Wandeling van Peter Power voor het Gap Exchange Programme

Peter Power
 

Kunstenaar Peter Power deelt tijdens SPRING een kort fragment van zijn werk After Light: These Dark Citizens van het Sparsile Collective. Dit werk is een meditatie op de spanningen van het stadsleven, op verval, ontwikkeling, en onze innerlijke zelf. Deze poetische ode aan de stad vraagt ons om te herdenken wat onze rol als burger in donkere plekken is, om na te denken over de effecten van design en architecuur op onze levens, om ons af te vragen wat een stad nou écht is, en moedigt ons aan om nieuwe verhalen in het donker te vinden.

Deze vertoning van Peters werk bestaat uit een wandeling door de stad die wordt begeleid door een app op je telefoon. Je kunt deze wanderling alleen doen, of met anderen. Je zult Peter ontmoeten voor een gesprek aan het einde van de wandeling om 22:30, bij het SPRING festivalhart in de Stadsschouwburg. Je kunt zelf beslissen hoe lang je wil wandelen, maar ongeveer een uur wordt aangeraden.

Om mee te doen heb je een smartphone nodig die is geupdate tot the nieuwste OS - dit om te voorkomen dat er softwareproblemen optreden. Je hebt ook een koptelefoon nodig. 

Download the app ECHOES.xyz op je telefoon: deze is gratis te vinden op de app store. Wanneer je de app hebt gedownload kun je zoeken voor de wanderling die "After Light: Utrecht" heet. Download deze wandeling op je telefoon. Let op: je kunt de wandeling pas na 20:00 op woensdag 24 mei vinden op de app. Download de wandeling pas vlak voordat je wil beginnen: dit zorgt ervoor dat je de nieuwste versie hebt.

Een kleine kaart van een aantal belangrijke locaties in de wandeling zal vlak voor de performance aangeleverd worden. Check deze site ongeveer een dag voor het evenement.

Kleed je bijpassend voor het weer, met comfortabele schoenen. Er is geen starttijd voor de wandeling, maar wel een eindtijd: dit is zodat je kan samenkomen en met de artiest kan praten.

Peter doet mee aan het eerste Gap Exchange programme wat wordt georganiseerd door Irish Theatre Institute en locale partners, inclusief SPRING Performing Arts Festival in Utrecht. Hij is gekoppeld aant locale kunstenaar Asa Horvitz. Asa ontvant Peter in Utrecht en introduceert hem aan de stad en de lokale kunstgemeenschap. Later in het jaar ontvangt Peter Asa in Cork, Ierland. Gap Exchange wordt gesteund door de Arts Council van Ierland. 

Biografie

Peter Power is een multidisciplinaire visuele kunstenaar, componist, geluidsdesigner en regisseur uit Waterford. Hij is de artistiek directeur van het award-winnende gezelschap Sparsile Collective, waar hij meeslepende ervaringen geleid door muziek creëert. Hij is ook directeur van Eat My Noise, een multi-genre audio duo die werken in compositie, evenementen, film, televisie en post-productie. Momenteel is hij de Artist-In-Residence van het Cork Midsummer Festival, maar hij is ook Artist-in-Residence bij de National Sculpture Factory. Hij is de winnar van de Arts Council of Ireland Music Bursary award, Music and Theatre Project Awards, Theatre Bursary Award en recent de AGF award en Visual Arts Commission Award. Momenteel is hij geïnteresseerd in de verbindingen tussen digitale en live kunst.

 

Data

26/05/2023

Prijs

gratis / free

Locatie

Utrecht

Editie

SPRING 2023 

Info

 
 

Workshop met Noelle Brown voor het Gap Exchange Programme

Noelle Brown
 

Ierse toneelschrijver, sociale activist en performer Noelle Brown geeft een workshop waarin ze haar werkwijzes deelt. In Noelle's werk wordt theater gebruikt als een platform voor het opwekken van politieke verandering. Ze doet dit door urgente sociale problemen te verkennen, en stemmen die missen in modern theater te versterken. Haar werk heeft onder andere onderzocht hoe de Ierse staat gemarginaliseerde groepen behandelt: inclusief oudere mensen, de LHBT+ gemeenschap, Ierse 'travellers' (een Ierse etnische minderheid) en overlevenden van 'Mother and Baby homes'. Een deel van de workshop bestaat uit een interactieve kans om schrijftechnieken te leren voor modern theatermaken. 

http://noellebrown.com/

Noelle doet mee aan het eerste Gap Exchange programme, wat wordt georganiseerd door het Irish Theatre Institute en locale partners, waaronder SPRING Performing Arts Festival in Utrecht. Ze is gekoppeld aan lokale maker Jija Sohn. Jija ontvangt Noelle in Utrecht, en introduceert haar aan de stad en de locale kunstgemeenschap. Later in het jaar zal Noelle Jija ontvangen in Cork, Ierland. Gap Exchange wordt gesteund door de Arts Council of Ireland.

Biografie

Noelle Brown acteert sinds 1987 en werd schrijver en theatermaker in 2013. Als acteur heeft ze veel gewerkt in theater, film, televisie, en radio. Haar creatieve werk is geïnspireerd door sociaal activisme. Haar toneelstukken, Postscript, samen geschreven met Michèle Forbes, Foxy, Creaking en Spit gingen over de ervaringen van binnenlandse geadopteerden, discriminatie tegenover de Travelling Community en de behandeling van oudere mensen. Haar werk is geproduceerd in Ierland, Parijs, Londen en Canada. Postscript is geneomineerd voor de Fishamble New Writing Award en de Bewley’s Little Gem Award van het Dublin Fringe Festival. Noelle is ook een campagnevoerder voor adoptierechten.

http://noellebrown.com/

 

Data

24/05/2023 14:00

Prijs

Locatie

Theater Kikker

Editie

Info

Duur: 2 uur

Meld je aan via info@springutrecht.nl

 
 

Panflutes and Paperwork

Ingrid Berger Myhre & Lasse Passage
 

In de laatste fase van de voorbereiding van de première van Spelling Spectacle van Ingrid Berger Myhre is één van de performers geblesseerd geraakt. Dit zet de voorbereidingen stil en betekent dat de voorstellingen tijdens SPRING niet door kunnen gaan. Het goede nieuws is dat Ingrid daarom naar SPRING komt met het eerdere werk Panflutes and Paperwork, een prachtige voorstelling in samenwerking met Lasse Passage. 

Wat betekent "dansen op muziek" eigenlijk? En hoe creëer je muziek voor dans? In dit duet, genaamd Panflutes and Paperwork, onderzoeken de Noorse choreograaf en performer Ingrid Berger Myhre en componist en kunstenaar Lasse Passage op speelse wijze de relaties tussen dans en muziek, waarbij ze partituren gebruiken als instrumenten om structuur boven vaardigheid en methode boven plezier te stellen. De titel van hun duet verwijst naar het contrast tussen ‘het natte en het droge’: Panfluiten zijn speels en gepassioneerd, Paperwork verwijst naar notatie en klinkt bureaucratisch. De spanningen tussen deze staten van zijn, spelen goed in op conventies in de bekende verhouding tussen een choreograaf en componist. Met beide instrumenten bedenken Ingrid en Lasse spelletjes die hun rol opnieuw onderhandelen.

"De Noorse Berger Myhre (30), opgeleid in Amsterdam en Brussel, lijkt patent te hebben op dit soort onderkoelde danshumor. (...) Lachwekkend en lief, zoals ze proberen alles (ook elkaars talent) te delen in dit kleine uur vol luchtig uitgevoerde nonsens-spelletjes." -  De Volkskrant - 4/5 ****

"Het voelt goed om een successvolle combinatie van humor, oprecht en serious te zien."- Nina Helene Skogli, Norsk Shakespeare Tidsskrift, NO

"Dit is een voorstelling op de grens tussen performance en concert, spelende met deze disciiplines. De speelse, nerdy precisie laat denken aan de pioniers van moderne muziek. zoals John Cage en Ernst Toch. Wij, als publiek, krijgen een fijne balance tussen feel-good, poetische beelden en muziek op een hoog niveau."- Frøydis Århus, Scenekunst.no.

Panflutes and Paperwork maakte deel uit van de Aeroaves Twenty20 selectie, evenals Dansenett Norge autumn 2020. De productie tourt nog steeds in Europa.

Biografie

Ingrid Berger Myhre (1987) is een Noorse choreografe en performer die momenteel in Brussel woont. Ze studeerde moderne dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (NL), en werkte de daaropvolgende jaren als freelance danser in de onafhankelijke scene in Nederland en in het buitenland, voordat ze haar geïnteresseeerd raakte in choreografie. Ze behaalde een MA in Choreography; Research and Performance van ex.e.r.ce aan het Choreographic Centre in Montpellier (FR) en verdiepte later haar onderzoek in dans in de Research Studio's van P.A.R.T.S van '17-'18.

Componist en musicus Lasse Passage begon zijn studie compositie aan de Griegakademiet in Bergen en voltooide vervolgens een BA in Sonologie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn werk wordt gekleurd door zijn achtergrond uit de elektroakoestiek, zijn werk als liedjesschrijver - en de symbiose van deze invloeden. Met zijn innovatieve benadering van compositie en nieuwsgierigheid naar het performatieve aspect van live muziek heeft hij de afgelopen 5 jaar een centrale plaats ingenomen in de Noorse performance art scene.

Performance: Ingrid Berger Myhre and Lasse Passage Music: Lasse Passage and Ingrid Berger Myhre
Light: Edwin van Steenbergen
Advice: Merel Heering, Alex ZakkasCostumes: Min Li
Photos: Rob Hogeslag
Funded by: Arts Council Norway
Co-production: Dansateliers Rotterdam (NL), Black Box Teater (NO), CSC Bassano Del Grappa (IT), WP Zimmer (BE).
Supported by: P.A.R.T.S., Rimi/Imir Senter for Scenekunst,
Moving Futures Festival, FPK Nieuwe Makers Regeling.

 

Data

18/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Blauwe Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 50 minuten

Taal: Engels
Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

UU & Academy: Doing Dramaturgy and What Dramaturgy Can Do

Liesbeth Groot Nibbelink & Maaike Bleeker
 

SPRING en Universiteit Utrecht hebben een duurzame band met elkaar. Het zal dus geen verrassing zijn dat verschillende SPRING voorstellingen als voorbeeld dienen in Doing Dramaturgy: Thinking Through Practice (Palgrave 2023). Dit nieuwe boek, geschreven door prof. Maaike Bleeker, verhaalt over theatermaken als een proces van denken door een praktijk. ‘Dramaturgie doen’ is, volgens Bleeker, je richten op die praktijk van maken-denken. Ze onderzoekt hoe we het ‘doen van dramaturgie’ vandaag de dag kunnen conceptualiseren op manieren die de grote diversiteit van theatermaakpraktijken erkent. Welke dramaturgische strategieën ontstaan aan de hand van nieuwe ontwikkelingen in de podiumkunsten en hoe kunnen we reflecteren op thema’s als ‘new materialist dramaturgy’ en ‘more-than-human dramaturgy’?

Schuif aan bij de feestelijke lancering van Doing Dramaturgy: Thinking Through Practice. Dr. Liesbeth Groot Nibbelink zal Bleeker interviewen over thema’s uit haar nieuwe werk. Een gesprek over hedendaagse theorieën en praktijken in de dramaturgie. Dit interview wordt geïntegreerd in de, eeuwig groeiende, Dramaturgy Database: een database vol interviews, essays en ander archiefmateriaal dat toont hoe (Nederlandse) dramaturgie zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld.

 

Data

25/05/2023 16:00

Prijs

gratis / free

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Zocherfoyer

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: ~ 60 min

Taal: Engels

Toegankelijkheid: 

Om jezelf een plekje te garanderen, wordt het aangeraden om je aan te melden. Dit kan via dit Google formulier. 

 
 

UU & Academy: Robots in SPRING

SPRING Academy & Universiteit Utrecht
 

Het ontwerpen van robots en hun gedrag gaat gepaard met meerdere uitdagingen: niet alleen technisch, maar ook moeilijkheden die te maken hebben met de zogenaamde dramaturgie en design van de robot als 'sociaal agent': hoe kunnen robots hun menselijke tegenspelers aanspreken en er interactie mee hebben? Welke scripten volgen robots? Hoe wordt het uiiterlijk van een robot ontworpen, en zijn bewegingen gechoreografeerd?  In het Acting Like a Robot onderzoeksproject brengen we theatermakers en robotici samen om te onderzoeken hoe theater kan meehelpen aan het ontwerpen van robotgedrag en de interactie tussen mensen en robots, en, omgekeerd, hoe robotica nieuw terrein kan openen voor theatermakers. Tijdens deze middag in Het Huis zullen onderzoekers hun huidige onderzoek presenteren, en kijken naar projecten van anderen die ze inspireren. De middag begint met 3 korte hoorcolleges: van Evelyn Ficarra (University of Sussex), Edwin Dertien (UTwente) en Maaike Bleeker (Universiteit Utrecht). Hierna kunnen bezoeker kijken naar (en interactie hebben met) verschillende lopende projecten, waaronder een installatie die ervoor zorgt dat je de wereld ziet als een robot, en een duet tussen een danser en een robot. 

Acting Like a Robot is open voor iedereen met interesse in het onderwerp.  

Acting Like a Robot is een samenwerking tussen Universiteit Utrecht (Theatre Studies/ onderzoeksgroep Transmission in Motion), de Vrije Universiteit (Computer Science/ research group Social AI), de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (Performative Creation Processes), Ulrike Quade Company en SPRING Performing Arts Festival. Dit project wordt financieel ondersteund door NWO (SMART Culture ClSC.KC.205) en AFK Amsterdams fonds voor de Kunst middels een innovatiebeurs voor Ulrike Quade Company.

Er is een informele borrel achteraf.

Lees meer op deze pagina van Universiteit Utrecht. 

Tip: bezoek na deze lezing de VR installatie Ascension van Leon Rogissart en Paul Boereboom. 

 

Data

23/05/2023 15:00

Prijs

gratis / free

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 3,5 uur (15:00 - 18:30)

Taal: Engels

Toegankelijkheid: 

Om jezelf een plekje te garanderen, wordt het aangeraden om je aan te melden. Dit kan via dit Google formulier

 
 

UU & Academy: Open round table AI & the Arts

SPRING Academy & Universiteit Utrecht
 

Wat can AI doen voor kunst? Wat kan kunst doen voor AI-onderzoek? Hoe kunnen AI en kunst elkaar helpen om de vragen van de ander te beantwoorden? Dit zijn een aantal van de vragen die in deze roundtable, georganizeerd door het Instituut voor Cultural Inquiry (ICON), de Special Interest Group AI in Cutural Inquiry and Art, en SPRING Performing Arts Festival, worden beantwoord. Er wordt een gesprek gevoerd met Festival Fellow Chris Salter (hoogleraar en directeur van de Immersive Arts Space van de Zurich University of the Arts), Kim Vincs (hoogleraar van interactieve media en directeur van het Centre for Transformative Media Technologies aan de Swinburne University), Asa Horvitz (componist en performance-maker) en Mehdi Dastani (hoogleraar en voorzitter van de groep Intelligent Systems en co-voorziter van de Human Centered AI focus area aan de Universiteit Utrecht). De discussie zal worden geleid door David Gauthier en Maaike Bleeker.

Deze roundtable is georganiseerd in samenwerking met het Institute for Cultural Inquiry (ICON) en de SiG AI in Cultural Inquiry and Art aan de Universiteit Utrecht. 

De volgende voorstellingen worden aangeraden als je dit een interessant onderwerp vindt:

Mehdi Dastani is de voorzitter van de Intelligent Systems groep aan de Universiteit Utrecht. Geïnspireerd door kennis en inzichten van andere disciplies als filosofie, psychologie, economie, en rechten, onderzoekt Dastani het design en de ontwikkeling van intelligente systemen wiens gedrag wordt bepaald door sociale en cognitieve factoren als kennis, wensen, normen, verantwoordelijkheid, en emoties. 
 
Asa Horvitz (VS/NL) is een performance-maker en componist/musicus. Horvitz studeerde compositie met Alvin Lucier en Anthony Braxton, en studeerde af van DAS Arts/DAS Theatre in 2021. Zijn recente werk wordt gesteund door The New Museum, Microscope Gallery (NYC), deSingel, Het HEM, Het Muziekgebouw, Frascati, wpZimmer, en meer. Hij leidde de band VALES; samenwerkingen onder andere met  Ben Seretan, Anna Webber, Kalup Linzy, Scott Gibbons/Romeo Castellucci, Pavel Zustiak. Horvitz is een MacDowell, Fulbright, en Camargo fellow, en wordt gesteund door Midden Utrecht. https://asahorvitz.com/

Chis Salter’s werk verkent de grenzen tussen de zintuigen, kunst, design, en nieuwe technologieën door grote installaties en boeken, kritisiche geschreven werken, en internationale colleges. Hij was hoogleraar van Computation Arts in het Department of Design and Computation Arts aan Concordia University, Montreal. Recent verhuisde hij naar de Zürich University of the Arts, war hij nu  Professor of Immersive Arts and Director of the Immersive Arts Space is. https://www.chrissalter.com/

Kim Vincs is een danser, choreograaf en interactieve media artiest en onderzoeker, die al meer dan 30 jaar in de creatieve technologie werkt. Voorheen hoogleraar van Interactive Media binnen het Department of Film and Animation aan de Swinburne University of Technology, Melbourne, Australia, en Director of the Centre for Transformative Media Technologies, ze is nu een Senior Principal Research Fellow at CTMT. https://www.swinburne.edu.au/research/our-research/access-our-research/find-a-researcher-or-supervisor/researcher-profile/?id=kvincs

 

Data

22/05/2023 15:00

Prijs

gratis / free

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Zocherfoyer

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 2 uur

Taal: Engels

Toegankelijkheid: (visuele elementen zijn niet heel belangrijk)

Om jezelf een plekje te garanderen, wordt het aangeraden om je aan te melden. Dit kan via dit Google formulier

 
 

Work-in-progress: OFFSPRING

SPRING Academy
 

Nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen van nieuwe makers? Een kijkje in de keuken van hun maakproces en artistieke overwegingen? In OFFSPRING word je uitgenodigd om te reageren op work-in-progress, op de voorstellen van een nieuwe generatie makers. In 2 double bills met nagesprek word je verrast, geprikkeld en uitgedaagd om het gesprek aan te gaan met de artistieke stemmen van morgen.

OFFSPRING maakt deel uit van SPRING Academy, en het programma is samengesteld in samenwerking met partners SoAP, DansBrabant, Dansateliers en Het Huis Utrecht. Deze vier productiehuizen hebben allemaal (een) maker(s) waar ze al langer mee werken uitgekozen voor het programma. 

De nagesprekken worden gemodereerd door Joost Segers. OFFSPRING vindt dit jaar twee keer plaats: check deze pagina voor updates over de deelnemende makers.


Double bill #1: 

1: Sarah Kaushik - Of Journeys (Het Huis Utrecht)

“An archipelago, sometimes called an island group or island chain, is a chain, cluster, or collection of islands, or sometimes a sea containing a small number of scattered islands.”

Sarah Kaushik probeert in haar scenografie-werk de ruimte en de toeschouwer te verbinden.

Als onderzoeker is ze geïnteresseerd in rituelen en thuishoren, en de connectie hiertussen. 
Bij deze twee onderwerpen hebben een gedeelde factor: de aanwezigheid van een gemeenschap.

Ze ziet deze gemeenschap als een vloeibare entiteit: poreus, veranderbaar, met een plek voor verbeelding. 
Dit work-in-progress biedt een moment om gezamenlijk op een reis te gaan van persoonlijke verbindingen en nieuwe plekken.

Biografie:

Sarah Kaushik (zij/haar) is een alumnus van de MA Expanded Scenography (HKU 2020-2022) en werkt als kunstenaar en designer sinds 2010. Het werk wat ze hier op OFFSPRING laat zien maakt deel uit van haar artistieke onderzoek naar Liminal Spaces, waar ze aan werkt tijdens haar residentie bij Het Huis Utrech. Ze zal hier verder mee gaan in Oktober 2023. 

2: Anthony van Gog (DansBrabant)

Als PLAN-maker in huis bij DansBrabant en bij Veem House for Performance onderzoekt Anthony de komende jaren het ‘zelfloze lichaam’ – het idee dat wij mensen geen vaste kern hebben, maar dat identiteit zich vormt door ons te spiegelen aan wat er buiten ons gebeurt. Zelfontplooiing is dan niet zozeer zich gestaag opbouwende ontwikkeling, maar een “naar alle kanten toe vallen, zonder enig houvast – een constant muterend lichaam”. Voor OFFSpring presenteert Anthony een inkijk in zijn bewegingsonderzoek naar spierspanning, fluïditeit en extase tezamen met performer Evangelos Biskas. 

Biografie:

Anthony van Gog (Antwerpen, 1996 - hij/hem) studeerde in 2019 af aan de Performance opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Zijn werk beweegt zich op het grensvlak van theater en beeldende kunst, waarbij hij lichaam, geluid en ruimte telkens opnieuw een spel laat aangaan. 

 


Double bill #2:

1: Ashley & Domenik - I HAVE LIVED EVERYWHERE BUT HERE
een nomadische interventie (dansateliers) 

Waar vind je jezelf thuis? Kunnen we samen een thuis bouwen, waar we ook heen gaan? Wie bepaalt wat dat thuis wordt?

Een stuk dansvloer wordt van het podium gepeld en het theater uitgedragen naar een instabiele wereld. Waar het zich ontrolt, beginnen de vloer en zijn bewoners een nieuw thuis te bouwen.

Buiten verandert de vloer in een gedaante veranderend lichaam. Tijdelijke sculpturen vormen zich en vervagen, worden schuilplaatsen, holtes van intimiteit - een levend landschap.

-

ashley en domenik voelen zich tegelijkertijd thuis en niet thuis. In deze voorstelling vragen ze zich af wat thuis voor hen betekent in een wereld die altijd verandert. Hoe kunnen ze zich thuis voelen in de vergankelijkheid?

Biografie:

Ho Yuhan Ashley (zij/haar, 1999) is een Singaporese kunstenaar die werkt vanuit het perspectief van beweging. Haar werk omvat optreden, performance maken, schrijven, grafisch ontwerp, knutselen aan geluid, filmmaken en scenografie. Ze is momenteel o.a. bezig met vechtsporten en zorgtechnologieën. Als performer heeft Ashley ervaring met Ingrid Berger Myhre, Zarah Bracht, Ula Sickle, David Weber-Krebs, Marjolein Vogels, Coralie Vogelaar, Lee Mun Wai, Dunja Jocic, Dario Tortorelli en Keren Rosenberg. Hun eerste dichtbundel werd in 2019 gepubliceerd door Math Paper Press.

Ashley wordt ondersteund door de Singapore National Arts Council Scholarship in haar danser/maker-studie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, Nederland.

Domenik Naue (hij/hem,1998) is een transmedia kunstenaar met een achtergrond in gymnastiek, dans en theater. Hij groeide op in Weimar, Duitsland waar hij werd omringd door vele culturele instellingen. Dit was soms intimiderend, maar het stimuleerde zijn interesse in het creëren en kunst beleven. Zijn werk(en) combineert fysieke beweging, muziekcompositie, grafisch ontwerp en videografie.
Gedurende zijn tienerjaren creëerde hij samen met zijn vrienden theatervoorstellingen in een jeugdtheater.

Domenik’s bewegingsachtergrond omvat dans-, gymnastiek- en circuspraktijken. Hij werkte als performer met artiesten als Nicole Beutler, Dunja Jocic, Keren Rosenberg, Dario Tortorelli, Corneliu Ganea, Julio Cesar Iglesias Ungo en Kazue Ikeda.

2: Sjaid Foncé (SoAP i.s.m mime opleiding AHK)

In zijn afstudeersolo ‘NOT YET HERE’ wordt de ruimte weerspiegeld door magische elementen en lichaamstaal uit zwarte verbeeldingskracht om volledig aanwezig te zijn. Een kijk naar het heden, het verleden en een nieuwe toekomst. “A blueprint of doing and other ways of being.”

Voor dit werk haalt hij inspiratie uit elementen van Afro-futurisme, tradities, mythes en fabels uit de Afro-Caribische diaspora.

Biografie: 

Sjaid Foncé, performer en theatermaker, studeert deze zomer af aan de Mime Opleiding op de Academie voor Theater en Dans. Zijn werk is interdisciplinair en begint vaak vanuit beweging. Hij kijkt voornamelijk naar hoe het lichaam zich kan transformeren en hoe hij de schoonheid van het dagelijkse fysiek weer kan geven. Hij vertrekt vanuit een persoonlijke bron. De mens is op zoek naar diens identiteit. Vragen zoals: wat zal mijn werk opwekken bij een ander lichaam dat in de ruimte aanwezig is? Wat bindt ons als mens? Wat maakt ons menselijk?


Partners:

In samenwerking met de Mime-opleiding

 

Data

22/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€7,50 / €5,-

Locatie

Het Huis Utrecht Koepelzaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

Topic Talk: Black Body - White Gaze

SPRING Academy
 

We zien de emancipatie van zwarte lichamen in westerse theaters, maar het publiek is overwegend wit. Wat doet die witte blik met het zwarte lichaam? Is emancipatie van deze blik mogelijk en (hoe) vormt het theater een goede context hiervoor? Hoe overstijgen we de reproductie van exotisme? En hoe gaan kunstenaars met deze vragen om?

SPRING Makers Ligia Lewis, Harald Beharie, en Dries Verhoeven gaan in gesprek met elkaar, de moderators en het publiek. Van Ligia Lewis zijn tijdens SPRING 2023 twee voorstellingen te zien: Still Not Still en A Plot / A Scandalbeide in de Stadsschouwburg. Harald Beharie's voorstelling Batty Bwoy is twee keer te zien in Het Huis. Dries Verhoevens Dear beloved friend, speelt in de Stadsschouwburg.

Topic Talks zijn verdiepende gesprekken over SPRING thema’s: actuele onderwerpen die ertoe doen. Welke trends zien we in het hedendaagse podiumkunstenveld en wat betekenen ze voor de wereld om ons heen? Naast 'Black Body – White Gaze' worden ook de thema's ‘Performing Care’ en ‘Between Provocation and Invitation’ besproken. Moderator Merel Heering gaat het gesprek aan met SPRING kunstenaars en/of interessante gastsprekers. De Talks zijn voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische expert, de student en de professional. Ze zijn gemakkelijk te combineren met voorstellingsbezoek, maar kunnen ook los bezocht worden. Ze zijn gratis en open voor iedereen. 

Topic Talks maken deel uit van SPRING Academy

 

Data

27/05/2023 14:30

Prijs

gratis / free

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Zocherfoyer

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 1 uur

Taal: Engels

Toegankelijkheid: (visuele elementen niet heel belangrijk)

Om jezelf een plekje te garanderen, wordt het aangeraden om je aan te melden. Dit kan via dit Google formulier

 
 

Topic Talk: Performing Care

SPRING Academy
 

Verschillende hedendaagse kunstenaars gebruiken care (zorg in de brede zin) als artistieke taal om te bevragen hoe we met de mensen en wereld om ons heen omgaan. Waar komt de noodzaak hiervoor vandaan? Hoe werkt die artistieke taal? Beïnvloedt dit de manier waarop we podiumkunsten organiseren? Welke voorstellen doen deze kunstenaars voor de manier waarop we samenleven, zorgdragen en onze gezondheidszorg organiseren?

SPRING kunstenaars Jija Sohn, Paweł Duduś en Kim Ramona Ranalter zullen deze thema’s bespreken in relatie tot hun werk. Jija Sohn presenteert op SPRING 2023 samen met Aleksandra Lemm en Julia Reist twee keer het werk Landing on Feathers in BAK. Paweł Duduś en Kim Ramona Ranalter zijn samen met Lucy Wilke makers van SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIPdat twee keer te zien is in de Paardenkathedraal. 

Topic Talks zijn verdiepende gesprekken over SPRING thema’s: actuele onderwerpen die ertoe doen. Welke trends zien we in het hedendaagse podiumkunstenveld en wat betekenen ze voor de wereld om ons heen? Naast 'Performing Care' worden ook de thema's ‘Black Body – White Gaze’ en ‘Between Provocation and Invitation’ besproken. Moderator Merel Heering gaat het gesprek aan met SPRING kunstenaars en/of interessante gastsprekers. De Talks zijn voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische expert, de student en de professional. Ze zijn gemakkelijk te combineren met voorstellingsbezoek, maar kunnen ook los bezocht worden. Ze zijn gratis en open voor iedereen.

Topic Talks maken deel uit van SPRING Academy

 

Data

26/05/2023 17:30

Prijs

gratis / free

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Zocherfoyer

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 1 uur

Taal: Engels

Toegankelijkheid: (visuele elementen niet heel belangrijk)

Om jezelf een plekje te garanderen, wordt het aangeraden om je aan te melden. Dit kan via dit Google formulier

 
 

Topic Talk: Between Provocation and Invitation

SPRING Academy
 

Het zwaartepunt in de podiumkunsten verschuift. Provocatie stond centraal in de avant-garde, maar lijkt nu plaats te maken voor iets anders: ‘Futurity’, zorg, emancipatie, educatie, collectiviteit? Het lijkt altijd lastiger om de juiste woorden te vinden voor hedendaagse veranderingen dan om het verleden te beschrijven. Is er nog ruimte voor provocatie? Welke woorden kunnen we gebruiken om hedendaagse ontwikkelingen te beschrijven? Hoe verhouden verschillende generaties podiumkunstenmakers zich tot provocatie en/of invitatie als strategieën en termen?

De gasten van deze Topic Talk zijn Samara Hersch, Amparo González Sola, Julian Hetzel, en Ntando Cele. Tijdens SPRING 2023 zijn van deze vier makers drie verschillende voorstellingen te zien. Samara Hersch's It's Going to Get Dark speelt op 19 en 20 mei in Het Huis. The conspiracy of forms van Amparo González Sola speelt op 20 en 21 mei in De LiK. Julian Hetzel en Ntando Cele hebben samengewerkt voor de voorstelling SPAfrica, die van 21 t/m 23 mei in Theater Kikker speelt. 

Topic Talks zijn verdiepende gesprekken over SPRING thema’s: actuele onderwerpen die ertoe doen. Welke trends zien we in het hedendaagse podiumkunstenveld en wat betekenen ze voor de wereld om ons heen? Naast 'Between Provocation and Invitation' worden ook de thema's ‘Black Body – White Gaze’ en ‘Performing Care’ besproken. Moderator Merel Heering gaat het gesprek aan met SPRING kunstenaars en/of interessante gastsprekers. De Talks zijn voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische expert, de student en de professional. Ze zijn gemakkelijk te combineren met voorstellingsbezoek, maar kunnen ook los bezocht worden. Ze zijn gratis en open voor iedereen. 

Topic Talks maken deel uit van SPRING Academy

 

Data

20/05/2023 20:45

Prijs

gratis / free

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Zocherfoyer

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 1 uur

Taal: Engels

Toegankelijkheid: (visuele elementen niet heel belangrijk)

Om jezelf een plekje te garanderen, wordt het aangeraden om je aan te melden. Dit kan via dit Google formulier. 

 
 

Kim_Twiddle DJ set

Kim_Twiddle
 

Kim_Twiddle is de artiestennaam van Kim Ramona Ranalter. Ze is een theatermaker, performer, e-musicus en feminist activist. Ze is goed bekend bij het publiek van electro-muziek evenementen in München en Berlijn. Ze werkt regelmatig in het theater, en speelt vaak haar muziek live bij voorstellingen, waaronder Amsterdam bij het Münchner Volkstheater en SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP, een van de voorstellingen op SPRING 2023. Kim_Twiddle sluit het festival van dit jaar af met haar solo set, die op de late avond bij de Stadsschouwburg Utrecht zal plaatsvinden.

DJ: Kim_Twiddle

 

Data

27/05/2023 21:30

Prijs

gratis / free

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Festivalhart

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: van 21:30 tot 01:00 

Taal: language no problem

Toegankelijkheid: 

 
 

Screaming for Belarus

Jana Shostak
 

Precies een jaar na de Belarussische revolutie, in mei 2021, stond Jana Shostak voor het gebouw van de Europese Commissie in Warsaw. Ze schreeuwde een volle minuut. Dit was de eerste schreeuw voor Belarus van velen.

De openbare performance ging door in de dagen erna. Het was een herdenking voor degene die gemarteld en soms vermoord zijn door het Belarussische dictatorschap. Door het gebouw van de Europese Commissie te gebruiken, benadrukt Shostak het feit dat de Europese samenleving zich niet bewust was van de gewelddadige vervolgingen in Belarus.

Sinds de eerste publieke vertoning heeft de jonge Belarussische maker haar protest-performance voortgezet op verschillende locaties. Het afgelopen jaar bracht ze vooral aan de Pools-Oekraïense grens door, waar ze hielp bij de aankomst van vluchtelingen door verschillende artistieke strategieën in de openbare ruimte te gebruiken. Shostak gaat verder met haar ‘artivism’ terwijl ze vluchtelingen van de Russische inval steunt. Ze wil hiermee aandacht creëren voor de politieke situatie in Belarus en Oekraïne.

Screaming for Belarus zal in de Stadsschouwburg Utrecht klinken om het 3e jubileum te herdenken van de opstand van het Belarusissche volk tegen dictatorschap.

The Screaming for Belarus residentie wordt gesteund door het European Festivals Fund for Emerging Artists - EFFEA, mede gefinancierd door de Europese Unie. Deze voorstelling is een samenwerking met partnerfestivals Berliner Festspiele and Santarcangelo Festival.

Biografie

Jana Shostak is een Belarussische artiest en activist. Op het moment is ze werkende in Warsaw, Polen. Ze probeert op artistieke wijze aandacht te brengen naar politieke problemen. Eerder heeft ze de Critics Award van de Maria Dokowicz Competition for the Best Diploma Project of the University of the Arts Poznań gewonnen, en de Grand Prix van het Young Wolves festival. In 2015 zette ze een Pools Guinness Record neer. Ze heeft meegedaan aan meerere tentoonstellingen, waaronder Goodbye Ai Weiwei (2018), Attention!Border (2017) en Form resistance: Non-exhibition (2017). 

Een kort interview met Jana is te vinden op de site van de VPRO.

Concept: Jana Shostak

 

Data

25/05/2023 19:30

Prijs

gratis / free

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Festivalhart

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 15 minuten

Taal: Engels

Toegankelijkheid: helaas niet rolstoeltoegankelijk

 
 

Eurydice, een afdaling in oneindigheid

Silbersee, Celine Daemen & Kate Moore
 

De nieuwe VR opera van Celine Daemen, Eurydice, een afdaling in oneindigheid, is geïnspireerd op de aloude mythe van Orpheus en Eurydice. Als onze ziel ons lichaam na de dood verlaat, blijft deze dan ronddolen? Stijg je op naar de hemel of word je geüpload naar de Cloud? De oneindigheid van de ziel: het is een eeuwenoud thema dat de mensheid al sinds de oudheid niet meer loslaat. Het verlangen naar een bevredigend antwoord komt voort uit de discrepantie tussen de materiële wereld en een hogere werkelijkheid.

In Eurydice, een afdaling in oneindigheid reis je naar een plek waar de tijd vergankelijk is en de regels van de ruimte niet langer relevant. Je wandelt door een labyrint van gangen en ruïnes, terwijl je begeleid wordt door de hypnotiserende zang van Eurydice. Langs duizelingwekkende diepten en weidse uitzichten, door een poëtische tussenwereld gevuld met betoverende muziek. De performance legt de spanning tussen ons verlangen naar ongelimiteerde oneindigheid en tijdelijke, aardse materialiteit bloot.

De ervaring is individueel te beleven in tijdslots van een half uur. Let op: nieuwsgierigheid is je beste kompas!

Celine Daemen heeft de prestigieuze Reflet d'Or op Geneva International Film Festival gewonnen! Lees hier de 4-sterren recensie in de Volkskrant.

"De beangstigende en tegelijk toverachtige virtualreality-ervaring van regisseur Celine Daemen is voor iedereen anders."

Celine Daemen is een regisseur die een grote passie voor opera verbindt met een uitgesproken liefde voor Virtual Reality (VR). Na haar opleiding aan de Toneelacademie Maastricht (2018) maakte ze een eerste aanzet tot het creëren van een eigen signatuur in verschillende producties waarin onderdompeling (immersie) in zowel muziek als in een virtuele omgeving de rode draad vormde. Ze ziet zichzelf als een maker van ‘transdisciplinaire werk’, waarbij de gecombineerde disciplines samen tot een nieuw medium leiden. Waar VR zich vaak richt op het nabouwen van de echte wereld (alsof je werkelijk in het Rijksmuseum of op de Grand Canyon staat) wil Celine juist nieuwe werelden verbeelden en het oneindige potentieel van VR benutten om de blik van de waarnemer naar binnen te richten. Thematisch staan vragen over ‘het zijn’ centraal, met een accent op de innerlijke realiteit in al haar verschijningsvormen: de intuïtie, de verbeeldingskracht en de zogenaamde ‘waanzin’. In haar project De Opera van de Vallende Mens (2018) bijvoorbeeld, zocht Celine binnen de waanzin naar poëzie en bekeek ze de melancholie als een hoopgevende bron van inzicht in het bestaan. De reis naar binnen brengt de toeschouwer in een gebied waar nieuwe associaties ontstaan en nieuwe lagen in het mens-zijn worden aangeraakt. 

Kate Moore (1979) is een Australisch-Nederlandse componist van nieuwe muziek. In 2001 studeerde ze Cum Laude af aan de Australian National University met als hoofdvak compositie en elektro-akoestische muziek. Na het behalen van een masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, is ze sinds 2002 in Nederland gevestigd. In 2013 behaalde ze een Ph.D. van de Universiteit van Sydney. In 2017 ontving ze de Matthijs Vermeulenprijs, de meest prestigieuze Nederlandse prijs voor componisten, voor haar werk The Dam in opdracht van The Canberra International Festival.

https://www.silbersee.com/

Concept en regie Celine Daemen

Virtual Art Direction Aron Fels

Libretto Charlotte Van den Broeck

Compositie Kate Moore 

Sound Design en Compositie Wouter Snoei

Vocals Sterre Konijn

Deze VR opera wordt ontwikkeld binnen de Nieuwe Makers regeling van Fonds Podiumkunsten in samenwerking met Silbersee en VIA ZUID. 

 

Data

19/05/2023 12:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 12:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 13:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 13:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 12:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 12:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 13:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 13:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 12:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 12:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 13:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 13:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 12:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 12:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 13:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 13:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 14:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 15:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€12,50 / €10,-

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Hekmanfoyer

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 30 minuten

Taal: Nederlands

Toegankelijkheid: helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Let op: 1 persoon per tijdslot

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

She was a friend of someone else

Gosia Wdowik
 

"[Het is] wel schrijnend te zien hoe rolbevestigend het toenemende conservatisme is; hoe vrouwen steeds opnieuw hun positie en vrijheid moeten bevechten. In She was a friend of someone else legt Wdowik het even alarmerend als gedesillusioneerd bloot." - Moos van den Broek, de Theaterkrant

She was a friend of someone else is een productie van Poolse theatermaker Gosia Wdowik. Hierin onderzoekt zij de link tussen burn-out en activisme: de angst dat rechten niet levenslang verworven kunnen worden, en dat ze kunnen verdwijnen op het moment dat iemand niet goed oplet. Aan de hand van een persoonlijk verhaal beschrijft ze de inzet voor vrouwenrechten in Polen. Met een subtiele choreografie wordt de toeschouwer meegesleept in het leven van een vrouw die op een dag beslist om, in plaats van te protesteren, in bed te blijven, om er ooit opnieuw uit te komen. 

Het project is ontstaan in een land waar vrouwen beperkte toegang hebben tot anticonceptiemiddelen en waar abortus in januari 2021 illegaal is verklaard. Ondanks immense protesten, bleven de rechten van vrouwen toch miskend. Het oorspronkelijke idee achter She was a friend of someone else was dat vrouwen zich konden verenigen en publiekelijk konden toegeven dat zij een abortus hadden ondergaan, zonder zich schuldig of bang te voelen, en dat dit de wet zou veranderen of beïnvloeden.

Wdowik brengt het verhaal uit Polen als een universele waarschuwing voor de noodzaak om democratische waarden te beschermen, maar ook als een portret van uitputting en berusting - als belangrijkste vijanden in haar langdurige activisme.

Biografie

Theatermaker en GILDIA (Unie van Poolse Theatermakers) lid Gosia Wdowik is geboren in 1988. Hoewel haar hart in Polen ligt, waant ze zich vaak elders. Ze werkt veel met het onderwerp burn-out en verkende het gebied tussen uitputting en agency tijdens haar masterstudie aan DAS Theatre (2020-2022) door activisme-gerelateerde technieken in haar artistieke praktijk op te nemen. In haar voorstelling Shame (Nowy Theater in Warschau) onderzocht ze sociale schaamte over de ’working-class’ afkomst in haar eigen familie over drie generaties vrouwen. Haar voornaamste vraag was hoe je, ondanks dat je uitgeput bent, alsnog theater kunt maken en verandering teweeg kunt brengen.

Concept, text and direction: Gosia Wdowik
Collaboration in dramaturgy: Maria Rössler
Visuals designer and video-art: Jimmy Grima
Set design: Dominika Olszowy, Tomasz Mróz
Light design: Aleksandr Prowaliński
Sound design, composer: Jakub Ziołek
Performed by: Jaśmina Polak, Oneka von Schrader, Gosia Wdowik
Work with/by: Agnieszka, Dominika, Jaśmina, Ania, Urszula, Marta K. , Justyna, Natalia, Julia, Martyna, Ola, Małga, Krystyna, Marta, Zosia, Edka, Doris, Yulia, Agata, Kinga, Beata, Iza, Zuza, Ewa, Magda.

Special thanks to: Jan Tomza-Osiecki, Marta Jalowska, Dorota Glac, Kamila Worobiej, Martyna Wawrzyniak, Marta Nawrot, Keerthi Basavarajaiah, Justin Schembri
Part of the research based on “I’ll just say it and see what happens” created by TERAZ POLIŻ (Marta Jalowska, Dorota Glac, Kamila Worobiej), Martyna Wawrzyniak and Gosia Wdowik (Premiere 21.12.2021)

Production: NOWY TEATR Warsaw, CAMPO Gent.
Co-production: KUNSTENFESTIVALDESARTS, Teatro Municipal do Porto, SPRING Performing Arts Festival, Frascati Producties, HELLERAU - Europäisches Zentrum der Künste, Spielart Festival Munich, Dublin Theatre Festival, Beursschouwburg, Points communs - Nouvelle Scène nationale de Cergy-Pontoise / Val d'Oise

Photo used: Thomas Lenden

 

Data

26/05/2023 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2023 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Theater Kikker Grote Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: Engels met Nederlandse boventiteling

Toegankelijkheid:

Let op: licht gebruik van rookmachines

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

It’s Going to Get Dark

Samara Hersch and Company
 

Samara Hersch is een Australische theatermaker die de laatste jaren haar tijd tussen haar land van herkomst en Europa doorbracht. Ze ontwikkelde een unieke en fascinerende techniek om gesprekken tussen vreemden tot stand te brengen, niet alleen als werkmethode, maar ook als onderwerp van haar voorstellingen.

In haar producties richt Hersch zich op verhalen van gemarginaliseerde gemeenschappen en stimuleert een dialoog over sociale en politieke kwesties tussen verschillende generaties. Haar nieuwste productie It's Going to Get Dark, gaat in première tijdens SPRING, en is een verkenning van de mogelijkheden van uitwisseling en intimiteit, met name tussen verschillende leeftijdsgroepen. Op het toneel worden intergenerationele gesprekken gevoerd tussen tieners en senioren, die gezamenlijk reflecteren op hoe de tijd ons vormt en onze toekomst beïnvloedt. Tegen een achtergrond van verschuivende schaduwen en verschijningen stellen de performers moeilijke vragen over verandering, onzekerheid en de naderende duisternis.

It's Going to Get Dark is een profetie, een belofte en een voorspelling voor een toekomst die onzeker en overweldigend aanvoelt. Uiteindelijk is het doel van het werk om nieuwsgierigheid, kwetsbaarheid, intimiteit en veerkracht te cultiveren door middel van samenkomen en luisteren. Door te onderzoeken hoe duisternis en theater alternatieve manieren van interactie bloot kunnen leggen, nodigt Hersch ons uit om onze relatie met het onbekende opnieuw te bekijken en nieuwe mogelijkheden te omarmen.

Samara Hersch doet ook mee aan de Topic Talk between provocation and invitation.

Biografie

Samara Hersch is een kunstenaar en theaterregisseur wiens praktijk het snijvlak onderzoekt tussen hedendaagse performance en maatschappelijke betrokkenheid. Haar huidige onderzoek is een verkenning van publieke daden van intimiteit, waarbij ze nieuwe artistieke kaders voor niet-professionele performers en publiek creëert. Haar recente werk richt zich op transgenerationele dialoog met een onderzoek naar conversatie als voorstelling. Deze werken omvatten: Body of Knowledge, een werk dat tieners uitnodigt om gesprekken te voeren met volwassenen over vragen die zij hebben over het lichaam en lichaamspolitiek, Sex and Death, een intieme ontmoeting geleid door performers van in de zeventig en tachtig en For the Time Being, een remote, intergenerationele ontmoeting gecreëerd tijdens de pandemie. Samara is momenteel artist in residence bij Theater Rotterdam en maakt deel uit van het EU Netwerk; ACT; Art Climate Transition. Ze voltooide haar Masters aan DAS Theatre in Amsterdam (2019) en is gevestigd tussen Nederland en Naarm (Melbourne).

https://samarahersch.com/

For the Spring Performing Arts Festival, performed by: Noraly Beyer, Judith van Gelder,  Douwe Jan Joustra, Matthew Schwarz, Ernesto Samson, Mireia Fort Mabres, Juliyah Heymach, Furgini Conep and Lieve Fikkers.   

Concept and Direction: Samara Hersch

Scenography: Belle Santos and Nevo Bar

Lighting Design: Emese Csornai

Creative Technologist: Fred Rodrigues

Sound Design: Matthias Schack-Arnott

Associate Artist and Community Liaison: Lieve Fikkers 

Dramaturgy: Maria Rößler and Tchelet Weisstub 

Production Manager and Sound Engineer: Joel Thurman

Production Support : Andrea van Bussel and Gioya van Rees (Netherlands) 

Artistic associate and Community Liaison: Cassandra Fumi (Australia)

Lighting Consultant: Jenny Hector

Design Advisor: Tchelet Weisstub 

Artistic Advice: Lorna Hannan, Richard Gregory, Aaron Orzech, Zsofia Paczolay and Edit Kaldor

Producer: Productiehuis Theater Rotterdam (NL) and Freya Waterson (Australia)

Photo Credit: Gregory Lorenzutti

Co-production partners: Brut Vienna (AT), SPRING Performing Arts Festival (NL), Theater der Welt 2023 in Frankfurt – Offenbach (DE) and Hyperlocal (AU), a joint program with Australian venues Abbotsford Convent, Dancehouse, Darebin Arts and the Substation, produced by Performing Lines

With generous support by Residenz Schauspiel Leipzig (DE), Creative Europe project ACT: Art, Climate and Transition (EU) and Australia Council for the Arts (AU) and BUDA Kunstencentrum Arts Center (BE) and MANY thanks to Nan van Houte, Nienke Scholts, Ira Brand,  Szymon Adamczak, Burkhard Korner, Isobel Dryburgh, Romy Moons, Elioa Steffen, Rodrigo Batista, Ashley Ho Yuhan, Kobbe Koopman, Dominik Naue, Keerthi Basavarajaiah, Agat Sharma, Fariboz Karimi, Ainhoa Hernandez Escudero, Tiana Hemlock, Jim Buskens, Latoya Hoeg, Lorna Hannan, Delia Bradshaw, Liz Jones, Ponch Hawkes, Casper Plum, Kuda Mapeza, Frankie Wilcox, Lauren Sheree, River Hart, Melanie Lane, Nathania Valasquez, Ana Riscado, Sol Feldman, Theo Boltman, Lazar Feldman,  Ella Simmons, Josh Wright, Lulu Fitz, Shay Keshavarz, Dacia Damen, Antonia Mohr and Raj O'Brien.

 

Data

19/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Het Huis Utrecht Theaterzaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 90 minuten 

Taal: Engels

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

Pas de deux #1 - Constructing Love

Milla Koistinen, Paul Valikoski & Ladislav Zajac
 

Milla Koistinen, Paul Valikoski en Ladislav Zajac bundelen hun achtergronden in choreografie, muziek en beeldende kunst in de voorstelling Pas de deux #1 - Constructing Love. Twee mensen worden door een passage geleid van ontmoeting, splitsing, verbinding en uiteindelijk vertrek. Simpele objecten en geluid nodigen het tweetal uit tot interactie, wat een unieke choreografie genereert en ruimte biedt voor individuele reflectie en gedeelde momenten. Centraal staat een vraag van de filosoof Alain Badiou: “What kind of world does one see when one experiences it from the point of view of two and not one?” De voorstelling biedt het publiek een unieke kans om de complexe thema's identiteit, liefde en machtsdynamiek te verkennen in een dynamische en betrokken micro-voorstelling.

De voorstelling wordt met z’n tweeën beleefd tijdens een tijdslot van 12 minuten. Het is een voorstelling die alleen kan plaatsvinden als twee (niet meer dan dat) toeschouwers op precies hetzelfde moment op dezelfde locatie samenkomen. Bovendien vindt deze alleen plaats als ze volledig opgaan in de wereld die de kunstenaars voor hen hebben gebouwd.

Pas de deux #1 - Constructing Love is het eerste deel van een serie van Solistenensemble Kaleidoskop, een Berlijnse groep musici en performers.

Biografie

Milla Koistinen is een Finse choreograaf, woonachtig in Berlijn. Ze is afgestudeerd aan de Theateracademie in Helsinki en heeft onder meer gewerkt met Kristian Smeds, Hiroaki Umeda, Peter Verhelst, Christine Gaigg en Cie Heddy Maalem. Sinds 2008 toert ze internationaal met haar eigen werk. In 2020-2024 wordt het werk van Koistinen ondersteund door apap - FEMINIST FUTURES - een project dat is opgezet door het Creative Europe Program van de EU.

http://millakoistinen.net/

Paul Valikoski studeerde viool aan het Glenn Gould Conservatory of Music in Toronto. Sinds 2006 woont en werkt hij in Berlijn als instrumentalist en componist. Geïnteresseerd in samenwerkingsverbanden speelt Valikoski als lid van Solistenensemble Kaleidoskop, en als gast bij Ensemble Resonanz in Hamburg. Hij werkte onder meer samen met Susanne Kennedy, Martin Eder, Sasha Waltz & Guests, FC Bergman, Sabrina Hölzer, Mouse on Mars en Georg Nussbaumer. Sinds 2017 werkt hij nauw samen met Milla Koistinen als sound designer.

Ladislav Zajac werd in 1978 geboren in Košice in het voormalige Tsjecho-Slowakije en studeerde van 2000 tot 2007 aan de Kunstacademie in Nürnberg en in Palermo. Zijn werk werd meermaals bekroond: in 2009 door de Kunstförderpreis des Freistaates Bayern, 2011 door de debutantenprijs van Freistaates Bavaria en de Space Art Award Düsseldorf. In 2013 ontving hij de US Research Fellowship van de Freistaates Bayern. Sinds 2009 werkt hij regelmatig voor muziekpodia en theaterproducties, onder andere met Sabrina Hölzer, Philip Bergmann en Solistenensemble Kaleidoskop.

Concept, Choreography, Music and Light design: Milla Koistinen, Paul Valikoski, Ladislav Zajac

Pas de deux #1 - Constructing Love is a Project from Solistenensemble Kaleidoskop in cooperation with radialsystem and is funded by Senatsverwaltung für Kultur und Europa.

Photos used: Ladislav Zajac

 

Data

19/05/2023 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 18:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 18:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 19:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 19:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 20:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 20:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 22:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 23:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 23:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 23:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 23:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 16:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 16:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 17:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 17:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 18:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 18:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 20:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 20:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 21:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 21:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 22:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 23:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 23:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 23:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 23:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 16:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 16:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 16:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 17:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 17:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 18:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 18:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 19:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 19:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 20:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 20:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 21:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 21:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 22:15 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€10,- / €7,50

Locatie

Theater Kikker Kleine Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: timeslots van12 minuten

Prijs: €10,- / €7,50

Taal: Engels

Toegankelijkheid: -

Je reserveert een tijdslot van 12 minuten voor maximaal 2 personen.

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

Ascension

Leon Rogissart & Paul Boereboom
 

Ascension is een VR-installatie van Paul Boereboom en Leon Rogissart waarin de grenzen van opera en de manier waarop we naar de werkelijkheid kijken worden verlegd. Ascension is begonnen vanuit het concept van een floating tank: een zoutwaterbad waarin je geen zintuiglijke input krijgt, waardoor je geest tot rust kan komen. Je ervaart een gewichtloosheid die essentieel is om jezelf te leren kennen. Dit concept heeft zich vertaald naar een VR ervaring waarin Boereboom en Rogissart op zoek zijn gegaan naar een balans tussen het hart en het hoofd. Hoe bereik je die balans? Hoe gaan de twee met elkaar in interactie?

Met Ascension creëren de kunstenaars een ruimte om deze vragen te beantwoorden, een canvas te bieden waarop de bezoeker zelf mag reflecteren en associëren. Een plek waar we de verlangens van ons fysieke lichaam en de buitenwereld even mogen loslaten en niet meer hoeven te doen dan bestaan.

De VR-experience zorgt door middel van een delicate combinatie tussen beelden en operamuziek dat je loskomt van tijd en ruimte. Na afloop word je voorzichtig uit de kunstmatige wereld gehaald en teruggebracht naar de realiteit.

Biografie

Leon Rogissart is een Belgische theaterregisseur. Hij studeerde in 2021 af aan de regieopleiding van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Het theater is voor hem de ultieme plek om een collectieve ervaring te creëren waar intuïtie en resonantie op de voorgrond staan. Naast theater, zijn muziek en VR dan ook belangrijke pijlers in zijn werk. De combinatie van de drie geven hem de mogelijkheid de abstractie in de realiteit te ontrafelen en het begrip tijd te deconstrueren. In 2021 ontving Leon samen met zijn collega Paul Boereboom de award voor beste VR productie op het KABOOMFestival in Utrecht met het VR prototype Ascension.

Paul Boereboom is Nederlandse scenograaf, woonachtig in Amsterdam. Hij studeerde scenografie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na zelf lang op het toneel te hebben gestaan besloot Paul om niet meer met zijn lichaam, maar als ontwerper de ruimte (op het toneel) te bevragen. Zijn werkzaamheden omvatten theatervormgeving, installaties en kostuumontwerp, maar ook video-ontwerp en werk in virtual reality. In november 2021 heeft Paul het Harry Wich Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds gewonnen om zijn werk verder te ontwikkelen.

Concept en muziek: Leon Rogissart

Concept en beeld: Paul Boereboom

Sopraan: Marie van Luijk

Countertenor: Arturo Den Hartog

Technische productie: Dries Himpe

 

Data

23/05/2023 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2023 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Blauwe Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: language no problem

Toegankelijkheid: helaas niet rolstoeltoegankelijk. Pas op voor rook en strobolichten. 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

Motus Mori: RELIQUIEM

Katja Heitmann
 

Wat beweegt de mens? In het meerjarige kunstproject Motus Mori verzamelt en bewaart Katja Heitmann de menselijke beweging. Sinds 2019 hebben al meer dan 1000 mensen hun persoonlijke beweging gedoneerd aan dit belichaamde archief, op basis waarvan de choreografe telkens nieuwe kunstwerken maakt.

In de 'bewegings-opera' RELIQUIEM ervaar je andermans beweegredenen op de meest directe en indringende manier mogelijk: via jouw lichaam. In een intiem ritueel verplaats je jezelf in de vele donateurs van het archief en neem je hun persoonlijke 'bewegings-relikwieën' op in jouw bewegingsrepertoire. Katja noemt dit 'kinetische empathie'. Welke beweging zou jij willen erven?

Katja Heitmann is gefascineerd door de voortdurende pogingen van de mens om aan haar eigen sterfelijkheid te ontsnappen. Deze paradox is de muze van het bewegingsarchief Motus Mori. Zoals beweging gaat én vergaat, is de mens tegelijkertijd epi-centrale meester van het eigen leven én slechts een schilfertje in de eeuwigheid.

Met RELIQUIEM zet Katja Heitmann de volgende stap binnen haar archiefonderzoek; het creëren van collectief gedeeld bewegingserfgoed om het veilig te stellen voor de toekomst. Het archief wordt overgedragen aan 'iedereen'. Immers: wil niet ieder mens blijven voortbewegen, tot in eeuwigheid?

De pers over Motus Mori:
New York Times (USA): "The archive is our body."
De Standaard (BE): "Kinetische empathie op haar best"
de Volkskrant (NL): "Hoogst origineel"
NRC (NL): "De schoonheid en kwetsbaarheid van dans in één doordacht concept"
Museumtijdschrift (NL): "Directer, effectiever en aangrijpender dan welke video, foto of tekst ooit kan zijn."

Trouw (NL): "Katja Heitmann en haar dansers trekken door Europa met het ‘levende archief’ Motus Mori. Hierin verzamelen ze alledaagse bewegingen van allerlei soorten mensen om die aan de vergetelheid te onttrekken." Lees het hele interview hier.

Theaterkrant (NL): "Choreograaf Katja Heitmann, bouwt aan een bijzonder archief, al 1500 mensen doneerden hun bewegingen. Uit die verzameling bewegingen creëerde ze een nieuwe voorstelling, waarin het publiek zich ditmaal verplaatst in het lichaam van mensen uit het archief. Welk contact hebben we met ons lichaam en dat van de ander? Lichamelijk bewustzijn, empathie en ontroering wisselen elkaar af; Reliquiem is een gelaagde reis naar wat het lichaam ons in diepste zin vertelt." Lees het artikel hier.

 

Biografie

Katja Heitmann (1987, DE) opereert op de grens van dans, beeldende kunst, performance en installatie. Ze onderzoekt in haar beeldend-choreografisch werk wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. Het choreografisch werk van Katja Heitmann bestaat uit nadrukkelijke esthetiek, in scherp contrast met de menselijke feilbaarheid. Haar minimalistische beeldtaal confronteert de toeschouwer met een woeste zee aan inzichten. Een spanningsveld dat telkens opnieuw in haar werk naar voren komt. In 2016 won zij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, in 2020 werd zij onderscheiden met de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste podiumkunstprijs van Nederland.

Als choreografisch-beeldhouwer gaat Katja continu op zoek naar de kern van haar materiaal. Door middel van radicale concepten en doordachte uitvoeringsvormen ontdoet ze haar artistieke materiaal van iedere ruis. Dat wat er werkelijk toe doet wordt met verbijsterende scherpte getoond. In ieder detail van haar werk schuilt het grote gebaar.

http://www.katjaheitmann.com/

Concept, artistic direction, libretto: Katja Heitmann

Concept, music, dramaturgy: Sander van der Schaaf

Production: Stichting This is not a show

Interviews, editing: Eva Geia Huisman, Josefine Patzelt, Wies Berkhout, Moene Roovers, Ornella Prieto, Eleni Ploumi, Karolien Wouters

Artistic advice: Liesbeth Groot Nibbelink, Marijn Meijles, Jan Ruts

Photography: Hanneke Wetzer

International development:Fanny Martin | Art of festivals

Supported by: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Tilburg, Provincie Noord Brabant

Co-production partners: SPRING, Korzo, DecemberDance, tanzhausNRW

 

Data

19/05/2023 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Utrecht Centraal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 75 minuten

Taal: Nederlands en Engels

Toegankelijkheid:   (met begeleiding)

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

Geannuleerd: Spelling Spectacle

Ingrid Berger Myhre
 

Het creëren van live kunst, zoals alles in ons leven, komt met verrassingen. Helaas zijn deze niet allemaal positief. In de laatste fase van de voorbereiding van de première van Spelling Spectacle van Ingrid Berger Myhre is één van de performers geblesseerd geraakt. Dit zet de voorbereidingen stil en betekent dat de voorstellingen tijdens SPRING niet door kunnen gaan.

Het goede nieuws is dat Ingrid daarom naar SPRING komt met het eerdere werk Panflutes and Paperwork, een prachtige voorstelling in samenwerking met Lasse Passage. Op speelse wijze onderzoeken zij de relatie tussen dans en muziek, waarbij zij partituren gebruiken als instrumenten om structuur boven vaardigheid en methode boven plezier te stellen. Kijk hier voor meer informatie.

 

Data

18/05/2023 19:00

19/05/2023 19:00

Prijs

Locatie

onbekend

Editie

SPRING 2023 

Info

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

Batty Bwoy

Harald Beharie
 

"Weergaloze tour de force van een queerlichaam" - Annette Embrechts; keuze van de criticus in de Theaterkrant

Batty Bwoy”, letterlijk “butt boy”, is Jamaicaanse straattaal voor een queer persoon. In deze voorstelling verkent Harald Beharie hoe zwart en queer zijn wordt gezien in de samenleving. Hij valt diepgewortelde ideeën over de angst voor het queer lichaam als pervers en afwijkend figuur aan en omarmt ze. Hij doet dit door zijn naakte lichaam op een expressieve manier te gebruiken.

Het werk verdraait en keert wrede mythes om, en onthult zo kwetsbare mogelijkheden, in een samenspel van bewustzijn en naïviteit. Zowel de horror als het geluk van Batty Bwoy worden ontmaskerd. Batty Bwoy concentreert zich op lichamen en op taal en hoe we de verhalen die over onze huidskleur bestaan aannemen en afwijzen.

Batty Bwoy is een uiterst intensieve theatrale ervaring, waarin Beharie onderwerpen bespreekt die belangrijk zijn voor hem: de angst voor het queer lichaam in de openbare ruimte, zijn leven als niet-wit persoon in een witte samenleving, de grenzen van nabijheid tussen performer en publiek, de grenzen van uitputting van het lichaam, maar ook de bevrijdende kracht en vreugde die door en uit het lichaam komen. Met originele muziek van de Noorse rockband Ring van Möbius is het werk een manifestatie van trots en macht over de onderdrukking van "normativiteit".

De voorstelling heeft zijn inspiratie gevonden in mythologieën, walgelijke stereotypes, gevoelens en fantasieën over het queer lichaam en identiteit, homofobische dancehall lyrics, en 70s Gallio films uit Italië. Het is ook geïnspireerd door sterke “gully queens” en stemmen uit de Jamaicaanse en Noorse queer gemeenschap die hebben bijgedragen aan het proces van dit solowerk. Deze voorstelling is zowel een eindeloze viering van de vrijheid van het queer lichaam als een provocatie van het publiek; een uitnodiging om geconfronteerd te worden met onderliggende vooroordelen in een manifestatie van sensualiteit en seksualiteit. In de Topic Talk black body - white gaze gaat Harald dieper in op het gebruik van het zwarte lichaam op het toneel. 

Batty Bwoy is genomineerd voor de Norwegian Critics Association prize.

Biografie

Harald Beharie (JAM/NOR) is een performer en choreograaf die in Oslo woont. In zijn werk gebruikt hij verschillende vormen en contexten om te kijken naar alternatieve vormen van samen zijn, dansen, en bestaan. Hij bevraagt de ideeën van normaliteit. Harald is geïnteresseerd in het ongepolijste, het DIY, en het kwetsbare van in het onbekende te zijn. Harald kreeg nog een nominatie voor de Norwegian Critics Association Prize voor de voorstelling Shine Utopians (2020) in samenwerking met Louis Schou.

https://haraldbeharie.com/

Choreography/performer: Harald Beharie

Scenography/sculpture: Karoline Bakken Lund and Veronica Bruce

Music: Ring van Möbius

Sound designer:Jassem Hindi

Outside eye:Ines Belli and Hooman Sharifi

Co-producers: Dansens Hus and RAS

Supported by: Norwegian Art council, Fond for lyd og bilde,FFUK, Sandnes Kommune and Tou Scene.

Photo: Julie Hrncirova

 

Thanks to Tobias Leira and Ingeborg Staxrud Olerud

 

Data

26/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2023 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Het Huis Utrecht Theaterzaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 80 minuten

Taal: language no problem

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

DakhaBrakha

DakhaBrakha
 

Tijdens de opening van SPRING 2022, toen de wereld nog in shock was door de aanval op Oekraïne, beloofde artistiek leider Grzegorz Reske het publiek dat SPRING er alles aan zouden doen om zo snel mogelijk Oekraïense kunstenaars op datzelfde podium te brengen, om hen zelf verslag te laten doen van de realiteit van de oorlog. Een jaar later is de Russische invasie nog steeds gaande. Sommige theaters zijn gesloopt, en anderen proberen te functioneren en een beetje normaliteit te brengen in deze fundamenteel abnormale tijd. Sommige kunstenaars proberen te creëren, anderen dienen het leger. Onder degenen die hun tijd proberen te verdelen tussen Oekraïne en de buitenwereld is het muziekkwartet DakhaBrakha. DakhaBrakha speelt over de hele wereld om Oekraïne te steunen: ze brengen een verslag vanaf de frontlinie, evenals een boodschap van verzet en hoop, een verlangen naar vrijheid en liefde en verdriet om de dood - allemaal onderwerpen waar de traditionele Oekraïense cultuur vol van is.

Het concert van DakhaBrakha is de openingsvoorstelling van SPRING 2023. DakhaBrakha maakt onverwachte, moderne muziek: hun specialiteit is “ethnic chaos”. In de oude Oekraïense taal betekent DakhaBrakha “geven en nemen”, maar de naam is ook een woordspeling op hun ontstaanplek: DakhaBrakha is namelijk begonnen in het Kyiv Centre of Contemporary Art: DAKH, het meest experimentele theater van Oekraïne.

DakhaBrakha creëert zogenaamde wereldmuziek. Na geëxperimenteerd te hebben met Oekraïense volksmuziek heeft de band hedendaagse elektronische instrumentatie  in hun muziek verwerkt. Ze gebruiken deze elementen om een helder, uniek en onvergetelijk beeld van de band te creëren. Ze hopen dat dit beeld helpt om het volle potentieel uit de Oekraïense melodieën te halen, door de nieuwe generatie, in Oekraïne zelf én in de rest van de wereld, bewust te maken van Oekraïense muziek en ervan te laten houden. Begeleid door traditionele instrumenten uit verschillende landen maakt het krachtige stembereik van het kwartet een transnationaal geluid dat geworteld is in Oekraïense cultuur.

Biografie

DakhaBrakha (UKR) werd in 2004 gestart door avant-garde theaterdirecteur Vladyslav Troitsky. The band bestaat uit Marko Halanevych, Olena Tsybulska Iryna Kovalenko en Nina Garenetska, die allemaal zingen en meerdere instrumenten bespelen. Ze hebben eerder gespeeld in grote concertzalen zoals het Lincoln Centre in New York City en op muziekfestivals zoals het Britse muziekfestival Glastonbury.

In 2020 werd DakhaBrakha onderscheiden met de Shevchenko National Prize in de muziek-categorie. In 2009 ontvingen ze de Sergey Kuryokhin Prize.

Artist: Halanevych Marko

Artist: Garenetska Nina

Artist: Kovalenko Iryna

Artist: Tsybulska Olena

Sound engineer: Maksym Taran

Video/light: Mariia Volkova

Art-manager: Gorban Iryna

 

Data

18/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€25,- / €17,50

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Grote Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 75-90 minuten

Taal: language no problem

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

blind & lame

Lucy & Gika Wilke
 

Let op: Het concert van blind & lame is verplaatst naar het festivalhart in de Stadsschouwburg Utrecht Zocherfoyer en daardoor gratis toegankelijk. Het kopen van een ticket is dus niet nodig!

"The Blind Man and the Lame" is een fabel die vertelt hoe twee personen samenwerken om hun handicaps te overwinnen. Verhalen als deze komen voor in Azië, Europa en Noord-Amerika en hebben velen geïnspireerd.

Gika en Lucy Wilke, moeder en dochter, zijn de musici in de band blind & lame. De naam is bedoeld om snel hun handicaps aan te stippen: Gika is al 15 jaar blind en Lucy zit door een spierziekte in een rolstoel. Maar dat heeft niets met hun kunst en muziek te maken. Sinds Gika Wilke zich kan herinneren is muziek een belangrijk onderdeel in haar leven. Als tiener ontdekte ze rockmuziek, maar al snel sloeg ze een andere weg in: in Zuid-Frankrijk leerde ze de rumba flamenco en "gipsy" muziek kennen. Ze speelde gitaar en danste. Lucy leerde zingen nog voor ze begon te praten. Moeder en dochter zongen samen, tweestemmig. De relatie tussen de twee is hecht en daarom besloten ze drie jaar geleden een band te vormen.

Lucy's idee om de band blind & lame te noemen was eigenlijk bedoeld als humoristische zelfspot. ”We are not disabled people making music, we are musicians who have a disability. We don't want to hide that, but that's not the focus for us. If our music sends a signal that you can do anything, that's a nice side effect, but not our goal.”

Kort gezegd gaat het bij blind & lame gewoon om het produceren van goede nummers. Gika en Lucy componeren samen, maken videoclips en bereiden hun volgende album voor. De muziek is divers, oprecht, ongecompliceerd, natuurlijk en gepassioneerd. Stijlen - swing, jazz, rumba, country - en talen - Duits, Engels, Frans, Spaans - worden gemengd. Hun muziek is bedoeld om het publiek in een goede stemming te brengen.

Biografie

Lucy Wilke is een multi-getalenteerde kunstenaar die bekend staat om haar werk als zangeres, actrice, danseres, auteur en regisseur. Ze is de zangeres van de band blind & lame en toert uitgebreid door Duitsland. Ondanks haar spinale musculaire atrofie blijft ze haar passie voor kunst en donkere humor nastreven, wat duidelijk te zien is in haar scenario's, korte films en toneelstukken.

Wilke kreeg haar opleiding aan het International Munich Art Lab, waar ze haar zang- en stemacteur vaardigheden ontwikkelde. Ze speelde verschillende hoofdrollen in producties als Extaze en Het Zwanenmeer met het dansensemble Abart. In 2017 trad ze op in Fucking Disabled van David von Westphalen, gevolgd door Anthropomorphia en Sein - Show der Begegnung. In 2020 crëeerde Wilke haar eigen productie, SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP, in samenwerking met Paweł Duduś bij Schwere Reiter in München en de Münchner Kammerspiele. Deze productie won de prestigieuze Der Faust-prijs voor de beste dansvoorstelling in 2020, werd geselecteerd voor de Theatertreffen in 2021 en is te zien tijdens het SPRING Performing Arts Festival 2023.

Gika Wilke is Lucy's moeder, en is blind. Samen vormen ze blind & lame. 

http://blindandlame.de/

Bandleden: Gika Wilke & Lucy Wilke

 

Data

26/05/2023 20:15

Prijs

Gratis / free

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Zocherfoyer

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: language no problem

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

Golden Age

Igor Cardellini & Tomas Gonzalez
 

Vandaag de dag worden veel van ons gedreven door de fantasie van een gouden eeuw: een utopie met een overvloed aan middelen die voor iedereen beschikbaar is. We streven om zoveel mogelijk welvaart te verzamelen, doen blij mee aan massaconsumptie, en streven ernaar om zo comfortabel mogelijk te leven. Maar is deze fantasie zo goed als het eruit ziet? In de trilogie Golden Age bevragen Igor Cardellini en Tomas Gonzalez de basis van onze kapitalistische en geglobaliseerde wereld. Dit wordt gedaan door een begeleide rondleiding: tijdens SPRING bezoekt het publiek winkelcentrum Hoog Catharijne op dezelfde manier waarop toeristen normaal door archeologische plekken wandelen. Andere edities van dit project vinden elders plaats in banken en kantoren.

Deze alledaagse plekken krijgen normaal geen aandacht, maar ze representeren perfect de kapitalistische krachten die onze moderne wereld vormgeven. Gebaseerd op de architectuur van deze gebouwen, die in elke stad gevonden kunnen worden, vormen de drie bezoeken een archeologische trilogie over het heden. De trilogie focust op drie belangrijke punten in de recente geschiedenis van het kapitalisme: consumptie voor het winkelcentrum, financiën voor de bank, en loonarbeid in het kantoor.

De rondleiding onthult de fundering van onze postindustriële Westerse samenleving. Specifieke aandacht in de rondleiding gaat naar de relatie tussen het lokale en het globale. Zodra we bezoekers en toeschouwers van het winkelcentrum worden, komen verschillende lagen van die ruimte voor onze ogen. Is het een commerciële ruimte die de publieke ruimte kaapt, of is het een commerciële ruimte die weer publieke ruimte wordt? Worden we gecontroleerd of controleren we de ruimte? Maken we keuzes of volgen we suggesties? Golden Age helpt om kritisch te kijken naar onze dagelijkse stappen en keuzes, maar omarmt ook het hedendaagse leven en de manier waarop we dat leven.

Biografie

Tomas Gonzalez (SUI) studeerde Kunst en Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Lausanne en studeerde af aan de University of Performing Arts, Manufacture-HEARTS, waar hij lesgeeft sinds 2018. Hij onderzoekt de processen van kopiëren, imitatie en reactivering. Hij werkt ook samen met regisseurs als Jérôme Bel, Milo Rau, Yan Duyvendak, Stefan Kaegi, Mohammad Al Attar, en met Sara Leghissa als artistiek partner. 

Igor Cardellini (SUI) studeerde af aan de Universiteit van Lausanne in antropologie, sociologie en politicologie. Hij onderzoekt structurele machtsrelaties en de manier waarop we deze kunnen bevragen en ondermijnen door voorstellingen. Hij schrijft voor meerdere Zwitserse kranten en is een lid van de commissie van het Belluard Bollwerk festival. In 2022-23 is hij resident van het Instituto Svizzero in Rome. Door queer perspectieven verkent hij daar monstrueuze menselijke figuren en de politieke dimensies van het lichaam, waarbij hij inspiratie haalt uit Romeinse beelden.

Team:

Concept, texts: Tomas Gonzalez, Igor Cardellini

With: Anna Franziska Jäger

Assistant: Pierre-Angelo Zavaglia

Dramaturgical collaboration: Adina Secrétan

Tech supervision: Sonya Trolliet

Production & touring: Sarah Gumy

 

A production by:

K7 Productions

Théâtre de Vidy-Lausanne

 

Production support:

Kunstencentrum Vooruit, Ghent

KANAL-Centre Pompidou, Brussels

 

And:

Canton de Vaud

Ville de Lausanne

Loterie romande

Pro Helvetia - Fondation suisse pour la culture

Fondation Nestlé pour l’Art

Fondation Ernst Göhner

Fondation Jan Michalski

Fonds culturel SSA

Fondation Casino Barrière Montreux

Corodis

 

Photos used: Julie Hascoet & Michiel Devijver

 

Data

26/05/2023 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2023 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Hoog Catharijne

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 70 minuten

Taal: Nederlands, evt. papieren vertaling naar Engels

Toegankelijkheid:

 met begeleiding

 neem je eigen koptelefoon/oortjes met jackkabel mee als je slechthorend bent

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

GHOST

Asa Horvitz
 

Geïnspireerd door de dood van zijn vader en vele familieleden, zingen Asa Horvitz en zijn collega's in GHOST teksten die zijn gemaakt door een AI-systeem dat is getraind op honderden boeken over dood, verlies en rouw. Horvitz wordt op het podium bijgestaan door de New Yorkse muzikante Carmen Q. Rothwell, de in Wenen gevestigde performer Ariadne Randall en de legendarische avant-garde pianist Wayne Horvitz (de oom van Asa), met teksten die zijn gemaakt door een AI-systeem dat is ontworpen door Seraphia Tarrant (Universiteit van Edinburgh) en Alejandro Calcano (AI Now). GHOST probeert een ruimte te creëren waarin het publiek kan ronddwalen, dromen en associëren over de onderwerpen dood, verlies, herinneringen, archieven - de permanente aanwezigheid van het verleden. Een installatie van het AI-systeem dat tijdens het festival in Het Huis de tekst voor de voorstelling genereerde, zal de ervaring vervolledigen. 

Na A DREAM THAT BELONGS TO NO ONE, gepresenteerd tijdens SPRING in de herfst van 2022, is GHOST de voorpremière van het tweede deel van de trilogie THE SAVED NIGHT, een verkenning van niet-menselijke aanwezigheid. GHOST wordt medegeproduceerd door SPRING, in een langetermijnverband met de kunstenaar.

“The Rabbis in the Talmud can’t agree if the living can contact the dead or not. Some say yes, others say no, others say yes but you shouldn’t, one says there are 5000 dead on your right shoulder and 10,000 on your left, but if you saw them it would just be too overwhelming. A thousand years later Walter Benjamin tells us that if we suspend the present moment and allow the past to fill up the room, then each moment might become a gap through which a future we can't even imagine imagining might arrive.

We took books we loved connected to death and loss and memory and mourning, trained an AI system on them, and made music from the words it gave us. It sounds a little bit medieval and a little bit contemporary electronic and maybe too much 20th century America and it’s organized like dance and there are some dances too. It’s a New York uncle and his nephew and two friends but it’s not about family or friends, in fact it’s several hours to be none of those things but rather tend a field together without our names. 

It’s the first try of a new music dance performance called GHOST. It’s singing words, words from the living and words from the dead, words that belong to no one, words connected to other words, words all the way to the 10,000 mile horizon. We’re never fully human, and anyways the dead aren’t gone (but not as ghosts or spirits or memories or anything like that). A rainbow hue, a book of texts, purple and silver, lots of round food, gold and brass, dim desert brown, definitely not a funeral. You can settle in, drop way down, let it wash over you, it’s serving, being with forms so that something else might arrive, in the corner, over there, and it might last forever, but to find out you’ll just have to come and see… “

 – Asa Horvitz 

Biografie

Asa Horvitz (VS/NL) is een performancekunstenaar en componist/muzikant. Horvitz studeerde compositie bij Alvin Lucier en Anthony Braxton en studeerde in 2021 af aan DAS Arts/DAS Theatre. Recent werk werd ondersteund door The New Museum, Microscope Gallery (NYC), deSingel, Het HEM, Het Muziekgebouw, Frascati, wpZimmer, enz. Hij leidde de band VALES; samenwerkingen zijn er met Ben Seretan, Anna Webber, Kalup Linzy, Scott Gibbons/Romeo Castellucci, Pavel Zustiak. Horvitz is een MacDowell, Fulbright, en Camargo fellow, en wordt ondersteund door Standplaats Midden Utrecht. Hij woonde eerder in New York en Warschau waar hij actief was in DIY en professionele kunstcontexten en later psychoanalyse en verschillende manieren van werken met dromen bestudeerde, voordat hij naar Nederland verhuisde.

https://asahorvitz.com/

With and by: Asa Horvitz, Wayne Horvitz, Ariadne Randall, Carmen Rothwell, Evandro Pedroni

Horn band: Lezaam Beets, Felicity Provan, Ada Rave, Fie Schouten, Goncalo Soares 

AI development: Seraphina Goldfarb-Tarrant, Alejandro Calcaño

Custom printing and shirts: Le Van Hung

Advice: Oneka von Schrader & Joachim Robbrecht 

Ceramics : Jacob Bartmann

Produced by Golden Trout Wilderness in association with Celestial Excursions Vienna and STITCHING SHOW MACHINE

Co-production: SPRING Performing Arts Festival, Frascati, Musiktheatretage Wien

With the support of: MA7 City of Vienna, Amsterdam Fonds voor Kunst, Gemeente Utrecht, Amsterdam Zuid

Residency/development: Goethe Institut Hong Kong, wpZimmer, deSingel, Microscope Gallery NYC, Camargo Foundation, MacDowell, DAS Theatre, ELIAS 2069, Het HEM, Het Muziekgebouw

Workshops of GHOST included contributions by: Bryan West, David Bruin, Esy Casey, Martin Brans

Production management: Sophie Menzinger, Nora Duijf, Theo Krausz, Waffa al-Attas 

Thanks: Joachim Robbrecht, Oneka von Schrader, Nahuel Cano, Szymon Adamczak

 

Data

24/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

25/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Het Huis Utrecht Theaterzaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels 

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

SPAfrica

Julian Hetzel & Ntando Cele
 

"Het is theatermaker en kunstenaar Julian Hetzel wéér gelukt: na 90 hersenkrakende minuten sta je tijdens SPRING Performing Arts Festival buiten met een knoop in je maag en een brein vol morele en artistieke dilemma's" - ★★★★☆ in De Volkskrant

SPAfrica is "een terechte oproep tot kritische dialoog in plaats van hol ‘bondgenootschap’" met een "uitermate geestig begin" - NRC

Met SPAfrica duikt Julian Hetzel in de duistere politiek van water en onderzoekt hij de complexe verstrengeling van ethiek en economie. Met water als conflict materiaal, laat de performer zien hoe nauw racisme verbonden is met kapitalisme. De solovoorstelling, die tot stand kwam in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse performer Ntando Cele en muzikant Frank Wienk, combineert theater, muziek en video. Dit zorgt voor een hybride ervaring, die de relaties blootlegt tussen een product en de sociale strijd in het land waar het vandaan komt, tussen consumptie en ongelijkheid.

SPAfrica bekritiseert het winnen van natuurlijk materiaal en waardecreatie met water als model. In reactie op de absurditeit van het particuliere bezit van zoetwaterbronnen, ondanks het mensenrecht op schoon drinkwater, stelt Hetzel de problematische mechanismen van empathie ter discussie. SPAfrica biedt een duurzaam luxeproduct - drinkwater uit sub-Sahara dat naar Europa wordt geëxporteerd - als tegenstrijdig maar duurzaam alternatief voor de vermarkting van water door multinationals als Nestlé, Unilever en Coca-Cola. SPAfrica is 's werelds eerste 'empathiedrank'.

Naast provocerend zijn Hetzels voorstellingen ook poëtisch, ontroerend en humoristisch. Met een strakke beeldtaal brengt hij complexe morele, sociale en politieke dilemma’s dicht bij het publiek. Julian Hetzel studeerde 10 jaar geleden samen met Ntando Cele aan DAS Theatre. Hij heeft zich met zijn studio gevestigd in Utrecht, zij ontwikkelt haar projecten in Zwitserland. Het zijn twee individuën die zich beiden in hun werk  richten op een kritische benadering van hun eigen gemeenschap: kunstenaars die ons voortdurend proberen uit onze comfortzone te duwen.

SPAfrica is, net als eerdere producties van Studio Julian Hetzel, een coproductie met SPRING. Sinds de samenwerking in 2014 met Julian Hetzel startte, zijn meerdere significante producties van zijn hand op gepresenteerd op SPRING. Ook dit jaar werkt Julian weer nauw samen met SPRING: zo doet hij samen met mede-maker Ntando Cele mee aan de Topic Talk between provocation and invitation

Biografie

Julian Hetzel is een multidisciplinaire kunstenaar die werkt in performance, muziek en beeldende kunst. Hij verkent het snijvlak van deze disciplines met een politieke en documentaire benadering. Hetzel is artistiek leider van Studio Julian Hetzel, gevestigd in Utrecht, dat zijn werk internationaal produceert en realiseert. Hij heeft zijn werk in meer dan 20 landen wereldwijd gepresenteerd en is erkend met prijzen zoals de VSCD-Mimeprijs in 2017 voor The Automated Sniper (door Frascati producties en Ism & Heit). In 2019 was SELF van Julian Hetzel de nationale inzending van Nederland voor de Quadriënnale van Praag. Hij is associated artist bij Kunstcentrum CAMPO Gent (BE) en ontvangt sinds 2021 structurele financiering van Fonds Podiumkunsten (FPK) en de Gemeente Utrecht.

http://julian-hetzel.com/

http://julian-hetzel.com/

https://www.instagram.com/studiojulianhetzel/

https://www.facebook.com/julianhetzelstudio

Ntando Cele is geboren in Zuid-Afrika maar woont nu in Bern, Zwitserland. Ze heeft acteren gestudeerd in Durban en heeft gestudeerd aan DasArts in Amsterdam. Haar werk verkent de grenzen tussen fysiek theater, video, concert en performance. Ze combineert muziek, tekst en video om haar eigen identiteit op het podium te creëeren. 

https://ntandocele.com/

https://www.instagram.com/ntandocu/

Concept: Julian Hetzel and Ntando Cele

Direction: Julian Hetzel

Performance: Ntando Cele

Dramaturgy: Miguel Angel Melgares

Artistic advisor: Sodja Lotker, Khanyisile Mbongwa

Music & composition: Frank Wienk

Light design: Nico de Rooij

Technical coordination: Cesco van der Zwaag, Martijn van Nunen

Technicians: Bea Verbeek, Simon Kelaita

Technical solutions: Merijn Versnel, Guido Bevers

Production coordinator: Marieke van den Bosch

Production Cape Town: Luca Evans

Galerist Cape Town: Mpilo Ngcukana

Production assistant: Jana Riese

Assistant costume designer: Merel van Erpers Roijaards

Mask artist: Carly Heathcote

Make-up artist: Julia Markow

Prop maker: Saskia Hartog

Video Documentation: Reynold Reynolds, Bongeka Ngcobo

Photography: Alexandra Masmanidi

 

Special thanks to the local hosts of the artist talk.

 

Produced by Studio Julian Hetzel, co-produced by Schauspiel Leipzig (DE), CAMPO Gent (BE), Theatre Vidy-Lausanne (CH), SPRING Performing Arts Festival Utrecht (NL), Auawirleben Festival, Bern (CH). 

With the support of: Performing Arts Fund (NL), City of Utrecht (NL), Fonds21 (NL), Vriendenloterij Fund (NL), Prins Bernhard Culture Fund (NL), Fentener van Vlissingen Fonds (NL), Onassis AiR Athens (GR), 16 on Lerotholi Gallery (ZA).

 

Data

21/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Theater Kikker Grote Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels met Nederlandse boventiteling

Toegankelijkheid:

Pas op: potentieel hard geluid en fel licht

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

The conspiracy of forms

Amparo González Sola
 

"In The conspiracy of forms spannen Amparo González Sola en beton samen om je dingen te tonen die je niet verwacht te zien en waarvan je niet weet waar ze vandaan komen en of ze er überhaupt waren: Materie als concrete, metafysische en metaforische magie." - Devika Chotoe, Theaterkrant

The conspiracy of forms is een dansvoorstelling en politiek manifest door de Argentijnse choreograaf Amparo González Sola. Tijdens de performance zie je drie vrouwen en een betonblok. Ze houden het blok vast, hameren erop, kneden het, wrijven erover, slikken het door, transformeren het in iets anders. Het publiek wordt uitgenodigd om van dichtbij mee te kijken en langzaam het ritueel ingetrokken te worden, ondergedompeld in het geluid, geraakt door het stof. Het betonblok fungeert als concreet object en als metafoor. Beton zien we overal in ons stadsleven, het ondersteunt de structuren waarin we leven, vormt de wereld van nu. Maar hoe verhouden we ons tot dit zware materiaal?

Het werk gaat op een poëtische en feministische manier in op de vraag hoe we ons verhouden tot de wereld die we hebben opgebouwd. Welke relatie is mogelijk tussen vernietigen en recyclen, tussen verteren en uitdrijven?

“Langs een opmerkzame, emotionele en conceptuele beweging zweren we samen tegen onszelf, om anderen te worden.” Amparo González Sola presenteerde in 2018 een eerste versie van dit werk in Buenos Aires. Een nieuwe versie van dit werk gaat in première tijdens SPRING 2023.

Amparo González Sola gaat tijdens de Topic Talk between provocation and invitation verder op haar werk in. 

Praktische informatie: het materiaal wat gebruikt wordt in het stuk geeft soms stof af. Dit stof vormt geen risico voor het publiek of de performers. Als je gevoelig bent voor stof kun je de mondkapjes gebruiken die bij de ingang worden aangeboden. 

Biografie

Amparo González Sola is een Argentijnse choreograaf en performer, wonend in Nederland. Haar kunst wordt beïnvloed door haar betrokkenheid bij feministisch activisme in Buenos Aires, de kosmologie van haar voorouders en ervaringen met migratie. Ze voltooide het DAS Choreography Master Programma aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in 2022 en werkt sinds 2019 aan het project Exploring Reciprocity met Residenties in Utrecht. Vorig jaar ging haar solowerk If every rock is a hole in première, dat werd gecoproduceerd door SPRING Performing Arts Festival. Amparo ontvangt steun van verschillende internationale instellingen en werkt samen met kunstenaars en onderzoekers in zowel Argentinië als Nederland. The conspiracy of forms is een langlopende samenwerking met de Argentijnse kunstenaars Claudia Ganquin en Carolina Stegmayer.

https://amparogonzalezsola.com/

Performers: Carolina Stegmayer, Claudia Ganquín, Amparo González Sola.

Light designer:  Vinny Jones

Assistant: Isabel Aimé González Sola

Advisor: Lisa Reinheimer

Productional support: Sanne Jacobs

Concept and direction: Amparo González Sola

 

Co-production: SPRING Performing Arts Festival (NL), workspacebrussels (BE), The grey space in the middle (NL).

Support: Goethe-Institut Nederland (DE), Dansateliers (NL), Residenties in Utrecht (NL), Gemeente Utrecht (NL)

Residencies: The grey space in the middle (NL), Kaaistudio’s (BE), Het Huis Utrecht (NL).

 

Previous support: Institut Francais Argentine (FR), El asunto de lo remoto (AR), MUNAR (AR), Sivori Museo (AR), Fondo Nacional de las Artes (AR), Prodanza (AR). Thanks toRosario González Sola, Marie Bardet, Yarará Rodriguez.

 

Photos used: Sebastian Arpesella

 

Data

20/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

De LiK

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: language no problem

Toegankelijkheid:

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

If All Else Fails

Forced Entertainment
 

If All Else Fails is een productie van het bekende Britse theatercollectief Forced Entertainment. Direct na de Britse première komt het meest recente werk van Forced Entertainment naar SPRING. Het is een performance die het thema mislukking en de rol die dit speelt in ons leven onderzoekt. De voorstelling bestaat uit een reeks korte improvisatie sketches die variëren van komisch tot aangrijpend. De productie wordt uitgevoerd door Cathy Naden, een van de oprichters van Forced Entertainment, en danser en performer Seke Chimutengwende, die lang verbonden is geweest aan o.a. DV8 Physical Theatre. De performance is een dialoog van spraak en beweging, vragen en antwoorden, absurdisme en ironie.

Het publiek krijgt een reeks personages en scenario's te zien waarin geworsteld wordt met een of andere vorm van mislukking. De voorstelling wil onze perceptie van falen ter discussie stellen en onderzoeken hoe we van onze fouten kunnen leren en groeien. Het moedigt ons aan om falen te omarmen als een onvermijdelijk onderdeel van het leven en het te zien als een kans voor persoonlijke groei.

Door gebruik te maken van hun kenmerkende, unieke technieken op het kruispunt tussen storytelling en verbale improvisatie, is deze nieuwe productie zowel een eerbetoon aan de complexiteit van het menselijk bestaan als een ironisch commentaar op de vluchtigheid ervan.

"[If All Else Fails] kent een strakke vorm: op basis van een beperkt aantal zinnen variëren Chimutengwende en Naden eindeloos, steeds netjes één voor één, waarbij ze de betekenis van hun gedachten telkens wat verder oprekken en bevragen. Ieder statement wordt zo van alle kanten bekeken, in twijfel getrokken, omgekeerd en weer in ere hersteld." - Marijn Lems, NRC

"Naden en Chimutengwende passen hun zinnen telkens een beetje aan, in woorden, intonatie en ritme. Het is interesant om te horen hoe een zin met zo weinig verandering zo een andere betekenis kan krijgen." - Juliette Georges, Theaterkrant

Forced Entertainment is een theatergezelschap uit Sheffield, opgericht in 1984. De groep toert en presenteert de baanbrekende, provocerende voorstellingen in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Al bijna veertig jaar lang werkt de groep samen aan een unieke praktijk, waarin de conventies van het genre, het verhaal en het theater zelf worden verkend en vaak doorbroken, waarbij niet alleen invloed wordt uitgeoefend op drama, maar ook op dans, podiumkunst, muziekcultuur en populaire vormen als cabaret en stand-up. 

Het gezelschap Forced Entertainment, onder leiding van kunstenaar en schrijver Tim Etchells, bestaat uit ontwerper en performer Richard Lowdon en de performers Robin Arthur, Claire Marshall, Cathy Naden en Terry O'Connor. In de loop der jaren is dit kerngezelschap aangevuld met bijdragen van vele gastartiesten en performers.

https://www.forcedentertainment.com/

Seke Chimutengwende is een veelzijdig kunstenaar die werkt als choreograaf, performer, beweging regisseur en docent. Hij heeft samengewerkt met verschillende dansgezelschappen, zoals DV8 Physical Theatre, Lost Dog, Forced Entertainment en Sue MacLaine Company. Sinds 2006 verkent Seke volledig geïmproviseerde performances met behulp van beweging en tekst en heeft hij wereldwijd meer dan 70 solo-improvisaties uitgevoerd. Hij heeft ook samengewerkt met vele dansers, acteurs en muzikanten voor ensemble-improvisaties.

Met meer dan 40 jaar ervaring als acteur en performer is Tyrone Huggins een doorgewinterde professional. In 1979 was hij medeoprichter van Impact Theatre Co-operative, een experimenteel visueel theatergezelschap, en toerde in vijf jaar tijd nationaal en internationaal met dertien bedachte producties. Hij werkte ook met andere gerenommeerde gezelschappen zoals Temba, People Show, Hesitate & Demonstrate, Talawa, Paines Plough en Graeme Miller Company.

https://www.tyronehuggins.com/

Director: Tim Etchells

Devised and performed by Seke Chimutengwende & Cathy Naden

With input from Robin Arthur, Richard Lowdon, Claire Marshall and Terry O’Connor

Dramaturgy: Tyrone Huggins

Lighting Design: Jim Harrison

Design: Richard Lowdon

Production Management: Jim Harrison


If All Else Fails is a Forced Entertainment production. Co-produced by Cambridge Junction & Sheffield Theatres.

 

Photos: Hugo Glendinning

 

Data

21/05/2023 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Het Huis Utrecht Theaterzaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: rond de 80 minuten

Taal: Engels

Toegankelijkheid: 

Pas op: er zijn flitslichten en enkele korte luide momenten in de soundtrack.

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

Dear beloved friend,

Dries Verhoeven
 

"In Januari reisde ik naar Lagos, Nigeria om een werk te maken over de mogelijke toekomstige Afrikaanse exodus. Maar de performers van Kininso Koncepts hadden niet zo’n zin om zichzelf als potentiële migranten te tonen. Liever draaiden ze de lange geschiedenis van stereotypering om, en stelden ze hun blik op ons, Europeanen, centraal. Een camerateam uit Nollywood, het centrum van de Afrikaanse filmindustrie, sprong aan boord. Gewapend met camera’s, filmlampen en een snelle internetverbinding maakten ze een werk over ons Europese zelfbeeld, nu onze toekomstverwachtingen hier beginnen te wankelen. Hoe hardnekkig zijn de beelden van onszelf en de ander? Hoelang houden we ons nog vast aan onze comfortabele machtspositie?"

Dear beloved friend, is een voorstelling die wordt gespeeld in het Seaside Cottage theatre in Lagos en rechtstreeks via internet vertoond in de Utrechtse stadsschouwburg.

“Verhoeven is een grootmeester in het bedenken van de juiste vorm bij het juiste onderwerp… Het is een van zijn meest politieke voorstellingen geworden, over een werelddeel dat massaal op de vlucht zal slaan en een ander werelddeel dat zich daar geen raad mee weet.” - De Volkskrant

Op 20 mei is er na de voorstelling een aftertalk met de performers. Deze wordt gemodereerd door Maurice van Turnhout. 

Biografie

Dries Verhoeven is een theatermaker en beeldend kunstenaar. Sinds 2020 neemt hij zitting in de Akademie van Kunsten. Hij maakt installaties, performances en happenings in musea, op locatie en in de openbare ruimte van een stad. Op de grens tussen performance- en installatiekunst zet hij de verhoudingen tussen toeschouwers, performers, alledaagse werkelijkheid en kunst op scherp. De toeschouwer wordt direct betrokken bij het werk of krijgt de mogelijkheid om zijn eigen ervaring te sturen.

In zijn werk markeert Verhoeven aspecten van de sociaal maatschappelijke realiteit waarin we leven. Het gaat hem niet om het overdragen van een stelling ten opzichte van die realiteit, maar veel meer om het activeren van het denken van de kijker, de aansporing tot kritische reflectie. Hij hoopt twijfel te zaaien over de dominante systemen die ons leven en denken ongemerkt bepalen. De laatste jaren waren het onder andere het huidige crisis-denken en de invloed van digitale media op intermenselijke verhoudingen die de aanleiding vormden voor een werk.

https://driesverhoeven.com/

concept en regie: Dries Verhoeven
creatief producent: Joshua Alabi
performance: Ayoola Odubona, Israel Efosa Okpoko, Olorunniyi Zion Praise, Uche Enechukwu, Uche Kingsley Mborogwu, John Zeblon
dramaturgie: Miguel Melgares
regieassistentie: Casper Wortmann,  Naomi Steijger
techniek: Roel Evenhuis, Jeremiah Anthony Irabor, Titus Duitshof, Bolaji Afolabi Rilwan
geluidsontwerp: Peer Thielen
geluid: Adebayo Habib Olaore
licht: Biokorogha Tumbra, Anthony Monday
voice over: Moshood Fattah
internet techniek: Bart van de Woestijne
internet Nigeria: Omotayo Charles Ogunfeibo
video: Adedire Badejo, Blessing Olalekan Okunola, Abiola Semiu Peter, Samuel Abaji
set: Athanasius Akojuru
media runner: Ebenezer Obiji
welzijn: Olubanke Oyeniyi
chauffeurs: Dare Oshoniyi, Adekunle Adesanya
uitvoerende productie: ’n More - Lise van den Hout & Ellen van Bunnik & Kininso Koncepts - Angela Peters & Emmanuel Anya
productie: Studio Dries Verhoeven & Kininso Koncepts
kantoor Kininso Koncepts: administratie manager Chinenye Chukwudi, assistent administratie manager Oloyede Aribilola, communicatie Aniefiok Inyang, wettelijk vertegenwoordiger Praise Alabi
trailer: Thorsten Alofs

Dear beloved friend, wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Dioraphte, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds 21 en de Nederlandse ambassade in Nigeria.

Foto's: Willem Popelier

 

Data

19/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€25,- / €17,50

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Grote Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels en Nederlands met Engelse en Nederlandse ondertiteling

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP

Lucy Wilke, Paweł Duduś & Kim_Twiddle
 

SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP gaat over samen zijn. Performer Lucy Wilke, geboren met een erfelijke spierziekte, danser Paweł Duduś en e-componist Kim_Twiddle verkennen op een tedere, speelse en uiterst sensuele manier de bevrijdende kracht van hun bijzondere vriendschap. De performers schetsen in zeven hoofdstukken een intiem portret dat inzicht biedt in een alternatieve manier van leven en zijn. Het publiek aanschouwt een tedere pas de deux van aanraking. In een zacht landschap ontmoeten Wilke en Duduś elkaar met onderzoekende gebaren en beschrijvingen, en doorgronden een veld van tegenstellingen. Ze ontmaskeren de normen van de samenleving en werken aan de opheffing van hun fysieke grenzen.

Wilke’s lichaam wordt vaak gezien als een handicap. Duduś identificeert zich als queer, non-binair, migrant, feminist en ally. Samen stellen ze zich bloot aan de blik van het publiek en beantwoorden ze het voyeurisme met een radicale intimiteit. Man/vrouw, slachtoffer/dader, actief/passief: in de verbeelding van deze performers zijn dergelijke tegenstellingen niet langer relevant. Met deze performance maken Wilke en Duduś een harde vuist tegen de maatschappelijke exclusie van minderheden. Het stuk tart stereotypen en gangbare overtuigingen en biedt het publiek een glimp van een utopie waarin menselijke interacties gevuld zijn met tederheid en eerlijkheid.

Het is een verhaal over zorgen en verzorgen; een verhaal over constante botsingen met de maatschappij en de kracht die wordt opgebouwd om die te weerstaan. Het is een voorstelling over sensualiteit en intimiteit en tenslotte een viering van vriendschap.

SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP werd geselecteerd voor de Theatertreffen Berlin 2021, en is bekroond met de Duitse Theaterprijs DER FAUST in de categorie Performer / Actress Dance.  

Paweł Duduś en Kim_Twiddle zullen in de Topic Talk performing care verder ingaan op het concept van zorgverlening en hoe zij dit gebruiken in hun werk. Lucy Wilke is deel van blind & lamedie tijdens SPRING een concert zullen geven. 

Deze tour wordt ondersteund door Kulturreferat München

 

Lucy Wilke is een multi-getalenteerde kunstenaar die bekend staat om haar werk als zangeres, actrice, danseres, auteur en regisseur. Ze is de zangeres van de band blind & lame en toert uitgebreid door Duitsland. Ondanks haar spierziekte blijft ze haar passie voor kunst en donkere humor nastreven, wat duidelijk te zien is in haar scenario's, korte films en toneelstukken.Wilke kreeg haar opleiding aan het International Munich Art Lab, waar ze haar zang- en stem acteervaardigheden ontwikkelde. Ze speelde verschillende hoofdrollen in producties als Extaze en Het Zwanenmeer met het dansensemble Abart. In 2017 trad ze op in Fucking Disabled van David von Westphalen, gevolgd door Anthropomorphia en Sein - Show der Begegnung. In 2020 creëerde Wilke haar eigen productie, SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP, in samenwerking met Paweł Duduś bij Schwere Reiter in München en de Münchner Kammerspiele. Deze productie won de prestigieuze prijs Der Faust voor de beste dansvoorstelling in 2020 en werd in 2021 geselecteerd voor de Theatertreffen in Berlijn, het prestigieuze festival dat elk jaar de 10 meest opmerkelijke voorstellingen van Duitsland presenteert.

Paweł Duduś is een queer-non binaire-migrant-feminist, geboren in Polen in augustus 1989. Diens artistieke expressie wordt beïnvloed door diens ervaringen in dans, theater en performance kunst. Die heeft samengewerkt met kunstenaars als David Bloom, David von Westphalen, Mor Shani, Martina Rösler, Alessandro Sciarroni en Alexander Gottfarb. Diens artistieke expressie is gevormd door diens sociaal-politieke gevoeligheid, die wordt beïnvloed door het leven en werken op veel verschillende plaatsen. Een van diens belangrijke ervaringen was onlyloveisreal, een onderzoeksproject over intimiteit, liefde en zelfzorg met Laura Eva Meuris. In 2020 voltooide Paweł een graad in Sexological Bodywork en Somatic Sexual Education en was medeoprichter van SKINSHIP, dat onder andere workshops aanbiedt over intimiteit, aanraking, toestemming en in ‘erotic embodiment’ voor queer, trans, nonbinaire, intersex, agender, genderfluide en femme lichamen.

Kim Ramona Ranalter, alias Kim_Twiddle, is een non-binaire kunstenaar die verschillende kunstvormen en technische ambachten mengt in zowel fysieke als virtuele ruimtes. Die is oprichter van het queer feministisch collectief WUT e.V. en heeft met verschillende ensembles en kunstenaars samengewerkt aan diverse projecten, waaronder SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP, Amsterdam, en Alles Gold nichts Glänzt. Kim is gespecialiseerd in compositie en sound design in elektronische muziek, waarbij die put uit verschillende genres en gebruik maakt van analoge elektronische geluidsapparatuur uit de vroege jaren 2000. Die heeft ook soundscapes gecreëerd voor multimedia installaties, theaterstukken en audiovisuele tentoonstellingen in publieke-virtuele ruimtes, zoals het stereoscopische VR spel Parcour.

Idea & Concept: Lucy Wilke und Paweł Duduś

Performance: Lucy Wilke, Paweł Duduś und Kim Ramona Ranalter

E-Composition & Live-Music: Kim Ramona Ranalter

Stage Design: Theresa Scheitzenhammer, Alexander Wilke

Light Design: Barbara Westernach

Technical direction: Iris Rohr

Outside Eye: Tamara Pietsch, David Bloom

Artistic production management: Rat & Tat Kulturbüro

Tour-Management: Kira Koplin

 

Photos used: Jean-Marc Turmes en Martina Marini-Misterioso 

 

Data

24/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

25/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Paardenkathedraal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 60 minutes

Taal: Engels en Duits met Engelse boventiteling

Toegankelijkheid: gelimiteerde rolstoelplekken. 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

375 0908 2334 / The body you are calling is currently not available

Igor Shugaleev
 

De Belarussische kunstenaar Igor Shugaleev staat bekend om zijn interdisciplinaire benadering van kunst. Hij maakt gebruik van nieuwe technologieën en video om meeslepende en interactieve ervaringen te creëren. Zijn werk onderzoekt vaak de manier waarop nieuwe media onze relaties met elkaar en de wereld om ons heen transformeren. Meer dan eens vervagen zijn performances de grenzen tussen de werkelijkheid en fictie. 375 0908 2334 / the body you are calling is currently not available is een reactie op de mishandeling van demonstranten in Belarus.

In de zomer van 2020 kwamen de protesten van de Belarussische samenleving tot een hoogtepunt. Ze stonden op tegen de dictatuur en de door Rusland gecontroleerde corruptie en autocratische regering. De revolutie werd met geweld onderdrukt, tientallen demonstranten werden op straat gedood en bijna 40.000 burgers werden gearresteerd en gemarteld wegens ‘ongehoorzaamheid’. Shugaleev vluchtte naar Oekraïne, naar Polen en tot slot naar Duitsland en had het geluk dat hij niet gearresteerd werd, maar ‘slechts’ vluchteling werd. Het geweld en de mishandeling  gaan tot op de dag van vandaag door. In zijn performance laat hij de gruwelijke realiteit van de demonstranten zien. Het is een wanhopige schreeuw om hulp en een pleidooi voor wereldwijd begrip.

De performance is ontstaan uit het idee om weerstand te bieden aan langdurige stress, om te gaan met constante angstgevoelens en het overwinnen van beklemmende schuldgevoelens. Shugaleev ontwikkelt een simpele manier om met zijn publiek te communiceren: hij identificeert zich met de gedetineerden, ‘simuleert’ de lichamelijke marteling, en transformeert zo een anoniem persoon naar een levende, fysieke aanwezigheid waartoe het publiek zich nadrukkelijk verhoudt.

In zijn voorstelling brengt de kunstenaar een eerbetoon aan zijn landgenoten die in de handen van de geheime dienst eindigden en de hoogste prijs betalen voor hun verlangen naar vrijheid en democratie.

Biografie

Igor Shugaleev is een Belarussische kunstenaar en performer die is afgestudeerd aan de Belarusian State Academy of Arts. Tijdens zijn studie ontwikkelde hij een passie voor performances, fysiek theater en hedendaagse dans. Hij vervolgde zijn opleiding door deel te nemen aan workshops onder leiding van gerenommeerde docenten in heel Europa, waarbij hij de terreinen van performance, partnering, happening en hedendaagse dans verkende.

Vanaf 2019 begon Shugaleev solo projecten te creëren die putten uit zijn multidisciplinaire achtergrond, waarin hij samenwerkt met kunstenaars uit verschillende disciplines om zijn eigen unieke artistieke taal te ontwikkelen op het snijvlak van dans, toneel en performance. Shugaleev woont sinds 2021 in Polen en blijft provocerende een innovatieve werken creëren die de grenzen van traditionele kunstvormen verleggen.

Igor Shugaleev

Idea, director, artist: Sergey Shabohin

Idea, performer: Igor Shugaleev

Video artist, photographer: Aleksandra Kononchenko

Producer: Marina Dashuk

The project was also created to collect financial assistance to victims of violence and repression in Belarus - a charitable account at the HUMANOS Foundation.

 

Photos used: Aleksandra Kononchenko

 

Data

25/05/2023 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€12,50 / €10,-

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Hekmanfoyer

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: Belarussisch met Engelse vertaling en Nederlandse vertaling beschikbaar

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

SNN #2: Light/Space/Prop

Chris Salter & Alexandre Saunier
 

SNN #2: Light/Space/Prop is een interactieve en dynamische kunstinstallatie ontworpen door kunstenaar en Professor of Computation Arts Chris Salter en bedoelt om in de openbare ruimte te worden getoond. Ze is geïnspireerd op de "Light Prop for the Electric Stage", die in de jaren 1920 door de Bauhaus-kunstenaar Lazslo Moholy-Nagy werd gecreëerd.

De installatie bestaat uit een toren met vijf bewegende lichten. Aan deze lampen zijn zogenaamde lenticulaire lenzen bevestigd, die de beelden die zij op de muren projecteren vervormen. De lampen bewegen zodanig dat de beelden met verschillende snelheden en ritmes over de muren schuiven. De getoonde beelden worden aangestuurd door spiking neural networks (SNN's), die op grote schaal in de ruimte worden geprojecteerd. SNN’s zijn een soort kunstmatige neurale netwerken die zijn geïnspireerd door de manier waarop neuronen in de hersenen werken. Gegevens worden doorgegeven in de vorm van "spikes" of pulsen, vergelijkbaar met de manier waarop neuronen in de hersenen communiceren.

Het doel van de installatie is het creëren van een nieuw soort omgeving waarin beweging en licht als creatieve elementen zijn geïntegreerd. Het gebruik van SNN's creëert een steeds veranderende en bijna contemplatieve omgeving die de waarneming van ruimte en tijd door de kijker vertraagt. De installatie kan gezien worden als een bijgewerkte versie van Moholy-Nagy's visie op een nieuw "geëlektrificeerd bewegend beeld" en toont de mogelijkheden om met behulp van technologie interactieve en meeslepende openbare kunst te creëren.

SNN#2 is een meeslepende licht- en geluidservaring en een eerbetoon aan technologie in dienst van de kunst. De lichtinstallatie staat op het plein voor de Stadsschouwburg Utrecht en is twee avonden gratis te zien.

De installatie is het werk van Festival Fellow Chris Salter en Alexandre Saunier. 

Chris Salter is kunstenaar, professor Computation Arts aan de Concordia University in Montreal en directeur van het Hexagram-netwerk voor onderzoek en creatie in kunst, cultuur en technologie. Hij maakt grootschalige installaties en schrijft over het snijvlak van kunst, design en technologie. Salter werkt samen met een diverse groep professionals, waaronder antropologen en ingenieurs, om meeslepende werken te creëren die meerdere zintuigen aanspreken. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld en er zijn diverse publicaties verschenen, waaronder in The Guardian en The New York Times. Hij is de auteur van twee boeken en heeft meer dan 100 lezingen gegeven op conferenties en festivals wereldwijd.

https://www.chrissalter.com/

Alexandre Saunier is een interdisciplinaire kunstenaar en onderzoeker, die werkt aan installaties en performances die licht, geluid, video, autonome systemen, en zintuiglijke waarneming combineren. Zijn academische onderzoek gaat over moderne artistieke praktijken aan het kruispunt van lichtdesign, mediakunsten, cybernetica, en complexe-systeem-theorie. Alexandre heeft een research-creatie Ph.D. van Concordia University, een master in sounddesign van ENS Louis Lumière in Parijs, en een bacherlor's in wiskunde en natuurkunde. Hij deed mee aan onderzoek naar robotdesign en interactief licht aan ENS Arts Décoratifs in Parijs. Zijn artistiek werk en academisch onderzoek zijn op meerdere internationale locaties gepresenteerd, zoals Mutek, Elektra, Festival de la Imagen, Media Art History, Ars Electronica, ISEA, Impakt Festival, Muffathalle, Llum BCN, en Nuit Blanche de Toronto.

http://www.alexandresaunier.com/

Concept: Alex Saunier & Chris Salter

 

Data

18/05/2023 22:00

19/05/2023 22:00

Prijs

gratis / free

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Zocherterras

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: ongeveer 15 minuten per loop. De installatie zal steeds een uur te zien zijn. 

Taal: language no problem

Toegankelijkheid:

 
 

A Plot / A Scandal

Ligia Lewis
 

Een samenzwering die openbaar wordt gemaakt of iemand die een overtreding begaat - dit soort acties zorgen voor schandalen. Schandalen wekken net zo'n grote verbeelding als revoluties of romantiek. Utopisch of juist alledaags: hoe kunnen schandalen onthullen wat er onbewust zo diep in onze fantasie ligt? En hoe onthullen schandalen waar de samenleving een grens trekt? Als het leven een schandaal is wat wacht om uitgeschreven te worden, hoe kunnen we onszelf dan een plek hierin geven? Schandalen zijn plekken waarin fantasie en genot centraal staan; ze zijn immoreel en onfatsoenlijk. Ligia Lewis' nieuwe productie wordt geleid door vragen over voor wie dit genot is en aan wie dit ten koste gaat. Ze verkent deze vragen op een podium vol verschillende schandalen. 

De choreograaf combineert historische, politieke, en mythische verhalen en anekdotes: variërend van de Verlichtingsdenker John Locke, Maria Olofa (Wolofa) in de slavenrevolutie van Santo Domingo in 1521, en de Cubaanse artiest en revolutionair Jose Aponte tot Lewis' eigen overgrootmoeder: een persoon die Ligia binnen haar verhaal gebruikt als een voorbeeld voor verzet. Door al deze verhalen te verbinden creëert de choreograaf een werk over weerstand aan de rand van representatie: een dans tussen emotie en uitdrukking, zien en gezien worden. A Plot / A Scandal biedt een plek voor opwinding die normaal niet goed past. 

Het werk is opgedeeld in de volgende stukken:

  • Prelude
  • Plot 1 : John Locke
  • Plot 2: Rebellion
  • Intermezzo: John Locke cleans up his mess
  • Plot 3: Story of Lolon / fuck up the plot
  • Outro: Repair ?

"In drie delen etaleert Lewis met krachtige mime, motoriek en comedy hoe niet valt ‘op te plotten’ tegen schandalen uit de (neo)koloniale geschiedenis, die bovendien gelegitimeerd worden door liberale theorieën van grondleggers van het kapitalisme, zoals de Engelse filosoof John Locke." - ★★★★☆, De Volkskrant

Van Ligia Lewis is tijdens SPRING ook Still not Still te zien. A Plot / A Scandal is een natuurlijk vervolg op Still not Still en andere eerdere werken van Ligia. Ligia doet op SPRING ook mee aan de Topic Talk black body - white gaze

Biografie

Ligia Lewis is choreograaf en danser. Haar werk, vaak gekenmerkt door fysieke intensiteit en humor, verbeeldt onderwerpen door fysieke uitingen die normatieve ideeën over het lichaam verstoren. Lewis behandelt de langdurige sporen van geschiedenis, herinnering, en het onbekende. Met choreografie ontwikkelt ze expressieve concepten die vorm geven aan bewegingen, spraak, gevoelens, gedachtes, relaties, en de lichamen die dit vasthouden.

Haar werk heeft getourd door Europa en de VS. Ze werd vertegenwoordigd en geproduceerd door HAU Hebbel am Ufer Theater van 2017 tot 2021 en was een tanzhaus nrw factory artist van 2017 tot 2019. Ze is onder andere onderscheiden met een Tabori Award, een Foundation for Contemporary Arts Grants Award en een Bessie Award for Outstanding Production. Ze verscheen op de German Dance Platform shortlist in 2018 en 2022.

https://ligialewis.com/

Concept, choreography, artistic direction, text: Ligia Lewis

Performance: Ligia Lewis

Choreographic assistance, alternating performer: Corey Scott-Gilbert, Justin Kennedy

Research/Dramaturgy: Sarah Lewis-Cappellari

Research: Michael Tsouloukidse

Lighting design & technical direction: Joseph Wegmann

Music composition & Sound design: George Lewis Jr AKA Twin Shadow & Wynne Bennett

Voice over: George Lewis Jr AKA Twin Shadow

Sound technician: Manuel Pessoa de Lima

Set design: Ligia Lewis

Costume: SADAK

Stage technician: Şenol Şentürk, Jachya Freeth

Production & administration: Sina Kießling

Production & distribution: Nicole Schuchardt

Production assistance: Julia Leonhardt

Production: Ligia Lewis

Co-production: HAU Hebbel am Ufer (Berlin), Ruhrtriennale, Arsenic - Centre d'art scénique

contemporain (Lausanne), Tanzquartier Wien, Kunstencentrum VIERNULVIER (Gent),

Kaserne Basel, The Museum of Contemporary Art (Los Angeles), Walker Art Center

(Minneapolis MN).

With the residency support of: Callie’s, O Espaço do Tempo.

Supported by: the NATIONALES PERFORMANCE NETZ Coproduction Fund for Dance,

which is funded by the Federal Government Commissioner for Culture and the Media.

Funded by: Berlin Senate Department for Culture and Europe.

 

Photos used: Moritz Freudenberg

 

Data

26/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Blauwe Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 80 minuten

Taal: Engels

Toegankelijkheid: 

Pas op: gebruik van flitslichten

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

Still Not Still

Ligia Lewis
 

Kan een duistere geschiedenis vol wantrouwen en gaten met rust gelaten worden? Kan geschiedenis sterven? Geschiedenis is feilbaar en wordt vaak gedomineerd door de winnaars. Wat gebeurt er wanneer een bepaalde geschiedenis wordt verzwegen?

Choreograaf en danser Ligia Lewis bespreekt in Still Not Still de zware geschiedenis van zwarte en niet-Westerse gemeenschappen. De uitsluiting van deze groepen in het verleden wordt behandeld in een choreografie vol  zwarte humor en surrealistische beelden. Zeven performers spelen in een stilstaande wereld, waarin kritisch wordt gekeken naar de fantasie van historische vooruitgang. Lewis reflecteert op het verleden én het heden van niet-witte en niet-Westerse helden binnen het gebruikelijke geschiedenisverhaal dat nog steeds wordt gedomineerd door het Europese oogpunt.

Ze behandelt ons beschamend koloniale verleden en de alledaagse werkelijkheid dat door het BLM-movement werd onthuld. Ze confronteert het publiek met onze illusies over een ‘post-class’ en ‘post-race’ samenleving. Lewis spreekt vanuit het midden van het zogenaamde progressieve westen, en haar conclusie is direct gericht op de mensen om haar heen; ze legt de dagelijkse hypocrisie bloot en haalt ons uit onze veilige cirkel.

“Door de wereld van de doden te gebruiken en te integeren in ons heden creëert Lewis een fictionele, performatieve, alternatieve wereld, die discriminatie en degradatie afwijst. Het is een wilde viering, een ritueel, en een melancholische klaagzang” - Andrej Mirčev, tanzschreiber.de

"De dansers lijken gevangen in geschiedenis die zichzelf eveneens herhaalt, die niet voorbij kan worden gestreefd. Het wringt, het schuurt, het schreeuwt. Hier beneemt Still not Still je de adem." - Iris Spanbroek, de Theaterkrant

Ligia Lewis presenteert op op SPRING 2023 niet één, maar twee voorstellingen. A Plot/ A Scandal speelt na Still Not Still op 26 en 27 mei. Ligia maakt ook deel uit van de Topic Talk black body - white gaze

Biografie

Ligia Lewis werkt als choreograaf en danser. Haar werk, gekenmerkt door fysieke intensiteit en humor, beweegt anderen door fysieke uitingen die de normatieve ideeën over het lichaam verstoren. Lewis behandelt de langdurige sporen van geschiedenis, herinnering, en het onbekende. Met choreografie ontwikkelt ze expressieve concepten die vorm geven aan bewegingen, spraak, gevoelens, gedachtes, relaties, en de lichamen die dit vasthouden.

Haar werk heeft gespeeld op verschillende plekken in Europa en de VS. Ze werd vertegenwoordigd en geproduceerd door HAU Hebbel am Ufer Theater van 2017 tot 2021 en was een tanshaus nrw factory artist van 2017 tot 2019. Ze is onderscheiden met een Tabori Award, een Foundation for Contemporary Arts Grants Award, een Bessie award, en meer. Ze verscheen op de German Dance Platform shortlist in 2018 en 2022.

https://ligialewis.com/

Concept & direction: Ligia Lewis

In process with and performance by: Boglárka Börcsök, Darius Dolatyari-Dolatdoust,

Corey-Scott Gilbert, Cassie Augusta Jørgensen, Justin Kennedy, Jolie Ngemi/Ligia Lewis,

Damian Rebgetz

Dramaturgy: Maja Zimmermann

Outside Eye: Dragana Bulut

Lighting design & technical direction: Joseph Wegmann

Set design: Claudia Besuch (Gali)

Costume: Marta Martino

Sound design & composition: S. McKenna

Acoustic & electric guitar: Joey Gavin

Assistance: Lissa-Johanna Volquartz

 

Sound technician (tour): Manuel Pessoa de Lima

Stage technician (tour): Şenol Şentürk

Production management: Hannes Frey, Vera Laube (HAU Hebbel am Ufer)

Administration (tour): Sina Kießling, Julia Leonhardt

Touring & distribution: Nicole Schuchardt

Production: Ligia Lewis / HAU Hebbel am Ufer

Co-production: tanzhaus nrw (Düsseldorf), Arsenic - Centre d'art scénique contemporain

(Lausanne), Tanzquartier Wien (Vienna), Black Box Theater (Oslo), Kunstencentrum

VIERNULVIER (Ghent), Gessnerallee (Zürich), Dance International Glasgow / Tramway

Funded by: Capital Cultural Fund (Berlin)

 

Photos used: Moritz Freudenberg and Brian Hartley

 

Data

25/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€25,- / €17,50

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Grote Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 95 min

Taal: Engels

Toegankelijkheid: 

Pas op: flitslichten.

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

Landing on Feathers

Jija Sohn, Aleksandra Lemm & Julia Reist
 

Hoe zorgen wij voor elkaar? Wat doet zorgen met onszelf en onze relatie met degene waar we voor zorgen? Jija Sohn, Aleksandra Lemm, en Julia Reist zoeken antwoorden op deze vragen in Landing on Feathers.

In deze voorstelling delen zorgverleners en kunstenaars via dans hun blik op lichaamsgerichte zorgverlening. Zorg vormt relaties tussen individuen in een samenleving, als noodzakelijk onderdeel in het creëren van een gemeenschap. Landing on Feathers is een voorstelling over zorg voor degenen die het nodig hebben, en voor degenen die zorg geven. Landing on Feathers laat het publiek ervaren om met meer bewustzijn en aandacht te zorgen voor elkaar, zelfs bij vreemden.

De voorstelling is ontstaan uit een creatief onderzoek dat begon in 2021. Choreografen en performers Jija Sohn en Aleksandra Lemm en dramaturg Julia Reist gingen in gesprek met kunstenaar Elmer Kouwenberg, wiens lichaam 28 jaar geleden verlamd raakte in een auto-ongeluk. In de voorstelling delen de makers hun onderzoek met het publiek in een intieme setting. Dit doen ze samen met performer Nica Roses. 

Het publiek is getuige van de wisselwerking tussen de kunstenaar en zijn uit dansers bestaande zorgteam. Ze laten zien dat dans en de fysieke dimensie van het zorgen dicht bij elkaar kunnen liggen en erkennen dat (lichamelijke) beperkingen intrinsiek en onmisbaar onderdeel zijn van de interactie.

Het is een voorstelling over bewustzijn en aandachtigheid. Jija en haar medewerkers  brengen het begrip zorg uit de sfeer van marktwaarde terug naar het idee van het opbouwen van een relatie tussen mensen en het vormen van een gemeenschap. De makers nodigen je uit om te reflecteren op zorg, nabijheid en onze verhouding tot de ander. Jija Sohn gaat nog verder in op het onderwerk zorgverlening in de Topic Talk Performing Care

Francien van der Putt van de Theaterkrant over Landing on Feathers:
“Landing on Feathers
is een combinatie van humor en ernst, van een heel persoonlijk realisme met dramaturgische strategieën en een minimale vormgeving, die maken dat de paradoxen van een geëmancipeerd zelfbeeld in relatie tot intimiteit en zorg naar boven komen.”

Praktische info: in deze performance word je uitgenodigd om je schoenen uit te trekken en deel te nemen aan een kleine lichamelijke oefening. Je bent vrij om te kiezen of je hieraan mee wilt doen.

Landing on Feathers speelt zich af in BAK - Basis voor actuele kunst. In april en mei 2023 transformeert UPS (Ultradependent Public School) BAK in een schoolgebouw met aparte studieruimtes: een gymnasium, een copybar, een illegale bibliotheek, een cadeauzaal, een microkosmische ruimte en een cafetaria. Een reeks kunstwerken als leerobjecten bevindt zich hier en door de stad Utrecht, geactiveerd door een intensief publiek programma van trainingen. Symposia, rituelen, veldopnames, workshops, radioshows die de hele dag duren, lezingen, het delen van vaardigheden, bijeenkomsten, schoonheidssalons, bootleg-distro’s, straatfeesten en cook-offs zijn slechts enkele van de manieren waarop UPS de training vormgeeft. 

Neem voor of na de voorstelling even een kijkje! Lees hier meer. 

Biografie

Jija Sohn (JPN/KOR) is een artiest wonende in Amsterdam. In 2015 studeerde Jija af van de School for New Dance Development in Amsterdam, en werd ze gekozen voor het Moving Forward Trajectory project wat nieuwe artiesten steunt. In 2017 kreeg ze de ‘3Package Deal’ by Amsterdams Fonds voor de Kunst. Van 2019 tot 2021 werd ze gesteund door DansBrabant en kreeg ze de mogelijkheid om haar artistiek proces te herdenken, en begon ze in haar werk meer elementen op te nemen over welzijn, zorg, en de volheid van het leven. Nadat ze haar artistieke wortels heeft herdacht en begon te werken met de principes van zorg, besliste ze ook om te gaan werken als zorgverlener. Deze bijbaan spiegelt hoe we zijn in het dagelijks leven en als artiesten – het vorms onze relaties met vrienden, familieleden, en met onszelf, door bepaalde systemen, overtuigingen, en culturele waarden.

https://www.jijasohn.com/

Concept: Jija Sohn, Alexandra Lemm and Julia Reist

Performance: Jija Sohn, Alexandra Lemm and Nica Roses

Direction: Jija Sohn

In Research with:Alexandra Lemm, Nica Roses and Elmer Kouwenberg

Dramaturgy: Julia Reist

Music composition: Abel Kroon

Scenography and physical advisor:Sebastian Belmar

 

Co-production

DansBrabant, SPRING Performing Arts Festival, Kaaitheater, VIERNULVIER, Be My Guest, De Brakke Grond, Theaterfestival Boulevard, ICK Dans Amsterdam/Space for Dance Art, Dansateliers, Festival CEMENT

 

Residency

De Brakke Grond, Kunstencentrum BUDA, WPZimmer, ICK Dans Amsterdam/Space for Dance Art, VIERNULVIER, Kaaistudio's

 

Photos used: Jija Sohn & Alex Heuvink

 

Data

23/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

BAK

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

Ambient Theatre Fury: The Death Of Dialogue and How To Avoid It

Anna Franziska Jäger & Nathan Ooms
 

“Ambient Theatre Fury is op en top analoog, met enkel tekst, lichamen en minimale decorstukken. […] Het doet je schateren, maar verontrustend is het wel.” ★★★★☆DeMorgen

"In hun glasheldere vorm vinden Jäger en Ooms een expressie van de meest hedendaagse (non-) emoties, maar in de kern wordt er toch ook iets tijdloos aangeboord. Die balans is prachtig." - Etcetera

Netflix series, social media feeds, of populaire liedjes: elke dag komen we zogenaamde ‘ambient experiences’ zoals deze tegen. Digitale media geven gebruikers lichtzinnig genot, maar kunnen ook tot afwezigheid leiden. Deze media gebruiken is een pseudo-activiteit die ons tijdsbesef verdooft en een zekere onbewogenheid van de gebruiker vraagt.

Ambient Theatre Fury: The Death Of Dialogue and How To Avoid It verkent deze meeslepende ervaringen en hoe dit gebruikers beïnvloedt. De makers doen dit door te zoeken naar een dialoog tussen twee flamboyante, maar ook angstige figuren. De voorstelling is geschreven met directe citaten van social media en virtuele chat rooms. Vaak grappig in anekdote laat de voorstelling van de twee jonge Vlaamse artiesten eigenlijk een verdrietig beeld van onze moderne digitale samenleving zien. Het getalenteerde duo maakt een ironisch portret van hun eigen generatie, met een bittere reflectie: een wereld waarin we liever naast elkaar praten, dan werkelijk met elkaar communiceren.

Ambient Theatre Fury is een voorstelling van Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms (BE). De twee hebben eerder samengewerkt. Deze voorstelling is een vervolg op hun eerdere productie Bartlebabe, dat dezelfde thema’s onderzocht in een monoloog. Bartlebabe ontving de Mathilde-Horlait Dapsens prijs. Samen hebben ze ook As a matter of fiction (2018) en Some Things Last A Long Time (2019) gecreëerd.

Biografie

Anna Franziska Jäger (1996, BE) is een theatermaker, actrice en performer die haar master in Drama heeft behaald aan de KASK School of Arts in Gent in 2020. Ze is deel van performance platform Ne mosquito pas. Ze heeft artikels en essays geschreven over theater, acteren, en digitalisering voor Etcetera magazine en online platform Sabzian.

Nathan Ooms (1996, BE) is een performer en theater- en dansmaker. Hij behaalde zijn bachelor (2018) en zijn master (2019) in Drama aan de KASK School of Arts in Gent. In 2019 begon hij aan het masterprogramma “choreography STUDIOS” aan P.A.R.T.S in Brussel, waar hij in 2021 afstudeerde met de voorstelling The Honey House. In 2019 was Nathan een van de initiërende artiesten van Ne mosquito pas, een performance platform wat artiesten uitnodigt om korte solo voorstellingen te maken die zijn gebaseerd op hun slechtste ideeën.

Ambient Theatre Fury is geproduceerd door CAMPO, een Gents kunstencentrum dat theater, dans en performance van nieuwe makers en internationale stemmen maakt en toont.

https://www.campo.nu/nl/artist/5823/anna-franziska-jger-nathan-ooms

From and with: Anna Franziska Jäger & Nathan Ooms
Costumes/scenography/inside eye: Carly Rae Heathcote
Dramaturgy: Bojana Cvejić
Text-coaching: Bryana Fritz

Technicians: Koen Goossens & Rune Floryn

Production: CAMPO coproduction TAZ & Sabam For Culture – Jong Werk beurs TAZ, Kunstenwerkplaats Brussel

Supported by: VGC & De Grote Post Oostende

Photos used: Pieter Dumoulin

 

Data

19/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Theater Kikker Grote Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 65 minuten

Taal: Engels met Nederlandse boventiteling

Toegankelijkheid:  (voorstellling is vooral tekstueel - er is geen beschrijving van wat er op het podium gebeurd)

Pas op: op sommige momenten is er luide muziek. 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

MELLOWING

Christos Papadopoulos & Dance On Ensemble
 

Een lichaam dat van buiten stilstaat maar vanbinnen trilt – door welke processen gaat energie voordat het naar buiten komt? Hoe verandert het als het lichaam ouder wordt?

MELLOWING  is de eerste samenwerking tussen Dance On Ensemble, het Berlijnse internationale ensemble van professionele 40+ dansers en de Griekse hedendaagse choreograaf Christos Papadopoulos. De dansers  van het Dance On Ensemble hebben gedanst in prominente hedendaagse dansgezelschappen over de hele wereld en kijken terug op een lange dansgeschiedenis. Door hun kennis en expertise te bundelen in het maakproces verkennen ze samen momenten van waarneming en de intensiteit van het moment. Dit creëert een levendige rusteloosheid: een permanente vibratie waarin de kijker onvermijdelijk bij betrokken raakt.

Met minimalistische  muziek van Coti K leidt Papadopoulos de groep dansers in MELLOWING geleidelijk in een collectieve oefening met repetitieve en synchrone ballettechniek. Maar met de aanwezigheid van deze dansers - niet alleen hun lichamen, maar ook hun persoonlijkheden en karakters - "mislukt" deze uitgesproken poging, en uit de mechanische groepscompositie nemen individuele uitingen het over. MELLOWING is een energiek dansproject dat beweging en samen zijn op het podium viert, maar ook de diversiteit en individualiteit van elke danser omarmt.

Christos Papadopoulos (GR) studeerde dans en choreografie aan de SNDO (School voor nieuwe Dansontwikkeling) in Amsterdam (2003), theater in de National Theatre of Greece, Drama School (GNT Drama School) (1999) en Politicologie op Panteion University (2000). Zijn eerdere werken OPUS en ELVEDON werden goed ontvangen toen ze speelden in het Porta Theater in Griekenland enop meerdere internationale festivals. Papadopoulos’ werk is geïnspireerd door de eindeloze, vaak onopgemerkte maar ook krachtige bewegingen die altijd aanwezig zijn in het dagelijks leven.

„[…] part of Greece’s younger generation of remarkable talents in the theatre and dance scene [and] hailed as an astonishing new voice in contemporary choreography […]“ (Greek news agenda)

https://dance-on.net/en/choreographers/christos-papadopoulos/

Het Dance On Ensemble (DE)  is ontstaan als initiatief van Madeline Ritter en Info Diehl, twee visionairs die actief zijn in de Duitse dansscene. Sinds 2015 verzamelt Dance On professionele dansers (van boven de 40 jaar) die uit grote dansgezelschappen stappen en zich artistiek verder willen ontwikkelen. Elk jaar nodigt Dance On kunstenaars van verschillende achtergronden uit, om nieuwe podiumwerken te creëren, die uitgebreid over de hele wereld toeren. Samen met internationaal bekende choreografen en regisseurs als Rabih Mroué, Deborah Hay, William Forsythe en Jan Martens ontwikkelt het gezelschap een repertoire van baanbrekende en interessante hedendaagse werken. Het doel is om een ambitieus repertoire te creëren voor 40 + dansers en op een duurzame wijze hun professionele loopbaan te blijven ontwikkelen. Vanuit een rijkdom van kennis uit ervaring, voert het gezelschap ook radicale werken uit de moderne dansgeschiedenis uit van iconische choreografen als Merce Cunningham, Martha Graham en Lucinda Childs en nodigt hedendaagse kunstenaars uit als Tim Etchells en Mathilde Monnier om in hun eigen artistieke stem ‘antwoorden’ op deze werken te creëren. Het ensemble wordt momenteel artistiek geleid door Ty Boomershine - voormalig solist in het legendarische Einstein on the Beach van Robert Wilson, en oud-danser van Nederlandse ensembles als Emio Greco en LeineRoebana.

https://dance-on.net/en/ 

Choreography: Christos Papadopoulos

Artistic Director Dance On Ensemble: Ty Boomershine

Dancers: Ty Boomershine, Javier Arozena, Alba Barral Fernández, Anna Herrmann, Emma Lewis, Gesine Moog, Miki Orihara, Tim Persent, Jone San Martin, Marco Volta, Lia Witjes Poole

Choreographic Assistant: Georgios Kotsifakis

Music: Coti K

Light: Eliza Alexandropoulou

Costume: Werkstattkollektiv

Technical Director & Light On Tour: Martin Beeretz

Sound On Tour: Mattef Kuhlmey

Artistic and Executive Director Bureau Ritter: Madeline Ritter

Producer: Hélène Philippot

Artistic Director Dance On Partizipation: Laura Böttinger

Head of Communication: Esther Ningelgen

Production Assistant: Anastasia Luck

Distributing Producers: Danila-Freitag Agency for the Performing Arts (Julia Danila and Sepide Freitag)

Photos and Videos: Jubal Battisti

Financial Administration: Christof Müller

 

Production: DANCE ON / Bureau Ritter

Coproduction: ONASSIS STEGI, Athens and Centre chorégraphique national de Rillieux-la-Pape / Direction Yuval PICK, as part of the accueil-studio program.
Supported by Hauptstadtkulturfonds.

 

Photos used: Jubal Battisti

 

Data

27/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€25,- / €17,50

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Grote Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: language no problem

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

2048 - identity in dissolution (٢٠٤٨ - تَحَلّلْ هَوِيَة)

alaa minawi
 

alaa minawi is een Nederlands-Libanees-Palestijnse kunstenaar die werkt tussen beeldende kunst en podiumkunsten. Na het succes van zijn performance That breath we hold… in 2021 is alaa nu terug met een nieuwe voorstelling genaamd 2048 - identity in dissolution.

“In een huis dat niet zijn huis is, in een straat die niet de zijne is”, nodigt alaa zijn publiek uit, zonder daar te zijn. Een klein, intiem publiek wordt meegenomen op een reis van vragen over henzelf, hun jeugd, familie en identiteit. Zo zijn ze niet alleen toeschouwers, maar een cruciaal en onmisbaar onderdeel van de voorstelling. Samen met zijn publiek bespreekt alaa maatschappelijk geweld dat resulteert in de uitsluiting van bepaalde leden van de samenleving, door onder andere de afwezigheid van een identiteitskaart.

2048 is de naam van het artistiek onderzoek van alaa rond het begrip erbij horen en alles wat daaruit voortvloeit. Dit onderzoek manifesteert zich in de vorm van performatieve installaties, allemaal onder dezelfde titel; 2048, maar de ondertitel verandert. 2048 - identity in dissolution is de vierde performatieve installatie en gaat over de notie van de zichtbaarheid en onzichtbaarheid om ons heen van degenen die hun identiteit moeten verschuilen. Deze voorstelling begon als een onderzoek naar de gevolgen van het onvermogen van Libanese moeders om hun kinderen het staatsburgerschap te verlenen..

Tijdens het festival Beyond the Black Box van De Brakke Grond in januari 2023 ging 2048 - identity in dissolution  in Nederlandse première. De internationale première vond plaats op 15 januari 2023 in Beiroet (Libanon). Op woensdag 24 mei wordt deze Arabische versie van de voorstelling ook op SPRING gespeeld.

Disclaimers:

1- In deze voorstelling wordt WhatsApp gebruikt. Je dient jouw eigen WhatsApp nummer op jouw telefoon geïnstalleerd te hebben. Er wordt een WhatsApp groep gemaakt met het publiek (10-12 personen). Jouw telefoonnummer wordt deel van die WhatsApp groep. Een deel van de media die je in deze groep stuurt wordt in de voorstelling gebruikt. De locatie zal de dag van de voorstelling in de WhatsApp groep bekend worden gemaakt.

2- Tijdens de voorstelling wordt soms de flitser van de telefoon gebruikt. 

3- De voorstelling begint buiten.

4- De voorstelling vraagt bekendheid met WhatsApp. Het is niet mogelijk om mee te doen zonder je eigen WhatsApp nummer. Zorg dat je telefoon goed opgeladen is!

Biografie

alaa minawi, een Nederlands-Libanees-Palestijnse kunstenaar gevestigd in Amsterdam, begon zijn carrière als lichtontwerper en scenograaf. Daarna richtte hij zich op het maken van zijn eigen installaties en performances. Sinds 2016 verkent alaa de mogelijkheden van het samenvoegen van installatie en podiumkunsten. Hij probeert het publiek in zijn werk te betrekken, niet alleen als actieve deelnemers, maar eerder als een integraal elements in de structuur van de voorstelling. Daarvoor verkleint alaa de rol van de uitvoerder en benadrukt de aanwezigheid van de toeschouwer. Onderwerpen als erbij horen, aanwezigheid, afwezigheid, arab-futurisme, oorlogen, trauma’s en heling zijn aangeraakt in zijn werk. alaa is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij is tevens opgeleid aan de Royal Academy of Dramatic Arts London (RADA) om lichtontwerpers op te leiden. Hij is docent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het Sandberg Instituut en oprichter en programmadirecteur van de Beirut Summer School for Theater & Performance.

https://www.alaaminawi.com/ 

Maker: alaa minawi 

Assistant Director: Georges Abboud

Second Assistant Director: Fatimah Mroue

Artistic Advisor: Petra Serhal

Lights & Scenography: alaa minawi

Text: alaa minawi

English text Consultant: Marijn Lems

Poster Designer: Georges Torbey

Photographer Poster: Chiara Ferilli

Food Stylist for Poster: Hisham Assad 

Video Documentation & Teaser Videos: Bachar Khattar

Photographer: Chiara Ferilli

PR Media & Communication in Lebanon: Monnot Theater

Production Coordinator: Walid Saliba

Assistant Production Brakke Grond: Christie Bitar

Assistant Production Utrecht Spring: Maria Khachadorian 

 

Special thanks:

Sanaa Al Yafi, Katerina Batawski, Rakan Mayassi, Marielelsie Youssef Ad, Nedjma Hadj Ben, Omar Daou, Cobie De Vos, Milone Reigman, Fine Line production.

Sponsors:

Amsterdam Funds For the Arts (AFKA)

Supporters: Monnot Theater, Bayt Em Nazih, T- marbouta

Art Residencies in the  research phase (2020 - 2022):

Het Huis Utrecht , Hemmana House for Artists (Sponsored by Cultural Resource), Halaqat, Fanak Fund.

 

Photos used: Chiara Ferilli

 

Data

21/05/2023 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 17:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2023 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2023 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

25/05/2023 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

25/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

-

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels / 1 dag Arabisch (wo 24 mei)

Toegankelijkheid: helaas niet rolstoeltoegankelijk.

De voorstellingen op woensdag 24 mei zijn in het Arabisch.

Locatie wordt op de dag van de voorstelling via Whatsapp gedeeld. 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 

Collection of Spectators

Raquel André
 
'Ontmoet Utrechtse theaterbezoekers in deze bijzonder intieme voorstelling'
 

De Portugese theatermaakster Raquel André verzamelt mensen. Na haar verzameling van geliefden, een verzameling van verzamelaars en een verzameling van kunstenaars zijn nu de toeschouwers aan de beurt. Wie is die toeschouwer eigenlijk? Wat is hun relatie met kunst? En wat beleven zij als ze toeschouwer zijn?

Collection of Spectators is een voorstelling en een expositie ineen. Op het podium gaat Raquel André in diepgaand gesprek met een groep theaterbezoekers van Stadsschouwburg Utrecht waar ze een week lang intensieve workshops mee heeft gehad. Ze praten over hoe ze kunst zien, wat kunst voor hen betekent en welke indrukwekkende kunstwerken ze zich nog kunnen herinneren. Ook komt het onzichtbare verhaal van het theater zelf aan bod.

“Collecting is a way of building ourselves, of looking at ourselves.” Raquel André

Maak deel uit van Collection of Spectators!
Om deze voorstelling te kunnen maken zijn we op zoek naar 10 theaterbezoekers die op het toneel willen praten over wat kunst voor hen betekent. Welke voorstelling of muziek of kunstwerk heeft een onvergetelijke indruk op je gemaakt? Heeft kunst je (kijk op het) leven veranderd? Klik hier voor meer informatie over deelnemen aan Collection of Spectators.

Collection of Spectators by Raquel André

Creation Cláudia Gaiolas & Raquel André
Production Missanga
Music Odete
Light Design Cárin Geada / Ana Carocinho
Sound Design João Neves
Costume José António Tenente
Graphic Design Sérgio Couto / Afonso Sousa
Web Developers queo.pt
Video Communication Afonso Sousa
Difusion: Mikado Blue
Co- production Teatro Nacional D.Maria II (PT) e BIT Teatergarajsen (NOR)
Artistic Residency Espaço do Tempo (PT) e Casa da Cultura/Município de Setúbal (PT)
Financial Support República Portuguesa - Cultura | DGARTES - Direção-Geral das Artes 

 

Data

27/10/2022 19:00

Prijs

€ 18 / € 13

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Duur: 90 minuten

Tijdens de voorstelling worden er foto's gemaakt van het publiek, dit is onderdeel van de voorstelling. 

Toegankelijk


TICKETS

 
 

Quand 3

le Fou / HKU
 
'Op afstand met elkaar verbonden'
 

Vier performers staan in vier verschillende speelvlakken op verschillende locaties. Ze ontdekken de ruimte. Hun aanwezigheid wordt geregistreerd en een representatie van hun positie wordt in de andere blackboxen geprojecteerd. De performers zijn individuen met een eigen fysiek lichaam die via de installatie en technologie met elkaar verbonden zijn tot een collectief. Zo ontstaat er een vijfde entiteit, een nieuw individu, niet iemand met een fysiek lichaam, maar een virtuele representatie van de installatie zelf. Er volgt een spel tussen individu en het collectief. Erbij horen, of juist distantiëren. Een ruimte vol entiteiten, geesten en mensen die zonder een lichaam aanwezig zijn. Is het fysieke lichaam nog wel nodig om in de installatie een collectief te zijn? Bestaan we bij de gratie van een fysiek lichaam of heeft onze representatie ook een identiteit?

Theatercollectief Le Fou (Jorrit Thijn, Tony Schuite en Carolien Dokter) is een groep makers, verbonden aan HKU Theater, die in samenwerking met studenten en alumni, de grenzen van theater verlegt en zoekt naar nieuwe vormen waarin oude en nieuwe theatervormen met elkaar samenvloeien. Zij maakten eerder de onderzoeksperformance Quand 1, geïnspireerd op Quad van Samuel Beckett. In Quand 3 verdiept le Fou de ontmoetingen die in Quand 1 ontstonden tot betekenisvolle handelingen. 

Theatermakers Jorrit Thijn, Tony Schuite en Carolien Dokter (collectief ‘le Fou’) doen onderzoek naar betekenisvolle interactieve narratieven en disembodied performen bij HKU Theater. Zij maakten samen met jonge makers, studenten en alumni de onderzoeksperformance Quand 1, geinspireerd op Quad van Samuel Beckett.

 

Data

28/10/2022 19:00

Prijs

€ 5

Locatie

HKU, Janskerkhof 4a

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Toegankelijk

Duur: 25 minuten


TICKETS

 
 

SIMPLE

Ayelen Parolin
 

De veelzijdige Argentijnse choreografe Ayelen Parolin zoekt de eenvoud van dans. Ze wil weer terug naar het pure en ongegeneerde oer plezier van dansen, zonder pretentie en serieusheid. Gebruikmakend van slechts een paar verschillende dansbewegingen, spelen drie performers een aanstekelijk en extravagant spel van ritme en constructie. Een muzikaal spel zonder muziek, maar met de diepmenselijke kracht van de oprechtheid van een dwaas, een naïeveling, een kind. Een kleurrijk spel waarin alles (nog) mogelijk is, van absurd tot dromerig. 

We zien de pure vreugde van beweging. Simpel en essentieel.

A project by Ayelen Parolin
Created end performed by Baptiste Cazaux, Piet Defrancq & Daan Jaartsveld
Assistant choregrapher Julie Bougard
Lighting creation Laurence Halloy
Staging & costumes Marie Szersnovicz
Dramaturgy Olivier Hespel
External consultant Alessandro Bernardeschi
Visuals Cécile Barraud de Lagerie
Costumes Atelier du Théâtre de Liège Production RUDA asbl
Coproductions Charleroi danse, Le Centquatre-Paris, Théâtre de Liège, CCN de Tours, MA Scène nationale – Pays de Montbéliard, Les Brigittines, DC&J Création
Support & Studio Hosting CCN de Tours
Residency Charleroi danse, Les Brigittines, Le Gymnase - CDCN Roubaix/Hauts-de-France, Le Centquatre-Paris, MA scène nationale – Pays de Montbéliard
With the support of the Fédération Wallonie-Bruxelles, of Wallonie-Bruxelles International, of the Tax Shelter of the Federal Government of Belgium and the Inver Tax Shelter

Ayelen Parolin is hosted by means of a mentorship at the Théâtre de Liège (2018-2022) and receives administrative hosting at Charleroi danse/La Raffinerie.
Ayelen Parolin is associate artist at the Théâtre National de Bruxelles from 2022.

 

Data

29/10/2022 21:15

Prijs

€ 24,50 / €19,50*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Grote Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Duur: 50 minuten

Toegankelijk:

 
 

TICKETS

 
 

L Haal

Khalid Benghrib
 
'Een hypnotiserende wervelwind van dans en ritmische extase'
 

Als kind in Casablanca keek choreograaf Khalid Benghrib van onder de rokken van zijn twee grootmoeders mee naar de zogeheten ‘lila’s’, rituele bijeenkomsten van de Marokkaanse soefi’s. Deze mysterieuze wereld van oeroude trance-rituelen, dans, muziek, geesten, feeën en duivels maakte diepe indruk op hem. In L’Haal laat Benghrib zijn kinderlijke opwinding herleven. Samen met vier dansers en vier percussionisten, onder leiding van de beroemde Gnaw-meester en guembri-speler Hassan Boussou, geeft hij een eigentijdse draai aan de Marokkaanse heilige muziek en soefidans. Een voorstelling waarbij zowel dansers als publiek in vervoering raken.

Khalid Benghrib is geboren in Casablanca en woont en werkt in Marokko en Frankrijk. Hij werd geïntroduceerd in de klassieke dans door Lahcen Zinoun en Colette Milner en in de hedendaagse dans door Karin Weiner, Christine Gérard, Bertrand Papillon, Regine Chopinot en Didier Deschamps. Benghribs werk was eerder in Nederland te zien op festival Dancing on the Edge.

Interview met choreograaf Khalid Benghrib
“Het verband met mijn kindertijd is heel belangrijk. Ik wil de herinneringen die ik heb aan de lila’s uit mijn jeugd graag delen, en hoe dat voor mij magische ervaringen waren. Ik wil dat verhaal delen, maar ik vertel het je niet simpelweg… ik laat het je zien. In mijn jeugd stond de deur van de lila-ceremonie altijd open. Dus als je naar dit ritueel wilt komen, kom dan. Wat je ook gelooft, je bent altijd welkom. De deur staat open voor je. “

Lees hier het hele interview in het digitale magazine van SPRING in Autumn 2021.

Gnawa Trance workshop van choreograaf Khalid Benghrib op 24 oktober 2022
Khalid Benghrib geeft een exclusieve workshop geïnspireerd op de tradities van trance in Gnawa-muziek en op de oude, traditionele Soefi tradities en rituelen. De in Casablanca geboren choreograaf mixt deze stijlen op geheel eigen wijze. Iedereen kan meedoen, ongeacht leeftijd, ervaring, conditie of type lichaam. Hier lees je meer informatie over de workshop en hoe je je kunt aanmelden. 

Concept & choreografie Khalid Benghrib
Muziek ontwerp Hassan Boussou
Techniek Zouheir Atbane
Ontwerp Zouheir Atbane & Youness Abolakoul
Productie Henri Jules Julien
Nationale productie en communicatie Zineb Ennajem
Dans uitvoering Zineb Boujemaa, Melen Cazenave, Romane Piffaut, Kamal Adissa, Mouad Aissi, Yassine Khyar, Soufiane Faouzi Mrani, Nabil Najihi, Mehdi Reffoue
Muziek uitvoering Driss Aidar, Salaheddine Azzouggagh, Mohamed El Gasmi
Coproductie Ministère De La Culture Du Maroc, Arab Fund For Arts And Culture / Afac, Théâtre National Med V / Maroc
Partners Fondation Hiba-Lab, Fondation Touria & Abdelaziz Tazi / L’uzine

 

Data

27/10/2022 21:15

Prijs

€ 24,50 / € 19,50

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Grote Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Duur: 85 minuten

Language no problem

Toegankelijk: 


TICKETS

 
 

Memory Lapse

Wouter van Veldhoven & Guiot Duermeijer
 

Memory Lapse is een schrijnende theatrale geluidsinstallatie met ouderwetse bandrecorders. Het draait om een reeks korte anekdotische monologen, persoonlijke herinneringen uit verschillende levensfasen. Deze monologen worden afgespeeld door verschillende bandrecorders die na verloop van tijd het geluid vertragen en vervormen. Dit analoge proces maakt pijnlijk duidelijk hoe wij tijdens ons leven onze herinneringen langzaam vervormen en verliezen met de tijd.

De monologen zijn geschreven en opgenomen (geregisseerd) door Guiot Duermeijer, de bandrecorders zijn het werk van Wouter van Veldhoven.

De installatie is een nieuw gezamenlijk werk van ‘bandrecorderkunstenaar’ Wouter van Veldhoven en theatermaker Guiot Duermeijer, beiden woonachtig in Utrecht.

Als installatiekunstenaar, muzikant en technisch ontwikkelaar houdt Van Veldhoven ervan om te werken met elektromagnetische audioapparatuur uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij werkte eerder met artiesten en muzikanten als Genevieve Murphy, Greg Haines en Wende Snijders en trad op in Utrechtse festivals als Gaudeamus en Le Guess Who?

Guiot Duermeijer legt in zijn theaterinstallaties onze menselijke kwetsbaarheden bloot, vanuit de vroege ochtend van het leven (jonge kinderen) tot in de late avond (ouderen). Zijn installaties zijn te zien op culturele festivals en evenementen door het hele land.

 

Data

27/10/2022 18:00

27/10/2022 19:00

27/10/2022 20:00

27/10/2022 21:00

28/10/2022 18:00

28/10/2022 19:00

28/10/2022 20:00

28/10/2022 21:00

29/10/2022 18:00

29/10/2022 19:00

29/10/2022 20:00

29/10/2022 21:00

Prijs

Gratis toegankelijk / free entrance

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Zocherfoyer

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Duur: 20 minuten

Gratis toegankelijk, reserveren aanbevolen. 

De voertaal is Nederlands.

TICKETS

 
 

Dance Me!

She She Pop
 
'Oud versus jong in een charmante en opzwepende dance battle'
 

Dance Me! is een dansbattle waarin twee generaties het met liefdevolle rivaliteit tegen elkaar opnemen. Het podium is opgebouwd als een boksring. De dansers van She She Pop nemen de rol van bejaarden aan, de tegenstander is een groep jonge artiesten. Wederzijds onbegrip, ook wel de generatiekloof genoemd, krijgt gestalte in een strikt gereguleerd dansritueel. De teams wisselen elkaar af. Het team dat niet in de arena staat heeft de microfoon en maakt muziek. Ze dwingen niet alleen hun ritmes op aan de dansende groep, maar voegen daar ook een lange lijst van vooroordelen en beledigingen aan toe. Of zijn het uitingen van bewondering?

Wat is eigenlijk een generatie? Bestaat het echt? En zo ja: wat hebben we elkaar te zeggen? Dat zijn de vragen die het energieke Dance Me! oproept.

concept: She She Pop (en gasten; de cast wisselt bij elke show).
De ouderen: Sebastian Bark, Dan Belasco Rogers, Santiago Blaum, Johanna Freiburg, Fanni Halmburger, Lisa Lucassen, Mieke Matzke, Ilia Papatheodorou, Tatiana Saphir, Claudia Splitt, Berit Stumpf.
De jongeren: Hiyam Biary, Eren M. Güvercin, Jan Nwattu, Şimal Nil Şahin, Nikolas Stäudte, Béla Arnaud Weimar-Dittmar, Zelal Yesilyurt, Sindi Zeneli.

artistiek advies: Laia Ribera Cañénguez, Rodrigo Zorzanelli Cavalcanti
toneelbeeld: Jan Brokof
kostuumontwerp: Lea Søvsø
lichtontwerp: Andreas Harder, geluid: Xavier Perrone
productie She She Pop in coproductie met HAU Hebbel am Ufer Berlin, Kampnagel Hamburg, Künstlerhaus Mousonturm, FFT Düsseldorf, HELLERAU – Europäisches Zentrum der Künste.

 

Data

29/10/2022 19:00

Prijs

€ 18 / € 13

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe Zaal

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Duur: 100 minuten

Tijdens de voorstelling wordt gebruik gemaakt van een stroboscoop en harde geluiden. 

Engels gesproken. 

Toegankelijk:

 


TICKETS

 
 

A Dream That Belongs To No One

Asa Horvitz
 
'Een bijzondere meditatieve ervaring'
 

Net voor zonsondergang zoek je een plekje waar dekens en kussens voor je klaarliggen. Je gaat liggen, strekt je uit en haalt adem. Er is een boekje waar je in kunt lezen. En terwijl het echt donker wordt, brengen zeven performers je met geluid en dans in meditatieve sferen. Je laat de tijd aan je voorbijgaan. Herinneringen komen en gaan, beelden doemen op in je gedachten en verdwijnen weer, je dommelt af en toe in slaap. Kunnen we samen dromen, zonder hetzelfde te dromen?

A Dream That Belongs To No One is een uitgewerkte versie van Asa Horvitz’ afstudeervoorstelling van DAS Theatre in 2021. Een voorstelling over hoe geluid en muziek iets onbeschrijfelijks ver weg en toch iets intiems kunnen oproepen. Asa creëert een tijdelijke gemeenschap waarin mensen samen een intense en ondefinieerbare ervaring beleven.

Artist statement: “Sometimes a dream gets all over my body and won't leave me alone. It's sticky or rough or just a constant pressure on my chest, stomach, and groin. The image and feeling linger for days and something, slowly, almost imperceptibly, changes in me. Then I think Ibn’Arabi, who wrote of the Alam-al-Mithal, a layer of reality in which dreams and images exist without us. The presences in the Alam-al-Mithal are not made up but have their own desires and needs. (There's a similar idea in Plotinus, in Ficino, in some forms of contemporary psychoanalysis, in Chiara Bottici). It’s interesting that a dream is always whatever image. It's specific, absolutely exact in its details, but it doesn't matter what it is. What matters is that it arrived, grabbed me, and came from somewhere, I can't say where, but I can feel that it needs attention. Performers bow long wires tuned to the resonant frequencies of the space, creating a sonic landscape in which the audience is invited to sink in and let the hours pass. Through a process (score) in which songs, gestures, and physical actions are rearranged and looped, performers create an environment for whatever images to arrive, be listened to, argued with...” – Asa Horvitz

Asa Horvitz 

With and by: Szymon Adamczak, Rosemarie Allaert, Nahuel Cano, Asa Horvitz, Maria Mavridou, Keyna Nara, Oneka von Schrader, Venuri Perera, Camille Verhaak

Advice: Joachim Robbrecht, Anne Breure 

Custom shirts by Le&Zei Nails by Le Van Hung

Produced by Golden Trout Wilderness

Co-production/Residency support: SPRING Performing Arts Festival, SIN Budapest, Crushing Borders, Het Huis Utrecht, Het Makersfonds, Province of Utrecht, Frascati Theatre, DAS Arts / DAS Theatre, The Camargo Foundation, MacDowell

Thanks: Silvia Bottiroli, Andrea Bozic, Scott Gibbons, Ariadne Randall, Esy Casey, Cara Hoffman, Het Huis, Grzegorz Reske & Marta Keil

 

Data

28/10/2022 17:30

29/10/2022 17:30

Prijs

€ 15 / € 10

Locatie

Metaal Kathedraal, Utrecht

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

De Metaal Kathedraal is helaas niet rolstoeltoegankelijk. 

Duur: 200 minuten

Deuren gaan om 17.00 uur open

Language no problem.


UITVERKOCHT

 
 

SPRING Topic Talk: What Technology Wants

 

Theater is niet alleen een spiegel van het heden, het verbeeldt ook mogelijke toekomsten en biedt aanleidingen om te reflecteren op grote thema’s. In de Installatie Memory Lapse zien we hoe feilbare ouderwetse bandrecorders een poging doen het verleden te conserveren. In Quand 3 zien we hoe performers een choreografie volgen, gebaseerd op werk van Beckett. Één performer deelt de fysieke ruimte met het publiek, de anderen bevinden zich elders. Hun verplaatsingen worden met behulp van technologie, real time, in de ruimte weergegeven. Wie of wat bepaalt hier de loop der dingen en heeft handelingsvermogen? De overleden schrijver? De performers? De technologie? De makers? Of toch het publiek? Technologie volgt niet alleen het menselijke handelen, het stuurt het ook. Daar moeten we het eens goed over hebben. Caspar Nieuwenhuis, directeur HKU en katalysator internationalisering bij LIKEMINDS, modereert een gesprek over relaties tussen samenleven, technologie en de toekomst.

Te gast zijn o.a. Stefan Roolvink, Marijke Hessels en Jorrit Thijn. Stefan is onderzoeker en werkt sinds 2021 bij het Rathenau Instituut. Op dit moment onderzoekt hij de opkomende metaverse en de maatschappelijke risico's en mogelijkheden die met deze nieuwe technologie gepaard gaan. Marijke werkt als tech dramaturg bij Ulrike Quade Company. Ze werkt onder andere aan verschillende onderzoeken over (poppen)theater en robotica en daarnaast heeft ze een serie expert meetings onder de naam Future Stages opgezet. Jorrit is creatief schrijver, speculatief ontwerper en boswachter zonder bos. Hij schrijft en ontwerpt voor interactie, toneel, geo based audio ervaringen, installaties en korte verhalen. Hij doceert Interactive Narratives aan de afstudeerrichtingen Writing for performance en Interactive performance design van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. 

SPRING Topic Talks zijn verdiepende gesprekken over thema’s van SPRING: actuele thema’s die er toe doen. De moderator gaat in gesprek met kunstenaars uit het festival en interessante gastsprekers. De Talks zijn er voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische kenner, de student en de professional. Ze zijn goed te combineren met voorstellingsbezoek, maar ook los bij te wonen. De Talks zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Reserveren wordt aangemoedigd.

Stefan Roolvink Caspar Nieuwenhuis
Stefan Roolvink en Caspar Nieuwenhuis

 
Marijke Hessels

SPRING Topic Talk: What Technology Wants is mede mogelijk gemaakt door Likeminds. 

 

Data

28/10/2022 20:00

Prijs

Gratis toegang / free entrance

Locatie

Hekmanfoyer, Stadsschouwburg Utrecht

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Gratis toegankelijk, graag wel reserveren.

Engels gesproken.

 

TICKETS

 
 

Toekomstontmoetingen

Liedfs
 

Wat neem jij mee naar de toekomst? Met bakken vol pennen, potloden en viltstiften staan verschillende kunstenaars naast de ARK. Ze voeren één op één gesprekken met buurtbewoners over de toekomst, je dromen en verlangens. Van jouw verhaal maken ze ter plekke een klein kunstwerkje: een gedichtje of tekening die je als souvenirtje meekrijgt naar huis. Een stukje toekomst voor in je broekzak.

Bio: Toekomstontmoetingen zijn ontwikkeld door Annelies van Wijk a.k.a. Liedfs en worden uitgevoerd door: Annelies van Wijk, Caro de Feijter, Saskia van Kampen, Lybrich Wieringa, Janneke Jansen, Robin Valster, Kim Leunen, Sharona Maguette Diop, Roos Voorhorst, Hugo de Haas van Dorsser en Tom Strik.

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Van heel dichtbij

 

In een grote kubus van spiegels van twee bij twee meter ontmoet je Elias, Ricardo of Christiaan, van heel dichtbij. Drie mannen vertellen hun verhaal over hun gevoel van eenzaamheid. Rondom de kubus kun je meedoen aan een levensgroot Jengaspel, luister je audioverhalen en kun je een portret tekenen van degene met wie jij in de kubus plaatsneemt.

Deze voorstelling vindt plaats voor een klein aantal bezoekers. Haal een gratis kaartje op het plein.

Meer info: Theatermaker Sophie Plekker heeft de persoonlijke verhalen van drie mannen verwerkt in drie korte voorstellingen. Stut Theater is het community theatergezelschap in Utrecht. Ze maken voorstellingen over onderwerpen die er toe doen, gebaseerd op de persoonlijke verhalen en ervaringen van de spelers. 

 

Data

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Radio ARK

Dorothy Blokland
 

Iedere wijk een eigen talkshow; zowel live als thuis te beluisteren. Presentator Dorothy Blokland ontvangt samen met onze wijkboegbeelden verschillende buurtbewoners en praat met hen over hoe zij de coronatijd hebben beleefd en hoe ze naar de toekomst kijken. Met optredens van artiesten uit de wijk zoals Catching Cultures Orchestra, Jeugdorkest Leidsche Rijn en rapper Dwinna. Radio ARK is live te zien in de ark op het festivalterrein of thuis te volgen via een livestream op Facebook van @springutrecht.  

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Op de koffie

Nieuw Utrechts Toneel
 

Tijdens deze intieme voorstelling in een huiskamer in de buurt van de ark komt een ongemakkelijk persoon op de koffie bij het publiek. Ze vertelt een verhaal over eenzaamheid, sociale drempels en verbinding, gebaseerd op gesprekken met bewoners van Rijnsche Maan, een opvanglocatie voor geestelijk kwetsbare mensen van wie het leven (tijdelijk) op zijn kop staat. Op de koffie is soms pijnlijk herkenbaar, maar vaker troostrijk en verbindend. Een oproep om vaker bij iemand op de koffie te gaan.

Deze voorstelling vindt plaats in een huiskamer op loopafstand van het ARK-plein voor een klein aantal bezoekers. Haal een gratis kaartje op het plein.

Meer info: Op de koffie is gemaakt voor Living Apart Together van Stadslab RAUM. Samen met creatieve makers, bewoners en maatschappelijke organisaties deed RAUM een stadsonderzoek naar de toenemende eenzaamheid in steden. Het Nieuw Utrechts Toneel was een van de impactmakers. De voorstelling is gemaakt door regisseur Mariëlla van Apeldoorn.

 

Data

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

JIJ EN 899 ANDEREN PASSEN HIER PRECIES

iona&rineke
 

Er zijn zoveel dingen die we allemaal voelen, maar waar we het eigenlijk nooit over hebben. Bijvoorbeeld het gevoel van eenzaamheid dat je soms juist ervaart als je tussen een grote groep met mensen staat. Je ontvangt een boekje, een pen en een spiegeltje dat je kunt bevestigen aan het kunstwerk. Zo ontstaat er tijdens ARK Utrecht een beeld dat door ons allemaal is gemaakt en ons allen reflecteert.

Bio: iona&rineke is een Utrechts gezelschap dat muziektheater maakt op basis van nieuwe teksten en muziekstukken. In hun voorstellingen mixen zij muziek, theater, fantasie en waarheid. 

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Door de scheuren heen

Guiot Deurmeijer
 

Luister naar verhalen van mensen uit het afgelopen coronajaar. Speciaal voor ARK heeft Guiot een geluidsinstallatie gemaakt voor ná een eenzame tijd. Met herkenbare lockdown-ervaringen van Utrechters vol momenten van vertwijfeling en verlichting.

Bio: Guiot Duermeijer maakt theatrale kunstwerken voor allerlei verschillende mensen, waarin hij klein persoonlijk leed invoelbaar maakt. 

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Dwinna

 

Op Spotify haalde rapper Dwinna al een miljoen streams en in 2019 was hij artiest van de week bij FunX en nu betreedt hij het ARK podium. Geboren in Amsterdam maar getogen in Ondiep/Zuilen bracht hij een EP/mixtape uit onder de titel ‘Ondiep’. Dwinna maakt zich sterk voor de wijk en de stad en wil met zijn muziek mensen en vooral jongeren samenbrengen en de veelzijdigheid van de Utrecht laten zien. Bounce lekker mee met deze hiphopper uit ons stadsie.

 

Data

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Overvecht, Ondiep

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Symphony of 21

DOX
 

We leven in een wereld waar samen dansen niet meer gewoon is. De behoefte om te feesten, elkaar aan te raken en het leven te vieren is groot. Op een hypnotiserende mix van Europese en Afrikaanse/Oeghaneese muziek stap je in de nachtclub van DOX. Samen vormen we voor één avond een grote familie. Laat je meevoeren door de beat en voel de energie, want dat hebben we gemist!

Bio: DOX is het Utrechtse huis voor jonge performers uit verschillende (sub)culturen. Symphony of 21 draait om onze (heart)beat, kwetsbaarheid, intimiteit en sensualiteit. Speciaal voor ARK Utrecht maken ze een pleinversie van hun voorstelling waarmee ze de stadsviering openen.

 

Data

16/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Als je erop kan staan, is het een vloer

De Dansers
 

Utrechts gezelschap De Dansers sluit ARK Utrecht af met een spannende voorstelling over vertrouwen. Twee mensen die elkaar tillen, steunen, uitdagen en laten zweven, allemaal op een tapijt van twee bij drie meter. Ze hebben elkaar nodig, maar wie helpt nou eigenlijk wie?

Bio: De Dansers is een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten, onder leiding van choreograaf/danser Josephine van Rheenen en componist/muzikant Guy Corneille. Ze maken speelse dansconcerten over bevrijding en overgave.

 

Data

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

BUI

 

Vijf jonge muzikanten van BUI worden op ideeën gebracht door de omgeving. Voor ARK Utrecht maken ze in elke wijk een nieuwe reis en verbinden muziek, gesproken woord en dans met het geluid van de vogels en de wind en het zonlicht dat door de bomen schijnt. Je zal je eigen wijk van een nieuwe kant zien.

Bio: BUI is een groep kunstenaars uit Utrecht die improvisatiekunst maakt. Dat doen ze met muziek, dans, beeldende kunst, spoken word of performance art; en het liefst allemaal tegelijk. Ze maakten eerder bijvoorbeeld al een muzikale wandeling door landgoed Amelisweerd. De vijf muzikanten die optreden op ARK Utrecht zijn afgestudeerd aan Hogesch

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Lunetten

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

ARK Petitie

Betina Abi Habib
 

Op het plein staat kunstenaar Betina Abi Habib met de handtekeningenactie ‘Geen Eerste Klas Reizen op de Ark’. Ze vindt dat iedereen als gelijken aan boord moet kunnen gaan van de ARK. Je kunt de actie ondertekenen en daarmee ook laten zien dat je naar een toekomst wil zonder voorrang of discriminatie. Na het verzamelen van handtekeningen wordt de petitie opgehangen als vlag voor de afsluiting van het festival.

Bio: Betina Abi Habib heeft architectuur gestudeerd aan de American University in Beirut en scenografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In 2020 schreef ze haar eerste toneelstuk Baalat and Her Double. Ze wil met haar toneelstukken in het theater mensen aan het denken zetten.

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

BANKRA BIKE SOUNDSYSTEM & Social Dance Club

 

Samen bouncen op tracks uit alle winstreken. De crew van Bankra Bike DJ’s hoor je al van ver aankomen als de ark aankomt in de wijk! Ze draaien vanaf soundsystems op fietsen tropical en Global Bass, oftewel wereldmuziek met een flinke beat. Samen met de Social Dance Club sluiten ze ieder wijkprogramma af met een feestje waarbij je vanaf je eigen stoel mee kan grooven.

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

ARK Wensbar

ARK wijkmakers / Resto van Harte
 

Misschien heb je ons in de afgelopen periode al langs zien komen met de ARK-estafette-briefpost. We vroegen wijkbewoners om een wens voor een stadsgenoot op een postkaart te schrijven en deelden die uit. Heb jij al een kaart met een wens ontvangen? Anders kun je terecht bij de ARK Wensbar om een persoonlijke wens te krijgen van een mede-Utrechter. Op een lege kaart schrijf je op jouw beurt wat jij een stadsgenoot toewenst. In deze mobiele bar in samenwerking met Resto van Harte krijg je een gratis hapje of drankje in ruil voor jouw wens! 

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

ARK Krant

Joozy Art
 

Theatermakers Linda Bosch, Jordy Roeten, Veerle van Dieren en Marieke Heerema doken zes Utrechtse wijken in, op zoek naar bewoners met hoopvolle verhalen. Ze vonden in iedere wijk een ARK Boegbeeld; een Utrechter waar iedereen trots op kan zijn door de inzet die ze leveren voor hun wijk. Sara en Esther uit Lunetten, Ahmet uit Kanaleneiland, Sabiet uit Leidsche Rijn, Dwight uit Ondiep, Adam uit Overvecht en Wafae uit Lombok. Utrechtse illustrator Joozy Art maakte van de boegbeelden een portret. Haal op het plein de ARK Krant met daarin de verhalen en portretten van de boegbeelden. In de krant vind je ook inspirerende quotes van deze boegbeelden als antwoord op de vraag "Wat uit het afgelopen jaar neem jij mee de toekomst in?" 

Onze theatermakers hebben ontzettend veel wijkinwoners gesproken. Lees hier de quotes/inspirerende antwoorden van meer inwoners uit Utrecht. 

Bio: Joozy Art, een 22 jarige illustrator met Surinaamse roots, geboren en getogen in Utrecht. Ze wil mensen zo echt mogelijk afbeelden in vrolijke kleuren. 

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

ARK, het rijdende kunstwerk

Ruben Arents
 

Op het plein staat een grote ark, een rijdende wagen met de contouren van een schip, gebouwd door kunstenaar Ruben Arents. De ark wordt gedurende ARK Utrecht omgetoverd tot een kleurrijk vlaggenschip waar aan boord verzameld wordt wat we als stad willen meenemen naar de toekomst. Iedere bezoeker mag een vlag in het schip steken met een eigen antwoord op de vraag ‘Wat neem jij mee de toekomst in?’ Midden in de ark zit een podium waarop de Radio ARK talkshow en andere optredens te zien zijn.

Bio: Ruben Arents is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Theatre Design. Hij heeft een technische achtergrond in de festivalwereld en zijn kunstwerken zijn vaak stoer met meetkundige vormen, dat ook terug te zien is in de ark.

 

Data

16/09/2021

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

My religion doesn’t define me

Afra Ernst
 

Choreograaf Afra Ernst werd geboren in Indonesië en groeide op in Nederland. Hoewel ze de islam wel in haar opvoeding meekreeg, worstelt ze met de vraag hoe ze haar geloof kan belijden; op een manier die bij haar past in een omgeving waarin het barst van de vooroordelen. Gehuld in witte kleding, de kleur van neutraliteit, gaat Afra op zoektocht naar haar relatie tot het geloof. 

Bio: Afra Ernst studeerde in 2012 af aan de dansacademie van Fontys Hogeschool voor de kunsten in Tilburg. In haar voorstellingen combineert ze wat ze heeft geleerd op de academie met invloeden uit de traditionele Indonesische dans en de hiphop danscultuur.

 

Data

17/09/2021

18/09/2021

19/09/2021

Prijs

gratis

Locatie

ARK Utrecht Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep, Kanaleneiland

Editie

ARK Utrecht 

Info

 
 

Playful Robots

Irene Alcubilla Troughton (Universiteit Utrecht) and Kim Baraka (Vrije Universiteit Amsterdam)
 
'Schrijf je in voor een één-op-één ontmoeting met robot Pepper'
 

Playful Robots is een interactieve installatie waarbij deelnemers met een robot kunnen dansen. Twee Pepper-robots zijn geprogrammeerd met dansimprovisatie. Als bezoeker kun je drie games met de robot spelen. Er is geen ervaring vereist, alleen de bereidheid en nieuwsgierigheid om te ontdekken hoe we met en naast machines kunnen bewegen.

Playful Robots is onderdeel van het grotere project Acting like a Robot, waarin we onderzoeken hoe robotica en theater elkaar kunnen inspireren. Deze interactieve installatie komt dan voort uit onze interesse en nieuwsgierigheid naar mens-robotrelaties, en hoe deze anders kunnen worden ontworpen en opgevat. Ontdek samen met ons meer belichaamde en speelse manieren om met machines om te gaan!

Je kunt je aanmelden via dit formulier.

Credits: Acting Like a robot (project funded by NWO - Performing Robots | About (uu.nl)), Theatre Studies Universiteit Utrecht, Social AI Lab Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Ulrike Quade Company, Hendrik von Kentzinsky

 

Data

18/05/2022 10:00

19/05/2022 10:00

20/05/2022 10:00

Prijs

€0,-

Locatie

Het Huis Utrecht, Studio 1

Editie

SPRING 2022 

Info

Data: 18-20 mei, tussen 10.00-17.00 uur (tijdslots van 30 minuten)

Deelname is gratis, aanmelden verplicht via dit formulier

 
 

Between my name and me – Utrecht edition

Michikazu Matsune
 
'Oproep om het verhaal van jouw eigen naam te delen'
 

Wat is je naam? En waarom? Wat betekent het? Hoe ervaar je het hebben van de naam die je hebt? Definieert het jou? Heb je een bijnaam?

Michikazu Matsune's project Between my name and me is gebaseerd op het simpele idee om mensen te vragen het verhaal over hun eigen voornaam te delen. Deze persoonlijke verhalen vol spectaculaire niet-spectaculaire anekdotes vormen een collectief portret van diverse individuen. Van deze verzameling naamverhalen zal uiteindelijk een installatie, boek én performance gemaakt worden van 100 mensen uit verschillende steden in de wereld.

Doe je mee? We verwelkomen alle mensen, ongeacht hun achtergrond, leeftijd en genderidentiteit, om hun eigen naamverhaal bij te dragen aan het video- en audioarchief van het project!

HOE:
De deelnemers worden uitgenodigd voor een individuele interviewsessie met Michikazu Matsune. Uw naamverhaal wordt opgenomen in video en audio. Een sessie duurt ongeveer 20 – 30 min. Er is geen speciale voorbereiding nodig.

WANNEER:
Schrijf je in en regel je eigen tijdslot. Je sessie kan geboekt worden voor een tijd tussen 18-20 mei 13:30-18:00 en 21 mei 10:30-18:00. De sessies vinden plaats in Stadsschouwburg Utrecht.

INSCHRIJVEN:
Stuur een e-mail naar kassa@springutrecht.nl met uw voorkeur voor datum/tijd.

OVER DE KUNSTENAAR:
Michikazu Matsune is een performance-maker die kunstwerken ontwikkelt in zijn kenmerkende stijl met documentaire en conceptualistische praktijken. Hij maakt verschillende type werken, variërend van toneelvoorstellingen, interventies in de openbare ruimte tot het maken van tekstschilderijen. Zijn persoonlijke methode, die tegelijk speels en kritisch is, onderzoekt de spanning rond onze culturele toeschrijvingen en sociale identificaties. Matsune komt oorspronkelijk uit de badplaats Kobe en is sinds de jaren negentig gevestigd in Wenen.

Het onderwerp "naam" is essentieel geweest voor sommige werken van Matsune, zoals Mitsouko & Mitsuko, gebaseerd op verhalen van twee Japanse vrouwen met bijna dezelfde naam, en Dance, if you want to enter my country! met een bizar maar waargebeurd verhaal van een danser die werd gedwongen te dansen als onderdeel van een paspoortcontrole op een luchthaven vanwege vermoedens veroorzaakt door zijn islamitische voornaam. In All Together (dit jaar te zien op SPRING Performing Arts Festival) bespreken drie performers een lijst met namen van mensen die niet naar deze daadwerkelijke voorstelling kunnen komen kijken.

www.michikazumatsune.info

 

Data

18/05/2022 13:30

19/05/2022 13:30

20/05/2022 13:30

21/05/2022 10:30

Prijs

€0,-

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht

Editie

SPRING 2022 

Info

Data: 18 t/m 20 mei tussen 13:30 en 18:00 en 21 mei tussen 10:30 en 18:00

Locatie: Stadsschouwburg Utrecht

Deelname gratis, aanmelden verplicht via kassa@springutrecht.nl

Taal: Engels

 

& meer

 

OPEN EXPERT TALK: Postcolonial Performances

Choy Ka Fai, Eko Supriyanto, Sadiah Boonstra
 
'Verdiepend gesprek met festivalkunstenaars Choy Ka Fai en Eko Supriyanto'
 

Hoe ga je als theatermaker om met het koloniale verleden en de resonantie hiervan in het heden? Hoe ga je als antropoloog-choreograaf tewerk en hoe voorkom je cultural appropriation? Onder leiding van moderator Amal Alhaag (curator en onderzoeker) gaan Choy Ka Fai, Eko Supriyanto en Sadiah Boontsra (curator en historica) met elkaar in gesprek. Eko zal middels een online-verbinding deelnemen. Aan het einde van het gesprek wordt een korte documentaire Antara Dua Bulan van Arnaud Kokosky Deforchaux en Beyond Walls vertoond over het bezoek van Eko en de dansers van IBUIBU BELU: BODIES OF BORDERS aan SPRING in Autumn 2021. Deze talk is los te bezoeken, maar goed te combineren met de voorstelling Postcolonial Spirits van Choy Ka Fai.

OPEN EXPERT TALKS zijn verdiepende gesprekken over thema’s van SPRING: actuele thema’s die er toe doen. De moderator gaat in gesprek met kunstenaars uit het festival. De TALKS zijn er voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische kenner, de student en de professional. Ze zijn goed te combineren met voorstellingsbezoek, maar ook los bij te wonen. De TALKS zijn vrij en voor iedereen toegankelijk.

 

Data

19/05/2022 17:00

Prijs

€0,-

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

SPRING 2022 

Info

Taal: Engels

Duur: 90 minuten

Aanmelden gewenst (niet verplicht) via: kassa@springutrecht.nl

 

& meer

Context programma Context programma

Extra programma items van SPRING 2022

nieuws
 
 

OPEN EXPERT TALK: Feminist voices in performing arts

Arianne Perez-Koeleman, Khadija El Kharraz Alami, Boukje Schweigman
 
'Verdiepend gesprek met festivalkunstenaars Boukje Schweigman en Khadija El Kharraz Alami'
 

Marina Otero trapt SPRING af met een krachtig feministisch statement en daar blijft het niet bij. Alleen al in het eerste weekend zijn Khadija El Kharraz Alami, Boukje Schweigman, Mette Ingvartsen en andere vrouwelijke makers te zien, waarvan het werk op verschillende manieren aan feminisme relateert. Onder leiding van moderator Arianne Perez-Koeleman, docent aan Universiteit Utrecht, gaan Boukje Schweigman en Khadija El Kharraz Alami in gesprek over de relevantie van feminisme voor hun werk en vice versa.

OPEN EXPERT TALKS zijn verdiepende gesprekken over thema’s van SPRING: actuele thema’s die er toe doen. De moderator gaat in gesprek met kunstenaars uit het festival. De TALKS zijn er voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische kenner, de student en de professional. Ze zijn goed te combineren met voorstellingsbezoek, maar ook los bij te wonen. De TALKS zijn vrij en voor iedereen toegankelijk.

 

Data

13/05/2022 17:00

Prijs

€0,-

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

SPRING 2022 

Info

Taal: Engels

Duur: 60 minuten

Aanmelden gewenst (niet verplicht) via: kassa@springutrecht.nl

 
 

OPEN EXPERT TALK: Performing Radical Economies

Julian Hetzel, Denise Harleman, Marianna Takou
 
'Verdiepend gesprek met festivalkunstenaar Julian Hetzel, Denise Harleman en Marianna Takou'
 

Dit jaar beleef je tijdens SPRING een prikkelend experiment met radicale economieën. Studio Julian Hetzels nieuwe project There Will Be Light hergebruikt zijn eigen culturele financiering als een basisinkomen dat gedurende een jaar aan één persoon wordt gegeven. Met andere woorden: iemand krijgt € 15.000. Iets voor niets. Met dit project als uitgangspunt openen we de discussie rond vermogensverdeling en universeel basisinkomen met Julian Hetzel, Denise Harleman van Collectief Kapitaal en Marianna Takou van Casco Art Institute, gemodereerd door Evelyn Wan, Universitair Docent Media, Arts and Society bij de vakgroep Media- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. We nodigen iedereen uit om mee te denken. Laten we de discussie openen. Laten we samenkomen, praten en denken.

OPEN EXPERT TALKS zijn verdiepende gesprekken over thema’s van SPRING: actuele thema’s die er toe doen. De moderator gaat in gesprek met kunstenaars uit het festival. De TALKS zijn er voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische kenner, de student en de professional. Ze zijn goed te combineren met voorstellingsbezoek, maar ook los bij te wonen. De TALKS zijn vrij en voor iedereen toegankelijk.

There Will Be Light is van 12 t/m 19 mei elke dag geopend van 14:00 - 20:00 uur in het voormalig fietsendepot MENU (Kanaalweg 50, Utrecht) (gesloten op maandag 16 mei). De Grand Finale vindt plaats op zaterdag 20 mei om 20.00 uur. Lees verder

 

OVER DE SPREKERS

Julian Hetzel werkt als performancemaker, muzikant en beeldend kunstenaar. Hij ontwikkelt werken op het snijvlak van theater, muziek en media met een politieke dimensie en een documentaire benadering. Hij is artistiek directeur van Studio Julian Hetzel, een Utrechtse organisatie die zijn artistieke werk realiseert en produceert. De creaties van Hetzel worden internationaal geproduceerd. Zijn werk is gepresenteerd in meer dan 20 landen over de hele wereld. In 2017 ontving Hetzel de VSCD-Mimeprijs voor The Automated Sniper (door Frascati producties en ism & heit). In 2019 maakte All Inclusive (van CAMPO en Ism & heit) deel uit van de officiële selectie van het Nederlands Theaterfestival. SELF van Julian Hetzel was de nationale inzending van Nederland op de Prague Quadrennial 2019. In augustus 2019 presenteerde Hetzel drie werken op de Biënnale del Teatro van Venetië. Julian Hetzel is associated artist bij Kunstencentrum CAMPO Gent (BE). Studio Julian Hetzel ontvangt sinds 2021 structurele financiering van Fonds Podiumkunsten (FPK) en de gemeente Utrecht.

Collectief Kapitaal begon als een sociaal-financieel experiment rond financiële (on)zekerheid. Het project begon in de zomer van 2021, toen 100 mensen elk € 400 doneerden om daar gedurende acht maanden vijf andere mensen € 1000 van te kunnen geven. Aan de besteding van deze inkomsten zijn buiten de wettelijke kaders geen voorwaarden verbonden; het maakt niet uit welke keuzes worden gemaakt, het gaat om de mogelijkheid van keuzes. Door bij te houden hoe het experiment verloopt, probeert Collective Capital niet alleen de levensstandaard te verbeteren, maar wil het op termijn ook de opgedane kennis verbinden met de ‘systeemwereld’. Collectief Kapitaal is een onafhankelijk experiment, waarbij wordt samengewerkt met partners, waaronder: Gemeente Amsterdam, Tolhuistuin, Nibud, Protestantse Diaconie en Aanmelder.nl.

Casco Art Institute is een gemeenschap dat zich een betere manier van samenleven voorstelt, door middel van kunst en commons. Marianna Takou is een onderzoeker en organisator uit Athene, Griekenland. Ze is momenteel gevestigd in Utrecht, waar ze werkt als producer, organisator en onderzoeker bij Casco Art Institute: Working for the Commons, een kunstplatform voor het verkennen van maatschappijkritische en zelfkritische collectieve kunstpraktijken en organisatorische experimenten. In 2013 maakte ze voor het eerst deel uit van het ecosysteem van Casco als vrijwilliger. Sinds 2019 werkt ze als onderdeel van het team aan verschillende aspecten van Casco's operaties en is ze lid van het Arts Collaboratory-netwerk.

Dr. Evelyn Wan is Universitair Docent Media, Arts and Society bij de vakgroep Media- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ook deed ze postdoctoraal onderzoek aan het Tilburg Institute for Law, Technology and Society van Tilburg University. Ze studeerde cum laude af aan haar PhD-programma met haar proefschrift "Clocked!: Time and Biopower in the Age of Algorithms", en ontving in 2019 een nationale dissertatieprijs van de Praemium Erasmianum Foundation in Nederland. Haar werk over de tijdelijkheid en politiek van digitale cultuur en algoritmisch bestuur is interdisciplinair van aard en strekt zich uit over media- en prestatiestudies, gender- en postkoloniale theorie, en juridisch en beleidsonderzoek. Haar papers zijn onder meer verschenen in International Journal of Communication, GPS: Global Performance Studies, Theatre Journal en International Journal of Performance Arts and Digital Media.

 

Data

17/05/2022 17:00

Prijs

€0,-

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

SPRING 2022 

Info

Taal: Engels

Duur: 90 minuten

Aanmelden gewenst (niet verplicht) via: kassa@springutrecht.nl

 
 

Masterclass New Technologies in Performing Arts

Theatre Studies at Utrecht University, Artificial Intelligence at VU University, Ulrike Quade Company, Lectoraat Theatrale Maakprocessen at HKU, Jorrit Thijn, Tony Schuite, and others.
 

Op twee achtereenvolgende vrijdagen volg je verschillende workshops en lezingen over work-in-progress en onderzoek naar het gebruik van nieuwe technologieën in de podiumkunsten en bezoek je een performance over het (gebrek aan) ethiek in Silicon Valley: The Silicon Passion van SETUP .

De eerste vrijdag staat in het teken van Quand, een voorstelling die twee jaar geleden werd gemaakt door Jorrit Thijn en Tony Schuite. Het is een kleine voorstelling op basis van een choreografie van Samuel Beckett, Quad. Via het internet werden vier locaties met verschillende artiesten met elkaar verbonden. Samen volgden deze performers de Quad-choreografie, gebruikmakend van trackingtechnologie en projecties. Ze ontmoetten elkaar herhaaldelijk in het midden van de ruimte, maar wie ontmoetten ze?

Jorrit en Tony gaan samen met de deelnemers in de installatie op zoek naar materiaal voor hun nieuwe voorstelling Quand 3 die in het najaar van oktober 2022 bij SPRING te zien zal zijn. Wat is de beleving van onstoffelijk optreden? Welke obstakels, mogelijkheden en filosofische implicaties liggen er in deze technologie? Meedenken met de makers en de andere deelnemers levert inspiratie op voor zowel de makers van Quand als de Masterclass deelnemers.

 

Op de tweede vrijdag maken de deelnemers kennis met de NAO Re-Wired en Improvising Robots onderzoeksprojecten, die worden ontwikkeld als onderdeel van Acting Like a Robot: Theatre as Testbed for the Robot Revolution (https://performingrobots.sites.uu.nl/acting-like-a-robot-theatre-as-testbed-for-the-robot-revolution/). Dit onderzoek gaat over de manier waarop theater en robotica elkaar kunnen informeren en inspireren.

NAO Re-Wired is een doorlopend onderzoek naar waar robotica en poppenspel elkaar ontmoeten. Door een kapotte NAO-robot te deconstrueren en weer tot leven te brengen met behulp van talloze afzonderlijke elektriciteitsdraden, onderzoekt het project de grenzen tussen programmeren en poppenspel, evenals collectief denken en uiten via de robot.

Improvising Robots is een project dat het potentieel onderzoekt van op regels gebaseerde dansimprovisatiemethoden voor het programmeren van robots en het ontwerpen van mens-robotinteracties op een creatievere, flexibelere en speelse manier.

Tijdens deze sessie introduceren we beide projecten en het overkoepelende Acting Like a Robot-project. De deelnemers worden uitgenodigd om te interageren met het werk in uitvoering, en samen met makers en gasten bespreken we de mogelijkheden die deze nieuwe technologieën bieden.

Acting Like a Robot is een samenwerking tussen Theaterwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, Kunstmatige Intelligentie aan de Vrije Universiteit, Ulrike Quade Company, het Lectoraat Theatrale Maakprocessen aan de HKU en SPRING Festival. Acting Like a Robot wordt gefinancierd door NWO.

Indien de omstandigheden het vereisen is het ook mogelijk om 1 van de 2 dagen mee te doen, raadpleeg hiervoor het e-mailadres.

 

Data

13/05/2022 10:00

20/05/2022

Prijs

Early bird: 65,- Regular: 75,-

Locatie

Het Huis Utrecht

Editie

Info

Vrijdag 13 mei 10.00 tot 14.00.

Starttijd vrijdag 20 mei is TBD, eindtijd 20.30.

Inbegrepen: workshops en lezingen, een bezoek aan de performance The Sillicon Passion van SETUP, en een heerlijke vegetarische lunch. Avondeten is niet inbegrepen.

Max 10 deelnemers

Early bird deadline: 18 April 2022

Final Deadline: 2 May 2022

Meld je aan door een korte motivatie en je cv naar springacademy@springutrecht.nl te sturen en dit formulier in te vullen.

 
 

Podcastserie SPRING in het diepe

 
'Kunstjournalist Luuk Heezen duikt in de gedachtekronkels van de makers van het SPRING Performing Arts Festival 2022'
 

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe het brein van een artistiek maker werkt? Na de eerste twee series SPRING in het diepe duikt kunstjournalist Luuk Heezen voor een derde maal digitaal, maar zeer intiem, in de gedachtekronkels van de makers die op het SPRING Performing Arts Festival te zien zijn.

Dit keer gaat hij in gesprek met Mette Ingvartsen over haar voorstelling The Dancing Public. Daarnaast spreekt de journalist met Bruno Beltrão (New Creation), Michikazu Matsune (All Together), Eisa Jocson (Manila Zoo) en Ezra Veldhuis & Bosse Provoost (Indoor Weather). Welke fascinatie ligt er aan hun werk ten grondslag? Hoe heeft de voorstelling vorm gekregen? Welke scène kostte het meeste bloed, zweet en tranen? Leun achterover en laat je meevoeren op de hersengolven van de meest vooraanstaande creatievelingen. Een verdiepend gesprek, dat zowel voor als na het zien van voorstelling interessant is om te horen.

Podcast The Dancing Public (Engels)

Podcast Indoor Weather (Nederlands)
 
Podcast SOUTHWIND (Engels)

Podcast Manila Zoo (Engels)

Podcast All Together (Engels)

 

Data

07/04/2022

14/04/2022

21/04/2022

28/04/2022

05/05/2022

Prijs

€0,-

Locatie

Online

Editie

SPRING 2022 

Info

Elke donderdag een nieuwe aflevering!

Taal: Engels of Nederlands

Te luisteren via je podcastapp en hier.

 
 

There Will Be Light

Julian Hetzel
 
'Over de precaire economie van hoop'
 

De voorstellingen van theatermaker Julian Hetzel schudden onze kijk op de wereld op. In There Will Be Light experimenteert hij met een andere manier van leven en met een andere kijk op werk. De samenlevingen van vandaag worden bepaald door werk: werk om waarde te produceren, om een ​​doel te hebben, om status te verschaffen. Het is tegenwoordig gemakkelijker geworden om het einde van de wereld voor te stellen, dan het einde van het kapitalisme. Maar wat zouden we zijn als we niet hoeven te werken?  

Hetzel doet een radicaal gebaar: hij neemt een basisinkomen uit zijn eigen culturele financiering en geeft dit aan één persoon. Met andere woorden: iemand krijgt € 15.000. Iets voor niets. Het geld is een uitnodiging om te ontsnappen aan de wereld van verplichtingen en om een wereld van verlangens te betreden. Iedereen maakt kans, iedereen kan solliciteren. Een commissie van alternatieve deskundigen, bestaande uit daklozen, selecteert de uitverkorene. Het publiek wordt uitgenodigd om een ​​kunstmatig strand in MENU (voormalig fietsendepot) te verkennen, verschillende sollicitatiegesprekken te volgen of zelf te solliciteren.

There Will Be Light is een project over het leven als kunst en kunst als werk. Het echte optreden begint na het applaus, op het moment dat de show voorbij is en het publiek naar huis gaat. Een jaar lang, zeven dagen per week, 24 uur per dag, begint de ‘uitverkorene’ een improvisatie op te voeren die ‘het leven’ heet. Stop met werken en word kunstenaar!

Aanmelden voor een interview kan via www.therewillbelight.com

In het digitaal magazine vraagt dramaturg Merel Eigenhuis, Julian de hemd van het lijf. Wil je meer weten over deze performance, zoals waar het idee vandaan kwam of hoe de sollicitaties zullen verlopen? Lees het interview via deze link: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/interview-met-julian-hetzel

"We weten al dat we een kritische houding mogen verwachten als we werk van Julian Hetzel gaan zien. Maar in zijn nieuwste stuk brengt hij die houding naar een heel ander level. Hij beschrijft en onthult niet alleen bepaalde dynamieken in de wereld, hij doet ook een voorstel voor een echte stap richting verandering. “There will be light” is een sociaal experiment waarin wordt onderzocht hoe we de samenleving kunnen veranderen. Voor één deelnemer is de impact heel direct en tastbaar." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Director: Julian Hetzel
Performers: Christine van Stralen, Louis van der Waal, Niek Vanoosterweyck, Agat Sharma
Dramaturge: Miguel Angel Melgares
Artistic advisor: Sodja Lotker
Assistant dramaturge: Madison Jolliffe
Sound design: Johannes Helberger
Head of production: Saskia Reynolds
Production: Mariska van Zanten, Marieke van den Bosch
Technical coordinators: Siemen van der Werf, Cas Dekker
Technicians: Sybren Danz, Vincent Beune, Cesco van der Zwaag, Krzysztof Burdzy
Panel recruiter en coach: Yvonne Wierenga
Communications & PR: Michelle Franke
Interns: Billy Ka and Maren Seidel

Special thanks to the panel of experts and the local performers.

Co-production: WEST Den Haag, SPRING Performing Arts Festival, Grand Theatre Groningen
With the support of: Fonds Podiumkunsten, City of Utrecht, Fonds 21, VriendenLoterij Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Data

12/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

13/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

14/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

15/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

17/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

18/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2022 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

Expo dagen: pay-what-you-can / Grand Finale 20 mei 20:00: €17,- / €14,-*

Locatie

MENU (oude fietsdepot), Kanaalweg 50

Editie

SPRING 2022 

Info

Expo dagen 12 - 19 mei: doorlopend tussen 14:00 en 20:00
Grand Finale 20 mei 20:00, duur ongeveer 90 minuten

Taal expo dagen: Engels en Nederlands
Taal Grand Finale: Engels met deels Nederlandse boventiteling

Toegankelijk:

 

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Er is hier geen toilet beschikbaar

Grand Finale is Engels gesproken met deels Nederlandse boventiteling

 

& meer

Blog: There Will Be Light - Julian Hetzel Blog: There Will Be Light - Julian Hetzel

A blog by Migle Markulyte

nieuws
 
 

Sunny Sunday

Rabih Mroué & Lina Majdalanie
 
'“Een intense voorstelling, vol onverwachte plotwendingen, met elementen uit de stand-up, storytelling en stripverhalen” – cultuurmagazine Dwutygodnik'
 

Sinds 2015 is de rechts populistische partij in Polen weer vlammend aan de macht. Hoe kunnen we de ingewikkelde politieke en sociale situatie in Polen begrijpen? De in Berlijn wonende Libanese theatermakers Rabih Mroué en Lina Majdalanie doen een poging. Door hun blik van buitenaf zien ze politieke verschuivingen gedreven door maatschappelijke veranderingen die we ook in de rest van Europa zien. Majdalanie en Mroué tonen ons op een energieke manier hoe historische feiten en popcultuur door populistische machthebbers worden gemanipuleerd om ons te beïnvloeden. Ze focussen zich op een verhaal dat zich afspeelde in 2016 in Polen. In de vorm van een steeds absurder wordend stripverhaal op groot scherm, verrassen ze het publiek met de daadwerkelijke gebeurtenissen op die ene zonnige zondag in 2016.

"Sunny Sunday is een heel speciaal werk voor mij. Niet alleen omdat ik direct betrokken was bij de creatie ervan en het deels de redenen laat zien waarom ik besloot Polen te verlaten en naar Utrecht te verhuizen, maar in de eerste plaats is dit een voorstelling over technieken om cultuur en geschiedenis te manipuleren om mensen een bepaald verhaal op te leggen. Een waarschuwing tegen die manipulaties zou vandaag de dag net zo goed in Polen of Libanon moeten klinken als in Nederland." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Naast Lina en Rabih is ook Ely Daou van Libanese afkomst. In het digitaal magazine schrijft artistiek directeur Grzegorz Reske over de achtergrond en het verband tussen deze jonge makers. Lees het artikel hier: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/libanese-makers-op-spring

Concept, regie, uitvoering: Lina Majdalanie, Rabih Mroué
Curatoren, dramaturgie: Marta Keil, Grzegorz Reske (ResKeil)
Curatorisch overleg: Katarzyna Wielga
Tekeningen: Georges Khoury (Jad)
Voice Over: Walid Raad
Speciale dank: Denise Ackermann, Asa Horvitz, Agnieszka Jakimiak, Marta Jalowska, Łukasz Jaskuła, Joanna Krakowska, Jens-Dag Kemser, Andrzej Leder, Karolina Maciejaszek, Szymon Maliborski, Agnieszka Morawińska, Aleksandra Muzińska, Fredy Peccerelli, Krzysztof Pijarski, Marie Rault, Zuzanna Rudzińska-Bluszcz, Hazem Saghieh, Magda Staroszczyk, Ines Weizman and Forensic Architecture, Frauke Wetzel, Theresa Wünsch and all teams of coproducers
Co-productie van: HELLERAU – Europäisches Zentrum der Künste, Residenz – Schauspiel Leipzig Performing Arts Institut Warschau
Ontwikkelingsproces is gesteund door: Bundeszentrale für politische Bildung.
Onderzoek in Warsaw is gesteund door: City of Warsaw.
Foto's door: Klaus Gigga

 

Data

15/05/2022 16:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

16/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

17/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Het Huis Utrecht, Koepelzaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 75 minuten

Taal: Engels met Nederlandse boventiteling

Toegankelijk:

 

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Voorafgaande aan alle drie de voorstellingen is er een Flitsintro door artistiek directeur Grzegorz Reske.

Zo 15 mei: Na afloop van de voorstelling kun je napraten met de festivalfilosoof in de foyer

 

& meer

Blog: Sunny Sunday - Rabih Mroué en Lina Majdalanie Blog: Sunny Sunday - Rabih Mroué en Lina Majdalanie

A blog by Natalia Sedeleva

nieuws
 
 

SOUTHWIND

Mark Požlep, Maxime Barthou, Davis Freeman
 
'Documentairefilm en voorstelling over het Amerikaanse leven rond de Mississippi'
 

Een zelfgemaakte stoomboot, de 3.730 kilometer lange Mississippi-rivier en twee Europese kunstenaars in het hart van de Verenigde Staten. In een documentairefilm nemen Maxime Berthou en Mark Požlep ons mee op de drie maanden durende reis die ze in 2019 op de beroemde rivier maakten. We zien de mensen die ze ontmoetten en de wreedheid van het dagelijks leven in de steden langs de Mississippi. Gemeenschappen die vernietigd zijn door armoede, slechte gezondheid veroorzaakt door giftige industriële vervuiling en racisme. Maar we zien ook de kracht van mensen die proberen hun leven zinvol te maken.

De film wordt aangevuld met een reactie op de film in een live performance door de Amerikaanse acteur Davis Freeman. Onder het genot van een fles Moonshine, reageert Freeman op de observaties van Požlep en Berthou op de Verenigde Staten en keert de blik om: "You came to expose us, now it's our turn to expose you!"

"Deze twee jonge makers hebben iets ontwikkeld wat ik ‘de dramaturgie van een vriendschap’ noem. Hun verhalen beginnen steevast als een ‘jongensavontuur’ – ze doen of maken iets bijzonders. Waarom zouden ze niet eens de hele Mississippirivier afvaren? Dit avontuur mondt uit in een veel serieuzer onderzoek. Southwind brengt de hedendaagse Amerikaanse samenleving in kaart. Voorbij de mooie plaatjes in tijdschriften en op websites kijken ze het leven in Amerika vandaag recht in de ogen." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Podcast SOUTHWIND (Engels)
 
Concept: Mark Požlep and Maxime Berthou
Uitvoering: Davis Freeman
Dramaturgie: Mark Požlep, Maxime Berthou, Davis Freeman
Dramaturgisch overzicht: Grzegorz Reske, Marta Keil
Set ontwerp: Mark Požlep & Maxime Berthou
Lichtontwerp en technisch overzicht: Grega Mohoročič
Poster en Glej, papierontwerp: Grupa Ee / MIna Fina, Ivian Kan Mujezinović
Glej, Papierredacteur: Tery Žeželj
Public relations: Tjaša Pureber
Uitvoerend producent: Barbara Poček
Productie: Glej Theatre
Co-productie: SPRING, Forceps Media
 

Data

19/05/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Theater Kikker, Grote Zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 120 minuten

Taal: Film Engels gesproken met Engelse en Nederlandse boventiteling. Performance Engels gesproken met Nederlandse boventiteling.

Toegankelijk:

 

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Let op: voorstelling bevat stroboscoop licht

Donderdag 19 mei: Na afloop van de voorstelling is er een After talk in de foyer

Vrijdag 20 mei: Voorafgaande aan de voorstelling is er een Flitsintro door artistiek adviseur Karlien Vanhoonacker

 
 

Presence

Royce Ng
 
'Een mix van theater en lezing over digitale aanwezigheid met indrukwekkende techniek'
 

Wat betekent 'aanwezigheid' nu we met behulp van nieuwe technologieën bijna overal kunnen zijn? Hongkongse mediakunstenaar Royce Ng is op afstand aanwezig. Op het podium staat een lokale performer waarop het lichaam Royce geprojecteerd wordt. Hij is digitaal aanwezig, maar lichamelijk afwezig. In de loop van deze lecture performance beginnen verschillende media te haperen. De toegepaste technieken krijgen steeds meer de overhand en de avatar op het podium lost langzaam op in de lucht. Wat overblijft is een verlichte stip en de onzekere vraag: was Royce nu hier of niet?

"Ergens tussen de nu al haast vintage ervaring van Second Life en oldschool social-mediaplatforms aan de ene kant, en een zelfstandige Artificial Intelligence aan de andere, plaatst Royce Ng ons voor een uitdaging. Wat is echt en wat niet aan ons sociale wezen? Waar eindigt ons stoffelijke leven, en waar begint ons digitale wezen?" - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

In ons digitaal magazine verteld Royce Ng meer over zijn performance en de uitvoering ervan. Lees het via deze link: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/interview-met-royce-ng

Tekst & regie: Royce Ng
Lokale performer: Stina Fors
Performer van een afstand: Royce Ng
Podium & lichtontwerp: Michele Piazzi
Podiumassistent: Benedetta Monetti
Geluidontwerp: John Bartley
Animaties: Zheng Mahler Studio
Technische regie: Michele Piazzi
Programmering: Alvaro Cassinelli
Production Management: Stéphane Noël
Produced by: Royce Ng & Materialise (HK), in co-production with Zürcher Theaterspektakel (CH), Kampnagel - International Center for Finer Arts and Produktionshäuser Deutschland (Hamburg / DE), Ob/scene Festival (Seoul  / KR), Taipei Performing Arts Center (Taipei / TW), and Kaserne Basel (CH).
Supported by: the IMPACT program of the Théâtre de Liège, with the financial support of the Rayonnement Wallonie grant, an initiative of the Walloon Government, operated by ST'ART SA. Hardware and software support provided by Alvaro Cassinelli and the Augmented Materiality Lab, School of Creative Media, City University of Hong Kong.
Realised thanks to an artistic residency hosted by: Emilia Romagna Teatro Fondazione (Bologna / IT).
 

Data

16/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

17/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Theater Kikker, Grote Zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 45 minuten

Taal: Engels, met Nederlandse en Engelse boventiteling

Toegankelijk:

 

Let op: bevat stroboscopisch effect, plotseling licht- en geluidsverandering, hard- en schril geluid en waterwolken

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Na afloop van beide voorstellingen is er een 10 minutes 10 questions nagesprek in de zaal

 
 

Indoor Weather

Ezra Veldhuis & Bosse Provoost
 
'Betreedt deze merkwaardige, spookachtige muterende wereld'
 

Zodra je de zaal van de Stadsschouwburg binnenkomt, kom je in een vreemde wereld. Curieuze figuren dwalen in het rond, theatertrekken dansen op en neer en hoog in de toneeltoren lijkt een mysterieus wezen te leven. De theaterzaal zelf is de performer die gaandeweg steeds meer de hoofdrol inneemt en die de performers opslokt en door onduidelijke krachten laat muteren. Er is geen verhaal, je wordt uitgenodigd om je onder te dompelen in deze merkwaardige wereld die blijft boeien tot het einde. Je ervaart de héle zaal en zal haar schoonheid met compleet nieuwe ogen zien.

De jonge makers Ezra Veldhuis en Bosse Provoost laten alle techniek en middelen van het theater zien die normaal gesproken verborgen zijn. Een speelse, absurde en tegelijk kritische voorstelling die je de feiten op de neus drukt: de mens is niet meer het centrum van de wereld.

"Dit getalenteerde jonge duo verovert de grote zalen met een eigenzinnig idee. We leven in een tijdperk waarin de menselijke heerschappij ter discussie staat. Ezra en Bosse nodigen ons uit om te komen kijken naar wat dat betekent voor het theater. Wacht maar niet tot er een acteur het toneel op stapt – het toneel zelf is hier de acteur!" - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Podcast Indoor Weather (Nederlands)
 
Concept, regie en lichtontwerp: Ezra Veldhuis, Bosse Provoost
Creatie en spel: Nathan Ooms, Kristien de Proost, Lobke Leirens, Benjamin Cools
Dramaturgie: Sébastien Hendrickx
Outside eye: Edith Cassiers
Regie-assistentie: Laurens Aneca
Geluidsontwerp: Benne Dousselaere
Kostuumontwerp: Carly Rae Heathcote
Stage: Milan van Bortel
Met dank aan: Max Pairon
Tekst: Inger Christensen
Oorspronkelijk gepubliceerd door: Gyldendal
Geproduceerd in samenwerking met: Gyldendal Group Agency
Productie: Toneelhuis, P.U.L.S. - Project for upcoming artists for the large stage
Coproductie: De Grote Post, C-TAKT
Met de steun van: Workspacebrussels, Kunstencentrum BUDA, De Tax Shelter van de Belgische federale overheid, CASA KAFKA Pictures Tas Shelter powered by Belfius
 

Data

15/05/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€26,- / €17,-*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, DE-Zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 70 minuten

Taal: Engels

Toegankelijk:

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Na afloop van de voorstelling is er een After talk in de foyer

A STONE FLIES UP OVER THE MOUNTAINS

Ezra Veldhuis en Bosse Provoost bundelden het materiaal van SUN-SET (2020) en Indoor Weather (2021) met gedichten van Inger Christensen, een tekst van Laurie Anderson en scheppingsverhalen van filmmaker Stan Brakhage. Het geheel is een poëtische assemblage, die onverwachte connecties legt tussen wijd uiteenlopende vormen en verhalen. Koop het boek hier!

 
 

The Waves

Khadija El Kharraz Alami
 
'Een helend ritueel over vrouwelijke schoonheid, kwetsbaarheid en pijn'
 

Theatermaakster Khadija El Kharraz Alami palmt met haar ongeziene durf en kwetsbare energie de theaterwereld volledig in. Voor haar nieuwe voorstelling The Waves baseert El Kharraz Alami zich niet alleen op het gelijknamige boek van Virginia Woolf, maar ook op essays van onder meer Clarissa Pinkola Estes en Audre Lorde. The Waves is een ritueel, een manifest, een immersieve ervaring waarin de vrouwelijke schoonheid, pijn en kwetsbaarheid centraal staan. Samen met vier actrices onderzoekt El Kharraz Alami hoe diep geïnternaliseerde ervaringen van oppressie en machtsmisbruik kunnen omgezet worden in een creatieve kracht. The Waves stelt een fysieke ruimte voor waarin we trauma’s in de ogen durven kijken, genot gevierd wordt, het lichaam gezegend en de kracht van creëren gedeeld. Verwacht je aan een urgente en nietsontziende theaterervaring.

"Het is een eer om de Nederlandse première te mogen presenteren van het nieuwste werk van Khadija El Kharraz Alami. In „Nu ben ik Medea” raakte ik gefascineerd door deze krachtige maker en haar persoonlijke benadering, en ik kijk ernaar uit om te zien hoe zij Virginia Woolfs „The Waves” vertaalt naar deze tijd." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

In ons digitaal magazine is er een pagina uitgelicht met interviews met jonge makers die deze SPRING editie hun werk laten zien, waaronder Khadija. In het artikel vertelt ze meer over haar voorstelling en hoe het tot stand is gekomen.⁣ ⁣Lees het interview hier: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/nieuwe-makers-op-spring

Concept en regie: Khadija El Kharraz Alami
Spel: Lois Brochez, Isabelle Houdtzagers, Khadija El Kharraz Alami, Musia Mwankumi, Merel Severs
Dramaturgie: Kopano Maroga
Lichtontwerp en techniek: Luc Schaltin
Composer: Michelle Samba
Geluidsontwerp: Ata Güner
Scenografie en kostuum: Rachid Laachir
Choreografisch advies: Cherish Menzo
Productieleiding en regie-assistentie: Lena Meijer
Technische assistentie: Jurgen Fonteijn
Dank aan: Aymará Parola, Eurudike de Beul
Productie: KWP, Stichting K.E.K.A.
Co-productie: DE SINGEL, Productiehuis Theater Rotterdam, Kaaitheater, de Brakke Grond, NTGent
Mogelijk gemaakt door: VG, VGC, Create to Connect, FPK
 

Data

13/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

14/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 120 minuten

Language no problem

Toegankelijk:

 

Let op: De voorstelling start buiten de Stadsschouwburg. Ben je slecht ter been? Dan kan je ook direct in het theater starten. Meer informatie volgt in de servicemail.

Let op: Deze voorstelling bevat expliciete scènes met naaktheid. Inhoud van de voorstelling kan als triggerend worden ervaren.

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Za 14 mei: Na afloop van de voorstelling is er een After talk in de foyer

 

& meer

Blog: The Waves - Khadija El Kharraz Alami Blog: The Waves - Khadija El Kharraz Alami

A blog by Molly Field

nieuws
 
 

Manila Zoo

Eisa Jocson
 
'“This show is far more intimate and confrontational precisely because of Zoom”- The Straits Times'
 

Filipijnse entertainers spelen een speciale rol in Disney's ‘Empire of Happiness’. Ze worden gezien als energieke geluksmachines die de mascottes onvermoeibaar tot leven wekken om mensen te vermaken. In Manila Zoo kaapt choreograaf Eisa Jocson de Disney experience, samen met vier Filipijnse performers en de Duitse elektronische musicus Charlotte Simon (Les Trucs). Ze tonen de raakvlakken tussen mens en dier, en spektakel, arbeid en eenzaamheid. Wanneer verandert de wereld van Disney in een echte dierentuin die wezens opsluit in kleine ruimtes om bekeken te worden voor 'educatieve' doeleinden? Manila Zoo is een unieke performance over gedwongen isolatie, valse connecties, de consumptiemaatschappij en de oordelende blik van de kijker, die met opzet is ontworpen om op beeld te worden getoond aan een publiek dat live aanwezig is in de theaterzaal.

Eisa Jocson wordt in veel landen erkend als een van de meest charismatische choreografen van haar generatie. In haar voorstellingen onderzoekt ze verschillende manieren van misbruik van arbeidskrachten uit de Filipijnen. Ze zoekt daarbij altijd de lichtpuntjes in serieuze onderwerpen en legt stereotypen over Filipijnen en gemeenschappen in Zuidoost-Azië in het algemeen bloot.

"Ik volg het werk van Eisa al jaren. Met elke nieuwe voorstelling scherpt deze uitblinker haar politieke inzicht in de positie van de Filippijnen in de geglobaliseerde wereld. Deze nieuwste productie laat ook zien hoe Eisa een grote groep verwante performers om zich heen verzamelt. Tenslotte is Manila Zoo ook nog eens een van de best doordachte voorbeelden van hoe je met je publiek in contact blijft als je geen grote internationale tournees kunt doen."  - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Podcast Manila Zoo (Engels)

Artistieke Regie, choreografie en artiest: Eisa Jocson
Muzikale Regie: Charlotte Simon
In samenwerking met: Bunny Cadag, Cathrine Go, Russ Ligtas, Joshua Serafin
Creatieve aanwezigheid: Arco Renz
Dramaturg: Anna Wagner
Lichtontwerp: Jan Maertens
Productiemanagement, coördination & verdeling: Katja Armknecht
Artistieke productie en touring: Andreas Jahnke
Technische manager: Yap Seok Hui | ARTFACTORY
Een productie van: Eisa Jocson en Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt am Main (Germany) als onderdeel van Tanzplattform Rhein-Main
Co-productie met: BIT Teatergarasjen (Norway), Esplanade – Theatres on the Bay (Singapore), Kaserne Basel (Switzerland), RISING Melbourne (Australia), Tanzquartier Vienna (Austria), Taipei Performing Arts Center (Taiwan).
Gefinancierd door: Het German Federal Government Commissioner voor Cultuur en Media als onderdeel van het Alliance of International Production Houses, International Coproduction Fund van het Goethe-Institut.
Gesteund door: NATIONALES PERFORMANCE NETZ International Guest Performance Fund for Dance, dat gefinancierd is door de Federal Government Commissioner voor Cultuur en Media
Een samenwerking tussen: Het Hessisches Staatsballett en de Künstlerhaus Mousonturm, ingeschakeld door Kulturfonds Frankfurt RheinMain en gesteund door het Department of Cultuur en Wetenschap van de stad Frankfurt/Main, het Hessian Ministerie voor Wetenschap en Kunst en de Alliance of Foundations (Aventis Foundation, BHF BANK Foundation, Crespo Foundation, Dotter Foundation, Dr. Marschner Foundation, Foundation Polytechnic Society Frankfurt am Main).
 

Data

21/05/2022 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels

Toegankelijk:

Let op: leeftijd 16+, de voorstelling bevat nep-pornografie

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

De zaal is open vanaf 17.30. De voorstelling begint om 18.00 uur

 
 

Postcolonial Spirits

Choy Ka Fai
 
'Een nieuwe kijk op de Indonesische volksdans Dolalak in liveverbinding met Surakarta'
 

Singaporese kunstenaar Choy Ka Fai doet al lange tijd onderzoek naar sjamanistische dansen in Azië. Voor Postcolonial Spirits dook hij in het Indonesische dansritueel Dolalak. Deze dans heeft zich steeds aanpast aan de popcultuur. Zo werd de traditionele Javaanse dans in de jaren dertig vermengd met bewegingen van feestende koloniale Nederlandse soldaten en gezongen islamitische gedichten. Tegenwoordig wordt Dolalak veel door jonge vrouwelijke influencers via TikTok gedanst op de deuntjes van het Indonesische popgenre dangdut.

Geïnspireerd door het steeds veranderende Dolalak, bekijkt Choy Ka Fai culturele en historische rituelen door de lens van de technologie van nu. Op het podium in Utrecht staat danser Vincent Riebeek in live-verbinding met Dolalak danser Andri Kurniawan in Surakarta. Ze werken virtueel samen en proberen via het scherm een dans te maken voor onze wereld na corona. Een verrassende dansvoorstelling die tijd en ruimte overschrijdt.

"Dit werk maakt deel uit van een groter project van Choy Ka Fai, dat Cosmic Wonders heet - een prachtig kunstwerk. Het is een project waarin verbinding wordt gezocht met verschillende sjamanistische tradities wereldwijd, en het was niet gemakkelijk om te bepalen welke we als eerste aan ons publiek in Utrecht zouden laten zien. Uiteindelijk heb ik gekozen voor “Postcolonial Spirits”, niet alleen omdat het de verrassende Nederlandse invloed belicht op bepaalde Indonesische tradities, maar ook omdat Ka Fai het toneel deelt met Vincent Riebeek – een  goede bekende van SPRING." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Concept, documentatie, vertelling en regie: Choy Ka Fai
Bovennatuurlijk aanwezig: Raden Mas Sosro
Dramaturg: Tang Fu Kuen
Choreografie & uitvoering: Vincent Riebeek, Andri Kurniawan
Assistent regie: Darlane Litaay
Muziek & geluid componist: Yennu Ariendra
Live muziek: J. Mo'ong Santosa Pribadi
Vocalist: Nova Ruth, Andri Kurniawan
Lichtontwerp, installatie en technische regie: Ray Tseng
Stagemanagement: Sanja Gergoric
3D Visual ontwerp & technologie: Brandon Tay
Mocap gegevensstroom: Keith Chia
Visueel artiest: Sven Gareis / telematique
Video-operator: Tammo Walter
Setontwerp: Dan Lancea
Propsontwerp: Soy Division
Kleding (Berlijn): Justyna Gmitrzuk
Kledingmaatwerk (Indonesië): Mr. Harjito
Erfgoed consult: Dolalak Budi Santoso Group
Artistiek Assistent: Irina Demina
Onderzoeksassistent: Sanne van Aalderen
Productie manager, onderzoek & vertaling (Indonesië): Sekar Handayani
Project manager: Mara Nedelcu
Productie: Choy Ka Fai in samenwerking met Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer Berlin.
Supported by: Het Berlin Senate Department voor Cultuur en Europa, Fonds Darstellende, Künste gefinancierd door het Federal Government Commissioner voor Cultuur en de Media.
Het onderzoeksproces is gesteunde door: The National Arts Council, Singapore.
Fotomateriaal is mogelijk gemaakt door: the KITLV/ Royal Netherlands Institute of Southeast, Asian and Caribbean Studies (https://www.kitlv.nl/).
Logos: Tanz im August, Senatsverwaltung für Kultur und Europa des Landes Berlin (SenKultEu), NEUSTART KULTUR #TakeAction, NAC
 

Data

18/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels, Nederlands en Bahasa Indonesia gesproken met Nederlandse en Engelse boventiteling

Toegankelijk:

Let op: bevat nevel, rook en licht stroboscopisch effect

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Wo 18 mei: Na afloop van de voorstelling is er een 10 minutes 10 question nagesprek in de zaal

Do 19 mei: Na afloop van de voorstelling kun je napraten met de festivalfilosoof in de foyer

 

& meer

 

If every rock is a hole

Amparo González Sola
 
'Aanstormend talent toont kwetsbare en tegelijk krachtige solo over weerstand en overgave'
 

Het publiek verzamelt zich op de grond op een groot wit vlak. Een lichaam toont een serie intrigerende houdingen. De ene keer sereen en verstild en de andere keer krachtig en sterk.

De jonge, aanstormende Argentijnse choreografe Amparo González Sola onderzoekt in haar werk hoe dans het onzichtbare, het afwezige, dat wat tot zwijgen gebracht is, waarneembaar kan maken. Hoe gebruik je tegenslagen om jezelf sterker te maken? Een krachtig statement over weerstand en overgave.

"Het nieuwste werk van Amparo Gonzáles Sola schetst heel duidelijk hoe je een sterke politieke boodschap toch in een abstracte, poëtische vorm kunt gieten. Voor mij is deze choreografie een manifest voor het verzet tegen de onderdrukking, en voor de kracht van kwetsbaarheid." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

In ons digitaal magazine is er een pagina uitgelicht met interviews met jonge makers die deze SPRING editie hun werk laten zien, waaronder Amparo. In het artikel vertelt ze meer over haar voorstelling en hoe het tot stand is gekomen.⁣ ⁣ Lees het interview hier: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/nieuwe-makers-op-spring

Artiest: Amparo González Sola
Licht en Ruimte: Vinny Jones
Geluid: Nahuel Cano
Artistieke samenwerking: Jimena Pérez Salerno
Adviseurs: Diana Szeinblum  & Kadiatou Diallo
Conceptuele dialogen: Marie Bardet & Laura Cull Ó Maoilearca
Productionele ondersteuning: Bibi Scholten van Aschat
Choreografie en leiding: Amparo González Sola
Coproductie: SPRING Performing Arts Festival
Steun: Pro Helvetia - Coincidencia (CH), Program Residenties in Utrecht (NL), Institut Français d' Argentine (FR), Próximamente Festival( BE), KVS Theater (BE), Munar Arte (AR), El Asunto de lo Remoto (AR), Young Art Support Amsterdam (NL), ATD-Aart Janszen Fonds (NL)
Residentie: Rote Fabrik (CH), Workspace Brussels (BE), Los Vidrios (AR), Das Choreography AHK (NL)
Dankbetuigingen: Sacha Rappo, Konstantina Georgelou, Jeroen Fabius, Carolina Bianchi, Nathalie Stirnimann, Stefan Stojanovic, Jonathan Ospina, Joachim Robbrecht, DAS Choreography peers and staff
 

Data

13/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

14/05/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Theater Kikker, Grote Zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 60 minuten

Toegankelijk:

 

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Vrijdag 13 mei: Na afloop van de voorstelling is er een 10 minutes 10 questions nagesprek in de zaal

Zaterdag 14 mei: Voorafgaande aan de voorstelling is er een Flitsintro door artistiek adviseur Karlien Vanhoonacker

 

& meer

 

Fuck me

Marina Otero
 
'"Het is mooi, krachtig, verwarrend en diep verontrustend" – L’oleil d’Olivier'
 

‘Het podium is mijn leven’ had de romantische titel van dit docudrama van Marina Otero kunnen zijn. Ze koos echter voor de titel ‘Fuck Me’. De Argentijnse choreografe en danseres maakte haar lichaam kapot met dansen. Toen ze in het ziekenhuis lag met zware rugklachten liet ze haar werk door vijf mannelijke dansers voortzetten. Op het podium voeren ze alles uit wat ze zelf niet meer kan. Marina regisseert ze, scheld ze uit en heeft ze lief, terwijl de mannen het verhaal dansen van haar leven en de uitbuiting van het lichaam. Fuck Me mixt gefilmde documenten, verhalen en dans met het energieke ritme van een tragikomische revue-act.

“Ik zag mezelf altijd midden op het toneel staan, als de heldin die op alles en iedereen wraak zou nemen. Maar mijn lichaam kan al dat vechten niet meer aan. Dus geef ik vandaag de ruimte aan deze performers. Eens zien hoe zij hun lichaam in de strijd gooien voor mijn narcistische zaak.” - Marina Otero

"Energiek en krachtig, grappig en ontroerend. “Fuck Me” is een artistiek manifest over weerbaarheid en het overwinnen van obstakels. Dit nieuwste werk van Marina Otero was al een van de grootste ontdekkingen van het afgelopen seizoen en gaat nu op triomftocht langs festivals en theaters in heel Europa." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

SPRING wordt deze editie geopend door de performance van Marina. In het digitaal magazine vertelt ze meer over de voorstelling en hoe het tot stand is gekomen. Benieuwd? Lees het digitaal magazine hier: https://magazine.springutrecht.nl/spring-2022-magazine/marina-otero-opent-spring-2022

Dramaturg en leiding: Marina Otero
Uitvoerders: Augusto Chiappe, Juan Francisco Lopez Bubica, Fred Raposo , Miguel Valdivieso, Cristian Vega & Marina Otero
Ruimte & verlichting op tour / Technische Regie: David Seldes, Facundo David
Ruimte- en lichtontwerp: Adrián Grimozzi
Kledingontwerp: Uriel Cistaro
Geluidontwerp en originele muziek: Julián Rodríguez Rona
Dramaturgisch advies: Martín Flores Cárdenas
Assistent leiding: Lucrecia Pierpaoli
Choreografisch assistent: Lucía Giannoni
Visuele artiest: Lucio Bazzalo
Audiovisuele technische montage: Florencia Labat
Kledingstyling: Chu Riperto
Fotografie: Matías Kedak
Kleding: Adriana Baldani
Uitvoerend producent: Mariano de Mendonça & Marina D’Lucca
Productie: Mariano de Mendonça
 

Data

12/05/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

13/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€26,- / €17,-*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, DE-Zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: Spaans met Nederlandse en Engelse boventiteling

Toegankelijk:

Let op: bevat stroboscoop licht, hard geluid en rook

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Do 12 mei: opening van het festival met 15 min speech na afloop van de voorstelling

Vr 13 mei: Na afloop van de voorstelling kun je napraten met de festivalfilosoof in de foyer

 

& meer

Fuck Me - Marina Otero Fuck Me - Marina Otero

Blog geschreven door Tessa Kraijer

nieuws
 
 

Dronude Utrecht Project

Van den Berg/Van Herk/Durden
 
'Een body positive kunstwerk met honderd naakte mensen'
 

Hoewel wij allemaal naakt zijn onder onze kleren, zijn blote lichamen veelal uit de stad verdwenen. Dronude Utrecht Project van creatief collectief Van den Berg/Van Herk/Durden brengt naakt op een mooie manier terug in de stad. In een choreografie van Wojciech Grudzinski poseren honderd naakte mensen op iconische plekken in de binnenstad. Vanuit de lucht legt een drone het vast. Iedereen heeft een lichaam en elk lichaam kan meedoen.

SPRING toont een expositie over hoe dit bijzondere project, hoe er een tijdelijke gemeenschap gevormd is en de persoonlijke verhalen van deelnemers. En natuurlijk worden enorme dronefoto’s tentoongesteld waarin de mens én de stad Utrecht in volle glorie te zien is.

"Met dit nieuwe hoofdstuk in zijn Dronude-project brengt Tom Durden een aantal belangrijke kwesties bij elkaar. In zijn uiteindelijke vorm is het werk een iconisch beeld van de stad Utrecht en de Utrechtse samenleving. Maar tijdens het maken van dit ene beeld kwamen verschillende groepen bij elkaar, en gaandeweg ontstond ook een verhaal van een tijdelijke gemeenschap en hoe je die creëert." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Projectleider en drone-fotograaf: Tom Durden
Communicatie: Lieke van Herk
Filosoof: Floris van den Berg
Productie: Daan
Fotografie: Ben en Ton
Modellen: Anna, Joni, Maartje en Azavi
Instagram: Wing
Vertalingen: Richard
Choreografie: Wojchiech
Assistentie: Erik
 

Data

12/05/2022 10:00

13/05/2022 10:00

14/05/2022 10:00

15/05/2022 10:00

16/05/2022 10:00

17/05/2022 10:00

18/05/2022 10:00

19/05/2022 10:00

20/05/2022 10:00

21/05/2022 10:00

Prijs

€0,-

Locatie

Stadsschouwburg, Utrecht, Hekmanfoyer

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: hele dag geopend
Officiële opening tentoonstelling: 12 mei om 19.00 uur

Toegankelijk:

Gratis toegang

Op de volgende tijdstippen is de expositie helaas niet geopend:

17 mei: 16.00-20.00

19 mei: 15.00-18.00

20 mei: 9.00-11.00 en 13.00-16.00

 

& meer

Naakt in Utrecht Naakt in Utrecht

Blog door Floris van den Berg

nieuws
 
Opening van Dronude Utrecht Project Opening van Dronude Utrecht Project

Blog geschreven door Tessa Kraijer

nieuws
 
 

New Creation

Bruno Beltrão / Grupo de Rua
 
'Hiphopvirtuoos reageert op Braziliaanse politieke situatie'
 

De wereldwijd gevierde Braziliaanse choreograaf Bruno Beltrão bracht een revolutie teweeg in de danswereld met zijn mix van hiphop en hedendaagse dans. Zijn voorstellingen zijn energiek en fysiek intens met goed gebruik van muziek en ruimte. In New Creation reageert Bruno met zijn twaalf dansers op de extreemrechtse praktijken en barbaarsheid van het Bolsonaro-bestuur in Brazilië. Hoe blijf je in beweging als de politieke en sociale situatie in je thuisland alles lijkt de verlammen als een giftige mist? Met snelle bewegingen, hoge sprongen, head-spins en salto’s tonen ze dans als verzetsbeweging. Spectaculair, confronterend en compromisloos.

"Bruno Beltrão belicht opnieuw de politieke dimensie van de dans. Hij brengt het verzet en de protestbeweging van de Braziliaanse straten naar het toneel, zonder ook maar iets in te boeten aan radicaliteit." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Artistieke leiding: Bruno Beltrão
Regieassistent:Gilson Cruz
Met: Wallyson Amorim, Camila Dias, Renann Fontoura, Eduardo Hermanson, Alci Junior, Silvia Kamyla, Ronielson Araújo ’Kapu’, Leonardo Laureano, Antonio Carlos Silva, Leandro Rodrigues
Licht: Renato Machado
Kostuums: Marcelo Sommer
Muziek: Lucas Marcier / ARPX
Eletriciteit: Sineir
Decorontwerp: Anderson Dias
Productie: Grupo de Rua
In samenwerking met: Something Great
Distributie: Something Great
Co-produced bij: Künstlerhaus Mousonturm, Festival d’Automne à Paris & Centquatre, Kampnagel, Sadler Wells, KunstenfestivaldesArts, SPRING Performing Arts Festival, Wiener Festwochen, Onassis STEGI, Culturgest, Teatro Municipal do Porto, Le Maillon - Théâtre de Strasbourg, Romaeuropa, Charleroi Danse, Cité Musicale-Metz
Opdrachtgever: het Künstlerhaus Mousonturm in het kader van de Duitse Alliantie van Internationale Productiehuizen
Gesteund door: Goethe Institut
 

Data

20/05/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€26,- / €17,-*

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht, DE-zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 60 minuten

Toegankelijk:

 *online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Na afloop van beide voorstellingen kun je napraten met de festivalfilosoof in de foyer

 
 

The NarcoSexuals

Dries Verhoeven
 
'Een blik in de bitterzoete wereld van seksueel drugsgebruik'
 

Scrollend door hun telefoon gaan ze op zoek naar seks, seks van de bovenste plank, seks voorbij het voorstelbare. Geil en vastberaden springen ze op de fiets, in hun jaszak een flesje ghb, een zakje 3mmc of iets sterkers. Ongehoorzaam aan het verzoek tot social distancing, met een dikke vinger naar de gezondheidscultus, rebellerend tegen de sluimerende eenzaamheid. Ze treffen elkaar op de bank in een willekeurige huiskamer in de stad. Ze kruipen tegen elkaar aan, ze praten honderduit, ze neuken de sterren van de hemel, soms vallen ze flauw, in elkaars armen, ze dragen zorg voor elkaar. Ontmoet: The NarcoSexuals.

In zijn nieuwste werk onderzoekt Dries Verhoeven de ins en outs van seksueel drugsgebruik, een fenomeen dat vooral onder homomannen aan populariteit wint. Veertig jaar na het begin van de gay liberation dient zich een ‘narco-seksuele revolutie’ aan, al is die huidige bevrijding voor de buitenwereld onzichtbaar. Wat maakt mensen zó gedreven dat ze er soms hun leven voor op het spel zetten? Hoe ánders mogen ze zijn?

"Dries Verhoeven en zijn performers nodigen ons uit om met hen de rafelranden en donkerste hoeken van onze samenleving op te zoeken. Zoals hij vaak doet wanneer hij werk maakt met SPRING, gebruikt Dries de stad Utrecht als achtergrond voor zijn verhaal." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Concept: Dries Verhoeven
Performance: Bráulio Bandeira, Matteo Bifulco, Tamar Blom, Vincent Clavaguera, Wojciech Grudziński, Estefano Romani, Barnaby Savage
Understudies: Mher Brutyan, Victor Mendes
Bewegingsmateriaal ontwikkeld i.s.m. de performers
Geluidsontwerp: Thijs van Vuure
Dramaturgie: Hella Godee & Miguel Melgares
Assistentie: Marte Boneschansker
Stage tekst/regie: Hendrik de Pecker
Techniek: Roel Evenhuis, Peer Thielen
Aankleding decor: Eveline Didderen
Productie: ‘n More – Ellen van Bunnik, Lise van den Hout, Thijs de Bruijn, Jitske Weijand
Stage productie: Maaike Postma
Figuranten: Oliver Wagstaff, Lisanne Pol, Rafael Matt, Sasa Hara, Marie Clavaguera, August Geerlings, Jannes van Arkel, Marvin Staal, Gwen de Visser, Marco Franssen
Een productie van: Studio Dries Verhoeven
In coproductie met: SPRING Performing Arts Festival

 

Data

02/06/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

02/06/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

02/06/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

02/06/2022 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

02/06/2022 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

02/06/2022 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

02/06/2022 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

03/06/2022 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

04/06/2022 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

05/06/2022 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 21:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 22:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 22:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

06/06/2022 22:45 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Ping Pong Club / Wisselspoor (2e Daalsedijk 4B)

Editie

SPRING 2022 

Info

Locatie: Wisselspoorterrein (vlakbij Ping Pong Club), toegang terrein via 2e Daalsedijk 4

Duur: doorlopend, de loop duurt ongeveer 50 minuten

Je koopt een ticket voor een timeslot van dertig minuten waarbinnen je toegang krijgt tot het werk, je mag blijven zolang je wil

Taal: Engels

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Let op: leeftijd 16+

Let op: Er zijn geen zitplekken, maar je kunt overal staan en om het werk heen lopen.
Ben je slecht ter been? Meld dit dan van tevoren bij aankomst bij de ticketcontrole. Houd er rekening mee dat het terrein lastig toegankelijk is en het zicht voor mensen die gebruik maken van een rolstoel beperkt.

 

& meer

The NarcoSexuals - Dries Verhoeven The NarcoSexuals - Dries Verhoeven

Blog geschreven door Tessa Kraijer

nieuws
 
 

The Silicon Passion

SETUP
 
'Met Bachs’ Matthäus-Passion en synthesizers opzoek naar een nieuwe relatie met big tech'
 

Big tech is overal; in onze computers, smartphones, smartwatches. Iedereen maakt hier gretig gebruik van en deelt persoonlijke gegevens voor een zo gebruiksvriendelijk mogelijke app, apparaat en uiteindelijk leven. We hebben big tech dus massaal omarmd. Maar is het een warme omhelzing of een verstikkende wurggreep?

Utrechts technologie-kritisch medialab SETUP gaat in samenwerking met theatercollectief Transmissie en muzikant Rodrigo Ferreira op zoek naar een nieuwe relatie met big tech. Ze halen daarbij inspiratie uit één van de belangrijkste verhalen over boetedoening: de kruisiging. Met Bachs’ Matthäus-Passion, live synthesizermuziek, audio- en video-technologie en een parade van kleurrijke personages zoeken ze wie of wat er precies aan het kruis genageld moet worden, en hoe de wereld er na een wederopstanding uit zou kunnen zien. Verwacht een debat van evangelische proporties tussen tech nerds, technologie en gebruikers.

"Het Utrechtse IT- en kunstbedrijf SETUP stelt het publiek voor na te denken over de versnelling van de technologische omwenteling in onze beschaving en de gevolgen daarvan voor de mensheid. Is technologie verantwoordelijk voor haar impact of degenen ("big data") die haar controleren? Op een grappige en luchtige manier stellen de kunstenaars van SETUP een van de belangrijkste vragen van de huidige beschaving aan de orde: gebruiken wij de technologie of gebruikt de technologie ons?" - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

"De stijl is glitchy, nostalgisch, doet denken aan het internet van 2006 (inclusief Word Art-typografie). Dramaturgisch hebben de makers interessante parallellen ontdekt tussen de Matthäus-Passion, cancel culture, justitie en onze relatie met Big Tech" - Theaterkrant

 

Data

19/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2022 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2022 21:00

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Doopsgezinde Kerk

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 75 minuten

Taal: Engels gesproken, Nederlandse vertaling beschikbaar

Toegankelijk:

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Vrijdag 20 mei 21.00 uur: Na afloop van de voorstelling is er een 10 minutes 10 questions

De voorstelling op 20 mei om 21.00 is geannuleerd

 
 

All Together

Michikazu Matsune
 
'Intieme voorstelling over de blijvende verbinding tussen mensen'
 

Wie is er belangrijk in je leven geweest? En waarom zijn die mensen belangrijk voor je geweest? Theatermaker Michikazu Matsune vertelt samen met Frans Poelstra (Nederland) en Elizabeth Ward (US) over de mensen die nu of ooit dicht bij ze hebben gestaan, maar die op dit moment niet bij ons aanwezig kunnen zijn. We horen verhalen over iemands zus, jeugdvriend, leraar, eerste liefde en zelfs sterartiesten. De drie performers – die uit verschillende plekken in de wereld komen – herinneren hen, dragen een dans aan hen op, of worden soms hen. All Together verbindt het afwezige met het aanwezige; de mensen die er zijn met de mensen die er niet zijn. Of we nu van elkaar houden of elkaar haten, of je nu hier bent of niet, we horen allemaal bij elkaar.

"Drie performers zijn in gesprek met elkaar. Ze brengen de namen in herinnering van vrienden, familieleden en mensen die ze toevallig ooit ontmoet hebben en die een diepe impact hebben gehad op hun leven. Dankzij dit stuk ben ik gaan terugkijken op mijn eigen leven en dacht ik aan de keren dat ikzelf iemand ontmoette die een grote invloed op me had." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Podcast All Together (Engels)

Concept, artistiek directeur: Michikazu Matsune 
Uitvoering: Michikazu Matsune, Frans Poelstra, Elizabeth Ward
Assistentie: Dorothea Zeyringer, Franziska Zaida Schrammel
Tourmanagement: Franziska Zaida Schrammel
Productie: Verein Violet Lake / Studio Matsune 
Opgericht door: Stadt Wien Kultur (the Municipal Department of Cultural Affairs, Vienna)
 

Data

15/05/2022 19:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

16/05/2022 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,- / €14,-*

Locatie

Stadsschouwburg, Blauwe zaal

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: 65 minuten

Taal: Engels

Toegankelijk:

*online prijzen, aan de kassa €2,- toeslag

Zo 15 mei: Voorafgaande aan de voorstelling is er een Flitsintro door artistiek directeur Grzegorz Reske

Ma 16 mei: Na afloop van de voorstelling is er een After talk in de foyer

 
 

I am from Reykjavik

Sonia Hughes
 
'“Zoiets simpels om naar te kijken, en toch zo krachtig” – een bezoeker'
 

Het is eigenlijk heel simpel. Ik ga naar Utrecht. Daar zoek ik een plek, daar bouw ik een huisje voor mezelf en dat breek ik weer af. En de volgende dag probeer ik hetzelfde, maar dan op een andere plek in de stad.  

Ik probeer me waar dan ook thuis te voelen. Ik wil erachter komen wat er van een vreemdeling wordt gevraagd die nieuw is in een stad, en wat het van de stad vraagt als er een nieuwkomer binnenkomt. Het gaat over rechten, identiteit, ergens bijhoren, ergens thuis zijn en vrijheid. Het is deels beeldende kunst, deels een protest, en deels een ceremonie. Ik nodig je uit getuige te zijn, van mij en van je wijk. Kom kijken hoe goed de ontmoeting gaat tussen mij en Utrecht. Kom wanneer je wil, loop door, blijf een tijdje – ik ben wel even bezig.

"Hoe open is de lokale gemeenschap naar nieuwkomers? Hoe zichtbaar zijn nieuwkomers in het stadslandschap? Met haar tijdelijke aanwezigheid Sonia Hughes onze opvattingen over lokale worteling uit en vraagt ze hoever inclusiviteit en openheid echt reiken." - Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Artiest: Sonia Hughes
Architect: Lee Ivett van Baxendale Studios
Dramaturg: Rabab Ghazoul
Vrienden van de artiest: Linda Brogan, Jo Fong, Humberto Velez, Fiona Wright, Emma Wolukau-Wanambwa
Productie Manager: Greg Akehurst
Producer: Richard Morgan
Fotograaf: Solomon Hughes
Grote dank aan: Ragnheiður Skúladóttir and Bjarni Jónsson for helping pushing this project up the hill from day one.
Co-commissarissen: SPRING(Utrecht), Festspilline i Nord-Norge (Harstad), LIFT (London), Spill (Ipswich), International Living Theatre Festival (Aarhus)
 

Data

14/05/2022 12:00

15/05/2022 12:00

17/05/2022 12:00

18/05/2022 12:00

Prijs

0,-

Locatie

Verschillende locaties

Editie

SPRING 2022 

Info

Duur: doorlopend tussen 12:00 en 19:00

Taal: Engels

Gratis toegang

Za 14 mei: Antoniuskerk

Zo 15 mei: tegenover Omar-al-Faroukmoskee Overvecht (kruising Arnodreef en Tiberdreef)

Di 17 mei: Rooseveltlaan t.h.v. nr 280

Wo 18 mei: Griftpark, nabij restaurant Peter's Bistro

 

& meer

Blog: I am from Reykjavik - Sonia Hughes Blog: I am from Reykjavik - Sonia Hughes

A blog by Natalia Sedeleva

nieuws
 
 

The Dancing Public

Mette Ingvartsen
 
'Een dansfeest, spoken word-concert en uiting van fysieke waanzin'
 

Knaldrang, oftewel, de intense behoefte om te feesten. Hebben we dat nu niet allemaal? Maar waar komt die extreme nood aan beweging die we voelen vandaan?

In haar solo The Dancing Public danst Mette Ingvartsen de eenzame lockdown van 2020 van zich af. Een mix van onstuitbare bewegingen en een onophoudelijke stroom van muziek, woorden en zang, in helse tempo’s en ritmes. Mette nodigt het publiek uit om samen met haar een ware extatische dansmanie te creëren om ons zo te ontdoen van de stress van epidemieën, natuurrampen en armoede. Ben je er klaar voor om weer ‘high on life’ te zijn?