Academy programma 2023

Naast de besloten scholenprogramma’s, organiseert SPRING Academy ook in 2023 diverse evenementen die open zijn voor een breder publiek. Hieronder vind je een overzicht van die Academy programma’s, met een korte toelichting.


Algemeen programma

De volgende Academy-evenementen zijn open voor iedereen.

OFFSPRING

Nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen van nieuwe makers? Een kijkje in de keuken van hun maakproces en artistieke overwegingen? In OFFSPRING word je uitgenodigd om te reageren op work-in-progress, op de voorstellen van een nieuwe generatie makers. In 2 double bills met nagesprek word je verrast, geprikkeld en uitgedaagd om het gesprek aan te gaan met de artistieke stemmen van morgen.

Topic Talks

Topic Talks zijn verdiepende gesprekken over SPRING thema’s: actuele onderwerpen die ertoe doen. Welke trends zien we in het hedendaagse podiumkunstenveld en wat betekenen ze voor de wereld om ons heen? Dit jaar bespreken we de thema's ‘Performing Care’, ' Black Body - White Gaze'  en ‘Between Provocation and Invitation’. Ervaren moderator Merel Heering gaat het gesprek aan met SPRING kunstenaars en/of interessante gastsprekers. De Talks zijn voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische expert, de student en de professional. Ze zijn gemakkelijk te combineren met voorstellingsbezoek, maar kunnen ook los bezocht worden. Ze zijn gratis en open voor iedereen. 

Acting Like a Robot

Acting Like a Robot is een doorlopende meerjarige samenwerking tussen Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, HKU, Ulrike Quade Company en SPRING, waarin de relatie tussen theater en robotica wordt onderzocht. 

Het ontwerpen van robots en hun gedrag gaat gepaard met meerdere uitdagingen: niet alleen technisch, maar ook moeilijkheden die te maken hebben met de zogenaamde dramaturgie en design van de robot als 'sociaal agent': hoe kunnen robots hun menselijke tegenspelers aanspreken en er interactie mee hebben? Welke scripten volgen robots? Hoe wordt het uiiterlijk van een robot ontworpen, en zijn bewegingen gechoreografeerd?  In het Acting Like a Robot onderzoeksproject brengen we theatermakers en robotici samen om te onderzoeken hoe theater kan meehelpen aan het ontwerpen van robotgedrag en de interactie tussen mensen en robots, en, omgekeerd, hoe robotica nieuw terrein kan openen voor theatermakers. Tijdens deze middag in Het Huis zullen onderzoekers hun huidige onderzoek presenteren, en kijken naar projecten van anderen die ze inspireren. De middag begint met 3 korte hoorcolleges: van Evelyn Ficarra (University of Sussex), Edwin Dertien (UTwente) en Maaike Bleeker (Universiteit Utrecht). Hierna kunnen bezoeker kijken naar (en interactie hebben met) verschillende lopende projecten, waaronder een installatie die ervoor zorgt dat je de wereld ziet als een robot, en een duet tussen een danser en een robot. 

Open Round Table: AI & the Arts

Wat can AI doen voor kunst? Wat kan kunst doen voor AI-onderzoek? Hoe kunnen AI en kunst elkaar helpen om de vragen van de ander te beantwoorden? Dit zijn een aantal van de vragen die in de roundtable AI & the Arts, georganizeerd door het Instituut voor Cultural Inquiry (ICON), de Special Interest Group AI in Cutural Inquiry and Art, en SPRING Performing Arts Festival, worden beantwoord. Er wordt een gesprek gevoerd met festival fellow Chris Salter (hoogleraar en directeur van de Immersive Arts Space van de Zurich University of the Arts), Kim Vincs (hoogleraar van interactieve media en directeur van het Centre for Transformative Media Technologies aan de Swinburne University), Asa Horvitz (componist en performance-maker) en Mehdi Dastani (hoogleraar en voorzitter van de groep Intelligent Systems en co-voorziter van de Human Centered AI focus area aan de Universiteit Utrecht). De discussie zal worden geleid door David Gauthier en Maaike Bleeker


Open call

Voor de volgende programmaonderdelen is SPRING op zoek naar (opkomende) artiesten en studenten: acteurs, regisseurs, schrijvers, ervaren theaterstudenten, dramaturgen, interactieve designers, nerds, geleerden, activisten, filosofen, en ervaren performing arts/technologie studenten die graag meer willen leren tijdens de masterclasses en open programma's van SPRING academy 2023. Ontmoet zowel gerenommeerde SPRING kunstenaars als artistieke generatiegenoten en innovatieve studenten voor een inspirerende SPRING Academy ervaring. 

Masterclass Tim Etchells (Forced Entertainment)

Deadline aanmelding: 30 april

Tim Etchells, kunstenaar, schrijver en regisseur van het befaamde Britse gezelschap ‘Forced Entertainment’, zal tijdens SPRING 2023 een masterclass geven waarin belangrijke concepten en werkwijzen uit zijn praktijk worden verkend. Deze masterclass is bedoeld voor (beginnende) professionele makers en spelers, of studenten in de laatste fase van hun opleiding. Meer informatie over de masterclass en hoe je je aan kan melden vind je hier.

 
 

SPRING passe-partout