SPRING in Autumn
27-29 okt UTRECHT
SPRING in Autumn
27-29 okt UTRECHT
 
 
 

ARK Utrecht Programma A-Z

Afra Ernst - My religion doesn't define me

Choreograaf Afra Ernst werd geboren in Indonesië en groeide op in Nederland. Hoewel ze de islam wel in haar opvoeding meekreeg, worstelt ze met de vraag hoe ze haar geloof kan belijden; op een manier die bij haar past in een omgeving waarin het barst van de vooroordelen. Gehuld in witte kleding, de kleur van neutraliteit, gaat Afra op zoektocht naar haar relatie tot het geloof. 

Bio: Afra Ernst studeerde in 2012 af aan de dansacademie van Fontys Hogeschool voor de kunsten in Tilburg. In haar voorstellingen combineert ze wat ze heeft geleerd op de academie met invloeden uit de traditionele Indonesische dans en de hiphop danscultuur.


ARK, het rijdende kunstwerk

Op het plein staat een grote ark, een rijdende wagen met de contouren van een schip, gebouwd door kunstenaar Ruben Arents. De ark wordt gedurende ARK Utrecht omgetoverd tot een kleurrijk vlaggenschip waar aan boord verzameld wordt wat we als stad willen meenemen naar de toekomst. Iedere bezoeker mag een vlag in het schip steken met een eigen antwoord op de vraag ‘Wat neem jij mee de toekomst in?’ Midden in de ark zit een podium waarop de Radio ARK talkshow en andere optredens te zien zijn.

Bio: Ruben Arents is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Theatre Design. Hij heeft een technische achtergrond in de festivalwereld en zijn kunstwerken zijn vaak stoer met meetkundige vormen, dat ook terug te zien is in de ark.


ARK Krant

Theatermakers Linda Bosch, Jordy Roeten, Veerle van Dieren en Marieke Heerema doken zes Utrechtse wijken in, op zoek naar bewoners met hoopvolle verhalen. Ze vonden in iedere wijk een ARK Boegbeeld; een Utrechter waar iedereen trots op kan zijn door de inzet die ze leveren voor hun wijk. Sara en Esther uit Lunetten, Ahmet uit Kanaleneiland, Sabiet uit Leidsche Rijn, Dwight uit Ondiep, Adam uit Overvecht en Wafae uit Lombok. Utrechtse illustrator Joozy Art maakte van de boegbeelden een portret. Haal op het plein de ARK Krant met daarin de verhalen en portretten van de boegbeelden. In de krant vind je ook inspirerende quotes van deze boegbeelden als antwoord op de vraag "Wat uit het afgelopen jaar neem jij mee de toekomst in?

Onze theatermakers hebben ontzettend veel wijkinwoners gesproken. Lees hier de quotes/inspirerende antwoorden van meer inwoners uit Utrecht. 

Bio: Joozy Art, een 22 jarige illustrator met Surinaamse roots, geboren en getogen in Utrecht. Ze wil mensen zo echt mogelijk afbeelden in vrolijke kleuren. 


ARK Wensbar

Misschien heb je ons in de afgelopen periode al langs zien komen met de ARK-estafette-briefpost. We vroegen wijkbewoners om een wens voor een stadsgenoot op een postkaart te schrijven en deelden die uit. Heb jij al een kaart met een wens ontvangen? Anders kun je terecht bij de ARK Wensbar om een persoonlijke wens te krijgen van een mede-Utrechter. Op een lege kaart schrijf je op jouw beurt wat jij een stadsgenoot toewenst. In deze mobiele bar in samenwerking met Resto van Harte krijg je een gratis hapje of drankje in ruil voor jouw wens! 


 

BANKRA BIKE SOUNDSYSTEM & Social Dance Club

Samen bouncen op tracks uit alle winstreken. De crew van Bankra Bike DJ’s hoor je al van ver aankomen als de ark aankomt in de wijk! Ze draaien vanaf soundsystems op fietsen tropical en Global Bass, oftewel wereldmuziek met een flinke beat. Samen met de Social Dance Club sluiten ze ieder wijkprogramma af met een feestje waarbij je vanaf je eigen stoel mee kan grooven.

 
 

Betina Abi Habib – ARK Petitie

Op het plein staat kunstenaar Betina Abi Habib met de handtekeningenactie ‘Geen Eerste Klas Reizen op de Ark’. Ze vindt dat iedereen als gelijken aan boord moet kunnen gaan van de ARK. Je kunt de actie ondertekenen en daarmee ook laten zien dat je naar een toekomst wil zonder voorrang of discriminatie. Na het verzamelen van handtekeningen wordt de petitie opgehangen als vlag voor de afsluiting van het festival.

BIO: Betina Abi Habib heeft architectuur gestudeerd aan de American University in Beirut en scenografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In 2020 schreef ze haar eerste toneelstuk Baalat and Her Double. Ze wil met haar toneelstukken in het theater mensen aan het denken zetten.
 

BUI

Vijf jonge muzikanten van BUI worden op ideeën gebracht door de omgeving. Voor ARK Utrecht maken ze in elke wijk een nieuwe reis en verbinden muziek, gesproken woord en dans met het geluid van de vogels en de wind en het zonlicht dat door de bomen schijnt. Je zal je eigen wijk van een nieuwe kant zien.

Bio: BUI is een groep kunstenaars uit Utrecht die improvisatiekunst maakt. Dat doen ze met muziek, dans, beeldende kunst, spoken word of performance art; en het liefst allemaal tegelijk. Ze maakten eerder bijvoorbeeld al een muzikale wandeling door landgoed Amelisweerd. De vijf muzikanten die optreden op ARK Utrecht zijn afgestudeerd aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Musician 3.0.
 

De Dansers – Als je erop kan staan, is het een vloer 

Utrechts gezelschap De Dansers sluit ARK Utrecht af met een spannende voorstelling over vertrouwen. Twee mensen die elkaar tillen, steunen, uitdagen en laten zweven, allemaal op een tapijt van twee bij drie meter. Ze hebben elkaar nodig, maar wie helpt nou eigenlijk wie?

Bio: De Dansers is een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten, onder leiding van choreograaf/danser Josephine van Rheenen en componist/muzikant Guy Corneille. Ze maken speelse dansconcerten over bevrijding en overgave.


 

DOX - Symphony of 21

We leven in een wereld waar samen dansen niet meer gewoon is. De behoefte om te feesten, elkaar aan te raken en het leven te vieren is groot. Op een hypnotiserende mix van Europese en Afrikaanse/Oeghaneese muziek stap je in de nachtclub van DOX. Samen vormen we voor één avond een grote familie. Laat je meevoeren door de beat en voel de energie, want dat hebben we gemist!

Bio: DOX is het Utrechtse huis voor jonge performers uit verschillende (sub)culturen. Symphony of 21 draait om onze (heart)beat, kwetsbaarheid, intimiteit en sensualiteit. Speciaal voor ARK Utrecht maken ze een pleinversie van hun voorstelling waarmee ze de stadsviering openen.
 

Dwinna

Op Spotify haalde rapper Dwinna al een miljoen streams en in 2019 was hij artiest van de week bij FunX en nu betreedt hij het ARK podium. Geboren in Amsterdam maar getogen in Ondiep/Zuilen bracht hij een EP/mixtape uit onder de titel ‘Ondiep’. Dwinna maakt zich sterk voor de wijk en de stad en wil met zijn muziek mensen en vooral jongeren samenbrengen en de veelzijdigheid van de Utrecht laten zien. Bounce lekker mee met deze hiphopper uit ons stadsie.

 


 

Guiot Duermeijer - Door de scheuren heen

Luister naar verhalen van mensen uit het afgelopen coronajaar. Speciaal voor ARK heeft Guiot een geluidsinstallatie gemaakt voor ná een eenzame tijd. Met herkenbare lockdown-ervaringen van Utrechters vol momenten van vertwijfeling en verlichting.

Bio: Guiot Duermeijer maakt theatrale kunstwerken voor allerlei verschillende mensen, waarin hij klein persoonlijk leed invoelbaar maakt.  

iona&rineke - JIJ EN 899 ANDEREN PASSEN HIER PRECIES 

Er zijn zoveel dingen die we allemaal voelen, maar waar we het eigenlijk nooit over hebben. Bijvoorbeeld het gevoel van eenzaamheid dat je soms juist ervaart als je tussen een grote groep met mensen staat. Je ontvangt een boekje, een pen en een spiegeltje dat je kunt bevestigen aan het kunstwerk. Zo ontstaat er tijdens ARK Utrecht een beeld dat door ons allemaal is gemaakt en ons allen reflecteert.

Bio: iona&rineke is een Utrechts gezelschap dat muziektheater maakt op basis van nieuwe teksten en muziekstukken. In hun voorstellingen mixen zij muziek, theater, fantasie en waarheid.   

 

Nieuw Utrechts Toneel - Op de koffie

Tijdens deze intieme voorstelling in een huiskamer in de buurt van de ark komt een ongemakkelijk persoon op de koffie bij het publiek. Ze vertelt een verhaal over eenzaamheid, sociale drempels en verbinding, gebaseerd op gesprekken met bewoners van Rijnsche Maan, een opvanglocatie voor geestelijk kwetsbare mensen van wie het leven (tijdelijk) op zijn kop staat. Op de koffie is soms pijnlijk herkenbaar, maar vaker troostrijk en verbindend. Een oproep om vaker bij iemand op de koffie te gaan.

Deze voorstelling vindt plaats in een huiskamer op loopafstand van het ARK-plein voor een klein aantal bezoekers. Haal een gratis kaartje op het plein.

Meer info: Op de koffie is gemaakt voor Living Apart Together van Stadslab RAUM. Samen met creatieve makers, bewoners en maatschappelijke organisaties deed RAUM een stadsonderzoek naar de toenemende eenzaamheid in steden. Het Nieuw Utrechts Toneel was een van de impactmakers. De voorstelling is gemaakt door regisseur Mariëlla van Apeldoorn.
 

Radio ARK

Iedere wijk een eigen talkshow; zowel live als thuis te beluisteren. Presentator Dorothy Blokland ontvangt samen met onze wijkboegbeelden verschillende buurtbewoners en praat met hen over hoe zij de coronatijd hebben beleefd en hoe ze naar de toekomst kijken. Met optredens van artiesten uit de wijk zoals Catching Cultures Orchestra, Jeugdorkest Leidsche Rijn en rapper Dwinna. Radio ARK is live te zien in de ark op het festivalterrein of thuis te volgen via een livestream op Facebook van @springutrecht.  

Bio: Dorothy studeerde af aan de Academie voor Theater in Tilburg. Ze is geboren en getogen in Suriname en haar culturele achtergrond is voor haar belangrijk en deze gebruikt zij als inspiratiebron voor haar werk. Zo heeft ze in 2015 een bewerking gemaakt van de monoloog De koningin van Paramaribo, een gevallen vrouw bestaat niet naar het boek van Surinaamse schrijver Clark Accord. Sinds 2014 is zij actief binnen Poetry Circle Amsterdam.
 

Stut Theater - Van heel dichtbij

In een grote kubus van spiegels van twee bij twee meter ontmoet je Elias, Ricardo of Christiaan, van heel dichtbij. Drie mannen vertellen hun verhaal over hun gevoel van eenzaamheid. Rondom de kubus kun je meedoen aan een levensgroot Jengaspel, luister je audioverhalen en kun je een portret tekenen van degene met wie jij in de kubus plaatsneemt.

Deze voorstelling vindt plaats voor een klein aantal bezoekers. Haal een gratis kaartje op het plein.

Meer info: Theatermaker Sophie Plekker heeft de persoonlijke verhalen van drie mannen verwerkt in drie korte voorstellingen. Stut Theater is het community theatergezelschap in Utrecht. Ze maken voorstellingen over onderwerpen die er toe doen, gebaseerd op de persoonlijke verhalen en ervaringen van de spelers. 
 

Toekomstontmoetingen - ontwikkeld door Liedfs 

Wat neem jij mee naar de toekomst? Met bakken vol pennen, potloden en viltstiften staan verschillende kunstenaars naast de ARK. Ze voeren één op één gesprekken met buurtbewoners over de toekomst, je dromen en verlangens. Van jouw verhaal maken ze ter plekke een klein kunstwerkje: een gedichtje of tekening die je als souvenirtje meekrijgt naar huis. Een stukje toekomst voor in je broekzak.

Bio: Toekomstontmoetingen zijn ontwikkeld door Annelies van Wijk a.k.a. Liedfs en worden uitgevoerd door: Annelies van Wijk, Caro de Feijter, Saskia van Kampen, Lybrich Wieringa, Janneke Jansen, Robin Valster, Kim Leunen, Sharona Maguette Diop, Roos Voorhorst, Hugo de Haas van Dorsser en Tom Strik.

 
 

SPRING passe-partout

Bestel