SPRING Performing Arts Festival
20-29 mei 2021 UTRECHT
 
 
 

ARK Utrecht

ARK Utrecht - Feest mee met de rondreizende stadsviering

Van 16 t/m 19 september presenteert SPRING de rondreizende stadsviering ARK Utrecht in Lombok, Leidsche Rijn, Overvecht, Lunetten, Ondiep en Kanaleneiland. Na een lange periode van lockdowns is ARK Utrecht een gratis cadeau aan de inwoners van de stad. Tijdens deze bruisende stadsviering laten we de crisis van het afgelopen jaar voorzichtig achter ons en kijken vol vertrouwen uit naar een nieuwe toekomst. Hoe deze eruit ziet? Dat gaan we samen met z’n allen tijdens dit festival vormgeven!  

Festival voor iedere Utrechter
We vieren de stad met bewoners van alle wijken, leeftijden, achtergronden, genders, opleidingen en overtuigingen. Zoals de Ark van Noach ruimte bood aan vele soorten, is er aan boord van ARK Utrecht plaats voor iedere Utrechter. Een festival van Utrecht voor Utrecht, want het programma wordt gemaakt door zowel lokale artiesten en kunstenaars als de bewoners van de stad zelf.  We blikken terug op de coronacrisis, denken na over de wereld van nu en fantaseren over de toekomst. Iedereen is welkom om te komen kijken, deel te nemen, te proeven, te dansen, te praten, te ontmoeten en een bijdrage te leveren. Natuurlijk houden we ons aan de coronamaatregelen die dan gelden.


Een kleine greep uit het programma
We hebben in elke wijk een 4,5 uur durend programma vol ontmoetingen, activiteiten, gesprekken en ervaringen rondom een openbaar plein.

  • Er is een BuurtBar, waar je hapjes en verhalen kunt uitwisselen met buurtbewoners.
  • De Utrechtse rapper Dwinna die op Spotify al meer dan 1 miljoen streams haalde, wil met zijn muziek mensen en vooral jongeren samenbrengen en belicht de veelzijdigheid van de stad Utrecht in zijn songs.
  • Ook Bankra Bike Soundsystem & Social Dance Club zijn van de partij, dus dat wordt gegarandeerd voetjes van de vloer; dansen op de muziek van de dj’s of zelfs meedoen aan een dansworkshop!
  • Het STUT Theater zal ons in Van heel dichtbij in een levensgrote kubus aan het denken zetten over eenzaamheid en verbinding.
  • Het Nieuw Utrechts Toneel speelt in een intieme setting in huiskamers rond de zes pleinen de voorstelling Op de koffie.
  • DOX treedt op met een stuk uit de interactieve voorstelling Symphony of 21, een mix tussen Europese en Afrikaanse/Oegandese muziek en clubscene-elementen. Dans je mee?
  • Ook voor kinderen is er van alles te doen!

En dit alles is slechts een greep uit de programmering! In augustus maken we het hele programma en alle aanvangstijden per wijk bekend.

ARK: een rijdend kunstwerk
Bruisend middelpunt van deze stadsviering is een wagen die wordt omgetoverd tot rijdend kunstwerk; een rondreizende ark waar we elkaar weer gaan ontmoeten. Tijdens de dagelijkse talkshow in iedere wijk met theatermaker en presentator Dorothy Blokland klapt de ark open en krijgen buurtbewoners hier een podium. Maar ook jij als bezoeker kunt bijdragen aan de aankleding van dit rijdende kunstwerk door jouw wens voor de toekomst op een grote vlag te plaatsen.

ARK Utrecht gaat in vier dagen met de hele stad op zoek naar een onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar, in onszelf en in de toekomst. Feest je mee?

 

ARK Utrecht wordt geproduceerd door SPRING: een festivalorganisatie met vernieuwende voorstellingen van hedendaagse internationale theatermakers en choreografen. De voorstellingen van SPRING zijn voor een open en nieuwsgierig publiek en vinden plaats in verschillende theaters en op ongewone plekken in Utrecht. ARK Utrecht is onderdeel van het Europese project ARK dat in zeven Europese steden wordt georganiseerd vanuit het artistiek netwerk Moving Borders. ARK is gecreëerd door Britse theatergroep Quarantine en wordt mede mogelijk gemaakt door Creative Europe.


Ga voor meer informatie over Moving Borders en zeven Europese steden naar www.movingborders.org