SPRING on Screen
nog te zien t/m 31 mei
 
 
 

Danser in het duister

 

Oorverdovende stilte, daarmee eindigt de hypnotiserende performance All Around van Mette Ingvartsen. Samen met drummer Will Guthrie creëert zij een intrigerend beeld waarbij zij in een dans met een lichtbron de verstilling en versnelling van het leven lijkt te verbeelden.

Een aantal door de ruimte verspreide tl-balken verlichten een lege ruimte omringd door stoelen. Iets uit het midden staat een drumstel, statig in zijn eenzaamheid en stilte. De ruimte zindert van verwachting, en het publiek neemt plaats in de cirkel. In stilte komen de performers oplopen, en nemen plaats op de vloer. Ingvartsen neemt een van de lampen en het licht dooft, de enige lichtbron is de lamp waarmee zij in cirkelende bewegingen het publiek verlicht. Ze draait om de lamp heen, draait die zodat het publiek en af en toe de drummer worden verlicht. De lamp en het drumstel lijken op het ritme van beweging en muziek tot leven te komen.

Gurthie begeleidt de dans met een subtiel begin dat overgaat in een opzwepend ritme. Het publiek wordt als door een vuurtoren telkens verlicht door Ingvartsen. Ze danst intiem met het licht, verdwijnt in de schaduw terwijl de de stralen langs het drumstel laat glijden. Ik word erdoor verblind, maar kan ook elke andere toeschouwer zien zitten. Dat ik bekeken kan worden en juist de danser niet kan zien, benadrukt de aanwezigheid van ieder ander. Wij zijn hier samen en vormen de kring van gezichten, het enige decor in de duisternis die gepaard gaat met het felle licht. Zoals de danser in de schaduwen verdwijnt, verdwijnt ook ieder gezicht weer, maar elke verdwijning maakt plaats voor een nieuw gezicht.

Het felle licht wordt zachter, wordt vervangen door een een warme gele gloed. Het ritme versnelt, wordt steeds energieker. Ik word meegenomen in trance van versnelling en vertraging, van verstilling en van draaiing. Op het hoogtepunt van dit intrigerende duet wordt het licht warm oranje. Ingvartsen omhelst het licht en verdwijnt weer in de schaduwen. Zoals ook het leven warm en omhelzend kan zijn. Terwijl het geluid aanzwelt, gecompliceerder wordt, vertraagd de danseres in haar draaiende beweging. Het licht wordt weer schel, en de cirkel is rond. We zijn weer terug waar we begonnen, in een lege ruimte omringd door gezichten. De ruimte zindert na. In een verstilde ruimte, in oorverdovende stilte.

Door Sofie Revet

© Hans Meijer

& meer

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief