SPRING in Autumn XXXL
28 okt - 15 nov UTRECHT
 
 
 

Jaha Koo en zijn praatgrage rijstkokers

 

Twintig jaar geleden kende Zuid-Korea een grote economische crisis, vergelijkbaar met de financiële beurscrash in de Verenigde Staten en Zuid-Europa in 2008. Deze crisis had een grote impact op de jonge generatie waartoe de Zuid-Koreaanse kunstenaar Jaha Koo behoort. Problemen zoals jeugdwerkloosheid en socio-economische ongelijkheid zijn niet ongewoon in zijn thuisland. Maar hoe groei je op in zo’n maatschappij? Cuckoo is een combinatie tussen eigen persoonlijke ervaringen, politieke gebeurtenissen en reflecties over geluk, economische crisissen en de dood.

Cuckoo is een Zuid-Koreaans merk voor rijstkokers. Dat Koo een rijstkoker inzet als metafoor voor het hoogtechnologische Zuid-Korea, is het gevolg van een persoonlijke tragedie. Hij verloor zes vrienden door zelfmoord. “Kort nadat ik in Europa was aangekomen in 2011, pleegde een schoolvriend zelfmoord. Toen de rijstkoker die ik naar hier had meegebracht, meldde dat mijn rijst klaar was, voelde dat plots erg troostend. Het deed me dieper nadenken over de problemen in Zuid-Korea.” - De Standaard (22 FEB 2018) – Gilles Michiels. Wie had gedacht dat een machine met je mee kan leven? 

Jaho Koo en zijn vier gehackte huishoudtoestellen vertellen een bitterzoet verhaal over het leven tijdens de schrijnende recente geschiedenis. Het ‘hacken’ van de technologie van de rijstkokers is een krachtige beweging om de technologie opnieuw in eigen handen te nemen. De vier toestellen raken vermengd in een discussie rond de wenselijkheid van ‘smart’ toestellen, vanuit een origineel en grappig perspectief van de machines zelf. C4 is jaloers op de niet geüpgradede C1. C2 verwijt C3 dat zij door haar toegenomen intelligentie niet langer in staat is om haar basisfunctie, rijst koken, uit te voeren en zo haar bestaansreden is verloren. 

“In tijden van de gps met irritante stemmen en een hilarische Siri doorbreekt Koo de absolute grens die we als mens willen bewaren tussen mens en machine/robot. Hoe we zelf nog mens kunnen zijn, is de existentiele vraag die in de Cuckoos vervat zit.” - Tumult

"Cuckoo feels like a peculiar kind of dream, a communication from your subconscious, offering some truth you’ll never be able to translate into words." - Exeunt magazine

 

Cuckoo is op zaterdag 2 november te zien op SPRING in Autumn.

& meer

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief