Ga naar de inhoud
  • Theatre
  • SPRING coproduction
  • NL premiere

Haribo Kimchi

Jaha Koo / CAMPO
Datum / Data
za 21 september 20:00, zo 22 september 15:00, zo 22 september 20:00
Locatie
De Paardenkathedraal
Duur
65 min
Taal
Koreaans (Engels & Nederlands ondertiteld)
Land
Zuid-Korea/België
Prijs
€18,- / €15,-
Thema's
Non-western, Face from the crowd
Editie
SPRING Days
Toegankelijkheid arrow

In deze voorstelling, die in SPRING 2024 helaas niet door kon gaan, neemt Koreaanse maker en componist Jaha Koo ons via verschillende absurde en ontroerende anekdotes mee op een culinaire reis, waarbij we eetcultuur verkennen als een vorm van taal die de structuur van een samenleving onthult. 

Haribo Kimchi is de eerste voorstelling in het kader van SPRING Days, een nieuw concept van SPRING Performing Arts Festival waarin gedurende het jaar activiteiten worden georganiseerd in Utrecht met lokale partners.

De kaartverkoop voor deze voorstelling werd georganiseerd door onze partner Theater Utrecht.

Theater Utrecht

Video

De sterke aroma’s van een stomende pan soep op het fornuis, de snelle, scherpe geluiden van een mes dat pijlsnel een lente-uitje hakt, het gespetter van paddenstoelen die op hoog vuur dichtschroeien. Haribo Kimchi neemt ons mee naar een pojangmacha, een late-night snackbar die je overal tegenkomt in de straten van Zuid-Korea. Daar ontmoeten we een groepje dolende zielen: een YouTuber, een paling, een pad en een rijstkoker. Samen gaan we op een culinaire reis die ons laat kennismaken met voedsel als een vorm van taal, en wat die taal zegt over de manier waarop een samenleving is opgebouwd. In een reeks absurdistische, ontroerende anecdotes vertellen zij over de diaspora van de Kimchicultuur, het kannibalisme tijdens de hongersnood, de bijtende pijn van openlijk racisme en de diepe, umamirijke smaak van thuis. 

Na de Hamartia Trilogy (2021), waarin Jaha Koo de diepgaande gevolgen van het imperialisme in Oost-Azië onderzocht, keert de Zuid-Koreaanse theatermaker en componist terug naar Utrecht met zijn nieuwste werk. In zijn typische eigen stijl, een mengeling van muziek, cutting-edge video en robots als performers, reflecteert de maker op culturele assimilatie en alle bijbehorende conflicten en paradoxen. In een uitzonderlijke performance die met al onze zintuigen speelt, verandert Jaha Koo de manier waarop we naar eten kijken voorgoed.

https://www.campo.nu

Contextprogramma

Naast de voorstelling zelf organiseert SPRING ook een contextprogramma met een nagesprek, een workshop en een reading group. Lees hier meer over het volledige contextprogramma.

Nagesprek

Na de voorstelling op zaterdag 21 september organiseert SPRING Academy in samenwerking met Theater Utrecht een nagesprek met maker Jaha Koo.

Reading Group: eten in Zuid-Koreaanse literatuur

SPRING en boekhandel Savannah Bay organiseren samen op 20 september tussen 19:00 en 21:00 een Reading Group met de boeken The Vegetarian van Han Kang en I Want to Die but I Want to Eat Tteokbokki van Baek Sehee. Kom samen voor een gezellige vrijdagavond, waar we gezamenlijk verhalen lezen waarin eten en culinaire praktijken de hoofdrol spelen.

Workshop ‘storytelling through kitchen practices’ met Jaha Koo

Jaha Koo geeft ook een workshop over storytelling en ‘kitchen practices’ op maandag 23 september.

Volledig contextprogramma

Recensies

Haribo Kimchi ontving vier sterren in de Volkskrant! Annette Embrechts schreef: “Performer Jaha Koo mixt zijn jeugdherinneringen slim met de Koreaanse kookkunst in ‘Haribo Kimchi’. In de intieme solovoorstelling deelt Koo zijn met computermuziek doorspekte relaas over zijn vertrek uit Korea, zijn heimwee, zijn gevoel nergens thuis te zijn.” Lees hier de volledige recensie.

De voorstelling kreeg ook 4 sterren op 8weekly, in een recensie geschreven door Gigi van Erven Dorens: “Haribo Kimchi maakt van de kimchihype weer cultuur. Op speelse, grappige en eerlijke wijze toont Jaha Koo zijn verhaal achter de hype en de culturele ladingen van dit heerlijke gerecht. Na deze voorstelling zal kimchi niet meer hetzelfde smaken.” Lees hier de volledige recensie.

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door:

 

“Haribo Kimchi is een vrolijker verhaal over mensen die hun roots hebben moeten verlaten dan de meeste getuigenissen die we van ontheemden te zien krijgen. Als een picaro slaat de ik-figuur zich door het leven, maakt grappige anekdotes mee, en vindt houvast in lekker eten.”

Tuur Devens, Theaterkrant

Delen

Maker

Jaha Koo

Credits

Concept, tekst, regie, muziek, geluid & video Jaha Koo

Performance Gona, Seri, Haribo & Jaha Koo

Dramaturgie Dries Douibi

Scenografie & digitale ondersteuning Eunkyung Jeong

Artistiek advies Pol Heyvaert

Technische coördinatie Korneel Coessens

Techniek Bart Huybrechts & Babette Poncelet

Cuckoo hacking & ontwikkeling toad Idella Craddock

Productieleider Wim Clapdorp

Productie CAMPO

 

Coproductie Kunstenfestivaldesarts, Rideau de Bruxelles, Theater Utrecht, SPRING Performing Arts Festival (Utrecht), Festival d’Automne à Paris, Théâtre de la Bastille (Paris), Tangente St. Pölten – Festival für Gegenwartskultur, &Espoo theatre (Finland), International Summer Festival Kampnagel (Hamburg), Sophiensaele (Berlin), Meet You Festival (Valladolid), Bunker (Ljubljana), National Theatre and Concert Hall Taipei, The Divine Comedy International Theater Festival/ Teatr Łaźnia Nowa (Kraków) & Perpodium

Met steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest  & de Vlaamse overheid

Het prototype van de aal werd ontwikkeld door Innovation:Lab in coproductie met Theater Utrecht en creatieve technologen Adriaan Wormgoor & Willem Vooijs

Beeld Jaha Koo, Bea Borgers

Beweging aan Beweging uit