SPRING in Autumn
27-31 oktober UTRECHT
 
 
 

SPRING presenteert de rondreizende stadsviering

 

Na een lange periode van lockdowns gaat SPRING met de rondreizende stadsviering ARK Utrecht op zoek naar nieuw vertrouwen in de toekomst. In een wereld vol nepnieuws en complotten lijkt ons vertrouwen in de ander de afgelopen tijd steeds verder te zijn afgenomen. Om uit de crisis te klimmen, gaat ARK Utrecht met de inwoners van de stad op zoek naar een nieuw en onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar, in onszelf en in de toekomst. Hoe deze toekomst eruit ziet? Dat wordt tijdens het festival vormgegeven door zowel lokale kunstenaars en artiesten als door de stadsbewoners zelf. Het gratis festival vindt plaats van 16 tot en met 19 september in zes Utrechtse wijken.

ARK: een rijdend kunstwerk
Bruisend middelpunt van deze stadsviering is een wagen die wordt omgetoverd tot rijdend kunstwerk; een ark waar we elkaar weer gaan ontmoeten en die langs zes wijken reist. Hierop vindt een talkshow plaats met theatermaker en presentator Dorothy Blokland, waar verhalen en bijdragen van buurtbewoners in elke wijk een podium krijgen. Dagelijks kunnen bezoekers op hun eigen creatieve manier een invulling geven aan deze figuurlijke ark, vanuit de vraag: wat neem jij mee de toekomst in?

Programma in zes Utrechtse wijken
De stadsviering vindt plaats van 16 tot en met 19 september in Lombok (Moskeeplein), Leidsche Rijn (Brusselplein), Overvecht (Shoppingcenter), Lunetten (winkelcentrum), Ondiep (Plantage) en Kanaleneiland (Prins Clausbrug). In elke wijk is er een 4,5 uur durend programma vol ontmoetingen, activiteiten, gesprekken en ervaringen rondom een openbaar plein.

Er is een BuurtBar, waar hapjes en verhalen worden uitwisselen met buurtbewoners. De Utrechtse rapper Dwinna die op Spotify 1 miljoen streams haalde treedt op en wil met zijn muziek mensen en specifiek jongeren samenbrengen. Ook Bankra Bike ’Sound System & Social Dance Club zijn van de partij met muziek en een dansworkshop. Vanuit het STUT Theater zullen drie mannen in Van heel dichtbij in een levensgrote kubus hun eigen verhaal vertellen over eenzaamheid. Het Nieuw Utrechts Toneel zal in een intieme setting in huiskamers rond de zes pleinen de voorstelling Op de koffie spelen. Dansgroep DOX speelt een stuk uit de interactieve voorstelling Symphony of 21, met een mix tussen Europese en Afrikaanse/Oegandese muziekinvloeden en clubscene-elementen. En dit is slechts een kleine greep uit de interactieve programmering, waarbij we natuurlijk rekening houden met de in september geldende coronamaatregelen van de overheid.

Voor ieder wat wils
ARK Utrecht viert de diversiteit van de stad met bewoners van alle wijken, leeftijden, achtergronden, genders, opleidingen en overtuigingen..Zoals de Ark van Noach ruimte bood aan vele soorten, is er aan boord van ARK Utrecht plaats voor iedere Utrechter. ARK Utrecht is een cadeautje van Utrecht, voor Utrecht.

 

ARK Utrecht wordt geproduceerd door SPRING: een festivalorganisatie met vernieuwende voorstellingen van hedendaagse internationale theatermakers en choreografen. De voorstellingen van SPRING zijn voor een open en nieuwsgierig publiek en vinden plaats in verschillende theaters en op ongewone plekken in Utrecht. ARK Utrecht is onderdeel van het Europese project ARK dat in zeven Europese steden wordt georganiseerd vanuit het artistiek netwerk Moving Borders. ARK is gecreëerd door Britse theatergroep Quarantine en wordt mede mogelijk gemaakt door Creative Europe.

 

& meer