SPRING on Screen
nog te zien t/m 31 mei
 
 
 

SPRING Academy: ervaar de relatie tussen geluid en dans

 

Op de openingsdag van SPRING Performing Arts Festival begon ook meteen het SPRING Academy programma. Ik had het geluk om samen met Media & Cultuur studenten van de Universiteit Utrecht een workshop te volgen die door Amber Haines (associate artistic director Dancenorth), Samantha Hines (Dancenorth danseres) en Rully Shabara (zanger Sanyawa) werd gegeven. Afgelopen donderdag mochten zij met Lucy Guerin Inc en Gideon Obarzanek het festival openen met de voorstelling Attractor.

Het proces
Ik heb er zin in. Samen met negen studenten van de Universiteit Utrecht zitten we verwachtingsvol in een ruimte op de eerste etage van Het Huis te wachten tot we van start gaan. De deur van de zaal gaat dicht en Amber begint te vertellen over de voorstelling Attractor, het proces en hoe ze onderzoek deden naar onder andere Indonesische trance dance. Na de introductie vraagt ze ons om op te staan. “Laten we ons even opwarmen.”

We beginnen met kleine bewegingen die we steeds meer uitvergroten. Een oefening is bijvoorbeeld het intensief heen-en-weer zwaaien van één van onze armen. “En stop. Doe je ogen dicht en voel gewoon even”, zegt Amber. Het is gek om gewoon even te voelen, mijn hand tintelt en voelt zwaarder dan mijn andere arm.

Even stilstaan
Nadat iedereen goed is opgewarmd, starten we met de bewegingsoefeningen. “Je staat nooit helemaal stil”, vertelt Amber. We doen onze ogen dicht en voelen even hoe het is om te staan en om alles los te laten. “Ga mee met de beweging van je lichaam en bouw het uit, tot het niet groter kan en ga dan terug.” Met zijn allen voeren we het uit en na afloop reflecteren we het even. De oefening doen we een aantal keer opnieuw, maar steeds wordt er een extra laag aan toegevoegd.

Een conversatie
Rully gaat op een gegeven moment achter de microfoon staan om te zingen. “Ga mee met de muziek”, zegt Amber dan. “Voel je het verschil?” De studenten knikken. Op een gegeven moment worden we aan elkaar gekoppeld en gaan we al bewegend op de muziek de conversatie met elkaar aan.

Interactie
Voor wie de voorstelling Attractor heeft gezien, weet hoe experimenteel de muziek is van het muzikale Indonesische duo Senyawa. Zij geven een eigen invulling aan de traditionele muziek, waarin dans en muziek voor een trance zorgt. “Muziek is overal,” vertelt Rully. “Elke voorstelling is dan ook anders. Ik probeer een geluid te creëren dat opgaat in de omgeving.”

Nadat Sam en Rully een kort optreden geven aan ons, krijgen wij ook de kans om te ervaren hoe het is om achter de microfoon te staan en om Sam te laten dansen op diverse geluiden. Het is leuk om te zien hoe ze hiermee omgaat en hoe het een interactie opwekt tussen geluid en dans.

Fascinerend
“We hebben de voorstelling Attractor in verschillende landen opgevoerd en overal is het weer anders. De voorstelling is nooit hetzelfde”, vertelt Sam na afloop “Het is erg afhankelijk van het publiek dat tijdens de voorstelling mee danst. Dat maakt het elke keer weer fascinerend en een mooie ervaring.” En dat was de workshop voor mij ook; fascinerend en een mooie ervaring.

Door Romanca van Vuure

© Anna van Kooij

& meer

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief