SPRING in Autumn XXXL
28 okt - 15 nov UTRECHT
 
 
 

Europees theaterproject Moving Borders gelanceerd

 
RICHARD GREGORY MAAKT GROOTS STADSPROJECT IN 2021


De maatschappij ligt stil, de grenzen sluiten en we kunnen elkaar niet ontmoeten. SPRING Performing Arts Festival in mei hebben we helaas moeten afgelasten. We zitten echter niet stil. Juist nu blijkt dat het belang van ontmoeting groot is. We kijken naar de toekomst, o.a. met dit project waar diverse mensen elkaar ontmoeten en grenzen bevragen.

Het internationale theaterproject Moving Borders, dat wordt medegefinancierd door het Creative Europe Programme van de Europese Unie, begon eind maart met een digitale kick-off meeting. SPRING Performing Arts Festival heeft dit project samen met zes Europese podiumkunstinstellingen ontwikkeld. 

In een periode van twee jaar worden zeven afzonderlijke edities van één artistiek concept - ARK van het Britse gezelschap Quarantine en regisseur Richard Gregory - geproduceerd in Athene, Dresden, Mülheim an der Ruhr, Porto, Straatsburg, Utrecht en Warschau. In elke stad zal Quarantine samenwerken met lokale kunstenaars, sociaal-maatschappelijke organisaties en inwoners om een ark te bouwen (fysiek of metaforisch). De ark biedt ruimte voor alternatieve activiteiten en nieuwe ontmoetingen tussen mensen en haalt inspiratie uit de demografische, historische, culturele en sociale realiteiten van elke stad.

Het participatieve samenwerkingsproject onderzoekt het concept van grenzen in de huidige Europese samenlevingen. Het project richt zich op de fenomenen van grenzen in onze steden en in ons dagelijks leven: als een element dat mensen uit elkaar houdt en dat ongelijkheid bevordert, maar ook als een onderdeel van succesvolle diverse gemeenschappen waar wederzijds respect en herkenning alleen mogelijk is binnen bepaalde lijnen. Nu we getuige zijn van een gevaarlijke heropleving van nationalistische en xenofobe tendensen in Europa en in tijden van COVID-19 en toenemende economische ongelijkheid, wil ARK een positieve boodschap afgeven over diverse manieren van samenzijn.

In elke stad is het onderzoek van het langetermijnproject gestart. In Utrecht is Richard Gregory in samenwerking met partner Residenties in Utrecht in december gestart met zijn zoektocht naar de connectie met de stad. In het najaar van 2020 volgen laboratoria en workshops in alle zeven Europese steden. De zeven edities van ARK zullen in het voorjaar en de zomer van 2021 in elke stad worden ontwikkeld en gepresenteerd. ARK vindt plaats in Utrecht tijdens SPRING Performing Arts Festival in mei 2021. 

 

Voor meer informatie klik hier. 

& meer

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief