Toegankelijkheid

Nederland kent 2,3 miljoen mensen met een (matige) beperking. SPRING wil toegankelijk zijn, voor iedereen. Daarom richt SPRING ook de aandacht op de toegankelijkheid van het festival.

Een deel van het programma van SPRING is geschikt voor mensen met een fysieke, auditieve, visuele en cognitieve beperking. Op de voorstellingspagina staat onderaan de pagina onder het kopje 'toegankelijkheid' met icoontjes aangegeven of de voorstelling toegankelijk is voor publiek met een fysieke beperking, auditieve beperking en/of een visuele beperking. Heb je een cognitieve beperking? Dan adviseren we je graag op maat. Stuur je vraag/wens naar toegankelijkheid@springutrecht.nl.
 

Wat bedoelen we eigenlijk?

Om onze voorstellingen in te delen in categorieën maken wij gebruik van een aantal iconen We bedoelen daar het volgende mee.

 Auditieve beperking. Deze voorstelling is geschikt voor mensen die doof of slechthorend zijn. In de voorstelling wordt weinig of geen gesproken taal gebruikt, er is ringleiding/infraroodsysteem aanwezig of er is boventiteling. In veel gevallen speelt beweging een belangrijke rol. Vaak zijn voorstellingen waarbij muziek een belangrijke rol speelt niet geschikt voor mensen met een auditieve beperking, bij die voorstellingen vermelden we wel ‘language no problem’.

 Visuele beperking. Deze voorstelling is geschikt voor mensen die blind of slechtziend zijn. Taal en/of muziek voeren hier de boventoon.

 Fysieke beperking. Deze voorstelling is rolstoeltoegankelijk. Rolstoelplaatsen in de zaal kun je reserveren door een mail te sturen naar kassa@springutrecht.nl

Daarnaast vermelden we apart bij de voorstellingen de gesproken taal, of er gebruik wordt gemaakt van boventiteling en of er verdere bijzonderheden zijn zoals gebruik van stroboscoop of hard geluid.

 

Locaties SPRING
Hieronder volgt de informatie per locatie voor SPRING in mei (de locaties varieren per editie).

Stadsschouwburg Utrecht
Lucasbolwerk 24
3 parkeerplaatsen
Adres parkeerplaatsen: Lucasbolwerk 9 en 10
Route: 120 meter van Stadsschouwburg Utrecht
Bushalte: Stadsschouwburg 
Lijn: 4, 8, 18, 27, 28, 50, 55, 73, 74, 77
Route: < 100 meter van bushalte naar Stadschouwburg
In de Douwe Egbertszaal is ruimte voor een aantal rolstoelen.
In de Blauwe Zaal is plaats voor vier rolstoelen.

 

Het Huis Utrecht
Boorstraat 107
Parkeren kan voor de deur maar dit is regulier parkeren en betaald (Spijkerstraat). Wij beschikken over 3 parkeerkaarten (mits beschikbaar) waarmee we korting kunnen aanbieden over deze parkeerplekken. 
Vanaf Utrecht Centraal neem je buslijn 3 richting Zuilen. Stap uit bij de halte Herenweg (4 min lopen) of bij de halte Viaduct (2 min lopen).
De Theaterzaal, Koepelzaal en studio’s zijn rolstoelvriendelijk.

 

Theater Kikker
Ganzenmarkt 14
Vlakbij Theater Kikker zijn drie toegankelijke parkeerplaatsen waar je gebruik van mag maken als je een Europese gehandicaptenparkeerkaart hebt: twee parkeerplaatsen voor de ingang van het Stadhuis (hoek Korte Minrebroederstraat – Oudkerkhof) en één op het Oudkerkhof, tegenover nummer 11.Fiets: Schuin tegenover Theater Kikker, onder het Stadhuis, is een fietsenstalling van U-Stal. Neem contact op met SPRING als je er gebruik van wilt maken.
Bus: 3 minuten lopen van bushalte Neude
Trein: 10 minuten lopen van Utrecht CS
Auto: (betaald) parkeren centrum Utrecht
Theater Kikker is rolstoelvriendelijk
Auditieve beperking: De grote zaal van Theater Kikker beschikt over een ringleiding.
Wat kan je verwachten van een bezoek? Bekijk de rondleiding door het gebouw (de video is prikkelarm): https://www.youtube.com/watch?v=zocWo6enmyE

 

De Paardenkathedraal
Veeartsenijstraat 155
Er zijn rondom De Paardenkathedraal verschillende parkeerplaatsen, omdat het in een woonwijk ligt. Hier moet wel parkeergeld betaald worden. Ook zijn er geen specifieke invalide parkeerplekken.
Bushalte: Oorsprongpark
Lijn: 8, 27, 28, 50, 73, 74, 77, 412, 428, 441, 447, 452, 474, 495, 922.
Route: <10 meter van de bushalte kan men de Veeartsenijstraat inslaan. De Paardenkathedraal bevindt zich op 230 meter van de bushalte.
De Paardenkathedraal is rolstoelvriendelijk voor bezoekers.

 

De LiK
Wolvenplein 29
Geen parkeermogelijkheid. Mindervalide parkeerplaats op aanvraag mogelijk.
Route vanaf halte Wittevrouwenbrug: Steek de Wittevrouwenbrug over in de richting van het centrum en sla direct rechtsaf de Wittevrouwenkade in. Loop de straat helemaal uit, door de bocht en wanneer u de bocht uitkomt ligt De LiK direct aan uw rechterhand.
Route vanaf halte Janskerkhof: Volg de Drift langs de Kromme Nieuwegracht. Steek bij de stoplichten de Wittevrouwenstraat over en loop verder over de Plompetorengracht. Sla na ongeveer 100 meter rechtsaf de Molenstraat in en loop deze uit. Aan het einde van de straat ligt De Vrije Wolf.
Er is een invalidentoilet aanwezig in het gebouw en in de ruimte kunnen rolstoelen staan.

 

BAK basis voor actuele kunst
Pauwstraat 13 A
3512 TG Utrecht
Geen eigen parkeerplaatsen
Bushalte: Neude
Lijn: 4,2, 8, 28, 50, 73, 74, 77
Route: 300 meter van bushalte naar BAK
Het Auditorium en de Studio zijn rolstoelvriendelijk

 
 

SPRING passe-partout