Still Not Still

Ligia Lewis
 

Kan een duistere geschiedenis vol wantrouwen en gaten met rust gelaten worden? Kan geschiedenis sterven? Geschiedenis is feilbaar en wordt vaak gedomineerd door de winnaars. Wat gebeurt er wanneer een bepaalde geschiedenis wordt verzwegen?

Choreograaf en danser Ligia Lewis bespreekt in Still Not Still de zware geschiedenis van zwarte en niet-Westerse gemeenschappen. De uitsluiting van deze groepen in het verleden wordt behandeld in een choreografie vol  zwarte humor en surrealistische beelden. Zeven performers spelen in een stilstaande wereld, waarin kritisch wordt gekeken naar de fantasie van historische vooruitgang. Lewis reflecteert op het verleden én het heden van niet-witte en niet-Westerse helden binnen het gebruikelijke geschiedenisverhaal dat nog steeds wordt gedomineerd door het Europese oogpunt.

Ze behandelt ons beschamend koloniale verleden en de alledaagse werkelijkheid dat door het BLM-movement werd onthuld. Ze confronteert het publiek met onze illusies over een ‘post-class’ en ‘post-race’ samenleving. Lewis spreekt vanuit het midden van het zogenaamde progressieve westen, en haar conclusie is direct gericht op de mensen om haar heen; ze legt de dagelijkse hypocrisie bloot en haalt ons uit onze veilige cirkel.

“Door de wereld van de doden te gebruiken en te integeren in ons heden creëert Lewis een fictionele, performatieve, alternatieve wereld, die discriminatie en degradatie afwijst. Het is een wilde viering, een ritueel, en een melancholische klaagzang” - Andrej Mirčev, tanzschreiber.de

"De dansers lijken gevangen in geschiedenis die zichzelf eveneens herhaalt, die niet voorbij kan worden gestreefd. Het wringt, het schuurt, het schreeuwt. Hier beneemt Still not Still je de adem." - Iris Spanbroek, de Theaterkrant

Ligia Lewis presenteert op op SPRING 2023 niet één, maar twee voorstellingen. A Plot/ A Scandal speelt na Still Not Still op 26 en 27 mei. Ligia maakt ook deel uit van de Topic Talk black body - white gaze

Biografie

Ligia Lewis werkt als choreograaf en danser. Haar werk, gekenmerkt door fysieke intensiteit en humor, beweegt anderen door fysieke uitingen die de normatieve ideeën over het lichaam verstoren. Lewis behandelt de langdurige sporen van geschiedenis, herinnering, en het onbekende. Met choreografie ontwikkelt ze expressieve concepten die vorm geven aan bewegingen, spraak, gevoelens, gedachtes, relaties, en de lichamen die dit vasthouden.

Haar werk heeft gespeeld op verschillende plekken in Europa en de VS. Ze werd vertegenwoordigd en geproduceerd door HAU Hebbel am Ufer Theater van 2017 tot 2021 en was een tanshaus nrw factory artist van 2017 tot 2019. Ze is onderscheiden met een Tabori Award, een Foundation for Contemporary Arts Grants Award, een Bessie award, en meer. Ze verscheen op de German Dance Platform shortlist in 2018 en 2022.

https://ligialewis.com/

Concept & direction: Ligia Lewis

In process with and performance by: Boglárka Börcsök, Darius Dolatyari-Dolatdoust,

Corey-Scott Gilbert, Cassie Augusta Jørgensen, Justin Kennedy, Jolie Ngemi/Ligia Lewis,

Damian Rebgetz

Dramaturgy: Maja Zimmermann

Outside Eye: Dragana Bulut

Lighting design & technical direction: Joseph Wegmann

Set design: Claudia Besuch (Gali)

Costume: Marta Martino

Sound design & composition: S. McKenna

Acoustic & electric guitar: Joey Gavin

Assistance: Lissa-Johanna Volquartz

 

Sound technician (tour): Manuel Pessoa de Lima

Stage technician (tour): Şenol Şentürk

Production management: Hannes Frey, Vera Laube (HAU Hebbel am Ufer)

Administration (tour): Sina Kießling, Julia Leonhardt

Touring & distribution: Nicole Schuchardt

Production: Ligia Lewis / HAU Hebbel am Ufer

Co-production: tanzhaus nrw (Düsseldorf), Arsenic - Centre d'art scénique contemporain

(Lausanne), Tanzquartier Wien (Vienna), Black Box Theater (Oslo), Kunstencentrum

VIERNULVIER (Ghent), Gessnerallee (Zürich), Dance International Glasgow / Tramway

Funded by: Capital Cultural Fund (Berlin)

 

Photos used: Moritz Freudenberg and Brian Hartley

 

Data

25/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€25,- / €17,50

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Grote Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 95 min

Taal: Engels

Toegankelijkheid: 

Pas op: flitslichten.

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 
 

SPRING passe-partout