SPRING in Autumn
27-31 oktober UTRECHT
 
 
 

ARK Utrecht - Op de koffie

 

Op de koffie in Lunetten

We zijn uitgenodigd op de koffie. Met een paar onbekenden lopen we met ons stoeltje onder de arm richting het opgegeven adres. Het voelt een beetje onwennig, ongemakkelijk ook. Waar praat je dan over met die mensen die je niet kent? Een beetje over het weer, de wandeling en hoe het straks zal zijn op de koffie.

Jullie zien er netjes uit
Maar wat als je je altijd ongemakkelijk voelt in dit soort situaties? Dat je regels nodig hebt om bij de buren op de koffie te gaan. Dat je de vragen die ze aan je mogen stellen alvast van te voren opschrijft en aan iemand geeft. Zodat het toch wel een echt gesprek wordt. En geen monoloog.

Simone is ook uitgenodigd. Ze is namelijk onze buurvrouw, ons buurmeisje. En dat doen buren toch immers, bij elkaar op de koffie gaan? Ze vindt ons er netjes uitzien. En ook de gastheer en –vrouw vindt ze niet dom. Maar wat is sociaal geaccepteerd als je op visite bent? Dat je vertelt dat je je fornuis weleens aan laat staan? Dat je de hele week dezelfde salade caprese eet, zodat je geen keuzes hoeft te maken in de supermarkt? Dat je een wolkje blaast op het raam om zo beter naar de vogels te kunnen kijken?

Wist je dat spreeuwen goed kunnen imiteren? In de buurten van stations, kunnen ze heel veel verschillende geluiden nabootsen, van treinen die voorbij komen zoeven tot de deuren die open en dicht gaan. Ze vliegen met een constante snelheid van 36 km per uur. En als ze in zwermen vliegen, zie je van die hele mooie figuren in de lucht. Of praten jullie toch liever over koetjes en kalfjes? Houd je het gewoon op studie, werk en dat soort saaie dingen.

Eigen verhaal
Simone is een karakter gebaseerd op verhalen van mensen met autisme. Bij hen gaat interactie niet vanzelf. Gaan heel veel andere dingen niet vanzelf. Ze voelen zich vaak eenzaam. Komen niet vaak op de koffie. Zou jij haar nog wel een keer uitnodigen? Misschien neemt ze dan wel spritzen mee.

Door: Liesbeth Berg-Meulenberg

& meer