen en Normandie, L’échangeur - CDCN Hauts-de-France, CCN de Nantes, CCN d’Orléans, Atelier de Paris / CDCN, Collectif Fair-e / CCN de Rennes et de Bretagne, Le Gymnase | CDCN Roubaix | Hauts-de-France, POLE-SUD CDCN / Strasbourg en La Place de La Danse - CDCN Toulouse Occitanie) en Perpodium

Met de steun van: De Grote Post (Oostende, BE), Charleroi Danse (BE) en CCNO - Centre Chorégraphique National d'Orléans ism Théâtre d’Orléans (FR) en December Dance (Concertgebouw en CC Brugge) (BE)

Met de financiële steun van de Vlaamse Overheid, de stad Antwerpen, de taxshelter van de Belgische Federale Overheid en Cronos Invest

Met dank aan Mr. Jean Chabert (STANLEY/STELLA)

 

Data

28/10/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 26 / € 17*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, DE-Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2021 

Info

Duur: 90 minuten

Language no problem

Accessible:

Let op: bevat licht stroboscopisch effect.

*online prijzen, aan de kassa €2 toeslag

Deze voorstelling is toegangelijk met een coronatoegangsbewijs. Kijk hier hoe dat werkt.

 
 

Common Ground

Anouk van Dijk
 
'Een adembenemend schaakspel met een krachtig effect'
 

Dans moet verrassend en avontuurlijk zijn, vindt choreografe Anouk van Dijk. Het veelgeprezen dansjuweel Common Ground, haar afscheidsvoorstelling bij de Australische dansgroep Chunky Move, is dat zéker. Magische belichting, fenomenale dansers, origineel gebruik van de toneelvloer (dat we hier dus niet gaan verklappen) zorgen voor een eigenzinnige theatertaal met een krachtig effect. Tara Jade Samaya en Javier Monzon dansen, draaien, vechten en offeren zich op in de dansarena – als pionnen in een schaakspel. Anouk van Dijk toont in dit adembenemende duet de strijd tussen macht en overgave en hoe we toch altijd op zoek blijven naar een gemeenschappelijke basis.


Podcastserie SPRING in het diepe
Na de eerste serie SPRING in het diepe podcasts voor SPRING 2021 duikt kunstjournalist Luuk Heezen voor een tweede maal digitaal, maar zeer intiem, in de gedachtekronkels van de makers die op SPRING in Autumn te zien zijn.

Luister hieronder de aflevering met Anouk van Dijk over Common Ground. Andere afleveringen vind je hier.

Concept en Choreografie Anouk van Dijk
Gecreëerd voor en met Tara Jade Samaya & Richard Cilli
Cast tournee 2021 Tara Jade Samaya & Javier Monzon
Compositie & geluidsontwerp Jethro Woodward
Muziek Jean Baptiste Lully, Johann Sebastian Bach
Decor & Kostuums Marg Horwell
Lichtontwerp Paul Jackson
Lichttechnicus/ operator Claus den Hartog
Dramaturgisch advies Jerry Remkes
Gecreëerd en geproduceerd door Chunky Move
Financiële ondersteuning Chunky Move Australia Council for the Arts en Creative Victoria
Management Anouk van Dijk Patrick Marin / Stepping Grounds
Producent Nederland Alles voor de Kunsten

 

Data

30/10/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 26 / € 17*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, DE-Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2021 

Info

Duur: 62 minuten

Language no problem

Toegankelijk:

*online prijzen, aan de kassa €2 toeslag

Deze voorstelling is toegangelijk met een coronatoegangsbewijs. Kijk hier hoe dat werkt.

Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek in de zaal: 10 minutes 10 questions

 
 

Together

Leja Jurišić & Marko Mandić
 
'“De magie van zes uur durend intens samenzijn” – RTV Slovenia *****'
 

In deze zes uur durende voorstelling gaat het geweldige acteurs duo Leja Jurišić & Marko Mandić in op het eeuwige ideaal in de podiumkunsten en tevens de onoplosbare kwestie in de politiek: wat betekent het om samen te zijn en hoe moeten we samen zijn? Op een soundtrack die de hele muziekgeschiedenis omvat, van klassiek tot pop, zijn we getuige van een intense maar ook luchtige voorstelling over het samenzijn van twee figuren. Het is gewaagd, grappig, menselijk, intelligent en politiek en verveelt geen moment. Een must-see in deze tijd die zo gericht is op individualiteit. In- en uitlopen mag!


Interview met Leja Jurišić en Marko Mandić
"Dus dat gevoel wil ik graag overbrengen: het samenzijn in het theater verandert ons. Ik zou graag zien dat onze voorstelling ons perspectief op alles om ons heen verandert. We dagen onszelf daar uit met nieuwe verlangens en nieuwe ideeën voor de toekomst.“

Lees hier het hele interview in het digitale magazine van SPRING in Autumn.

Gemaakt door Leja Jurišić en Marko Mandić, in samenwerking met regisseur Bojan Jablanovec en schrijver Semira Osmanagić
Performers: Leja Jurišič & Marko Mandić
Productie manager: Žiga Predan
Gemaakt door/Geproduceerd door: Pekinpah and Via Negativa
Co-producent: Kino Šiška
Tour manager: Žiga Predan
Technische regisseur: Igor Remeta
Marketing & communicatie: Sara Horžen

 

Data

31/10/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2021 

Info

Duur: 6 uur (doorlopende voorstelling, in- en uitlopen is mogelijk). Het wordt aangeraden de gehele voorstelling vanaf het begin bij te wonen.

Live geschreven commentaar in Sloveens, met simultaanvertaling in Engels en Nederlands

Toegankelijk:

*online prijzen, aan de kassa €2 toeslag

Deze voorstelling is toegangelijk met een coronatoegangsbewijs. Kijk hier hoe dat werkt.

 
 

The Ecstatic

Jeremy Nedd & Impilo Mapantsula
 
'Virtuoze en energieke combinatie van twee dansstijlen'
 

De energieke dansvorm pantsula ontstond tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika. Al snel groeide er een nieuwe subcultuur rond het extreem snelle en virtuoze voetenwerk van de dans. De pantsula cultuur is vandaag de dag nog steeds zichtbaar in de vorm van kleding, taal, muziek en levensfilosofie. In The Ecstatic brengen Jeremy Nedd en het gezelschap Impilo Mapantsula de pantsula dans samen met de spirituele danstraditie praise break. Op het podium lijkt de tijd bijna stil te staan. Zes pantsula dansers bereiken extase in een bom van energie.

Concept, Choreografie: Jeremy Nedd & Impilo Mapantsula
Uitvoering, Choreografie: Kgotsofalang Moshe Mavundla, Tommy Tee Motsapi, Bonakele Mambotjie Masethi, Sicelo Malume ka Xaba, Sello Zilo Modiga, Vusi 2.2 Mdoyi
Licht en Techniek: Thomas Giger
Podium: Laura Knüsel
Muziek, Compositie: Xzavier Stone & Modulaw
Geluidsontwerp: Fabrizio Di Salvo
Hoofd Productie Zwiterland & Tour: Ursula Haas, Pascal Moor
Hoofd Productie Zuid-Afrika: Daniela Goeller
Dramaturgie: Anta Helena Recke
Productie Assistent: Kihako Narisawa, Lucas Del Rio Estevez
Outside Eye: Deborah Joyce Holman, Maximilian Hanisch
Co-productie: Kaserne Basel, Arsenic Lausanne, Theater Tuchlaube Aarau
Met ondersteuning van: Fachausschuss Tanz & Theater BS/BL, Pro Helvetia - Swiss Arts Council, Südkulturfonds, Migros Kulturprozent, Ernst Göhner Stiftung, Stanley Thomas Johnson Stiftung, Jacqueline Spengler-Stiftung, Schweizer Interpretenstiftung, Wilhelm und Ida Hertner-Strasser Stiftung

 

Data

29/10/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

30/10/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2021 

Info

Duur: 70 min

Language no problem

Toegankelijk:

*online prijzen, aan de kassa €2 toeslag

Deze voorstelling is toegangelijk met een coronatoegangsbewijs. Kijk hier hoe dat werkt.

Na afloop van de voorstelling op vrijdag 30 oktober is er een nagesprek in de zaal: 10 minutes 10 questions

 
 

Ensaio Para Uma Cartografia

Mónica Calle / Casa Conveniente e Zona Não Vigiada
 
'Een hypnotiserend pleidooi voor imperfectie'
 

Weerstand. Moed. Het overwinnen. In deze voorstelling van de Portugese theatermaker Mónica Calle zien we de kracht van vrouwen, de kracht van mensen en de kracht van imperfectie. Twaalf actrices – een cast die de diversiteit van de mensheid en die van de vrouw laat zien – proberen bewegingen geinspireerd door klassiek ballet uit te voeren en een complexe symfonie te spelen. Op de muziek van o.a. Ravels Bolero herhalen ze obsessief de routines. Ze werken hard en het zweet vloeit rijkelijk. Kwetsbaar, sterk en hypnotiserend goed.  

Podcastserie SPRING in het diepe
Na de eerste serie SPRING in het diepe-podcasts voor SPRING 2021 duikt kunstjournalist Luuk Heezen voor een tweede maal digitaal, maar zeer intiem, in de gedachtekronkels van de makers die op SPRING in Autumn te zien zijn.

Luister hieronder de aflevering met Monica Calle over Ensaio Para Uma Cartografia. Andere afleveringen vind je hier.

Regisseur, Uitvoering: Mónica Calle
Regieassistent: José Miguel Vitorino
Uitvoering: (tbc)
Volledige cast: Sofia Vitória, Mónica Garnel, Mafalda Jara, Silvia Barbeiro, Lucília Raimundo, Eufrosina Makengo, Ana Água, Roxana Lugojan, Cleo Tavares, Maria Inês Roque, Miu Lapin, Inês Vaz, Sofia Dinger, Carolina Varela, Marta Félix, Joana de Verona, Brígida Sousa, Inês Pereira, Joana Campelo
Fotografie: Bruno Simão
Video: Marcelo Pereira
Lichtontwerp: José Álvaro Pereira
Lichttechnicus: Renato Marinho
Geluidsontwerp: Vasco Gomes
Productieleider: Sérgio Azevedo
Productie: Casa Conveniente and Zona Não Vigiada
Co-producent: Teatro Nacional D. Maria II
Partnership: Mise En Scene club

 

Data

29/10/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 26 / € 17*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, DE-Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2021 

Info

Duur: 120 min

Language no problem

Toegankelijk:

*online prijzen, aan de kassa €2 toeslag

Deze voorstelling is toegangelijk met een coronatoegangsbewijs. Kijk hier hoe dat werkt.

 

& meer

De artistieke routekaart van Mónica Calle De artistieke routekaart van Mónica Calle

De route wordt pas duidelijk als je het pad bewandelt. In het geval van de Portugese theatermaker Mónica Calle werd dit cliché letterlijk werkelijkheid toen ze van haar oorspronkelijke plannen afweek tijdens het maken van haar voorstelling...

nieuws
 
 

Wanaset Yodit

Laila Soliman
 
'Indrukwekkende verhalen in een intiem online koffieceremonie'
 

De Egyptische toneelregisseur Laila Soliman gelooft in de kracht van theater om mensen te helpen hun traumatische ervaringen te verwerken. Zoals die van Yodit Akbalat en Abir Omer, die vanuit Soedan naar Duitsland vluchtten. In Wanaset Yodit vertellen de twee vriendinnen bij een kop koffie hun verhaal. Maar achter hun aangrijpende geschiedenissen schuilen niet alleen veel tranen – met haar humor en levenslust krijgt Yodit de lachers regelmatig op haar hand. Vanwege corona is de voorstelling nu anders ingekleed. Waar het eerst een live koffieceremonie in een kleine opzet zou zijn, delen de twee vriendinnen hun verhalen via een intiem videogesprek. Met het pakket dat je ontvangt kun je zelf thuis een koffieceremonie voorbereiden. Dat je toch met Abir en Yodit in contact kunt komen ondanks de beperkingen en maatregelen van dit moment, maakt deze ervaring even indrukwekkend.

Over

Laila Soliman is een Egyptische theaterregisseur en toneelschrijver die in Cairo woont en werkt. Ze studeerde aan de American University in Cairo en behaalde haar master in theater aan Dasarts (AHK) in Amsterdam. In haar werk is ze vooral geïnteresseerd in de voortdurende verandering in het huidige sociaal-politieke klimaat en de invloed daarvan op personen, relaties en machtsverhoudingen. Ze gebruikt gezamenlijke herinneringen en persoonlijke verhalen om het gat tussen de officiële versie van gebeurtenissen en de intieme persoonlijke ervaring daarvan te overbruggen.

Door en met: Yodit Akbalat, Arib Omer
Concept: Laila Soliman, Moïra Gilliéron, Nancy Mounir
Directie: Laila Soliman
Stage design: Moïra Gilliéron
Geluid design & Camera: Nancy Mounir
Video editing: Ahmed Al Saaty Vertaler: Kahlda Yagoob, Katherine Halls, Panthea
Productie management: Franziska Schmidt
Productie: produktionsDOCK
Co-prodcutie: Festival Theaterformen, Kaserne Basel, Theater Bremen Dank aan: Fachasschuss Tanz en Theater Basel-Stadt en Basel-Land
 

Data

27/05/2021 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€12,50, inclusief pakket met ingrediënten voor de voorstelling en de bijbehorende verzendkosten. Deze wordt thuisbezorgd, vul dus je adresgegevens in!

Locatie

SPRING@home

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 30 minuten

Locatie: Nederland

Taal: Engels/Arabisch met ondertiteling

Uiterlijk twee dagen voor de bevestigde datum en tijd op je ticket versturen wij het pakketje dat je nodig hebt voor de voorstelling. Zorg er dus voor dat je je adres en telefoonnummer invult op het moment dat je je kaart bestelt, in verband met tijdige verzending van het pakketje. 
Er zijn geen (extra) telefoonkosten verbonden aan deelname.

Voor voorstellingen in het SPRING@home programma vragen we je om meer gegevens zoals telefoonnummer, e-mailadres en/of adres. Waar het nodig is om de voorstelling mogelijk te maken delen we deze gegevens met de producent van de voorstelling. De gegevens worden alleen voor dit doel gebruikt en na de voorstelling vernietigd door ons en de producent.

 
 

Body of Knowledge - At Home

Samara Hersch
 
'Een uitnodiging om in gesprek te gaan met tieners aan de andere kant van de wereld.'
 

Hoe dicht kun je bij iemand zijn die heel ver weg woont? Die van jou wordt gescheiden door werelddelen, culturen en generaties? Wat gebeurt er als volwassenen in Nederland praten met tieners in Australië en Singapore over belangrijke en intieme onderwerpen zoals seksualiteit, schaamte, verdriet, leeftijd, dood en de toekomst van de planeet? En hoe werkt theater als je niet fysiek bij elkaar kunt komen?

Body of Knowledge - At Home is een uitnodiging om een gesprek aan te gaan, om deel te nemen aan een uitwisseling tussen lichamen ver van elkaar vandaan, over onderwerpen die over het lichaam gaan. Het telefoongesprek wordt podium: de tieners bellen vanuit hun kamers in Australië en Singapore en worden hoofdrolspelers, en de volwassenen in Nederland – die de telefoontjes thuis opnemen – zijn het publiek dat reageert op de brandende vragen van de tieners. Aan het begin ontmoeten de deelnemers elkaar op een scherm in een virtuele gezamenlijke ruimte waar ze een inleiding krijgen en na afloop hun ervaringen kunnen delen.

Over:
Het werk van de Australische theatermaker Samara Hersch is een koppeling tussen voorstelling en sociale betrokkenheid. De onderwerpen gaan over politieke en sociale taboes; ze kaart problemen aan die meestal verzwegen worden. Body of Knowledge - At Home gaat ook over het gesprek tussen generaties en de uitwisseling van kennis. Zoals ze ook al in haar eerdere werk deed, werkt Samara Hersch ook nu weer met amateurs. In workshops oefenden de tieners om een taal te vinden waarmee ze zelfverzekerd hun onwetendheid, angsten, wensen en hoop konden verwoorden. Hun nieuwsgierigheid, kracht en oprechtheid zijn een cadeau aan hun publiek en hebben de kracht om overtuigingen op te schudden, waarnemingen te veranderen en een nieuw verhaal over jezelf te vertellen.

Maker: Samara Hersch
Creatieve technologie: Fred Rodrigues, Nathan Fain
Artistieke assistentie: Cassandra Fumi
Dramaturgie: Maria Rößler
Productie ondersteuning: Bec Reid

 

Data

22/05/2021 12:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 13:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 12:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€12,50, inclusief pakket met ingrediënten voor de voorstelling en de bijbehorende verzendkosten. Deze wordt thuisbezorgd, vul dus je adresgegevens in!

Locatie

SPRING@home

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 75 minuten

Taal: Engels

Let op: je hebt een telefoon nodig met WhatsApp, een laptop met Zoom en deze moeten beiden een goede internetverbinding hebben in een rustige ruimte. We raden af om met meerdere mensen in dezelfde kamer deel te nemen. Wel kun je eventueel ieder in een eigen kamer plaatsnemen. Er zijn geen (extra) telefoonkosten verbonden aan deelname.

Het pakketje met ingrediënten dat je nodig hebt tijdens de voorstelling, versturen we uiterlijk drie dagen van te voren naar je adres in Nederland zodat je deze tijdig in huis hebt.

Kaartverkoop is mogelijk tot 72 uur voorafgaand aan de voorstelling.

Voor voorstellingen in het SPRING@home programma vragen we je om meer gegevens zoals telefoonnummer, e-mailadres en/of adres. Waar het nodig is om de voorstelling mogelijk te maken delen we deze gegevens met de producent van de voorstelling. De gegevens worden alleen voor dit doel gebruikt en na de voorstelling vernietigd door ons en de producent.

 
 

Allegedly

Mallika Taneja
 
'Levendige, interactieve online voorstelling, live vanuit New Delhi, India'
 

Zoom mee en neem deel aan deze levendige, interactieve online voorstelling, live vanuit New Delhi, India. Twee hoofdrolspelers en vijftien andere acteurs komen samen om met elkaar en hun publiek in gesprek te gaan over seksueel geweld en gerechtigheid. Aan de hand van verhalen, ervaringen en gedachten worden vragen gesteld over wat ‘instemming’ betekent en de taal die wordt gebruikt als we het hebben over seksueel geweld. Tegelijk worden ook tegenstellingen en onvoorspelbaarheid in ons eigen gedrag ter discussie gesteld. Het publiek bepaalt mee welke richting de voorstelling krijgt, om te proberen het allemaal te begrijpen. Of daar in ieder geval bij in de buurt te komen. 

Over

Theatermaker Mallika Taneja woont in Delhi, wandelt met Women Walk at Midnight, spreekt in Sex Chat Room, heeft grote interesse in vragen en gespreken over geestelijke gezondheid, gender, steden, gerechtigheid, trauma, genezing en nog veel meer. Zij maakte het toneelstuk in opdracht van Zubaan, een onafhankelijke feministische uitgeverij in New Delhi, als onderdeel van hun project Stepping Stones, dat kijkt naar seksueel geweld en gedrag zonder gevolgen in heel India. Het toneelstuk wordt sinds 2018 opgevoerd op Indiase universiteiten en andere plekken en is speciaal voor de huidige omstandigheden omgevormd tot een online versie.

Performed by:
Aditee Biswas & Mallika Taneja
with
Aman Mohammadi
Anahita Sarabhai
Anomita Sen
Bonita Rajpurohit
Dipali
Drishti Chawla
Gunjan Gupta
Hansa Thapliyal
Katyayini Pant
Ritika Singh
Rituparna Pal
Shweta Pasricha
Tanima
Thinley Chodon
Design and Direction: Mallika Taneja

Production Manager: Meghna Singh Bhadauria
Executive Producer: Khoya Paya
Scripting Associate: Rajesh Nirmal with Meghna Singh Bhadauria
Music: Samar Grewal
Project Advisor - Hansa Thapliyal
Legal Advisor: Mini Saxena, The Consent Project

 

Data

25/05/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

12,50

Locatie

SPRING@home - ZOOM

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels

Locatie: Zoom

Na aankoop van je kaartje sturen we je op de dag van de voorstelling per e-mail een unieke, beveiligde Zoom-link toe. Twintig minuten van tevoren gaat de voorstelling open en kun je je via Zoom aanmelden. We sturen een korte instructie mee over het gebruik van Zoom, mocht je hier nog niet bekend zijn.

Je kunt een kaartje kopen tot uiterlijk vijftien minuten voor aanvang van de voorstelling.

Voor voorstellingen in het SPRING@home programma vragen we je om meer gegevens zoals telefoonnummer, e-mailadres en/of adres. Waar het nodig is om de voorstelling mogelijk te maken delen we deze gegevens met de producent van de voorstelling. De gegevens worden alleen voor dit doel gebruikt en na de voorstelling vernietigd door ons en de producent.

 
 

A THOUSAND WAYS (Part One): A Phone Call

600 Highwaymen
 
'Een unieke onverwachte ontmoeting met een vreemde'
 

Je belt een nummer, iemand anders is aan de lijn. Iemand die je nooit eerder hebt ontmoet, van wie je de naam niet kent, en na een uur nog steeds niet. Een onbekende stem leidt jullie langs vragen, opdrachten en aanwijzingen. Naarmate je allebei meer van jezelf blootgeeft, vormt zich langzaam een beeld van de ander. Neem jij deze uitdaging aan?

In SPRING@home presenteren we deel één van A THOUSAND WAYS (Part One): A Phone Call. Een spannende, originele, sociale proef die de grens tussen afstand en dichtbij zijn, vreemdheid en gelijkenis opzoekt. Een ontmoeting die speciaal is gemaakt met het oog op de huidige coronamaatregelen, om een ervaring te kunnen delen met iemand anders waar die zich ook maar bevindt.

A Thousand Ways wordt uitgevoerd in samenwerking met Noorderzon. SPRING presenteert deel één uit de serie, Noorderzon Part Two: An Encounter in augustus. We bevelen je van harte aan om ook deel twee mee te maken. Elk deel geeft je opnieuw de kans om een nieuwe ontmoeting met een onbekend persoon te ervaren.

Over
Sinds 2009 maken 600 HIGHWAYMEN (Abigail Browde en Michael Silverstone) spannende live kunst op het snijpunt van theater, dans, hedendaagse performance en persoonlijke ontmoetingen. Alhoewel de processen van elkaar verschillen, draait elk van hun projecten om dezelfde nieuwsgierigheid: wat gebeurt er in een live ontmoeting tussen mensen? 600 HIGHWAYMEN ontving verschillende internationale prijzen, nominaties en opdrachten. Het Franse Le Monde noemde ze ‘vaandeldragers van het hedendaagse theater’ en de New Yorker omschreef ze als ‘een van New Yorks beste, vernieuwende theatergezelschappen’.

Concept en geschreven door Abigail Browde & Michael Silverstone

Uitvoerend Producent: Thomas O. Kriegsmann / ArKtype
Producent: Cynthia J. Tong
Dramaturg & Ontwerpen: Andrew Kircher
Part One: A Phone Call Geluidsontwerp: Stanley Mathabane
Nederlandse vertaling: Merel Eigenhuis.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door The Arts Center at NYU Abu Dhabi, Stanford Live at Stanford University, Festival Theaterformen en The Public Theateren was origineel mogelijk gemaakt door Temple Contemporary at Temple University. Part One: A Phone Call is in samenwerking met On the Boards productie en techniek.

Met ondersteuning van The Pew Center for Arts & Heritage, Philadelphia.

Foto: Maria Baranova
Illustraties: Cass Sachs-Michaels

 

Data

20/05/2021 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 12,50

Locatie

SPRING@home

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: Nederlands, toegankelijk voor Nederlandssprekende bezoekers

Het is noodzakelijk om een mobiele telefoon te gebruiken om deze voorstelling mee te maken.

Voor deze voorstelling kun je maximaal 5 tickets per account per tijdslot bestellen. 

Let op: toegankelijk vanaf 16 jaar.

 

Hoe werkt het

Deze ervaring kan niet zonder jou plaatsvinden
Dit is een ervaring voor twee personen, alleen voor jou en een andere kaartkoper. De andere persoon verwacht je dat je er bent. Als je niet op komt dagen, dan kan de ontmoeting niet plaatsvinden.

Wat moet je doen
Na de standaard bevestigingsmail van je kaartje ontvang je van ons een e-mail met meer informatie. Daarna sturen we je 24 uur van tevoren een telefoonnummer dat je moet bellen op het tijdstip van jouw voorstelling plus je persoonlijke toegangscode. Bel het nummer op dat tijdstip en volg de instructies. Er zijn geen extra telefoonkosten aan verbonden.

We hebben jouw nummer ook nodig – deze gebruiken we alleen om de ontmoeting mogelijk te maken en niet voor andere doeleinden.

Kan iemand anders uit mijn huishouden aanwezig zijn?
Dit is een kaartje voor één persoon. Andere leden van je huishouden moeten een eigen kaartje en telefoon hebben om een voorstelling bij te kunnen wonen.

Waar bel ik vandaan?
Je belt vanuit je eigen woonomgeving, in een rustige ruimte binnen, alleen, met een goed telefoonsignaal.

Wat voor telefoon heb ik nodig?
Elk soort telefoon werkt. Wat belangrijk is, is dat je telefoon opgeladen en draadloos is en een goede ontvangst heeft.

Kan ik een koptelefoon gebruiken?
Een koptelefoon met draad naar je telefoon werkt goed. Gebruik van bluetooth/draadloze koptelefoons raden we af. Gebruik alsjeblieft niet de luidspreker op je telefoon.

Ik bel vanuit een ander land, wat moet ik doen?
Let er op dat deze ontmoeting plaatsvindt in het Nederlands. Mocht je uit het buitenland bellen neem dan contact op via onze kassa (kassa@springutrecht.nl).

Wat moet ik nog meer weten?
Wees op tijd! Vanwege het intieme karakter van deze ervaring is het niet mogelijk om na de aanvangstijd nog in te bellen en mee te doen.

Voor voorstellingen in het SPRING@home programma vragen we je om meer gegevens zoals telefoonnummer, e-mailadres en/of adres. Waar het nodig is om de voorstelling mogelijk te maken delen we deze gegevens met de producent van de voorstelling. De gegevens worden alleen voor dit doel gebruikt en na de voorstelling vernietigd door ons en de producent.

 
 

In Other Words

Ingrid Berger Myhre
 
'Speelse en poëtische voorstelling over taal en dans'
 

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Is dans een taal? En als dat zo is, hoe spreekt zij dan? In Other Words gaat over wat dans en taal gemeen hebben. Het toneel is een lege bladzijde waar een fysieke taal ontstaat met een eigen zinsbouw en grammatica. Wat betekent het eigenlijk om dans te lezen? Want als we niet zoeken naar betekenis, hoe kijken we dan naar deze voorstelling?

Met vernuft en charme brengt Ingrid Berger Myhre een relativerende kijk op dans. Ze zet haar nieuwsgierige spel met de mogelijkheden en tekortkomingen van taal voort in deze pretentieloze voorstelling met humoristische ondertoon.

Choreografie: Ingrid Berger Myhre in samenwerking met Pablo Esbert Lilienfeld, Chloe Chignell en Thomas Bîrzan
Uitgevoerd door: Pablo Esbert Lilienfeld, Chloe Chignell, Thomas Bîrzan and Ingrid Berger Myhre
In gesprek met: Bojana Cvejić
Geluid design: Lasse Passage
Licht design: Dominique Pollet 
Scenografie: Edwin Kolpa
Gefinancierd door: Arts Council Norway, Fond for Lyd og Bilde
Co-productie: BUDA Kortrijk (BE), Black Box Teater (NO), MDT Stockholm (SE), Regional Arena for Samtidsdans (NO), Dansateliers Rotterdam (NL)
Ondersteund door: P.A.R.T.S. Research Studios ’17-’18.

 

Data

21/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe zaal

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: Engels

Toegankelijkheid:

Voor meer info over onze maatregelen i.v.m. corona zie springutrecht.nl/corona

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

 

& meer

Blog over In Other Words Blog over In Other Words

Geschreven door Floris van den Berg

nieuws
 
 

Autoplay

Moritz Ostruschnjak
 
'Een fantastische dans-mashup met 1000 verschillende bronnen'
 

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

In AUTOPLAY draait het allemaal om de copy-paste knop. Elke beweging, elk geluid en elk beeld is een ‘gevonden voorwerp’ uit het Wereld Wijde Web. Van hedendaagse choreografie tot de Harlem Shake, van de videogame Fortnite tot shampoo-commercials, van de selfiestijl op Instagram tot de wereldwijd gecommercialiseerde pose van Michelangelo’s David – alles wordt opnieuw gecombineerd, gereorganiseerd en gemixt. Choreograaf Moritz Ostruschnjak lanceert je een ruimte van hyperlinks in en smelt die samen tot een beeld van het (digitale) bestaan van de 21e eeuw waarin utopie, consumententerreur, subcultuur en populisme altijd maar één klik van elkaar verwijderd zijn.

Productie van: Moritz Ostruschnjak.
Ondersteund door: de afdeling van Arts and Culture of the City in München en de BLZT, Bavarian State Association for Contemporary Dance met financiering van de  Bavarian State Ministry for Science and Arts.
Gerealiseerd door: een residentie van het Theater Freiburg.
De kunstenaar wordt ondersteund door: Grand Luxe network 2019/20 an is a member of Tanztendenz München e. V.

 

Data

24/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

25/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe zaal

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 70 minuten

Language no problem.

Toegankelijheid:

Let op: bevat stroboscoop, hard geluid en rook

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Voor meer info over onze maatregelen i.v.m. corona zie springutrecht.nl/corona

 

& meer

Blog over Autoplay Blog over Autoplay

Geschreven door Floris van den Berg

nieuws
 
 

Guided Choreography for the Living and the Dead

Faye Driscoll
 
'“Shape[s] a choreography for a moment that demands rethinking the stakes of human contact at both the molecular and the systemic level.” —Miriam Felton-Dansky'
 

Gevoelens van verlangen en begeerte en een uitnodiging voor een privédans. Dat is wat de stem van
Faye Driscoll in deze intieme geleide meditatie oproept in de vier delen van deze serie
geluidswerken. In elk deel geeft ze precieze aanwijzingen zoals ze die ook aan een toneelspeler op
het podium zou geven. Ze neemt je als luisteraar en deelnemer mee op een reis die laat nadenken
over macht en aanwezigheid en gretigheid en afwezigheid. Sinds 2019 zijn deze geluidswerken te
beleven live in het theater als een gezamenlijke ervaring en als onderdeel van haar
solotentoonstelling Come On In in het Walker Art Centre in Minneapolis. En nu is de serie dus ook
thuis online te beluisteren. Dit is een ontdekkingstocht om je lichaam en de grenzen van dat lichaam
opnieuw te laten voelen.


Over
Faye Driscoll is een maker van voorstellingen en een kunstenaar die door de New York Times werd
onthaald als een ‘zeer verrassend origineel talent’. Theatercriticus Miriam Felton-Dansky omschreef
haar laatste tentoonstelling als een ‘ervaringsgerichte training in hoe te leven in deze ondraaglijke
nieuwe wereld’. Ze ontving vele belangrijke prijzen zoals de United States Artist Fellowship en de
Guggenheim Fellowship. Haar werk is internationaal te zien geweest in onder meer het Walker Art
Center in Minneapolis, Museum of Contemporary Art in Chicago en tijdens internationale festivals
zoals de Biënnale van Venetië en Tanz im August Berlin. Ook maakt ze choreografieën voor
theaterstukken en films.

Created and Performed by Faye Driscoll
Audio Engineering by Duncan Woodbury
Production and Management by George Lugg
 

Data

25/05/2021 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

12,50

Locatie

SPRING@home

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: vijf tot tien minuten

Taal: Engels

Een serie van vier audiowerken, dagelijks te ontvangen als link op 25/26/27/28 mei, de linkjes blijven 48 uur beschikbaar

Kaartverkoop is mogelijk tot en met maandag 24 mei 20:00 uur.

Voor voorstellingen in het SPRING@home programma vragen we je om meer gegevens zoals telefoonnummer, e-mailadres en/of adres. Waar het nodig is om de voorstelling mogelijk te maken delen we deze gegevens met de producent van de voorstelling. De gegevens worden alleen voor dit doel gebruikt en na de voorstelling vernietigd door ons en de producent.

 
 

R for Resonance

Ho Tzu Nyen
 
'Wonderbaarlijke VR-installatie over Zuidoost-Azië'
 

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Omarmd door de warme geluiden van een gong, word je in deze 3D-installatie onderdeel van een visuele storm van objecten. Singaporese kunstenaar Ho Tzu Nyen vraagt zich af wat de identiteiten zijn van Zuidoost-Azië, een regio die nooit verenigd is door taal, religie of politieke macht. Hij werkt aan de Critical Dictionary of Southeast Asia, een woordenboek met termen die de regio in vreemde en onverwachte manieren samenbrengt. De R staat voor resonantie. De bijbehorende installatie is het verhaal van de gong. Een instrument dat resoneert in 3000 jaar geschiedenis van Zuidoost-Azië.

Concept: Ho Tzu Nyen

From ‘Critical Dictionary of South East Asia’, 2012– ongoing

Installation with VR 360-degree video, ambisonic sound through headphones, single-channel HD video projection, 5-channel sound, dimensions variable.

Productie manager: Yap Seok Hui

Tour manager: Yap Seok Hui

Technische regisseur: Andy Lim

Marketing & communicatie: Ella Liao

Co-producent: Sharjah Art Foundation, Rockbund Art Museum Shanghai and Edouard Malingue Gallery

Met dank aan: The Artist and Edouard Malingue Gallery

 

Data

26/05/2021 12:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 12:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 13:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 13:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2021 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 12:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 12:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 13:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 13:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 12:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 12:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 13:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 13:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 12:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 12:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 13:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 13:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

Pay-as-you-like

Locatie

Theater Kikker, Kleine Zaal

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 15 minuten

Language no problem

Toegankelijkheid

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Voor meer info over onze maatregelen i.v.m. corona zie springutrecht.nl/corona

 
 

land[e]scapes 4 – redistribution of wealth by nature [working title]

Jan Fedinger / Standplaats Utrecht
 
'Ervaar een hallucinerende reis'
 

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Er staat niemand op het toneel. Boven een leeg podium zweeft alleen een gekleurde wolk. Je zit in een bijzondere ruimte waar je je gedachten de vrije loop kunt laten gaan. Een plaats waar we niet afgeleid worden door het alledaagse, maar de realiteit kunnen dromen.

land[e]scapes 4 is onderdeel van een serie  kunstwerken van beeldend kunstenaar Jan Fedinger over de relatie tussen de mensheid en de natuur. In dit werk vraagt Fedinger zich af wat we als rijkdom beschouwen. Wat is de aard van rijkdom? En waar kunnen we rijkdom vinden in onze omgeving, in de natuur? 

Een optreden van: Jan Fedinger / studio Jan Fedinger

Dramaturgie: Christina Flick

Geluid-dramaturgie: David Kiers

Geproduceerd door: Standplaats Utrecht

Met dank aan: Gaudeamus festival Utrecht, BUDA Kortrijk, Centre Choréographique National de Caen en Normandie, Stamsund internasjonale Teaterfestival

 

Data

28/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14

Locatie

Het Huis, Theaterzaal

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 50 minuten

Language no problem

Toegankelijkheid:

Let op: bevat rook

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Voor meer info over onze maatregelen i.v.m. corona zie springutrecht.nl/corona

 
 

Fionde

Chiara Bersani
 
'Word hoofdrolspeler in een poetische premiere in je eigen woonkamer'
 

De première van de voorstelling Fionde vindt plaats in je eigen woonkamer! Alles wat je daarvoor nodig hebt zit in dit pakket dat je per post thuis ontvangt. Met het poëtische draaiboek, de muziek en een aantal voorwerpen ga je thuis aan de slag en worden jij en je huisgenoten zelf hoofdrolspelers. In een tijd waarin vieringen vrijwel niet mogen en er weinig mogelijkheden zijn om stil te staan bij belangrijke momenten in het leven, stelden de makers een uitrusting samen om je manieren te laten ontdekken waarop je je kunt aanpassen aan de huidige omstandigheden. Met de ingrediënten uit het pakket breng je veranderingen aan in je eigen privé-omgeving. Pak uit, lees de aanwijzingen en ontdek nieuwe gewoontes om je emoties, herinneringen en ervaringen te verwerken.

Over
De Italiaanse Chiara Bersani is choreograaf en uitvoerend kunstenaar. In haar theaterstukken en hedendaagse dans houdt ze zich bezig met hoe we als maatschappij naar het lichaam kijken en hoe we de beelden die wij zelf maken een reactie zijn daarop. Als activist maakt ze zich hard voor de inclusie van  kunstenaars met een beperking in de uitvoerende kunsten. Ilaria Lemmo is componist en geluidsonderzoeker op het gebied van elektronische en experimentele muziek. Daarnaast is ze geluidsontwerper voor theater en audiovisuele kunst. Ze werkt momenteel aan haar master in Electronic Music Composition aan het conservatorium van Turijn.

words: Chiara Bersani.
sounds: Ilaria Lemmo.
dramaturgical advice: Giulia Traversi and Marco D’Agostin .
vibration research: Federico Primavera and Attila Farvelli.
desert Stories: Marta Montanini and Francesco Cerza.
sounds advice: Edoardo Bonavires
special thanks to our first performers: Silvia Calderoni, Attila Faravelli, Elena Griggio, Viola Lo Moro, Enrico Malatesta, Irene Pessino and Silvia Jill Léa Curreli
produced by: Samara Editions & Black Box teater
with the support of: Kone Foundation and The Finnish Cultural Foundation

 

Data

29/05/2021 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 12,50 inclusief verzendkosten

Locatie

SPRING@home

Editie

SPRING 2021 

Info

Het pakket is te bestellen t/m 29 mei 2021. De pakketten verzenden wij vanaf 12 mei!

Om het pakket met de thuisvoorstelling naar je te kunnen versturen hebben we je adresgegevens nodig, vergeet niet deze in te vullen als je je kaartje bestelt! We kunnen het pakket enkel versturen naar adressen in Nederland.

Als je de voorstelling ontvangt, raden we aan om eerst goed de instructies door te lezen en dan aan de slag te gaan.

Voor voorstellingen in het SPRING@home programma vragen we je om meer gegevens zoals telefoonnummer, e-mailadres en/of adres. Waar het nodig is om de voorstelling mogelijk te maken delen we deze gegevens met de producent van de voorstelling. De gegevens worden alleen voor dit doel gebruikt en na de voorstelling vernietigd door ons en de producent.

 
 

Cosmic A*

Charlie Prince
 
'Charismatisch duet van danser en drummer over de Arabische identiteit'
 

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Beirut 2020: plaats van demonstraties, opstand en verwoestende explosies. Inmiddels woont de Libanese kunstenaar Charlie Prince in Europa, maar in zijn lichaam voelt hij nog steeds de trillingen van zijn thuisland. Een land dat heen en weer beweegt tussen mogelijkheden en tragedies. Voelt hij de waarheid of is het slechts projectie? Op zoek naar nieuwe verhalen bekijkt hij het lichaam als een archeologische vindplaats en legt daarmee nieuwe rituelen en mythes bloot. De charismatische performer Prince creëert hiermee een dans solo over grenzeloze keuzevrijheid in hoe je jezelf aan de wereld toont en aan welke plek je je verbindt. Hij wordt op het podium vergezeld door Joss Turnbull, die traditionele percussie combineert met elektronische soundscapes.

Cosmic A*
Choreography & Performance : Charlie Prince
Live Music: Joss Turnbull
with the voices of: Mouneer Saeed, Mustafa Said
Dramaturgy: Erin Hill
Light Design : Manon Bongeot
Assistant to Light Design: Thierry Meyer
Costume: Dala Eido
Coproduction : Charleroi Danse (BE) Rencontres Chorégraphiques Internationale Seine-Saint-Denis (FR) VIADANSE Centre Chorégraphique National de Franche-Comté à Belfort (FR), Omar Rajeh - Maqamat (LB),   Tanz! Heilbronn (DE)

 

Data

28/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14

Locatie

Theater Kikker, Grote Zaal

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 45 minuten

Language No Problem

Toegankelijkheid:

Let op: bevat stroboscoop

 

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Voor meer info over onze maatregelen i.v.m. corona zie springutrecht.nl/corona

 
 

The Village Utrecht (2021)

Nieuwe Helden
 
'Denk mee over de stad van de toekomst'
 

Tijdens SPRING start Stichting Nieuwe Helden met onderzoek voor de ontwikkeling van The Village Utrecht, een groot stadsproject dat plaatsvindt in 2022 ter gelegenheid van de viering van 900 jaar stadsrechten van Utrecht. In The Village word je als bezoeker hoofdrolspeler in een tocht door de snelst groeiende stad van Nederland. Met een app ga je op pad langs voorstellingen en kunstwerken die door de stad zijn uitgezet. Zo leer je Utrecht op een hele nieuwe manier kennen. Je krijgt vragen voorgelegd over de stad van de toekomst: hoe zul je er wonen, met wie? En welke plek is er voor jou weggelegd?

Stichting Nieuwe Helden gaat deze twee middagen graag in gesprek over al deze thema’s. Er zijn inspirerende optredens en lokale gasten schuiven aan om hun mening te geven. Alle inzichten worden meegenomen in het maken van The Village Utrecht. Schuif aan en denk mee over jouw stad van de toekomst.

 

Data

28/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

Locatie

Stadschouwburg Utrecht

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 75 – 90 minuten

Taal: Nederlands

Toegang gratis, maar aanmelden is wel verplicht.

 
 

The History of Korean Western Theatre

Jaha Koo / Campo
 
'Documentair theater over het vechten voor je eigen culturele identiteit'
 

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Bij de viering van het honderdjarige bestaan van het Koreaanse theater, realiseerde de Zuid-Koreaanse theatermaker Jaha Koo zich dat er eigenlijk geen Koreaanse theatertraditie is. Wat ze in Korea als theater beschouwen, is in grote mate bepaald door de Westerse canon. Hoe komt dat? Waarom zijn de Zuid-Koreanen eigenlijk zo trots op de Westerse invulling van hun theatertraditie? The History of Korean Western Theatre is intelligent documentair theater waarin historische, politieke, sociologische en persoonlijke verhalen met elkaar verweven worden. Met een bijzondere rol voor de door Koo zelf gecomponeerde elektronische soundtrack.

Door en met: Jaha Koo
Productie: CAMPO
Coproductie door: Kunstenfestivaldesarts, Münchner Kammerspiele, Frascati Producties, Veem House for Performance, SPRING performing arts festival Utrecht, Zürcher Theaterspektakel, Black Box teater (Oslo), International Summer Festival Kampnagel, Tanzquartier Wien & wpZimmer 
Met dank aan: Beursschouwburg

 

Data

26/05/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14

Locatie

Theater Kikker, Grote zaal

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 75 minuten

Koreaans en Engels gesproken, Nederlands en Engels boventiteld

Toegankelijkheid:

Let op: bevat stroboscoop, hard geluid en rook

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Voor meer info over onze maatregelen i.v.m. corona zie springutrecht.nl/corona

 
 

Cow is a Cow is a Cow

Abhishek Thapar / Standplaats Utrecht
 
'Over de booming economie van de heilige koe'
 

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Onder het genot van een vers gekookte biryani, neemt Thapar je mee in de lancering van een merk voor dierlijke producten van de koe. Is de tijd rijp voor de export van de heilige koe? Cow is a Cow is a Cow is een storytelling performance, diner, documentaire en politieke satire ineen. Een wonderlijke koeienjacht langs religie en rationaliteit, geweld en economie, historische verhalen en toekomstvoorspellingen.

Concept, text, performance: Abhishek Thapar
All Visual Design: Himanshi Parmar
Text Editor & Advisor: Divya Nadkarni
Dramaturgical Advice: Maria Roessler
Food: Rinku Kalsy
Video Editing: Rinku Kalsy, Abhishek Thapar
Music: Irene Sorozabal Moreno
Technical Operation: Alex Thinius
Co-Produced Support: Standplaats Utrecht

 

Data

27/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

28/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 17 / € 14

Locatie

Stadsschouwburg, Blauwe zaal

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 90 minuten inclusief diner

Taal: Engels

Toegankelijkheid:

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Voor meer info over onze maatregelen i.v.m. corona zie springutrecht.nl/corona

 
 

TANZ

Florentina Holzinger
 
'"TANZ is Florentina Holzingers meesterwerk" – Der Standard'
 

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

De voorstellingen van Florentina Holzinger bewegen zich tussen performance art, choreografie, ritueel en stuntshow. Ze staat bekend om haar overrompelende en rauwe totaaltheater, waarbij ze kunst- en dansgeschiedenis verbindt met popcultuur en entertainment.

TANZ gaat over het vrouwelijk lichaam als special effects machine. De voorstelling begint met een balletles onder leiding van de beroemde oud-ballerina Beatrice Schönherr. De dansers ondergaan een strenge training in "actieballet". We zien de transformatie van ballerina tot stuntvrouw, van plié tot piercing en van dansers tot vliegende heksen. Het is een zoektocht naar perfectie in een vluchtige wereld, waarin het rauwe wordt omgezet in het sublieme.

Concept, uitvoering, choreografie: Florentina Holzinger

Uitvoering door en met: Renée Copraij, Beatrice Cordua, Evelyn Frantti, Lucifire, Annina Machaz, Netti Nüganen, Suzn Pasyon, Laura Stokes, Veronica Thompson, Lydia Darling

Video design, Live camera: Josefin Arnell

Geluid design, Live geluid: Stefan Schneider

Licht design, Technische regisseur: Anne Meeussen

Stage design: Nikola Knezevic

Stage assistent: Camilla Smolders

Technische assistent: Koen Vanneste

Dramaturgie: Renée Copraij, Sara Ostertag

Coaching: Ghani Minne, Dave Tusk

Muziek coach: Almut Lustig

Buitenstaander: Michele Rizzo, Fernando Belfiore

Theorie, onderzoek: Anna Leon

Kostuum adviseur, kleermaker: Mael Blau

Prothese, masker: Students of Wigs, Make-up and Special Make-up Effects for Stage and Screen, Theaterakademie August Everding (Munich), Marianne Meinl

Stunt ondersteuning: Haeger Stunt & Wireworks

Stunt instructeurs: Stunt Cloud GmbH (Leo Plank, Phong Giang, Sandra Barger)

Management: Something Great (Berlin) & DANSCO (Amsterdam)

Internationale distributie: Something Great (Berlin)

Uitvoerende productie: Laura Andreß

Financiële administratie: Julia Haas/SMART (Vienna)

Een coproductie door: Spirit and Tanzquartier Wien, Spring Festival (Utrecht), Theatre Rotterdam, Künstlerhaus Mousonturm (Frankfurt), Arsenic (Lausanne), Münchner Kammerspiele, Take Me Somewhere Festival (Glasgow), Beursschouwburg (Brussels), deSingel (Antwerp), Sophiensaele (Berlin), Frascati Productions (Amsterdam), Theater im Pumpenhaus (Münster), asphalt Festival (Düsseldorf)

Ondersteund door: O Espaço do Tempo (Montemor-o-Novo), Fondation LUMA (Arles) and De Châtel Award (NL)

Met dank aan: CAMPO Gent, ImPulsTanz, Eva Beresin, Stefanie Leitner, Tanz-Archiv MUK Wien, Stimuleringsfonds Creative Industries, Mochi Catering (Vienna), Andres Stirn

Gefinancierd door: Cultural Department of the City of Vienna, Arts and Culture Division of the Federal Chancellery of Austria and Performing Arts Fund NL

 

Data

28/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

29/05/2021 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 26 / € 17

Locatie

Stadsschouwburg, DE-Zaal

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 120 minuten

Language No Problem

Toegankelijkheid:

 

Let op: bevat stroboscoop, hard geluid en rook

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier.

Voor meer info over onze maatregelen i.v.m. corona zie springutrecht.nl/corona

 
 

BLOOS de mannen

Marte Boneschansker
 
'Lichamelijk, sensueel en open: een theatrale ervaring zonder gêne'
 

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Stoere mannen. Lieve mannen. Geile mannen. Huilende mannen. Dansende mannen. Boze mannen. Zwijgende mannen. Bange mannen. Zorgende mannen. Lachende mannen. Blozende mannen. Alle mannen.   

Voor BLOOS de mannen ging Marte Boneschansker in gesprek met mannen tussen de 10 en 100 jaar oud over intimiteit, sensualiteit en verlangen. Hoe definiëren zij hun man-zijn? Wanneer houden ze van hun lichaam en wie zijn ze voorbij dat lichaam? Gelegen in een eenpersoonscocon luister je naar hun prikkelende verhalen. Iedere cocon neemt je mee in de geheimzinnige gevoelswereld van een andere man. De cocon beweegt, draait en trilt: in BLOOS de mannen geef je je over aan een sensuele zintuigelijke ervaring.  

In 2018 maakte Marte BLOOS: een audioperformance in bed over vrouwelijke intimiteit. BLOOS de mannen is hierop het langverwachte vervolg.

Concept: Marte Boneschansker
Scenografie: Geartsje van der Zee 
Uitvoering: Marley Braaf, Nick Deroo, Levi Middendorp, Reno van Rijsewijk, Anton van der Sluis, Achref Adhadhi, Simon Kleinhesselink, Perry Gits 
Met teksten van: Carlos Drummond de Andrade 
Muziek: Matthìas Sigurðsson 
Geluidsontwerp: Dennis Slot 
Mixage: Arno Peeters 
Regieassistent: Nina-Elisa Euson 
Scenografie assistent: Katrijn Westland 
Interviewassistent: Vincent Brons
Dramaturgie: Katharina Smets
Coupeuse: Syl van Duyn 
Grafisch ontwerp: Zuzanna Loch 
Beeld: Martin Sweers 
Productie: Angela van Kalsbeek 
Publiciteit: WildChild Agency 
Zakelijk leider: Koosje Laan 

Met dank aan: alle mannen die ik sprak, Damani Leidsman, Theater Malpertuis. Hannegijs Jonker

 

Data

22/05/2021 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 14:10 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 14:20 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 14:35 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 14:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 14:55 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 15:10 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 15:20 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 15:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 15:55 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 16:05 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 16:20 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 16:40 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 16:55 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 17:05 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 17:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 14:10 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 14:20 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 14:35 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 14:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 14:55 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 15:10 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 15:20 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 15:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 15:55 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 16:05 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 16:20 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 16:40 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 16:55 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 17:05 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 17:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 14:10 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 14:20 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 14:35 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 14:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 14:55 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 15:10 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 15:20 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 15:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 15:55 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 16:05 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 16:20 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 16:40 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 16:55 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 17:05 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2021 17:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€ 12,50

Locatie

De LiK

Editie

SPRING 2021 

Info

Duur: 45 minuten

Taal: Nederlands

Toegankelijkheid:

In een van de verhalen wordt verteld over grensoverschrijdend seksueel gedrag. Mocht je hier liever niet mee geconfronteerd worden, geef het dan van tevoren bij ons aan (door middel van een mail naar kassa@springutrecht.nl) zodat we je bij een ander verhaal kunnen plaatsen.

Een van de verhalen in Engelstalig. Dit verhaal is dagelijks te ervaren in de volgende tijdsloten: 14:10 uur | 14:45 uur | 15:20 uur | 16:00 uur | 16:35 uur | 17:10 uur. Mocht je hier specifiek interesse in hebben, mail ons dan op kassa@springutrecht.nl.

Specifieke corona maatregelen: omdat het tijdens deze voorstelling noodzakelijk is dat publiek zich binnen 1,5 meter afstand van elkaar bevindt, zijn er maatregelen genomen om deze voorstelling veilig te bezoeken. Bij sommige verhalen kunnen soms aanrakingen plaatsvinden; de speler neemt daarbij de nodige voorzorgsmaatregelen en blijf zo veel mogelijk afstand houden. De aanrakingen gebeuren alleen na overleg vooraf met de bezoeker.

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Voor meer info over onze maatregelen i.v.m. corona zie springutrecht.nl/corona

 
 

Broeders verheft u ter vrijheid

Studio Dries Verhoeven
 
'Levende installatie over de toekomst van de arbeid'
 

SPRING gaat dit jaar door als testevenement. Hoe werkt dat? Lees hier!

Waar dient tegenwoordig ons werkende lichaam nog voor? De aspergeboer vervangt Nederlandse werknemers door mensen uit Oost-Europa. Bij techreuzen zoeken algoritmes 24/7 naar de grootst mogelijke winstmarge. Banen worden overgenomen door robots en vormen van kunstmatige intelligentie. Hebben we nog nut? Komt er een opleving van de arbeidersbeweging, of kunnen we ons beter neerleggen bij de onvermijdelijke automatisering?

In zijn nieuwste werk toont Dries Verhoeven de mens als een verstekeling in een groots distributiecentrum. Samen met Bulgaarse performers die ervaring hebben als arbeidsmigranten, realiseert hij een requiem voor de werkende mens. Het podium van de Stadsschouwburg doet dienst als werkvloer, waar dagelijks acht uur lang een 'levende installatie' te zien is.

De performers verblijven in kunstinstelling West Den Haag, waar een expositie rond het werk te zien is vanaf 26 mei. Met onder meer een documentaire over de totstandkoming van het werk in Sofia, Bulgarije en videoportretten die inzicht geven in het denken van de performers.

concept: Dries Verhoeven
productie: Studio Dries Verhoeven
dramaturgie: Hella Godee & Miguel Melgares
AGV robotica: Tom Dalhuisen
programmeur robotarmen: Casper Wortmann
programmeur systeembesturing: Sylvain Vriens
sound design: Peer Thielen
stagiaire techniek: Titus Duitshof
casting & productie: Sofia, Bulgarije Christian Bakalov
video: Wouter van Elderen

cast: Irina Angelova, Rilka Charovna, Boryana Dzhivdzhan, Petyo Gyudyulev, Blagovest Ilchevski, Kalin Kupenov, Miroslav Mihov, Valentina Panova, Valentin Stankov, Antonia Tochka

foto: Stephen Wilkes

Broeders verheft u ter vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, Fonds 21, Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht en BankGiro Loterij Fonds.

 

Data

20/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2021 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2021 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 13:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 13:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2021 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 13:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 13:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2021 14:00 tickets