Masterclass The Dancing Public

Mette Ingvartsen and Bojana Cvejić
 
'SPRING Academy biedt een Masterclass voor opkomende choreografen, dansers, dansdramaturgen en gevorderde dansstudenten. Een unieke kans om in een persoonlijke setting te werken met internationaal bekende SPRING-artiesten.'
 

Hoe verhouden sociale dansen zich tot zeer basale menselijke behoeften aan beweging, plezier en extase? Je werkt vanuit de onderzoeksthema's van de voorstelling The Dancing Public rond ‘dancing manias’. Sociale dansen zijn vaak verbonden met sociale en politieke situaties en omstandigheden, waardoor ze weerstandsdansen worden, manieren om ontberingen af ​​te weren of zelfs overlevingsstrategieën. Dit materiaal pak je fysiek uit met Mette.

Een diepgaande theoretische lezing over sociale choreografie door Bojana volgt. Sociale choreografie is in verband gebracht met harmonieuze arrangementen van dansende lichamen en individuele gebaren waarin beelden of protocollen van sociale orde zich esthetisch manifesteren. Toch kent elke leeftijd in Europa wel eens uitbarstingen van wanordelijke bewegingen op individuele en massale schaal, gedreven door crisis, ziekte, waanzin, protest of vervoering. Op zulke momenten lijken de mensen op het publieke toneel te verschijnen, en we vragen: zijn deze verschijningen van wanorde ook gechoreografeerd? Hoe geeft de esthetiek van wanorde in de alledaagse beweging vorm aan het sociale?

Over de artiesten

Mette Ingvartsen is een Deense choreograaf en danser die in Brussel woont en werkt. Haar werk wordt gekenmerkt door hybriditeit en breidt choreografische praktijken uit door dans en beweging te combineren met andere domeinen zoals beeldende kunst, technologie, taal en theorie. Een belangrijk onderdeel van haar werk werd tussen 2009 en 2012 ontwikkeld met The Artificial Nature Series, waarin ze zich richtte op het herconfigureren van relaties tussen menselijke en niet-menselijke agency door middel van choreografie. Haar recentere serie, The Red Pieces (2014-2017), daarentegen, schrijft zichzelf in in een geschiedenis van menselijke prestaties met een focus op naaktheid, seksualiteit en hoe het lichaam van oudsher een plaats is geweest voor politieke strijd. In 2019 ging ze in première Moving in Concert, een abstracte groepschoreografie, die zich richt op de verwevenheid tussen mensen, technologische hulpmiddelen en natuurlijke materialen en in 2021 ging ze in première The Life Work, een in situ project met ouderen in het Ruhrgebied in Duitsland dat migratiekwesties aan de orde stellen. En een nieuwe solo, The Dancing Public, geïnspireerd door een fascinatie voor dansmanieën door de geschiedenis heen.

Ingvartsen is gepromoveerd in choreografie aan de Stockholm University of the Arts en is daarvoor afgestudeerd aan de podiumkunstenschool P.A.R.T.S. Ze richtte haar bedrijf op in 2003 en haar werk is sindsdien te zien geweest in heel Europa, maar ook in de VS, Canada, Zuid-Korea, Taiwan en Australië. Ze was artist in residence in het Kaaitheater in Brussel, Volksbühne in Berlijn en was ook verbonden aan de APAP

Bojana Cvejić

Bojana Cvejić werkt in de filosofie, dramaturgie en performance- en dansstudies. Naast verschillende boeken is ze auteur van Choreographing Problems (2015) en Toward a Transindividual Self (met Ana Vujanović, binnenkort te verschijnen). Cvejić is hoogleraar danstheorie aan de KHIO Oslo National Academy of the Arts.

 

Data

14/05/2022 12:30

Prijs

Early bird: 65,- Regular: 75,-

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

Info

Duur: De Masterclass start om 12.30 en is over wanneer de party klaar is. Inbegrepen is een workshop en een lezing van Mette en Bojana, een opening lunch, tickets voor de performance The Dancing Public (start tijd 22:00) en een afterparty na de voorstelling. Avondeten is niet inbegrepen.

Max 10 deelnemers

Early bird deadline: 18 April 2022

Final Deadline: 2 May 2022

Meld je aan door een korte motivatie en je cv naar springacademy@springutrecht.nl te mailen en dit formulier in te vullen.

 
 
 

SPRING passe-partout