De sterke aroma’s van een stomende pan soep op het fornuis, de snelle, scherpe geluiden van een mes dat pijlsnel een lente-uitje hakt, het gespetter van paddenstoelen die op hoog vuur dichtschroeien. Haribo Kimchi neemt ons mee naar een pojangmacha, een late-night snackbar die je overal tegenkomt in de straten van Zuid-Korea. Daar ontmoeten we een groepje dolende zielen: een YouTuber, een paling, een pad en een rijstkoker. Samen gaan we op een culinaire reis die ons laat kennismaken met voedsel als een vorm van taal, en wat die taal zegt over de manier waarop een samenleving is opgebouwd. In een reeks absurdistische, ontroerende anecdotes vertellen zij over de diaspora van de Kimchicultuur, het kannibalisme tijdens de hongersnood, de bijtende pijn van openlijk racisme en de diepe, umamirijke smaak van thuis.
Na de Hamartia Trilogy (2021), waarin Jaha Koo de diepgaande gevolgen van het imperialisme in Oost-Azië onderzocht, keert de Zuid-Koreaanse theatermaker en componist terug naar Utrecht met zijn nieuwste werk. In zijn typische eigen stijl, een mengeling van muziek, cutting-edge video en robots als performers, reflecteert de maker op culturele assimilatie en alle bijbehorende conflicten en paradoxen. In een uitzonderlijke performance die met al onze zintuigen speelt, verandert Jaha Koo de manier waarop we naar eten kijken voorgoed.
https://www.campo.nu
Contextprogramma
Naast de voorstelling zelf organiseert SPRING ook een contextprogramma met een nagesprek, een workshop en een reading group. Lees hier meer over het volledige contextprogramma.
Nagesprek
Na de voorstelling op zaterdag 21 september organiseert SPRING Academy in samenwerking met Theater Utrecht een nagesprek met maker Jaha Koo.
Reading Group: eten in Zuid-Koreaanse literatuur
SPRING en boekhandel Savannah Bay organiseren samen op 20 september tussen 19:00 en 21:00 een Reading Group met de boeken The Vegetarian van Han Kang en I Want to Die but I Want to Eat Tteokbokki van Baek Sehee. Kom samen voor een gezellige vrijdagavond, waar we gezamenlijk verhalen lezen waarin eten en culinaire praktijken de hoofdrol spelen.
Workshop ‘storytelling through kitchen practices’ met Jaha Koo
Jaha Koo geeft ook een workshop over storytelling en ‘kitchen practices’ op maandag 23 september.
Volledig contextprogramma
Recensies
Haribo Kimchi ontving vier sterren in de Volkskrant! Annette Embrechts schreef: “Performer Jaha Koo mixt zijn jeugdherinneringen slim met de Koreaanse kookkunst in ‘Haribo Kimchi’. In de intieme solovoorstelling deelt Koo zijn met computermuziek doorspekte relaas over zijn vertrek uit Korea, zijn heimwee, zijn gevoel nergens thuis te zijn.” Lees hier de volledige recensie.
De voorstelling kreeg ook 4 sterren op 8weekly, in een recensie geschreven door Gigi van Erven Dorens: “Haribo Kimchi maakt van de kimchihype weer cultuur. Op speelse, grappige en eerlijke wijze toont Jaha Koo zijn verhaal achter de hype en de culturele ladingen van dit heerlijke gerecht. Na deze voorstelling zal kimchi niet meer hetzelfde smaken.” Lees hier de volledige recensie.