SPRING presenteert SPRING on Screen

 

Net zoals vele andere festivals is SPRING Performing Arts Festival in mei helaas afgelast. We moeten de verrassende en vernieuwende voorstellingen missen, de gezonde spanning op kantoor, de enthousiaste vrijwilligers en natuurlijk het geweldige, nieuwsgierige publiek. Maar SPRING bestaat natuurlijk nog wel. Ook al kunnen de voorstellingen niet gespeeld worden, we presenteren graag de kunstenaars die in het festival zouden staan. Dat doen we in een online programma. Geen SPRING Performing Arts Festival dit jaar, maar een ‘SPRING on Screen’, een programma met werk van festivalartiesten dat gemaakt is voor het (video)scherm. Van dansfilms, muziekvideo’s, podcasts en filosofische reflecties tot huiskamervoorstellingen en korte documentaires. Het biedt geen vervanging van de festivalervaring, maar toont een glimp van wat we moeten missen. In de hoop dat we tijdens SPRING in Autumn of SPRING 2021 het werk van de festivalartiesten weer live kunnen zien. Daarnaast tonen we in de straten van Utrecht en online een serie affiches met berichten vanuit quarantaine van verschillende (oud) festivalkunstenaars. Op donderdag 14 mei opent artistiek directeur Rainer Hofmann SPRING on Screen met een speech via Zoom waarvoor iedereen zich kan aanmelden.

 

Digitale kunstwerken
Het online programma op de website van SPRING is kort en scherp. De artiesten die op SPRING 2020 zouden staan is gevraagd werk te delen dat specifiek gemaakt is voor het online medium. Genevieve Murphy brengt het eerste nummer van haar nieuwe album uit met een videoclip. Theatercollectief Dood Paard werkt aan een podcast. Jan Fedinger maakt een videoversie van zijn werk land[e]scapes 4 – redistribution of wealth by nature. Naast nieuw werk toont het festival ook bestaand werk van festivalartiesten. Christiane Jatahy toont een korte documentaire uit haar voorstelling The Walking Forest. Japanse kunstenaar Hiroaki Umeda presenteert de korte dansfilm Holistic Strata Screen. En The Bohemian Rhapsody Project van Singaporese kunstenaar Ho Tzu Nyen zal te zien zijn via de online kanalen van SPRING. Het volledige programma wordt binnenkort online gepubliceerd.

 

De publieke ruimte is niet gesloten
SPRING heeft een rijke traditie in het presenteren van kunst in de publieke ruimte en we zien geen reden om dat te stoppen. We vroegen (voormalige) festivalkunstenaars wat ze in deze corona-tijd aan de wereld willen vertellen. Onder de titel ‘Bericht vanuit quarantaine’ tonen we o.a. bijdrages van Milo Rau, Nicole Beutler en Julian Hetzel op affiches en digitale schermen in de stad Utrecht om daarmee inspiratie, hoop en reflectie te bieden aan ons allemaal. De serie affiches wordt ook op springutrecht.nl gepubliceerd.

 

Opening speech
De voorstellingen van SPRING 2020 zijn afgelast, maar dat betekent niet dat er geen speech hoeft te zijn. Er is veel te zeggen. Artistiek directeur Rainer Hofmann geeft op donderdag 14 mei om 20.00 uur (het oorspronkelijke openingsmoment van SPRING) een opening speech via Zoom waarvoor iedereen zich kan aanmelden (houd de website en onze socials in de gaten). Na de speech zal het eerste programma direct online beschikbaar zijn en volgen dagelijks nieuwe bijdrages aan het SPRING on Screen-programma. 

 
 

SPRING passe-partout