SPRING Performing Arts Festival
20-29 mei 2021 UTRECHT
 
 
 

Moving Borders

Het project Moving Borders is een samenwerking van zeven Europese productiehuizen, festivals en overheidsinstanties op het gebied van podiumkunsten en wordt medegefinancierd door het Creative Europe Programma van de Europese Unie. Gedurende de projectduur van twee jaar worden zeven edities van één artistiek concept, ARK van het Britse gezelschap Quarantine en regisseur Richard Gregory, gepresenteerd in Athene, Dresden, Mülheim an der Ruhr, Porto, Straatsburg, Utrecht en Warschau. In elke stad zal Quarantine samenwerken met lokale kunstenaars, sociaal-maatschappelijke organisaties en inwoners en haalt inspiratie uit de demografische, historische, culturele en sociale realiteiten van elke stad.

Het participatieve samenwerkingsproject onderzoekt het concept van grenzen in de huidige Europese samenlevingen. Het project richt zich op de fenomenen van grenzen in onze steden en in ons dagelijks leven: als een element dat mensen uit elkaar houdt en dat ongelijkheid bevordert, maar ook als een onderdeel van succesvolle diverse gemeenschappen waar wederzijds respect en herkenning alleen mogelijk is binnen bepaalde lijnen. Nu we getuige zijn van een gevaarlijke heropleving van nationalistische en xenofobe tendensen in Europa en in tijden van toenemende economische ongelijkheid, wil ARK een positieve boodschap afgeven over diverse manieren van samenzijn.

De partners in het project Moving Borders zijn: HELLERAU - European Centre for the Arts (Duitsland, leidende partner), MAILLON, théâtre de Strasbourg - scène européenne (Frankrijk), Ringlokschuppen Ruhr (Duitsland), SPRING Performing Arts Festival (Nederland), Teatro Municipal Do Porto (Portugal), Onassis STEGI (Griekenland) en Performing Arts Institute (Polen).

 

Over ARK

“An ark is a place to imagine, argue and plan for a new and better world. It can transport you there. It’s a refuge.”

ARK wordt een ontmoetingsplaats. Samen met de stad wordt een constructie gebouwd op een centrale locatie. Deze ark biedt ruimte voor ontmoetingen tussen vreemden, tussen Europeanen en niet-Europeanen die in de stad als buren leven en in de ark samenkomen om te discussiëren over wat een nieuw Europa zou kunnen zijn. ARK wordt een kruispunt in de stad. Het wordt en plaats voor samenwerking, compromis en mogelijk conflict, een plaats waar de veelzijdigheid van de samenleving naar boven komt. Het maakt ruimte voor conversaties en betrokkenheid, óók van afwijkende stemmen. ARK nodigt iedereen uit. Deelnemers zullen in de ark zichtbare en onzichtbare grenzen overschrijden. Bij ARK moet iedereen zich thuis voelen.  

 

Over Quarantaine

Quarantine is in 1998 opgericht door regisseurs Richard Gregory en Renny O'Shea met ontwerper Simon Banham in Manchester, Groot-Brittannië. Quarantine werkt over de hele wereld op het gebied van theater, performance en openbare evenementen. In de afgelopen 20 jaar hebben ze originele werken gemaakt, variërend in schaal en vorm: familiefeesten, karaokecabines, kooklessen, radio-uitzendingen, leeszalen en reizen in het donker voor één persoon tegelijk - evenals optredens op het podium voor publiek in stoelen. In 2017 regisseerde Richard Gregory het grote stadsproject What Is the City but the People? van BAK, basis voor actuele kunst, Centraal Museum en SPRING op het Jaarbeursplein in Utrecht, waarbij meer dan 150 inwoners van Utrecht hun verhaal deelden op een 60 meter lange catwalk.

Quarantine werkt samen met een wisselende opstelling van artiesten en mensen die zelden op het podium te zien zijn, waaronder filosofen, soldaten, kinderen, bloemisten en koks. Hun werk is gemaakt door middel van langdurig en intiem onderzoek en heeft vaak tot doel de omstandigheden te creëren voor gesprekken tussen vreemden.

 

Een overzicht van het project Moving Borders en de ontwikkeling is te vinden op www.movingborders.org 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief