SPRING in Autumn XXXL
28 okt - 15 nov UTRECHT
 
 
 

The Art of Walking

 

Kunstenaars Pankaj Tiwari en Abhishek Thapar beginnen op vrijdag 3 juli met de 'durational performance' The Art of Walking, gecoproduceerd door SPRING. In dertien dagen lopen ze van Amsterdam naar Calais, Franrijk, een wandeltocht van 312 kilometer. Met deze performance willen Tiwari en Thapar aandacht vragen voor de benauwde situatie van de migrantenarbeiders in India in deze corona-tijd.

Nadat COVID-19 in India was uitgebroken, heeft de Indiase overheid overhaast een strikte nationale lockdown aangekondigd vanaf 25 maart. Een beslissing die grote impact heeft op de arbeidersgemeenschappen in India. Binnen een paar uur lag de economie helemaal stil en werden veel migrantenarbeiders werkloos, hadden geen inkomen meer en weinig voedsel. Omdat de arbeiders in de grote steden ook nog eens dicht op elkaar wonen, waren ze ook erg vatbaar om het virus op te lopen. In zo'n wanhopige situatie hadden de migrantenarbeiders geen andere keuze dan terug te keren naar hun huizen in afgelegen dorpen en kleine steden in India. Treinen, bussen en ander openbaar vervoer lag stil en de straten waren gebarricadeerd. Miljoenen arbeiders besloten met hun gezinnen en een paar bezittingen naar hun huis te lopen, dat op 300 tot wel 2200 kilometer afstand van de stad is. Een aantal stierven onderweg, verloren hun kinderen of werden gedood door een trein. Weinigen overleefden de reis naar huis.

Tiwari en Thapar starten op 3 juli hun reis, een lange voettocht vol meditatie en rouw. Tijdens de reis ontmoeten ze verschillende migrantenkunstenaars en bouwen ze aan solidariteit in Europa. Ze sluiten de reis af met een grote maaltijd die ze samen met inwoners van Calais koken, delen en eten.

The Art of Walking wil ruimte creëren voor gesprekken en een urgente functie van kunst uitoefenen in tijden van crisis. 80% van het productiebudget van dit project wordt betaald aan de migrantenarbeiders in India. Met de ervaringen die Tiwari en Thapar opdoen op hun reis maken ze een voorstelling die we presenteren op SPRING 2021.

Je kunt de reis van Tiwari en Thapar volgen via de Facebook-pagina The Art of Walking.

 

VOLG DE REIS

 

Coproductie: HAU Hebbel am Ufer (DE), Flinn Works (DE), Theaterfestival Boulevard (NL), Productiehuis Theater Rotterdam (NL), SPRING Performing Arts Festival (NL), Standplaats Utrecht (NL) wpZimmer (BE), Performing Borders UK, Liberty UK Festival. Met ondersteuning van Over Het IJ Festival (NL)

Beeld: Himanshi Parmar

& meer

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief