BLOG: Waar voelde je je thuis?

 

SPRING-blogger Sofie Revet beschrijft welke drie voorstellingen van SPRING 2019 haar intrigeren!

3. Unsolved – Fang Yun Lo | Polymer DMT
Deze performance stelt vragen waar ik me persoonlijk ook mee bezig hou. Hoe kunnen herinneringen je vormen tot de persoon die je nu bent? Welke dingen wil je bewaren en welke wil je juist wegstoppen? Waar voelde je je thuis? En hoe vormt dat gevoel een basis voor het creëren van je eigen ‘thuis'?
Na het verlies van een dierbare ben ik ook met dit soort vragen aan de slag gegaan. Hoe leer je iemand die er niet meer is toch opnieuw of op een heel andere manier kennen? En wat als die persoon heel anders bleek dan jij dacht? Is jouw beeld van iemand wel wie diegene echt was?
Unsolved lijkt mij een intrigerende zoektocht door middel van dans en performance, om op een creatieve manier antwoorden te vinden of te formuleren hoe je omgaat met een vergane wereld.

2. Through the Skin – Mitra Ziaee Kia & Hiva Sedaghat
Herinneringen kunnen in je hoofd zitten, maar ook in je huid. Dat je je door een aanraking herinnerd kan worden aan iets dat je hebt meegemaakt, zonder dat je die herinnering bewust oproept.
Through the Skin lijkt mij een mooie vertaling van deze herinneringen van het lichaam. Mede doordat de performance is gemaakt door een vrouw, denk ik dat het een herkenbaar beeld zou kunnen zijn voor mij. Hoe vanuit een vrouwelijk perspectief het lichamelijk wordt benaderd, en hoe de ervaringen van deze vrouw doorklinken in de rest van haar leven.
Deze herinneringen van je lichaam kunnen vrolijk zijn of pijnlijk, maar elke ervaring en herinnering voegen wel toe aan wie je bent. Elke aanraking zowel fysiek als emotioneel (zoals in een relatie) vormen jou en hoe je naar de wereld kijkt. Ik ben heel benieuwd hoe de makers deze ervaringen over zullen brengen, hoe intiem het delen van een persoonlijk verhaal in een performance kan zijn. Én hoe de toeschouwer dit mogelijk fysiek kan ervaren.

1. Uncanny Valley Girl – Angela Goh
De vertelling van de geschiedenis wordt gedomineerd door een mannelijk perspectie. Uncanny Valley Girl laat zien dat dit niet zwart wit is als het lijkt, en dat met name de geschiedenis van technologie verweven is met de geschiedenis van de vrouw.
Deze performance lijkt mij een interessante visie te geven op een wereld waarin minderheden zich steeds meer uitspreken tegen hun onderdrukking, onder andere vrouwen tegen de ongelijkheid tussen de verschillende geslachten. Ik ben heel benieuwd hoe dit perspectief wordt geïntegreerd met de visie op technologie, en hoe dat wordt vormgegeven in een performance.
Hoe vanuit een vrouwelijk perspectief naar technologie wordt gekeken lijkt me een interessant standpunt in een wereled die overheerst wordt door het mannelijk perspectief. Het legt een verband met een ongeschreven geschiedenis van vrouwelijk invloeden op werelden die wij zien als mannelijk. Bijvoorbeeld in combinatie met Through the Skin kan dit een interessante tweedeling geven tussen de lichamelijk ervaring van een vrouw tegenover een vrouwelijk perspectief op een mannelijke wereld. 

& meer

 
 

SPRING passe-partout

Bestel