SNN #2: Light/Space/Prop

Chris Salter & Alexandre Saunier
 

SNN #2: Light/Space/Prop is een interactieve en dynamische kunstinstallatie ontworpen door kunstenaar en Professor of Computation Arts Chris Salter en bedoelt om in de openbare ruimte te worden getoond. Ze is geïnspireerd op de "Light Prop for the Electric Stage", die in de jaren 1920 door de Bauhaus-kunstenaar Lazslo Moholy-Nagy werd gecreëerd.

De installatie bestaat uit een toren met vijf bewegende lichten. Aan deze lampen zijn zogenaamde lenticulaire lenzen bevestigd, die de beelden die zij op de muren projecteren vervormen. De lampen bewegen zodanig dat de beelden met verschillende snelheden en ritmes over de muren schuiven. De getoonde beelden worden aangestuurd door spiking neural networks (SNN's), die op grote schaal in de ruimte worden geprojecteerd. SNN’s zijn een soort kunstmatige neurale netwerken die zijn geïnspireerd door de manier waarop neuronen in de hersenen werken. Gegevens worden doorgegeven in de vorm van "spikes" of pulsen, vergelijkbaar met de manier waarop neuronen in de hersenen communiceren.

Het doel van de installatie is het creëren van een nieuw soort omgeving waarin beweging en licht als creatieve elementen zijn geïntegreerd. Het gebruik van SNN's creëert een steeds veranderende en bijna contemplatieve omgeving die de waarneming van ruimte en tijd door de kijker vertraagt. De installatie kan gezien worden als een bijgewerkte versie van Moholy-Nagy's visie op een nieuw "geëlektrificeerd bewegend beeld" en toont de mogelijkheden om met behulp van technologie interactieve en meeslepende openbare kunst te creëren.

SNN#2 is een meeslepende licht- en geluidservaring en een eerbetoon aan technologie in dienst van de kunst. De lichtinstallatie staat op het plein voor de Stadsschouwburg Utrecht en is twee avonden gratis te zien.

De installatie is het werk van Festival Fellow Chris Salter en Alexandre Saunier. 

Chris Salter is kunstenaar, professor Computation Arts aan de Concordia University in Montreal en directeur van het Hexagram-netwerk voor onderzoek en creatie in kunst, cultuur en technologie. Hij maakt grootschalige installaties en schrijft over het snijvlak van kunst, design en technologie. Salter werkt samen met een diverse groep professionals, waaronder antropologen en ingenieurs, om meeslepende werken te creëren die meerdere zintuigen aanspreken. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld en er zijn diverse publicaties verschenen, waaronder in The Guardian en The New York Times. Hij is de auteur van twee boeken en heeft meer dan 100 lezingen gegeven op conferenties en festivals wereldwijd.

https://www.chrissalter.com/

Alexandre Saunier is een interdisciplinaire kunstenaar en onderzoeker, die werkt aan installaties en performances die licht, geluid, video, autonome systemen, en zintuiglijke waarneming combineren. Zijn academische onderzoek gaat over moderne artistieke praktijken aan het kruispunt van lichtdesign, mediakunsten, cybernetica, en complexe-systeem-theorie. Alexandre heeft een research-creatie Ph.D. van Concordia University, een master in sounddesign van ENS Louis Lumière in Parijs, en een bacherlor's in wiskunde en natuurkunde. Hij deed mee aan onderzoek naar robotdesign en interactief licht aan ENS Arts Décoratifs in Parijs. Zijn artistiek werk en academisch onderzoek zijn op meerdere internationale locaties gepresenteerd, zoals Mutek, Elektra, Festival de la Imagen, Media Art History, Ars Electronica, ISEA, Impakt Festival, Muffathalle, Llum BCN, en Nuit Blanche de Toronto.

http://www.alexandresaunier.com/

Concept: Alex Saunier & Chris Salter

 

Data

18/05/2023 22:00

19/05/2023 22:00

Prijs

gratis / free

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Zocherterras

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: ongeveer 15 minuten per loop. De installatie zal steeds een uur te zien zijn. 

Taal: language no problem

Toegankelijkheid:

 
 
 

SPRING passe-partout