Opening van Dronude Utrecht Project

 

Blog geschreven door reporter Tessa Kraijer

Allemaal aangeklede bezoekers tussen foto’s van blote mensen. Het contrast tussen de kijker en de afbeeldingen is grappig om te zien. De blote lichamen op de foto’s vormen lijnen en patronen, soms is het net alsof je door een caleidoscoop kijkt. Op andere foto’s versmelten de lichamen juist tot een grote hoop, of dragen ze elkaar. 

De foto’s zijn op vijf bekende locaties in Utrecht genomen. De meesten vanuit de lucht, met een drone, en dat zorgt voor dat prachtige beeld. De blote huid die afsteekt tegen stenen, een sportveld of de vloer van een bibliotheek.

Een paar keer sta ik met een paar modellen voor een foto. “Waar sta jij? Ik herken je billen nog niet hoor”. Er wordt af en toe wat gegiecheld, ‘het zijn tenslotte allemaal blote mensen’, maar het woord ‘prachtig’ klinkt het vaakst. 

Festivalfilosoof Floris van den Berg houdt een korte toespraak voor het publiek. Hij schreef het boek ‘Denken in het donker’, een boek over hoe je nou moet kijken naar al dat moderne, avant garde theater dat op SPRING te zien is. “Het is niet altijd leuk”, geeft Floris toe, “maar voorstellingen die schuren, blijf je het langst over praten”. En die heeft SPRING. Voorstellingen die je aan het denken zetten en een gesprek op gang brengen om zo meer met elkaar in verbinding te komen. ‘Want om die verbinding draait het’, verteld ook later artistiek directeur Grzegorz Reske in zijn toespraak.

Dronude zorgde op het moment van de shoot al voor verbinding tussen de modellen. “Het was nog zo vroeg tijdens het maken van de foto’s, dat het rijp nog op het gras lag. En daar gingen wij dan met de blote billen op liggen. Afzien voor de kunst”, grapt Floris. Nu openen de foto’s het gesprek over lichaamsidealen, zelfacceptatie en wat schoonheid dan precies is. 

Als Floris tenslotte aan het publiek vraagt wie er allemaal model hebben gestaan, schieten zo’n beetje alle handen om me heen de lucht in. Juist ik voel me op dit moment naakt.

Allemaal trotse modellen die hun lichaam als kunstwerk lieten vereeuwigen, omdat het dat misschien altijd al was. De tentoonstelling is nog het hele SPRING Festival te zien om zoveel mogelijk mensen te inspireren zichzelf een beetje meer bloot te geven.

Foto door Tom Durden

& meer

1
 
 

SPRING passe-partout