SPRING Performing Arts Festival
20-29 mei 2021 UTRECHT
 
 
 

ARK Utrecht

ARK Utrecht - Stad van vertrouwen

In september (16 t/m 19) presenteert SPRING de grote stadsviering ARK Utrecht. Dwars door alle wijken van Utrecht reist een ark. Een fantasie-schip gevuld met droombeelden waarmee we vanuit de crisis vol vertrouwen naar een nieuwe toekomst varen. Welke Utrechtse waarden en tradities willen we aan boord bewaren? Welke laten we achter? En welke nieuwe gebruiken hebben we nodig? Na een lange periode van lockdowns maakt ARK Utrecht ruimte voor bruisende ontmoetingen tussen onbekende stadsgenoten.

Zoektocht naar vertrouwen
ARK Utrecht is een stadsviering op zoek naar nieuw vertrouwen in de toekomst. In een wereld vol nepnieuws en complotten lijkt ons vertrouwen in de ander steeds verder af te nemen. Welke media zijn te vertrouwen, welke politici spreken de waarheid en wie van je buren staat daadwerkelijk voor je klaar? De wereldwijde coronacrisis heeft onze gevoelens van argwaan nog verder op scherp gezet. Hoe houd je vertrouwen in de overheid als deze bepaalt wanneer je wel en niet naar buiten mag? En kun je je buren nog vertrouwen als iedereen een mogelijke besmettingshaard vormt? Om uit de crisis te klimmen, gaat ARK Utrecht met de hele stad op zoek naar een nieuw en onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar, in onszelf en in de toekomst.

Een rijdends stadskunstwerk
ARK Utrecht draait om een figuurlijke ark waarin we bewaren wat we belangrijk vinden, creëren wat ontbreekt en achterlaten wat we niet meer nodig hebben. Twee grote trucks reizen langs openbare pleinen van alle tien wijken van Utrecht. De trucks worden door vormgevers en buurtbewoners omgebouwd tot kleurrijke, utopische arken vanuit de vraag: wat willen we aan boord verzamelen? Rond dit rijdende stadskunstwerk vindt een programma vol ontmoetingen, interventies en activiteiten plaats, gemaakt door zowel stadsbewoners en buurthuizen als kunstenaars en culturele instellingen. De hele buurt is uitgenodigd om ‘aan boord’ te stappen, om een kijkje te nemen of een bijdrage te leveren.  

Plaats voor iedere Utrechter
Zoals de Ark van Noach ruimte bood aan alle soorten mensen en dieren, is er aan boord van ARK Utrecht plaats voor iedere Utrechter. We vieren de diversiteit van de stad met bewoners van alle wijken, leeftijden, achtergronden, genders, opleidingen en overtuigingen. Ontmoetingen vinden plaats, gesprekstafels, kunstinstallaties, exposities, muziek, pop-upvoorstellingen, talkshows, debatten, inspiratiesessies, optochten, rituelen of workshops. Na vier dagen varen de arken vol vertrouwen richting een hoopvolle, gezamenlijke toekomst!

ARK Utrecht wordt geproduceerd door SPRING: een festivalorganisatie met vernieuwende voorstellingen van hedendaagse internationale theatermakers en choreografen voor een open en nieuwsgierig publiek in verschillende theaters en op ongewone plekken in Utrecht. Het concept van ARK Utrecht is mede ontwikkeld in samenwerking met Anoek Nuyens, Gert Dijkstra en Siham El Ouazizi. ARK wordt in zeven Europese steden georganiseerd vanuit het artistiek netwerk Moving Borders. Het project is gecreëerd door Quarantine, een Brits ensemble van artiesten en producers, en mede mogelijk gemaakt door Creative Europe.


Ga voor meer informatie over Moving Borders en zeven Europese steden naar www.movingborders.org