SPRING Performing Arts Festival
20-29 mei 2021 UTRECHT
 
 
 

Over SPRING

SPRING is about the world. SPRING means thinking about the world with artistic means. SPRING means looking at the world through the performing arts. SPRING means looking at the world through the eyes of artists. SPRING means looking at the world through the eyes of the artists from different countries, with different cultural backgrounds, with different life experiences, with different artistic, political and social references. SPRING is about the world. SPRING is about the world of today.

SPRING presenteert nieuwe ontwikkelingen in de internationale hedendaagse podiumkunsten met een focus op de cross-over tussen dans, theater en performance en op kunst in de openbare ruimte. Dat doet SPRING door jaarlijks twee festivals in Utrecht te organiseren voor een divers en nieuwsgierig publiek; het tiendaagse SPRING Performing Arts Festival in mei en het driedaagse SPRING in Autumn in het najaar.

Wat betekent nieuw? Het betekent onderzoek, risico’s nemen, experimenteren, het aanvaarden van mislukking, het herbeginnen, hopen op succes.

Waarom internationaal? We leven in een complexe wereld, waar mensen, goederen, politiek, geld en informatie op internationaal niveau circuleren en georganiseerd zijn. Je kunt deze complexe wereld niet vanuit een standpunt begrijpen, maar door vanuit verschillende perspectieven te kijken, ook en juist van buiten Europa. Een internationale blik, door Westerse en niet Westerse ogen, verbindt ons in de internationale stad Utrecht met de wereld. Bovendien verrijkt het internationale veld het Nederlandse en Utrechtse veld met nieuwe ideeën.

Waarom hedendaags? Juist de hedendaagse kunst is in staat te reageren op de snel veranderende wereld van vandaag met al zijn complexiteiten. Zonder de experimenten van vandaag is er morgen geen mainstream, en is er over vijftig jaar geen culturele geschiedenis meer.

Waarom cross-over? De kruisbestuiving tussen disciplines is al lang een bron voor vernieuwing binnen de kunsten. In dat gebied bevinden zich de meest interessante ontwikkelingen.

Welke kunstenaars? SPRING is geïnteresseerd in kunstenaars met een duidelijk eigen artistiek handschrift, die werken met nieuwe vormen en op het gebied van cross-over, die nadenken over het gebruik van de openbare en digitale ruimte, die gedreven zijn door de noodzaak de wereld en hun eigen artistieke praktijk te bevragen, die jong (van geest) zijn, artistieke risico’s nemen en zich bewust zijn van hun publiek.

Hoe werkt SPRING met kunstenaars? Door middel van dialoog, (co-)producties, presentaties, context, publieksontwikkeling, internationale netwerken. We geven vertrouwen en programmeren vooral nieuw werk. We hebben aandacht voor reflectie en faciliteren ontmoetingen tussen kunstenaars, programmeurs en publiek.

Welk publiek? SPRING programmeert voor een nieuwsgierig publiek. SPRING gelooft dat kunst kan aanzetten tot vrij denken, handelen en ervaren en dat mensen openstaan voor vormen en ideeën die hen nog onbekend zijn.

Waarom de openbare ruimte? Het begrip van de openbare ruimte is aanzienlijk veranderd in de afgelopen jaren. Het wordt meer en meer geprivatiseerd en gecommercialiseerd. Binnensteden worden ontwikkeld voor toeristen en bedrijven. Maar aan wie behoort de openbare ruimte? Hoe publiek is onze zogenaamde publieke ruimte nog? Artistieke projecten in de openbare ruimte stellen vragen over ‘eigendom’, ze eisen de ruimte op en provoceren discussies over openbare vraagstukken. Naast deze inhoudelijke en maatschappelijke redenen geven projecten in de openbare ruimte het festival zichtbaarheid en relevantie. Bereiken ze een ander soort publiek, een breder publiek dat misschien geen ticket voor een voorstelling koopt. Projecten in de openbare ruimte zijn een cadeau, maar ook een confrontatie. Met toeschouwers en artiesten die niet expliciet voor elkaar gekozen hebben, maar heel even elkaars pad kruisen. Onverwacht en onvoorzien.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief