SPRING in Autumn XXXL
28 okt - 15 nov UTRECHT
 
 
 

Nieuwe lichting makers Standplaats Utrecht

 

Abhishek Thapar, Julian Hetzel en iona&rineke worden de drie nieuwe makers binnen Standplaats Utrecht. Zij krijgen twee jaar lang vanuit de locatie Fort Blauwkapel de kans om onderzoek te doen, nieuw werk te ontwikkelen en connecties te maken in en met de stad. Standplaats Utrecht is een plek voor talentontwikkeling van podiumkunstenaars. De Standplaats is in 2018 opgezet door vijf Utrechtse podiumkunstinstellingen (Het Huis Utrecht, Theater Utrecht, SPRING Performing Arts Festival, DOX en Het Filiaal theatermakers) en wordt financieel ondersteund door de gemeente Utrecht. Het doel van de Standplaats is talentvolle theater- en dansmakers duurzaam aan de stad te verbinden. 

De makers binnen Standplaats Utrecht volgen een tweejarig traject waarin ze hun werk ontwikkelen en dat op nieuwe manieren verbinden met de stad. Dit doen ze vanuit de thuisbasis van Standplaats Utrecht, Fort Blauwkapel, aan de rand van Overvecht. Een korte beschrijving van het werk van de drie geselecteerde makers:

 

iona&rineke
Iona&rineke is het muziektheatergezelschap van schrijvers, theatermakers en performers Iona Daniel en Rineke Roosenboom. Daniel en Roosenboom studeerden af aan de opleiding Writing For Performance op de HKU, en maken sindsdien fictief documentair theater met een spannende combinatie van nieuw geschreven livemuziek en teksten. Hun voorstellingen Rumspringa en Kill all kids werden lovend ontvangen vanwege de prettige verwarring over feit en fictie die ze bij hun publiek zaaiden. Met hun focus op jong publiek, hun prikkelende themakeuzes, een sterke nieuwsgierigheid naar andere makers en de wereld buiten het theaterveld en de mooie mengvorm van muziek en spel, sluiten iona&rineke uitstekend aan bij de missie van Standplaats Utrecht om interessante makers een netwerk en ontwikkelingsplek te bieden.

 

Julian Hetzel
Julian Hetzel rondde in 2013 zijn masteropleiding aan DasArts af en ontpopte zich daarna al snel tot een van de interessantste theatermakers van de Benelux. Julian toonde zijn eerste werken bij Festival a/d Werf en later bij SPRING. Zijn stichting is gevestigd in Utrecht. In het werk van Hetzel staat vaak de medeplichtigheid van het publiek binnen een politiek-maatschappelijke context centraal. Zijn jarenlange samenwerking met SPRING leverde internationaal bejubelde voorstellingen als Schuldfabrik op. Hetzel is de gedroomde kandidaat voor Standplaats Utrecht vanwege zijn enorme engagement, zijn artistieke vitaliteit en het feit dat Standplaats Utrecht hem een vaste basis in Utrecht kan bieden: zijn internationale succes verdient een stevigere ondersteuning in Nederland.

 

Abhishek Thapar
Abhishek Thapar studeerde eveneens af aan DasArts, in 2017. Het werk van de uit India afkomstige maker richt zich op een intieme verbintenis met zijn publiek, waarbinnen hij grote maatschappelijke thema’s aansnijdt, zoals de etnische strijd in zijn geboorteland India, of het globale probleem van e-waste (elektronisch afval). Thapar is een goede bekende van Het Huis. Hij is een terugkomende resident en toonde zijn werk o.a. bij de Makersdag en Meet the Artist. Zijn lecture performance My home at the intersection werd zeer goed ontvangen en leverde hem een internationale tournee op. Vanwege de verbindende kracht van zijn werk, zijn artistieke intelligentie en zijn oprechte nieuwsgierigheid naar anderen, past Thapar binnen het op uitwisseling en ontwikkeling gerichte makersplatform Standplaats Utrecht. 

& meer

Standplaats serveert Standplaats serveert

Tijdens Standplaats serveert op 21 juni zetten wij de deuren van Standplaats Utrecht voor het eerst wagenwijd open.

nieuws
 
Lancering Standplaats Utrecht Lancering Standplaats Utrecht

Muzikant en performer Genevieve Murphy, beeldend kunstenaar en ontwerper Jan Fedinger en hiphop-theatercollectief DIEHELEDING zijn de eerste makers die aan de slag gaan bij Standplaats Utrecht. De nieuwe plek voor talentontwikkeling wordt op 24 november feestelijk gelanceerd.

nieuws
 
 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief