SPRING on Screen
nog te zien t/m 31 mei
 
 
 

Heimwee naar volksdansen

 

- Dansen is de terugkeer naar het vissenstadium met de muziek als zee. Harry Mulisch

Zes dansers in zwart gekleed doemen in het donker op en de reis begint. We beginnen met de moderne media van de selfies en de schermen en lijken terug te gaan in de tijd. De dansen zijn een mengelmoes van volksdansen. De dansers dansen in verschillende samenstellingen en in verschillende tempo’s, van verstilling tot extatische razernij. De eenvoudig ogende lijndans waarbij de dansers onder de armen van hun buren doorgingen was hypnotiserend om naar te kijken. Het volksdansen bestaat misschien nog wel, maar dansen met ingestudeerde passen in groepsverband is toch geen alledaags gebruik meer in een groot deel van de westerse cultuur. En misschien is dat een gemis. De dansers leken een rouwritueel te dansen. Zou het niet mooi zijn om op een begrafenis samen stemmig te dansen in plaats van stijf te staan met een plak cake en koffie?

Wat mooi is aan een volksdans is dat je als groep één wordt, je kunt je thuis voelen en opgaan in het geheel. Een groepsdans is het tegendeel van eenzaamheid. Dans spreekt direct tot dierlijk brein, zoals schrijver Harry Mulisch het verwoordde. In de dansvoorstelling ANΩNYMO van de Griekse choreograaf Tzeni Argyriou is de muziek vervangen door kakofonisch geluid. Alleen tijdens de huwelijksdans klinkt er vrolijke kerkklokmuziek. Het stuk toont verschillende soorten volksdans. De voorstelling is een reflectie over dans. Het ging niet primair om een zo mooi mogelijke dans te maken, maar om te laten zien wat dans ooit was en wat het kan doen met een groep.

Het kijken naar dans doet verlangen naar dansen. Misschien dat ik het ooit nog durf. Dat ANΩNYMO strak geregisseerd was bleek toen de dansers het applaus in ontvangst namen en dat blijkbaar niet hadden geoefend: de synchroniteit was weg. De voorstelling was ten einde en de groep viel uiteen in individuen. 

Door Floris van den Berg

© Lila Sotiriou

& meer

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief